pupicek — 22. 2. 2006 9:54

dobrý den, pronajímam družstevní byt, včera podnájemci vyhořel hlavní jistič. Byl za domovníkem a tem mu řekl,že se o to nebude starat, že to není jeho povinnost a že si má zavolat sám opraváře a sám si to i zaplatit. nevíte jak to je ? To by nám neměli proplatit z fondu oprav?
A kdo by si měl zajisti a zaplatit opravu já jako pronajímatel nebo podnájemce?
Kde můžu získat nějaké informace?
Děkuji vám

Ero — 22. 2. 2006 10:46

Jéé, Pupíčku, já si myslím !!!, že pokud pronajímáš družstevní byt, tak je to opravdu tvoje záležitost a bud ráda, že mu vyhořel  jistič jen v bytě a nešlo to dál, jinak bys platila vše. Odvíjí se to od Stanov družstva, které bys měla mít, ale můžeš se jistě dotázat na vašem družstvě.  Každé družstvo má bytové techniky a oni by ti dali číslo na tvého....Vše, co je v bytě - hradí majitel bytu, nebo družstevník a je povinen si sám opravu sjednat a platit. My to máme tak, že v družstvě stojí hodina dle profese asi , ted nevím přesně 200 Kč, /dělám důvěrníka/ a když někdo přijde s takovým problémem, zavolám, domluvím,seznámím s cenou a opravuje se...nebo si to každý sežene, kde chce. Něco jiného jsou společné prostory nebo odpad mazi byty a pod....ty se hradí z fondu oprav.Tak už volej a opravuj...já bych řekla, že přijdou do bytu, vysekají starou elektřinu, vloží nové dráty, zazdí.........což je dobře, ...a jede se dál.....já říkám, nechte si překontrolovat elektřinu v bytě, není dělaná na takovou zátěž...běžná domácnost, mražáky,počítače......přetěžuje se, až nevydrží !!!!

pupicek — 22. 2. 2006 11:06

Ero děkuji za radu, nájemníci mají ve smlouvě,že si hradí náklady i na opravy sami. Takže oni se již starají o opravu, já jsem jim řekla,že jim půlku na to dám.
Ještě tedy jeden dotaz a ten domovní telefonek, ten který máme v bytě na otvírání bzučákem domovní dvěře, tak ten mi také nejde a to je také moje záležitost s opravou?

děkuji za radu

Ero — 22. 2. 2006 11:17

No, to bývá problém většinou...celého domu,nebo vchodu..ale chtělo by to vyvěsit na nástěnku, at se podepíše, komu ještě telefon  zlobí....pokud se ještě někdo přihlásí ze stejného vchodu...dala bych objednávku a pokyn k opravě a platilo by se to z fondu...pokud ale to zlobí jen tobě....zase stejný postup..zavolat elektrikáře a by měl říct, zda je závada jen v bytě, či by se měla hradit hotově...já to většinou hradím  z fondu...abych lidem sem tam zavřela ústa. Myslím, že dát si do smlouvy, že se nájemníci starají o opravy finančně...je dost kruté, nevím, nemyslím to zle, ale já bych to asi nepodepsala...já vím, když někdo chce bydlet..????? To je vyloženě věcí pronajímatale, ale asi záleží na domluvě, asi platí něco navíc a z toho bys měla mít na opravy...

Ero — 22. 2. 2006 11:24

Pupíčku, důležité u toho dom. telefonu je pak, zda to bude v bytě ve sluchátku, nebo otevíračem na vchodových dveřích!!! U dveří by se to mělo zasehradit z fondu, ale to by asi zlobilo více lidí.....

Fanny — 22. 2. 2006 16:41

Nám domovní zvonky vyměnili, od té doby zlobí v bytech většině lidí, ale stejně nám bylo řečeno, že je to věc jednotlivých lidí a že nám z fondu nic hradit nebudou.

Ero — 22. 2. 2006 17:25

Fanny - no přece existuje někdo, kdo se o to stará...pak existuje nějaká záručná doba i na práci...., zbytek může být věcí dohody, kdo má na FO, hradí z toho společné věci, kdyžje ve  fondu málo, chtějí to zaplatit, ale podstata zůstává stejná. Je škoda, že vám to opravili a není to v pořádku!!!

pupicek — 22. 2. 2006 21:14

Ero dobře, ale to je snad v každé podnájemní smlouvě,že podnájemník se stará o nějaké drobnější opravy. Někde navíc je napsána i částka. Já jen z mé dobré vůle jim zaplatím polovinu opravy.
V tom bytě nyní bydlí oni a ne já.  To je jako kdybyste si v půjčovně půjčila automobil a pak ho vrátila s tím,že vám upadla nějaká součástka, ale to přece by měli platit oni,že? když jsou vlastníci automobilu.
I já bydlím dál v podnájmu, takže i já musím platit a můžu vám říct, že platím zhruba tak 3xvíce než oni a když se mi něco pokazí také si to budu platit sama. Co nemůžu zařizovat je spokojené bydlení ještě cizí osobě.
Ohledně telefonku vám opět moc děkuji za radu.

Ero — 22. 2. 2006 21:43

Pupíčku !!!V žádném případě to nebylo myšleno zle !!! Vím jistě, že jako družstevník - jste povinna se o opravy v bytě starat, jestli jste smlouvou přenesla zodpovědnost na někoho, kdo je ochoten to platit, je to podružná smlouva.  Vím také, protože jsem pracovala ve firmě, která osobní vozy půjčuje, že pokud by se vám porouchalo vozidlo a třeba i upadlo kolo, je povinna organizace půjčující vozidla optravu uhradit !!! Zákazník jen zavolal, co se mu stalo a kde, dostal náhradní vůz a pokažený jsme si odtáhli zpět na náklady firmy. Proto si myslím, že pokud platí jen nájem a inkaso a nic navíc, měli nebo mohli by opravy platit. Pokud ale platí něco navíc, je to váš zisk, určitě to přiznáváte na finančním  úřadě jako zisk a tam odečtete částku na opravy. A nebo platí navíc a vy to nepřiznáváte a pak by jste se měli domluvit. Pozor na to, je to velice ošidné........pod pojmem drobná oprava si každý možná představuje jinou částku...ta by měla být stanovena ve smlouvě. Vím, jaká je praxe a je mi jedno, zda to přiznáváte, nebo ne !!! Právě tak lidé utápí peníze a byty pronajímají...mají jistý zisk, nechápu, proč se do bytu nevrátíte a platíte daleko víc.....ale asi k tomu máte důvody. Ale to také není míněno ve zlém !!! Zdravím a ráda poradím !!!