Hanka M. — 5. 1. 2011 15:19

Zdravím. Je mi 38 let a převážnou část života jsem prožila s rodiči v malé vesničce kousek za Prahou. Tři domky jinak nic, v zimě byl slyšet sníh jak padá, no krása. Žila jsem prací, které jsem dávala všechno a za kterou jsem dojížděla do Prahy. Byla jsem stále v houfu lidí. Tím víc jsem si pak odpočala doma na zahradě, u štěňat, koťat, ale i prací na zahradě. Před pěti lety jsem poznala mého přítele. Firma u které jsem pracovala stejný rok zanikla, tak jsem se přestěhovala za přítelem do cca 80 km vzdáleného města do podnájmu. Ale do paneláku.
Přítel tehdy pracoval jako řidič kamionu a přes týden býval pryč, někdy i déle. Nejsem tvor, který si hned najde kamarádku, prostě do dneška se cítím sama. Brzy se mi večer zastesklo po zvířatech, zahradě, tichu a byla jsem nešťastná z hluku, který byl okolo nás (panelák, kde bydlíme, je součástí supermarketu). Rodiče přítele žijí v 8 km vzdálené vesničce. Je tam moc pěkně. Po roce bydlení s přítelem jsem byla neskutečně nešťastná, měla jsem těžké deprese, začala jsem užívat antidepresiva. Otec mého přítele si mne vyhledat a dost rázně mi vysvětlil, že mě nikdy do rodiny nepustí a že mě bude celý život nenávidět. To byl první kontakt s ním. Od té doby zažívám jen schválnosti, které mi dělá. V loňském roce přítel přestal jezdit po světě a našel si práci v městě a doma je každý den. Ale také vždy když může jezdí z práce k rodičům, v sobotu pravidelně. Nezastane se mě, když mi jeho otec něco provede, prý se s ním pohádá, ale to jen tak ze cviku. Když otec není doma, můžu s přítelem k nim jet a hned je mi alespoň na chvíli na zahradě fajn. Ale většinou je otec doma, tak se ze mě stal tzv. člověk za oknem. Asi nejhorší je pro mě když v sobotu přítel jede k rodičům a říká mi: Čekej doma, víš že se mnou nemůžeš, buď tady hodná, přijedu brzy. Připadám si jako pes. Mnohdy si v duchu dopovím: ... a moc neštěkej, víš kde máš boudu, až přijedu, půjdeme se vyvenčit. Mám vrozenou vadu nohou, hůře chodím, ale kam jsem chtěla dojít, jsem došla. Po pěti letech v paneláku je ze mne troska, duševně i fyzicky. Jsem upřímně nešťastná ze všeho, chodím hůř než před 5 lety, mám málo pohybu. Přítel se ke mně chová stejně pěkně jako na počátku našeho vztahu, ale já u něho postrádám pocit bezpeči a opory, který každá ženská potřebuje. Poraďte mi prosím, co mám dělat? Díky Hanka

Selima — 5. 1. 2011 15:37

Nájdi si nejakého koníčka... niečo, čo sa dá robiť aj v meste. Nemôžete si prenajať záhradku, kúpiť mačku alebo psa...? Nemôžeš si vziať do starostlivosti predzáhradku pri dome (ak nejakú máte...)? Razantne si zmenila životný štýl, teraz ide o to, či je silnejšia túžba po starom živ. štýle alebo láska k "metskému" priateľovi.

Selima — 5. 1. 2011 15:38

Inak, nie je v silách tovjho priateľa donútiť otca, aby ťa mal rád. Mohol by ho - možno, podľa toho, kaý majú vzťah - donútiť, aby ťa rešpektoval a správal sa zdvorilo, ale nič viac. Takže toto by som mu nezazlievala a neriešila.

PavlaH — 5. 1. 2011 19:29

Nikdo se tě nezastane, pokud to neuděláš sama, otec tvého přítele na  tebe zadupal a ty ses stáhla. Na jednu stranu dobrý, ale pokud se cítíš jako zpráskaná, pak to o rovnocenném vztahu není. já jsem držka, asi bych řekla, že já ho respektuju jeho pocityx také, ale on se azse bude smířit s tím, že jeho syn si vybral právě mě.

D8l jak už psaly holky určitěě existují nějaké zábavky, přátele si v pozdním věku děláme hůře pravda, ale aktivně strávit čas na jazykovém kurzu jde taky. Jde o to, abys našla něco, co by ti vyhovovalo.

Tercila — 5. 1. 2011 20:41

Hanko, tohle bych si nenechala. Prosaď si odstěhování. Tvůj přítel by pro mě nebyl partnerem hned ze dvou důvodů: jednak proto, že nedokáže svého otce odkázat do patřičných mezí, jendak proto, že nehledí na Tvoje potřeby, sny a přání. A to správnej chlap udělá.
Nezahazuj svůj život. Určitě instinktivně cítíš, co potřebuješ, tak podle toho jednej.

PetrHl — 5. 1. 2011 21:52

Máš nějakou možnost se přestěhovat zpátky k zahrádce?
Šel by přítel s Tebou? Neříkej mi že on nevidí to jak jsi nešťastná

Hanka M. — 5. 1. 2011 22:24

Děkuji všem za názory. Takto to vypadá strašně lehké, řešení je na snadě, ale mít na to sílu ...

Dája28 — 6. 1. 2011 8:15

Hanko, tvůj příběh mě vrátil zpět do mých špatných časů po přestěhování na malé město, 300 km od rodiny, malé dítě a manžel věčně pryč. Já jsem si tehdy užívala i rozhovor s prodavačkou :-)Souhlas s Tercilou - já bych "šla po zahrádce" v nějaké podobě ( koupit, pronajmout, domluvit užívání za udržování u někoho, kdo zahradu má a nestíhá, nebo třeba ze zdrav. důvodů nemůže ). Z tvého psaní mi připadá, že ta uvězněnost v bytě ti vadí nejvíc. Určitě jste x krát řešili otce tvého přítele - já bych se asi nehroutila z toho, že mě nemá rád, ALE jak se znám, tvrdě bych zabojovala, jestli je nutné tam trávit čas několikrát v týdnu a každou sobotu. Asi bych od Chlapa chtěla vedle respektu k rodičům taky nějaký ke mně. Netuším, jaké má důvody jezdit tam každou volnou chvíli a soboty pravidelně, jak píšeš, ale jestli je to o nějaké základní pomoci
( těžší nákupy) a popovídání apod.,, tak by se nedalo domluvit 2 x týdně odpoledne a zbytek času trávit spolu? To je jen příklad - čas uprav podle potřeby :-) Podobnou dohodou jsme to tenkrát vyřešili my. Pak už jsem počítala s tím, kdy budu sama a na tu dobu jsem si plánovala své aktivity. Hlavně už jsem neměla  ten pocit " odložené"  a čekající... Moc ti držím palce, aby se ti povedla změna k tvé větší spokojenosti.

Hanka M. — 6. 1. 2011 8:32

Ano, máš pravdu Dájo, vnést do tohoto stavu nějaký řád. Před rokem jsem zkoušela vyhledat někoho, kdo nestačí na zahradu, nebo si pronajmout chatičku např. v chatové oblasti. Ale nic. Také jsem zkoušela vypomáhat ve volném čase v místním psím útulku. Moc mě to bavilo, ale moc jsem k psům přilnula a pak jsem byla nešťastná, když si někdo některého pejska odvedl. V paneláku pejska mít nemohu, majitel si to nepřeje. Poraďte mi prosím ještě něco nového. díky

Dája28 — 6. 1. 2011 9:05

Haničko, nevzdávala bych zahradu a hledala průběžně dál.. útulek je super :-) jen bych si to v sobě " otočila", to je přece smysl té práce - najít pejskům nový domov, ne? Takže se slzou v oku se radovat, že se povedlo umístění do rodiny. A ještě něco nového chceš - kondiční cvičení, joga, výtvarničení ( to nemusíš umět, tam se učíš), jazykovka - cokoli mezi lidmi, kam se budeš těšit. Je těžké radit na dálku, záleží na možnostech v tvém městě. Je vidět, že nejsi jen ta za oknem a zkusilas to před rokem, tak s novým rokem znovu do toho - zlehka, klidně stylem pokus - omyl :-)

křepelka — 6. 1. 2011 9:42

Ahoj Hani, ty jsi už začala bojovat tím že jsi hledala zahrádku a chodila do útulku tak to nevzdávej a pokračuj, možností je hodně. Jak psala Dája, zkus se z toho odchodu pejsků do rodiny radovat a říct si ,,ten odešel, ale jsou tu jiní a přijdou jiní pejskové, kteří potřebují pohlazení, procházku,...! Napadlo mě nějaké dobrovolnictví, třeba u starých lidí, v nemocnici- budeš v kontaktu s lidmi a budeš mít dobrý pocit z toho že někomu pomáháš a věř že staří, osamocení lidi tvoji snahu určitě ocení. Nevzdávej to a hledej dál zahrádku, třeba i mimo své město i kdyby jsi  měla  dojíždět. A co na víkend jezdit k vašim, třeba 1-2 víkendy v měsíci? Psala jsi že jsi to tam měla ráda. Bezva činností by mohlo být nějaké cvičení dle tvých fyzických možností, mimo jiné se po tom vyplavují endorfiny- hormony štěstí a udržovala by jsi tím svoji fyzickou kondici. Podívej za chvíli začne jaro a hned bude venku víc možností- třeba i pěkné procházky v přírodě, v lese. Máš momentálně práci? Pokud ano jaké vztahy máš s kolegama?

javena — 6. 1. 2011 11:18

Hani, holky ti radí najít si nějaké koníčky, zahrádku, zvířátka... dobrý. Na to, abys měla náplň dobrý. Ale vyřeší to vztah s tvým přítelem a jeho rodinou? Těžko. Jen odsune do pozadí. On pojede k rodičům a ty na zahrádku. Nebudeš si připadat tak sama... ale ve skutečnosti - opravdu nebudeš sama?
Já takhle nebyla sama několik let a když se manžel odstěhoval, tak jsem zjistila, že se nic nezměnilo. Jen mám míň prádla a vaření. :P
Kdyby jsi měla vedle sebe někoho, s kým nebudeš sama, tak by ti ani nepřišlo, že jsi v paneláku.
Z práce k rodičům, o víkendu u rodičů... no, každej to máme jinak, ale tady je nějak přerodičováno.
Jak to budete dělat, kdyby přišly děti? Ty s dětmi někam, on k rodičům... on s dětmi k rodičům, ty za pejskama.
Nedávej na díru jménem partner záplatu v podobě zahrádky. ;)

Hanka M. — 6. 1. 2011 11:51

Pomáhat lidem např. v nemocnici bohužel nezvládku, schody jsou zatím pro mne docela překážkou. Zatím žiju prací. Do r. 2003 jsem pracovala v jednom nejmenovaném obchodním řetězci jako účetní, skladová účetní (inventury a td.). Další dva roky jsem pro stejného firmu zajišťovala režijní účetnictví (správu 105 budov prodejen) a zároveň několikrát do roka jsem vedla školení "účetních skladových nováčku". Na to nejraději vzpomínám, protože si řídám, že jsem jim snad něco dala a doufám, že to v životě upotřebí. Teď pracuju v malé firmě v Praze. Celá firma má celkem 4 pracovníky a já zajišťuji účetnictví, celní záležitosti a vše co je potřebné. V kanceláři jsem běžně sama, ostatní jsou v terénu. Jsem tzv. on-line.
Krodičům jsem dříve jezdila 1 x za měsíc, ještě když jsem byla více pohyblivá. Bylo to přesně 5 hodin cesty a 3 x jsem přestupovala. Teď už to nezvládnu. Cesta do práce a zpět mi úplně stačí.

Hanka M. — 6. 1. 2011 12:00

Děkuji za odpověď Javeno, v tomto směru jsem v klidu. Já nemůžu mít děti. Přítel o tom ví už od začátku našeho vztahu, kdy jsem s ním toto probrala a bere to jako hotovou věc. V tomto směru nechává rozhodování zcela na mě.

javena — 6. 1. 2011 12:35

Hanko, asi jsi to nepochopila, nebo možná reaguješ jen na něco z toho, co jsem psala. O děti přímo nejde, byl to příklad. Jde o vaše soužití a jeho kvalitu celkově. A o to, jestli to chceš záplatovat, aby to vypadalo, že dobrý... nebo to řešit... aby jsi neměla pocit, že nemáš tu oporu v partnerovi. :/

eremuruss — 6. 1. 2011 16:59

Proc pritel jezdi tak casto k rodicum?To by me docela stvalo,jeste navic,kdyz jeho otec je k tobe takhle hnusnej.Ja myslim,ze by stacilo,kdyz tam pojede v tydnu na chvilku a vikendy bude travit s tebou.
Zkuste vymenit byt za jiny ,do ktereho si muzes poridit treba pejska.To mate ten byt pronajaty?

Zklamaná — 6. 1. 2011 17:54

Ahoj Hanko,
předně si polož otázku na tělo - je přítel to, s kým chceš být do konce života? Přesněji, nějak jsem nevyčetla z tvého psaní, že je to "muž tvého života".
Pokud potřebuješ změnu svého neutěšeného životního stylu a přítel není ten, kdo je ochoten dělat pro tebe ústupky, nebo to z něj prostě necítíš - on je spokojený a co je mu do druhých, však si poradí (viz tvé - buď hodná a čekej....) chtělo by to radikální řez.
80 km dojíždíš do práce, což tě zmáhá po zdravotní stránce, psychicky tě ničí prostředí, kde se necítíš dobře - potřebuješ to, kde ses cítila šťastně - tu vesničku se třemi domky, kde byl slyšet padat sníh.... a věř, že při troše dobré vůle z tvé strany a ze strany tvého zaměstnavatele by to šlo (já to přímo vidím)....jediné, co si potřebuješ srovnat v hlavě, zda tvůj přítel je hoden toho, aby si se pro něj obětovala a zůstalo to tak, jak je nyní (což zatím děláš a ničí tě to), nebo půjde s tebou....a nebo uděláš radikální řez, o kterým ti napíšu později, podle tvé odpovědi