ČESNEKOVA KAPUSTA pro 4 osoby
150-200 g kuřecího (případně krůtího) masa, 1 cibule, 1 ČL oleje, 1 kapusta, trochu hladké mouky, česnek podle chuti, mletý kmín, sůl.
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a na nudličky pokrájené maso. Přidáme na nudličky pokrájenou kapustu, podlijeme malým množstvím vody a podusíme téměř doměkka. Dušenou kapustu poprášíme hladkou moukou, dochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, osolíme a ještě krátce povaříme.
Doporučená příloha: vařené brambory
DUSENA KAPUSTA
2 lžíce rostlinného tuku, 1 větší cibuli, 1/2 kg brambor, 1/4 litru zakysané smetany, 1 lžíci hladké mouky, sůl, kopr, 10 dkg párků nebo klobásy. Postup: Na tuku zpěníme cibuli, přidáme omyté a jemně nakrájené lístky kapusty, oloupané a na kostky nakrájené brambory. Osolíme, zalijeme vodou. Dusíme 10-15 minut. Do smetany rozkvedláme mouku, znovu povaříme a přidáme párek (klobásu). Nakonec přidáme kopr, osolíme. Hotovo je chvíli, kdy jsou měkké brambory.
KAPUSTOVÁ POLÉVKA (pro 4 osoby):
500 g kapusty 100 g pikantní klobásy 1 kelímek zakysané smetany 30 g tuku 30 g hladké mouky 1 cibuli 1 kostku masoxu 2 stroužky česneku sůl, pepř
Z tuku a hladké mouky připravte světlou jíšku. Omytou kapustu nakrájejte na nudličky a vařte asi v 1,5 litru mírně osolené vody, přidejte cibuli nakrájenou nadrobno a vařte doměkka. Přidejte kostku masoxu, zahustěte jíškou a vařte spolu s jíškou ještě asi 10 minut.
Před dokončením polévku ochuťte prolisovaným česnekem a pepřem. Klobásu nakrájejte na kolečka a osmažte. Ke každé porci polévky přidejte kolečka klobásy a polévkovou lžíci smetany, která polévku zjemní. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
KAPUSTOVÉ ZÁVITKY (pro 4 osoby):
1 menší hlávku kapusty 400 g mletého vepřového a hovězího masa 400 ml rajčatového pyre 1 vejce 1 žemli 1 šálek mléka 1 menší cibuli 3 stroužky česneku 3 lžíce tuku sůl, pepř
Hlávku rozeberte na listy. Vyberte 10-12 nepoškozených listů a spařte je ve vroucí vodě. Zlehka je naklepejte paličkou, aby se silná žebra uvolnila a listy se dobře zavinovaly. Cibuli drobně nakrájejte a osmažte na tuku, přidejte mleté maso a poduste. Masovou směs ochuťte solí a pepřem, přidejte vejce a žemli namočenou v mléce.
Směs dobře promíchejte, případně zahustěte strouhankou. Rozdělte ji na připravené listy a ty dobře zaviňte. Plněné listy vyrovnejte do zapékací mísy vymazané tukem, a to těsně vedle sebe, aby se nerozvinuly. Můžete je i převázat nití. Závitky přelijte rajčatovým pyré a pečte v troubě asi 20 minut. Podávejte s rýží nebo pečivem. DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
KAPUSTA V TĚSTÍČKU (pro 4 osoby):
1 kapustu 2 vejce 250 ml mléka 3 stroužky česneku 2 polévkové lžíce ovesných vloček 100 g hladké mouky mletý muškátový oříšek tuk na smažení sůl
Omytou kapustu rozkrojte na čtvrtky a uvařte ve slané vodě. Uvařenou a scezenou pak rozdělte na menší části. Vejce ušlehejte s mlékem, přidejte mouku, ovesné vločky, prolisovaný česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek.
Případně zahustěte těstíčko moukou. Připravené kousky kapusty postupně obalte v těstíčku a smažte v dostatečném množství oleje. Můžete podávat s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. DOBA PŘÍPRAVY: 50 minut
DUŠENÁ KAPUSTA S UZENÝM MASEM (pro 4 osoby):
1 větší kapustu 250 g uzeného masa nebo šunky 1 cibuli 2 polévkové lžíce hladké mouky česnek olej sůl, pepř
Kapustu omyjte a nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na kostičky. Maso spolu s cibulí osmahněte na oleji, přidejte nakrájenou kapustu, osolte a duste v nezakrytém hrnci, aby vyprchaly čpavé látky. Když je kapusta měkká, zaprašte ji moukou, podle potřeby mírně podlijte vodou a ještě duste asi 4 minuty. Přidejte česnek utřený se solí. Podávejte s brambory. DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
|
KAPUSTOVÉ SMAŽENKY S BÍLOU KLOBÁSOU
4 velké listy kapusty, bílá klobása - asi 400g, 1-2 vejce, strouhanka na obalení, tuk na smažení
Listy kapusty vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 3-5 minut. Necháme okapat - skrojíme žebra. Obsah klobásy vymačkáme ze střívka a rukama namočenýma ve vodě utvoříme 4 válečky. Každý položíme na střed listu kapusty. Okraje přehneme a list svineme od silnějšího konce k tenčímu . Dlaní jej mírně zploštíme, případně spíchneme párátkem nebo jehlou na závitky. Obalíme v rozšlehaných vejcích, ve strouhance a na rozehřátém tuku zvolna smažíme po každé straně asi 6 minut.

|
Růžičková kapusta Kousek salámu nakrájet na kostičky, osmažit. Kapustičky očistit, překrájet na půlky, přidat k masu, zaprášit moukou a zasmahnout (nebo hotovou jíšku), podlít. Sůl, pepř, česnek (hodně), případně trošku kmínu. Podusit do měkka. K tomu brambory, pečivo.
|
KAPUSTOVÝ NÁKYP SE SALÁTEM A RÝŽÍ
200g rýže, 3 lžíce oleje,sůl, 500g kapusty bez košťálů, 200-250g měkkého salámu,100g tvrdého sýra na strouhání, mletý pepř,2 vejce, 1,5 dl mléka
Rýži uvaříme ve varných sáčcích v osolené vodě. Po okapání dáme do máslem (olejem)vymazeného pekáčku nebo zapékací misky. Kapustu rozkrojíme na půl, podlijeme malým množstvím vody, osolíme a dusíme pod pokličkou téměř do měkka. Scedíme a nakrájíme na čtverečky. Salám pokrájíme na kostičky a osmažíme na lžíci oleje. Do vymaštěné zapékací nádoby urovnáme vrstvy rýže, kapusty, salámu a strouhaného sýra. Horní vrstva je z kapusty. Každou vrstvu kapusty trošku opepříme. Nákyp zapečeme v mírně vyhřáté troubě a po chvíli zalijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a solí a dopečeme. Podáváme se zeleninovým (mrkvovým) salátem nebo okurkou.

|
Kapustové karbanátky - uvařím kapustu a pokrájím na drobno. Přidám vejce,česnek,majoránku,sůl,může být i kabanos na maličké kousky/ nebo klobása,může být i osmažená slaninka/ ,zahustím bud strouhankou, nebo spařenými ovesnými vločkami a osmažím, nám chutnají i po studenu.
|