macca — 15. 3. 2010 23:15

Ahoj Babinetky,moje 20ti letá dcera mě před měsícem nemile překvapila oznámením, že neudělala 3 zkoušky na VŠ a prosila o umožnění na této škole skončit a pokusit se znovu a na jiný obor, s tím,že po dobu "flákání" si najde brigádu. Tak jsem ji přestěhovala zpět do rodného města a čekám...NIC.O brigádu nemá zájem,do hospody nechce(mezi opilce),za roznášení letáků se stydí...,Protože jsem velice chápavá a tolerantní (úplně blbá)matka,snažím se vše pochopit a pomoct. Vymyslely jsme aupair-nechce,nemá zkušenosti s dětmi...,nabídla jsem ji i jako dárek ke kulatinám studijní pobyt v Anglii(na měsíc),nechce,bojí se cesty,že to nezvládne....
Opakovaně a v klidu se ji snažím promluvit do duše,psychologicky,příkladami,prošením,vysvětlováním o její budoucnosti....
Neví,nic neví,neví co chce. Spí. Ona prostě spí první ligu. Doma se občas snaží něco málo poklidit,vyjímečně uvařit, ale to by se dalo spočítat na prstech jedné ruky...
Žijeme spolu samy, já pracuji na směny v nemocnici a k tomu mám brigádu-domácí péče... Přestala jsem ji posílat peníze na účet-už neplatí kolej ani menzu a jediné peníze které má,jsou alimenty-3000. Teď jsem ji ale řekla,že si z nich začne platit telefon. Na nájem a domácnost samozřejmě zatím nic nechci, i když vím, že tudy by asi vedla aspoň malá cestička.
Nemá přítele,ani pořádnou kamarádku, která by ji motivovala. Žije virtuální život na facebooku. Drogy nebere,nekrade a občas má světlé chvíle, kdy jsem na ni pyšná, ale stávající situace mi vyráží dech,vhání slzy do očí a hlavně způsobuje nespavost, protože mám opravdu velký strach o její budoucnost.
Co dál?? Opravdu tady bulím jak želva, že si ani hrubky nepřekontroluji.

DENI24 — 16. 3. 2010 8:04

Akurat som včera čítala tento članok možno je to niečo podobné http://www.rodina.cz/clanek7625.htm

briza3 — 16. 3. 2010 11:09

Než si najde brigádu, přesunula bych na ni péči o domácnost. Možná, než "dělat doma zadarmo" by radši pracovala někde za peníze. V mém případě, jsem proplácela pouze věci, co se týkaly školy, vše ostatní si hradil sám.

macca — 16. 3. 2010 12:38

DíkyDeni, ten článek jsem také už nedávno četla a popravdě mi ta situace nahání hrůzu. Kam ten svět spěje?? Prosím o konkrétní radu,má někdo podobnou skušenost?? Nechat být a pár týdnů čekat,že se umoudří??(kolik je pár týdnů?),tlačit na ni,vyhrožovat...??? Chyba se stala zřejmě tím, že jsem nebyla ve výchově dost důsledná. Prostě matka, která se své dítě snaží uchránit před vším, co by ho nějak bolelo a nedomýšlí důsledky, které se projeví v pozdější době. Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že mě tohle potká. Je to taková momentálně beznadějná situace a já nevidím cíl....

Olympia — 16. 3. 2010 16:04

muze se jednat o NEET, jak pisou v clanku, ale take o prvni priznaky deprese - pises, ze "spi prvni ligu"? Lidi spadajici do NEET neprospi cele dny. Lidi s nelecenou depresi mj. spi a spi a spi, nemaji o nic zajem, boji se "vykrocit do sveta", viz jeji odmitani cehokoliv, co ji nabidnes.  Nez ji zaradis do skupiny lidi spadajicich do NEET, zkus ji presvedcit a zajit s ni (jit tam sama zrejme odmitne) k OL na vysertreni, zda nema depresi.

sisi21 — 16. 3. 2010 18:15

je to hrozný...Pokud by si nesehnala do 14dní aspoň brigádu,Zbalila bych jí kufry ať jde!!Ve 20ti je dospělá a né aby ji člověk vodil za ruku.. Ona má doma všechno a ví ,že nic nemusí!!

Grainne — 16. 3. 2010 19:54

sisi21 napsal(a):

je to hrozný...Pokud by si nesehnala do 14dní aspoň brigádu,Zbalila bych jí kufry ať jde!!Ve 20ti je dospělá a né aby ji člověk vodil za ruku.. Ona má doma všechno a ví ,že nic nemusí!!

A bylo by ti jedno co s ni je ?  Mam podobny problem se synem, ma pred maturitou , kterou asi neudela a prace se mu take zadna nelibi . Mam obavy , jak ho donutime , aby si neco nasel , ale vyhodit ho, aby skoncil mezi bezdomovci me taky desi.

sisi21 — 16. 3. 2010 21:34

Grainne napsal(a):

sisi21 napsal(a):

je to hrozný...Pokud by si nesehnala do 14dní aspoň brigádu,Zbalila bych jí kufry ať jde!!Ve 20ti je dospělá a né aby ji člověk vodil za ruku.. Ona má doma všechno a ví ,že nic nemusí!!

A bylo by ti jedno co s ni je ?  Mam podobny problem se synem, ma pred maturitou , kterou asi neudela a prace se mu take zadna nelibi . Mam obavy , jak ho donutime , aby si neco nasel , ale vyhodit ho, aby skoncil mezi bezdomovci me taky desi.

počkej jak neudělá maturitu.?? Můj syn je taky před maturitou.Našel si i brigádu .Musel.Né ,že bych mu prachy nedávala.Chtěl prostě více peněz.
Možná půjde dál na  VŠ,možná si ji bude dělat dálkově.. .je to jeho věc.
Pokud by se pouze flákal,.....Jsem asi v tomhle. jiná .Šanci bych mu dala ,ale pokud bych viděla ,že je mu to jedno!Prostě by šel. Je to jeho život ,jeho boj.

Definitiv — 16. 3. 2010 21:41

Sisi - mluvíš dost rozpruplně. Brigádu si teda najít musel, nebo najít chtěl? V tom je podstatný rozdíl. Ten, komu se nechce, si brigádu hledat nebude. Radši vyjde z totálního minima.

macco - ráda bych nějak poradila. Obávám se, že sama jsem tak trochu patřila mezi tyhle poflakovače (resp ty, kteří studují vysokou, protože neví co by). Určitě bych prošetřila variantu deprese, i to by se mohlo stát. Kdyby se to ukázalo jako liché...no... co pátrat, jestli není nějaký koníček, třebas z dětství? Nebo sen? Mě by třeba bavilo být kadeřnice :rodna: Ale málokomu to přiznám a určitě se na žádný kurz nepohrnu, muselo by mě něco vyloženě kopnout...

keny — 17. 3. 2010 0:16

Tak já nevím já když mi bylo 18 jsem dostala klíče od mámy od pronájmu a hurá rovnýma nohama do toho ,na st.škole o prázdninách byli jasný brigády,po maturitě veškerá podpora do studia Vš,nezvolila jsem si to a tak žádný posldenbí prázdniny hurá do foroty a z bytu do nájmu..je fakt že jsem už tehdy chodila s klukem ,kterého jsem si dnes vzala takže jsme na to byli dva,ale dost často byl k obědu rohlík s maratoncem...prostě jsme se museli starat,naši nás podporovali ale ne materiálně ani finančně ne to ne ale jinak vše v dobrém....bylo to krutý to neříkám bylo to hodně krutý,ale nikdy by mě nenapadlo se takhle pověsit rodičům na krk a anechat se živit-to mi přijdes prominutím fakt hustý....i když jsem si kolikrát stěžovala na to že nám nepomohli v ničem a vůbec dnes když mi má máma dát peníze na boty dětem je mi to krajně nepříjemný neumím si vzít neumím ,ale učím se a to kvuli dětem,ale stejně je mi to blbý....nechci se tu nějak chvástat neříkám že žiju život dobře a netrvrdím že můžu hned zítra padnout uplně dolů,ale přijde že se dnes vše nějak moc řeší jako že se za vším hledá nějaký jakože problém,moje neteř v 19 letch snad ještě nedržela v ruce vysavač a její bratr 15 tomu zas nechutná školní jídlo a tak segra ppo večerech jednomu vyvyřuje řízečky aby si ohřál až dotazí ze školy a druhé když randí nebo je v kine uklízí byt aby si mohla přivést přítele aby jí nepomluvil.....proboha kam to jde?!!!!!!!Já když jsem řekla že malej doma o víkendu prostě luxuje(sice to stojí za prd je mu 5 let,ale já chválím ježiš jak já chválím)tak na mě chtěla poslat sociálku....
mě máma nabídnout aupair-nebo studijní cestu panebože já bych jí nevěděla jak to splatit,a aby mi máma platila internet kde se já budu zdarma sjíždět online s kamarády a do toho mi zajistil teplou stravu a nájem zdarma no pohodička ...taky byh se nikam nehnala,jestli mámu byví dělat na 3 směnny(jsem zdr,sestra a vím jak člověk doleze po noční domů) a pak si hodí mezi odpolední a noční nebo před 12-náctkou víkendem domácí práci....
promiň neni mi asi souzeno mým věkem říkat máme od dospělé dcery tohle,ale to je vrchol jak si Vás holky ochočila...
od přísuné mé první koruny(první výplatu jsem si mohla utratit)jsem platila část nájmu ,plynu,elektriky a telefonu,pc nebyl a pak stravné určitý symbolický podíl...ale platila pokud bych neplatila tak bych neměla to je jednoduchá matika....

tak držím palce v brzké procitnutí a vyřešení situace,nebo leda si najít ještě v protisměnnách jinou práci :godlike:

agewa — 17. 3. 2010 12:02

no mám stejně starou dceru.
je na vysoký a chodí na brigádu, často jezdí z domu ráno na 7 a vrací se v 23hod.
synovi je 19, ted dělá maturu, chodí taky na brigádu. oba si z těch peněz platí všechno kolem školy a svoje zájmy, syn si platil sám i autoškolu.protože mu nevyšla škola, chce jet na půl roku do Anglie.
proč ti to říkám? myslím, žes udělala chybu už dřív. já je odmala cepolvala , když jsem se rozvedla, byla jsem moc ráda, že se oba umí postavit k práci i se postarat o domácnost.
co bych ti poradila, ? rozhodně bys měla na dceři chtít, at ti přispívá na domácnost a at doma pomáhá. budou z toho asi hádky, připrav se na to. a tvrdě se vyžadovat, at si najde práci.

Irik — 17. 3. 2010 12:51

Vidím něco podobného ve vlastní rodině...u příbuzných. Rodiče doma živí 3 dospělé děcka, všem je přes 20. Již několik let. O práci zájem nemají, celý den sedí jen u počítače, doma nepomůžou vůbec nic, ze svých pokojů vylézají jen se najíst nebo do hospody. Je to naprosto otřesné. Rodiče s tím nic nedělají, jenom cálují. Dokonec jim už tyto "děti" doma i kradou peníze. Z věčně zfetovaného syna má matka hrůzu, bojí se s ním být sama doma.
Mohou si za to sami. Tolerovali jim zahálčivost, doma nikdy nic pomoct nemuseli, do práce je nehnali s tím, že je to marné. Nakopala bych jim všem do zadku !!! a jen doufám, že mě osobně toto nikdy nepostihne. Člověk sice nikdy neví, ale rozhodně mám ke svým dětem zcela jiný přístup, tak snad se nám problémy tohoto rázu vyhnou.

macca — 17. 3. 2010 13:53

Ahoj holky:-),díky všem za názor...Jojo,je to těžké a vím, že chybu jsem udělala kdysi svou nedůsledností.Jedna dcera mi zemřela a téhle jsem se snažila ulehčit život jak to jen šlo. To není má omluva, jen konstatování. Někdy si říkám, že je to žena dvou tváří. Někdy bych ji láskou snědla jak umí být milá a pak najednou zvrat a zkrat a mám pocit, že předemnou stojí úplně jiný člověk. Jasně že o tom přemýšlím kudy chodím, všechna pro a proti, varianty mého chování a podobně. Navíc mám díky svému povolání abnormální cítění, takže se stále snažím vše chápat, pak si říkám, no hlavně že je zdravá...,však to my mámy známe,že jo?! Každopádně dnes vidím, jak moc chybí ta mužská ruka,slovo,rada....Ne že bychom kolem sebe nikoho neměly,ale táta je táta,ale bohužel ten náš ztratil veškerou ústu u nás obou,takže je to fakt těžké. Teď odepsala na nějaké inzeráty ohledně domácí práce a o víkendu jsme si slíbily, že si sednem jak dvě velký holky a bez emocí probereme každé pro a proti co se týká stuijního pobytu a podobně. Fakt je, že poslední týden doma pomáhá, víceméně dělá za mě domácí práce, protože nejen že já je nestíhám,ale ani se mi do nich nechce. Sice trpím jako zvíře,ale ty boty kopnuté v předsíni překročím, ten ručník na zemi nechám....,dnes jsem oznámila výši účti za zelefon-odpověď "jenom 600? Já myslela že to bude víc,jojo,hned ti to dám"....Tak mám ještě hoďku a jedu zase objet staroušky s inzulínama a na druhou noční. Tak papa,krásný den všem a těším se na písmenka od Vás.

macca — 17. 3. 2010 14:16

No, vyhodit ji z domu....na to prostě nemám.Opravdu ne. Stále věřím, že se to zlomí.

sisi21 — 17. 3. 2010 21:19

Definitiv napsal(a):

Sisi - mluvíš dost rozpruplně. Brigádu si teda najít musel, nebo najít chtěl? V tom je podstatný rozdíl. Ten, komu se nechce, si brigádu hledat nebude. Radši vyjde z totálního minima.
..

Najít chtěl nebo musel,..to je jedno,Já to beru,že prostě maká a to je hlavní.Teď momentálně né.učí se jak divej!!:lol:

a jak píšeš... ten komu se nechce,si brigádu hledat nebude.Pokud by bydlel doma.Tak by si jí najít prostě musel.Jentak flákat ,to u nás neexistuje.a pokud by měl to minimum a doma nebydlel,pak je mi to šumafuk!!

sisi21 — 17. 3. 2010 21:31

macca
Ono je to těžké.Já tátu nikdy neměla  a myslím si že mi nechyběl ani nechybí.
Dcera na to přijde .jen ji nasměrovat správně a to je ten problém.Jak ji nasměrovat..to nikdo neví.Moje dcera dělala takové psí kusy.jéééžiš ,když si na to vzpomenu.Dnes se směji ,ale dřív brrr.
Dej jí šanci..a pokud to nikam nepovede.......no pak bys měla asi přemýšlet,že cesta vede i jinudy!
Třebas jí  klidně říct ať si najde podnájem a postaví se na vlastní nohy!!!

Definitiv — 18. 3. 2010 11:19

To je krása, ja se tady všichni plácají po zádech, jak oni tu výchovu krásně zvládly a ostatní ne :usch: Upřímě, tenhle způsob vyjadřování pro mě postrádá alespoň ždibec empatie :co: Je mi z toho smutno...

Možná by se dalo Macce poradit, ale proč si místo toho nenahodit ramena a neudělat "kiš, kiš - já jsem byla máma tvrdší/důslednější/lepší"? To je přeci jednoduší a ještě to zahřeje u srdce, ne? :usch:

Víte, ona ani Macca čas nevrátí a předpokládám, že tohle téma založila, protože chtěla vědět co TEĎ, ne co před dvaceti lety.


Macca - až tak bych se toho nebála, myslím, že to bude přechodné období. Já jsem třeba strašně vzpurná a když mě někdo tlačí do nějakého "musíš", tak to najust neudělám. Určitě se hodně cení, pokud se k ní budeš chovat jako k dospělý, i přesto, že dělá něco, co se ti nelíbí. Když jí naopak budeš vyhrožovat, obávám se, že ničeho nedocílíš.
Četla jsi knížku Respektovat a být respektován? Je sice o výchově dětí, ale krásně se to aplikuje i na vztahy dospělých ;) Vřele jí doporučuji. Jen stručný výtah je: nemluvit v záporech (nedělej, nesmíš), mluvit o sobě (mě mrzí, je mi smutno, že...), dávat na vybranou (chtěla byc jet raději na studiní pobyt, nebo dělat brigádu v čechách?). Je toho ještě spousta, ale to je na dlouho. Fakt si mysíl, že by takhel knížka mohla pomoci ;)

sisi21 — 19. 3. 2010 10:32

Definitiv
nikdo se tady po zádech neplácá.Ano  někdo tu výchovu zvládne,někdo né!!
Ovšem vodit ve 20ti holku za ruku ...:co:
Jo jasně jsou taková děcka.v podstatě za to ,ale můžou rodiče,vše za ně udělají pokud se vyskytne nějaký problém..
knížku si může přečíst a co??? Tím si jí jako poradila???:lol:

macca se nemá čeho bát ,pokud to chce řešit ,dá se to vyřešit ,Stačí nastavit pravidla ..a je to!!.Nic v tom není!

nasemami — 19. 3. 2010 11:49

Definitiv, já teda Macce klidně poradím. Sama jsem byla dost povahově podobná její dceři (podle toho, co tu píše). Do ničeho jsem se moc nehrnula, do práce po škole nespěchala, sama před sebou jsem to omlouvala určitou úzkostí z lidí. Opravdu jsem z lidí měla trochu strach, ale za to určitě mohla uzavřená povaha a malá schopnost komunikace. A do práce mi bránila jít taky lenost, netřeba si nic nalhávat :-)) Takže já bych nejdřív zjistila, jestli se u její dcery nejedná o něco vážného (deprese, fobie, drogy apod.) A pokud ne, tak jí prostě musí nahnat do práce a neumožnit jí, aby se flákala. Jiná možnnost není. Lenoch je lenoch a nic jiného, než to že musí, že už mu nic jiného nezbývá, ho prostě z gauče nezvedne. Nepodporovat jí, z alimentů ať platí matce za bydlení, matka ať jí už nijak dál nepomáha (nepere, neuklízí, nevaří pro dceru), protože to by stálo další sumu a tu dcera domů nedává. Prostě jí donutit jít do práce. Když se dostane mezi lidi, zlepší se časem i její komunikace, bude míň plachá a naučí se, že  nic není zadarmo. Ale to všechno záleží na Macce, jak dokáže být tvrdá. Moji rodiče naštěstí byli a zafungovalo to skvěle.

Grainne — 23. 3. 2010 19:18

sisi21 napsal(a):

Grainne napsal(a):

sisi21 napsal(a):

je to hrozný...Pokud by si nesehnala do 14dní aspoň brigádu,Zbalila bych jí kufry ať jde!!Ve 20ti je dospělá a né aby ji člověk vodil za ruku.. Ona má doma všechno a ví ,že nic nemusí!!

A bylo by ti jedno co s ni je ?  Mam podobny problem se synem, ma pred maturitou , kterou asi neudela a prace se mu take zadna nelibi . Mam obavy , jak ho donutime , aby si neco nasel , ale vyhodit ho, aby skoncil mezi bezdomovci me taky desi.

počkej jak neudělá maturitu.?? Můj syn je taky před maturitou.Našel si i brigádu .Musel.Né ,že bych mu prachy nedávala.Chtěl prostě více peněz.
Možná půjde dál na  VŠ,možná si ji bude dělat dálkově.. .je to jeho věc.
Pokud by se pouze flákal,.....Jsem asi v tomhle. jiná .Šanci bych mu dala ,ale pokud bych viděla ,že je mu to jedno!Prostě by šel. Je to jeho život ,jeho boj.

Pravdepodobne neudela , protoze na to se....
Na brigadu chodi na takovou , ktera mu vyhovuje ,ale je narazova.Penize mu davame pouze na jidlo do skoly , jinak si musi vydelat sam, ale nejak ho to nebere . A z jeho obcasnych projevu vim, ze vetsina praci se mu moc nezamlouva .

sisi21 — 23. 3. 2010 22:27

Grainne.to mě mrzí,ale dokážu si představit jak ti asi je!!.Je to hrozný.Nezávidím ti to!!!.S dcerou jsem měla něco podobného!!.šlapala jsem po n!!!íNěkdy to bylo až únavné..Byla jsem jak policajt.:lol:Školu  dodělala!.pak odešla z bytu. ...a sprominutím musela padnout na hubu ,aby si to vše nějak uvědomila ,že život není jen procházka růžovou zahradou.
držím ti palce ať na to syn přijde,možná mu to všechno dojde a začne ze sebou něco dělat..a co si nějak promluvit??

Grainne — 24. 3. 2010 22:07

sisi21 napsal(a):

Grainne.to mě mrzí,ale dokážu si představit jak ti asi je!!.Je to hrozný.Nezávidím ti to!!!.S dcerou jsem měla něco podobného!!.šlapala jsem po n!!!íNěkdy to bylo až únavné..Byla jsem jak policajt.:lol:Školu  dodělala!.pak odešla z bytu. ...a sprominutím musela padnout na hubu ,aby si to vše nějak uvědomila ,že život není jen procházka růžovou zahradou.
držím ti palce ať na to syn přijde,možná mu to všechno dojde a začne ze sebou něco dělat..a co si nějak promluvit??

Vyzkoušeno :)  slovní projevy mu jdou výborně , ale realita je jiná.

sisi21 — 26. 3. 2010 16:58

Grainne napsal(a):

sisi21 napsal(a):

Grainne.to mě mrzí,ale dokážu si představit jak ti asi je!!.Je to hrozný.Nezávidím ti to!!!.S dcerou jsem měla něco podobného!!.šlapala jsem po n!!!íNěkdy to bylo až únavné..Byla jsem jak policajt.:lol:Školu  dodělala!.pak odešla z bytu. ...a sprominutím musela padnout na hubu ,aby si to vše nějak uvědomila ,že život není jen procházka růžovou zahradou.
držím ti palce ať na to syn přijde,možná mu to všechno dojde a začne ze sebou něco dělat..a co si nějak promluvit??

Vyzkoušeno :)  slovní projevy mu jdou výborně , ale realita je jiná.

musíš přitvrdit.třeba to jednou vyjde!!:lol:

eremuruss — 26. 3. 2010 20:04

malej doma o víkendu prostě luxuje(sice to stojí za prd je mu 5 let,ale já chválím ježiš jak já chválím  ¨¨



To me syn taky pomahal v domacnosti mozna od 4 let,luxoval,myl nadobi ted je mu 18 let a nehne prstem radim te Keny pockat si,az synek vyroste,uz budes psat jinak neboj ja jina nebyla

tříska — 27. 3. 2010 4:43

macca napsal(a):

Ahoj Babinetky,moje 20ti letá dcera mě před měsícem nemile překvapila oznámením, že neudělala 3 zkoušky na VŠ a prosila o umožnění na této škole skončit a pokusit se znovu a na jiný obor, s tím,že po dobu "flákání" si najde brigádu. Tak jsem ji přestěhovala zpět do rodného města a čekám...NIC.
O brigádu nemá zájem,do hospody nechce(mezi opilce),za roznášení letáků se stydí...

Neví,nic neví,neví co chce. Spí. Ona prostě spí první ligu. Doma se občas snaží něco málo poklidit,vyjímečně uvařit, ale to by se dalo spočítat na prstech jedné ruky...

Nemá přítele,ani pořádnou kamarádku, která by ji motivovala. Žije virtuální život na facebooku.

Drogy nebere,nekrade a občas má světlé chvíle, kdy jsem na ni pyšná, ale stávající situace mi vyráží dech,vhání slzy do očí a hlavně způsobuje nespavost, protože mám opravdu velký strach o její budoucnost.

Co dál??

Myslím, že Tvoje dcera teď ze všeho nejvíc potřebuje tvoji důslednost. :jojo:
Jiný obor? - Fajn. - Jaký? - Za pár dní už se na VŠ konají přijímací řízení.
Na které z nich jdeš? - Kam se hlásíš? - Nikam? - Tak sorry, ale hledej si zaměstnání.
Jestli studovat nechceš, tak si na sebe musíš vydělat.

A virtuální život? - Jestli ho chceš žít, jestli v tom vidíš smysl života, fajn, ale až po šichtě.

A mimochodem:  Otec posílá alimenty a myslí si, že dcera studuje...  - Asi se mu nebude líbit, že posílá
penízky dospělému dítěti, které kašle na studium a nechce se mu do práce.
Za dobu, od kdy už nestuduje, bude dcera povinna vrátit otci alimenty.

Taky je třeba přihlásit se na pracák a začít platit zdravotní pojištění
(jinak není ani pojištěná) !!!  ... tedy od oficiálního ukončení studia ...
:dumbom:

Mimochodem:  Dej dceři úkol - ať sepíše životopis, který hodlá předložit svému budoucímu zaměstnavateli.
Třeba jí to trošku otevře oči...

tříska — 27. 3. 2010 4:56

Studium je práce. Práce na sobě, na své budoucnosti.
Je to jediná věc, za kterou rodiče své již dospělé děti mají ještě živit.
Pokud už dítě nestuduje, začíná pro ně život - jako pro každého jiného.
Milující rodič by měl být téhle důslednosti schopen.
Je to pro dobro jich obou - rodiče i dítěte.

Grainne — 29. 3. 2010 15:57

eremuruss napsal(a):

malej doma o víkendu prostě luxuje(sice to stojí za prd je mu 5 let,ale já chválím ježiš jak já chválím  ¨¨



To me syn taky pomahal v domacnosti mozna od 4 let,luxoval,myl nadobi ted je mu 18 let a nehne prstem radim te Keny pockat si,az synek vyroste,uz budes psat jinak neboj ja jina nebyla

V 5 letech taky pomahali a jeste se hadali , kdo bude prvni. To s tim vubec nesouvisi.

agewa — 31. 3. 2010 9:54

Grainne napsal(a):

eremuruss napsal(a):

malej doma o víkendu prostě luxuje(sice to stojí za prd je mu 5 let,ale já chválím ježiš jak já chválím  ¨¨



To me syn taky pomahal v domacnosti mozna od 4 let,luxoval,myl nadobi ted je mu 18 let a nehne prstem radim te Keny pockat si,az synek vyroste,uz budes psat jinak neboj ja jina nebyla

V 5 letech taky pomahali a jeste se hadali , kdo bude prvni. To s tim vubec nesouvisi.

a kdy přestali chtít pomáhat? co se stalo?
já jako malá taky ráda pomáhala, čím jsem byla starší, tím víc máma viděla chyby a kritizovala. až mě přestalo bavit cokoliv doma dělat.
netvrdím, že je to tvůj připad, ale proč se jim přestalo chtít pomáhat?

Grainne — 6. 4. 2010 14:54

agewa napsal(a):

Grainne napsal(a):

eremuruss napsal(a):

malej doma o víkendu prostě luxuje(sice to stojí za prd je mu 5 let,ale já chválím ježiš jak já chválím  ¨¨



To me syn taky pomahal v domacnosti mozna od 4 let,luxoval,myl nadobi ted je mu 18 let a nehne prstem radim te Keny pockat si,az synek vyroste,uz budes psat jinak neboj ja jina nebyla

V 5 letech taky pomahali a jeste se hadali , kdo bude prvni. To s tim vubec nesouvisi.

a kdy přestali chtít pomáhat? co se stalo?
já jako malá taky ráda pomáhala, čím jsem byla starší, tím víc máma viděla chyby a kritizovala. až mě přestalo bavit cokoliv doma dělat.
netvrdím, že je to tvůj připad, ale proč se jim přestalo chtít pomáhat?

Už si to nepamutuju, je už to docela hodně dlouho. předpokladám, že začali mít jiné zájmy, než pomáhat mamince. To už pak přestalo být zajímavé.

dusička — 6. 4. 2010 22:45

Taky mi doma kluci pomáhali, když byli malí. Hádali, se, kdo bude utírat prach a vytírat podlahu. A ted??? Musím jim pětkrát připomínat smetí do popelnice.
Nic se nestalo. Prostě to jsou pubertáci a to uklízení je nuda (když byli malí, tak to byl zážitek) :jojo: :dumbom:

agewa — 7. 4. 2010 9:51

no já mám děti 19a 21let.
dcera ta pomáhá ochotně, syn , jak kdy. oba někdy sami od sebe upečou, uvaří (syn hlavně , když mu má dorazit slečna).jinak běžné věci, zamést, vyprat , vyluxovat normálně když řeknu.
jinak není velký problém si o pomoc řict .jasně, že někdy musím připomínat, ale to přece dělá i dospěly, že se snaží něčemu vyhnout nebo zapomene.

Grainne — 8. 4. 2010 22:03

agewa napsal(a):

no já mám děti 19a 21let.
dcera ta pomáhá ochotně, syn , jak kdy. oba někdy sami od sebe upečou, uvaří (syn hlavně , když mu má dorazit slečna).jinak běžné věci, zamést, vyprat , vyluxovat normálně když řeknu.
jinak není velký problém si o pomoc řict .jasně, že někdy musím připomínat, ale to přece dělá i dospěly, že se snaží něčemu vyhnout nebo zapomene.

No, ja jsem ten typ , ktery si zasadne o nic nerika , nebo alespon ne  o to , co je jasne videt.

agewa — 9. 4. 2010 9:29

Grainne napsal(a):

agewa napsal(a):

no já mám děti 19a 21let.
dcera ta pomáhá ochotně, syn , jak kdy. oba někdy sami od sebe upečou, uvaří (syn hlavně , když mu má dorazit slečna).jinak běžné věci, zamést, vyprat , vyluxovat normálně když řeknu.
jinak není velký problém si o pomoc řict .jasně, že někdy musím připomínat, ale to přece dělá i dospěly, že se snaží něčemu vyhnout nebo zapomene.

No, ja jsem ten typ , ktery si zasadne o nic nerika , nebo alespon ne  o to , co je jasne videt.

jenže to je ten problém. tedy podle mě. TY to vidíš a oni si možná ani NEVŠIMNOU.a pokud to chceš mít udělaný, tak bud si o ppmoc řekneš nebo to budeš dělat sama. ty budeš naštvaná a oni udivený o co ti jde?

agewa — 9. 4. 2010 9:31

vidím to u nás. já se divím, že si syn nevšimne, že je potřeba vyluxovat a on se diví, že si já nevšimnu, že nemám v autě olej.

helena — 9. 4. 2010 9:38

No, ja jsem ten typ , ktery si zasadne o nic nerika , nebo alespon ne  o to , co je jasne videt.
To, co vidíme my, naše děti a partneři vidět nemusí http://fora.babinet.cz/img/smilies/stolt.gif - ne, že by nechtěli, jen vnímají něco jiného, než my. Rozdíl je v tom, že když si řekneš o konkrétní věc, kterou oni neudělají, můžeš mluvit, případně ječet http://fora.babinet.cz/img/smilies/stolt.gif o tom, že se nepodílejí - ale když "mlčky trpíš", netuší oč ti jde.

Grainne — 9. 4. 2010 19:56

helena napsal(a):

No, ja jsem ten typ , ktery si zasadne o nic nerika , nebo alespon ne  o to , co je jasne videt.
To, co vidíme my, naše děti a partneři vidět nemusí http://fora.babinet.cz/img/smilies/stolt.gif - ne, že by nechtěli, jen vnímají něco jiného, než my. Rozdíl je v tom, že když si řekneš o konkrétní věc, kterou oni neudělají, můžeš mluvit, případně ječet http://fora.babinet.cz/img/smilies/stolt.gif o tom, že se nepodílejí - ale když "mlčky trpíš", netuší oč ti jde.

Mně už to za mluvení nestojí, udělám to prostě sama, případně zadám úkol, ale dost často to stejně neudělají.

Grainne — 9. 4. 2010 19:57

helena napsal(a):

No, ja jsem ten typ , ktery si zasadne o nic nerika , nebo alespon ne  o to , co je jasne videt.
To, co vidíme my, naše děti a partneři vidět nemusí http://fora.babinet.cz/img/smilies/stolt.gif - ne, že by nechtěli, jen vnímají něco jiného, než my. Rozdíl je v tom, že když si řekneš o konkrétní věc, kterou oni neudělají, můžeš mluvit, případně ječet http://fora.babinet.cz/img/smilies/stolt.gif o tom, že se nepodílejí - ale když "mlčky trpíš", netuší oč ti jde.

Já netrpím :) Jsem už zvyklá. Má to tu výhodu , že si dělám všechno podle sebe.

Vachu — 15. 4. 2010 16:17

macca napsal(a):

Ahoj Babinetky,moje 20ti letá dcera mě před měsícem nemile překvapila oznámením, že neudělala 3 zkoušky na VŠ a prosila o umožnění na této škole skončit ... a ... Protože jsem velice chápavá a tolerantní (úplně blbá)matka,snažím se vše pochopit a pomoct.... stávající situace mi vyráží dech,vhání slzy do očí a hlavně způsobuje nespavost, protože mám opravdu velký strach o její budoucnost.
Co dál??

Tak co, jak to vypadá dál... změnilo se něco? - Jak s tím problémem bojujete, anebo jak to  řešíte? :vissla: