Babucha — 18. 8. 2010 18:14

Ahoj, vím, že je tu spousta fotografek, tak snad některá poradí :) Chceme si koupit foťák, digitální zrcadlovku. Foták by měl mít minimálně 10, 12x optický zoom.
Jaký máte typ vy a jak jste spokojeni?

amba001 — 18. 8. 2010 20:26

Zadej si do vyhledávače slovo "fotoaparát" a nejdeš jich tam nepřeberné množství, včetně jejich obrázků, parametrů, ceny a popisu toho, co umí. Právě tam také hledám.

Wiki — 19. 8. 2010 12:17

Já jsem také hledala a podle fotek, které z fotáku vzešly, se mi líbí - Canon EOS 1000D. Nevím má-li tvá kritéria...

Babucha — 20. 8. 2010 9:26

Děkuji zy tipy.
Teď jsem v obchodě zahládla Nikon coolpix L110, osahala jsem si ho a líbí se mi. Navíc je za dobré peníze. Ale uvidím, pořád hledáme dál, nabídka je teda neskutečná :)

amba001 — 20. 8. 2010 10:37

Babucha:
Dnes už skoro každý foťák umí pěkné fotky, záleží na tom, co ještě umí navíc. Například, jaké má přednastavené režimy (za šera, proti slunci, detekci mrknutí atd.), jestli umí natočit videosekvenci (se zvukem, bez zvuku), panoramatické fotky (jsou úžasné), atd. Je toho hodně a je z čeho vybírat a hlavně si ujasni, co od foťáku  očekáváš.

Wiki — 20. 8. 2010 13:24

Já jsem teď poslední dobou něco dělala kolem fotek a focení, tak jsem to více zkoumala (ačkoliv fotím celý život). Dnes je TOLIK možností. Co jsem vyčetla na netu - je neuvěřitelné, jaké divy fotáky a programy dovedou.
Nejdůležitější je vědět, na CO  mi má foták sloužit. Já také uvažuju o koupi nového, ale předně se musím učit. Naučit se alespoň pochopit souvislosti vše tiffů  a RAWů, OCR, CCD prvky, doplňky a další.. pak z toho teprve vyvodím jaký foťák potřebuju. Vlastně ani neznám možnosti foťáků...tak nějak. :butter:

Vlastně píšu totéž co Amba - podle toho, co od něj očekáváš.

Ale moc ráda bych věděla co od něj očekáváš a co sis koupila a jak jsi spokojená..ok? :D
To jsem ti moc nepomohla, viď?  :D

Babucha — 20. 8. 2010 14:34

Ale jo, holky, pomohly jste, každá rada dobrá :)
No a co očekávám... jsem laik, který rád fotí :) Teď čekáme miminko, takže budu chtít fotit hlavně jeho... jde mi o kvalitní, ostré snímky, portréty. Taky budu ráda, když se tím foťákem bude dát natočit nějaké kratší HD video se zvukem v obstojné kvalitě.
Nechci klasickou zrcadlovku, její obsluhu bych asi nezvládla, nebudu mít čas na to studovat x knížek o tom, co a jak k čemu slouží (a taky jsem na to asi líná)... ale taky nechci obyčejný digitál, který za vás udělá relativně dobrou fotku, aniž se snažíte cokoli udělat a o čemkoli přemýšlet.
Je mi jasné, že finální volba bude na mně, jen bych ráda zkoukla kousky, co máte doma vy a poslechla si, jak jste spokojené :)

Wiki — 20. 8. 2010 16:06

mám olympus camedia c - 770. ale už tak 4 roky. takže již ve své řadě bude mít jistě nový typ.

lupina montana — 20. 8. 2010 16:29

amba001 napsal(a):

Zadej si do vyhledávače slovo "fotoaparát" a nejdeš jich tam nepřeberné množství, včetně jejich obrázků, parametrů, ceny a popisu toho, co umí. Právě tam také hledám.

Co tam ale není a co bych potřebovala já, je video, který je kvalitní i za umělého osvětlení - často se točí doma, kde neplanou světlomety, žejo. Nebo jestli někdo umíte tenhle parametr najít, budu vděčná za radu :)

IŠTAR — 20. 8. 2010 20:57

Lupino, foťák s videem nikdy není moc kvalitní. Stejně jako šampon s kondicionerem v jednom :D. Prostě dva v jednom je na úkor zhoršení kvality. Pokud natáčíš, koupila bych si videokameru, určitě dnes seženeš v akci kvalitní za rozumné peníze.

Wiki, Camedie se už bohužel nevyrábí, nedávno jsem si ho rozbila, měla jsem ho 7 let, skvěle fotil. Když jsem hledala náhradu, zjistila jsem, že Olympus je už nedělá.

amba001 — 20. 8. 2010 22:51

Lupino,
foťáků s videem je na trhu hodně, jak bude výsledek kvalitní, záleží na parametrech. Já hledám v obchdech Alza a Megapixel, mají tam nejlepší popis toho, co který foťák umí, co si můžeš přikoupit za další příslušenství a pěkně rozepsané parametry.

Ištar,
záleží na parametrech, které foťák s videem má. Můžu s čistým svědomím říct, že máme dost dobrý  (dražší)  s videosekvencí  30 minut a výsledek je perfektní. Videokameru od té doby, co máme tento foťák,  používáme výjimečně. Foťák je skoro vždycky a rychle po ruce a je s ním jednodušší manipulace. S menším množství světla si umí poradit, má přednastavené režimy a sám si vybere, jak co natočit. Každý foťák to má jinak, my můžeme bez nároku na světlo, i v hodně velkém šeru, točit do vzdálenosti asi 4 metrů. Natáčíme hlavně náhodné situace s vnoučaty, výsledek je skvělý a nám to na zachycení okamžité situace stačí. Je pravda, že s videosekvencema už dál nepracujeme, ty si jen založíme jako dokument, maximálně z nich občas "vystřihneme" fotku. Kdo má vyšší nároky, nebo s natočeným materiálem chce ještě "kouzlit", tak je určitě lepší videokamera.

amba001 — 20. 8. 2010 23:12

Wiki:
Také žasnu, co dnes foťáky umí, vývoj jde neskutečně dopředu a rozhodnout se pro jeden je hodně těžké.
Já jsem si našla slovníček pojmů a vypsala si, co která zkratka znamená. Také se musím učit.  Mám popsáno plno papírů a postupně jednotlivé kousky podle parametrů porovnávám a vyřazuji z širšího výběru. Chceme všem vnoučatům dát foťák pod stromeček, jsem ráda, že na výběr mám dost času.

Madgalenna — 24. 2. 2013 20:18

Babucha napsal(a):

Ahoj, vím, že je tu spousta fotografek, tak snad některá poradí :) Chceme si koupit foťák, digitální zrcadlovku. Foták by měl mít minimálně 10, 12x optický zoom.
Jaký máte typ vy a jak jste spokojeni?

Já jsem si pořídila Canon 1100D se setovým objektivem se stabilizací (18-55 mm IS II). Od megapixelu.cz a jsem spokojená. Je výborná pro začátečníky (umí sama dobře poradit), ale i pro pokročilé. Takže úplně záleží na vás, jak budete do nastavení chtít zasahovat. Dělá krásné fotky i velice kvalitní videa. A teď je dokonce od Canonu akce cashback a když si ji koupitíe, vrátí vám 1200 Kč zpět! Viz na jejich ofic stránkách ;)

dusička — 25. 2. 2013 11:16

taky uvažuju o koupi fotáku, no a chtěla bych zrcadlovku. Fotím už od roku 2006 a ted 5let jsem fotila kodakem - je to takový poloautomat. Něco mezi fotákem a zrcadlovkou. Ale už to není ono.
Já se rozhoduju u nikonu u D3100 nebo D5100. D3100je vítězem roku 2011. A přemýšlím v setu s objektivem 18-105 (přijde mi účinější než jen 55)