LENNNA — 3. 3. 2010 18:06

Tak jsem hledala, zda tu diskuse o bramborákách není a kupodivu ještě není :co:!
Chci se zeptat zkušenějších, jak děláte bramboráky?
Je to jedno z nejjednoduších jídel a mě se nedaří a nedaří!
Jak udělat dobré a křupavé bramboráky? Kolegyně je má úplně světlé - jako je barva brambor než zhnědnou a krásně křupavé... už jsem se ptala, ale ať zkouším cokoliv, tak ty moje jsou tmavé barvy (prostě vždy ztmavnou) a vůbec nejsou křupavé, opečené ano, ale křupavé nikoliv, spíše jsou takové nevím jak to popsat - měkké, blátivé, nasáklé olejem? Budu vděčná za rady! :godlike:

laminanonte — 3. 3. 2010 18:12

tak za prvé...na brambory nalít horké mléko,potom nezhnědnou
za druhé..část mouky nahradit strouhankou, potom jsou křupavé. Na pánev nedám olej, spíš pánev jen potřu

LENNNA — 3. 3. 2010 18:21

laminanonte napsal(a):

tak za prvé...na brambory nalít horké mléko,potom nezhnědnou
za druhé..část mouky nahradit strouhankou, potom jsou křupavé. Na pánev nedám olej, spíš pánev jen potřu

Aha, tak mléko dávám studené, tak zkusím horké!
A strouhanku také zkusím, i málo oleje - je fakt, že ho dávám dost...
:godlike:

sisi21 — 3. 3. 2010 20:46

Na pánev dávám taky málo oleje, Bramborák nechávám na ubrousku,olej se vsakne popřípadě do nich!
.Možná taky záleží ,jak brambory strouháš..Tchýně si je dělalav robotu úplně najemno .Měla z toho kaši a bramborák byl jak bláto..úplnej hnus!! Já strouhám ani né na jemno ani na hrubo,tak nějak ten střed..

LENNNA — 3. 3. 2010 21:17

sisi21 napsal(a):

Na pánev dávám taky málo oleje, Bramborák nechávám na ubrousku,olej se vsakne popřípadě do nich!
.Možná taky záleží ,jak brambory strouháš..Tchýně si je dělalav robotu úplně najemno .Měla z toho kaši a bramborák byl jak bláto..úplnej hnus!! Já strouhám ani né na jemno ani na hrubo,tak nějak ten střed..

sisi, ubrousky taky používám, to pomůže vsáknout přebytečný olej, ale nic to nezmění na tom, že je nemám křupavé... Strouhám také na středním struhadle.... takové to klasické struhadlo, tak ten střed.

aprill — 4. 3. 2010 5:37

Smažím bramboráky na sádle, rozhodně sádlem při smažení nešetřím a křupou ;).
Těsto na bramboráky hnědne různě, asi záleží na odrůdě brambor.

sugar — 4. 3. 2010 8:51

dávám do těsta trochu prdopeče a jsou krásně křupavé ;)

LENNNA — 4. 3. 2010 17:36

aprill napsal(a):

Smažím bramboráky na sádle, rozhodně sádlem při smažení nešetřím a křupou ;).
Těsto na bramboráky hnědne různě, asi záleží na odrůdě brambor.

aprill, tak tohle nevím nevím.... proč by jinak mě bramboráky hnědly pokaždé! a někomu nezhnědly nikdy?

aprill — 4. 3. 2010 17:38

LENNNA napsal(a):

aprill napsal(a):

Smažím bramboráky na sádle, rozhodně sádlem při smažení nešetřím a křupou ;).
Těsto na bramboráky hnědne různě, asi záleží na odrůdě brambor.

aprill, tak tohle nevím nevím.... proč by jinak mě bramboráky hnědly pokaždé! a někomu nezhnědly nikdy?

tak to ti neporadím, ale já mám bramboráky někdy tmavší a jindy světlejší . zkoušela ses zeptat kamarádky jak to dělá ona?

LENNNA — 4. 3. 2010 17:43

Děkuji za všechny rady a určitě všechny vyzkouším! :godlike:

Jen pro upřesnění jsem našla obrázky... všechny jsou z netu, tak snad se nikdo nebude zlobit!

TAKOVÉTO BRAMBORÁKY BYCH CHTĚLA MÍT! :supr:
http://www.bramborak.eu/gfx/klasikP.jpg

A přibližně nějak takové je mám:

http://www.vaho.cz/gallery/jidla/HJ1099.jpg

Vladena — 5. 3. 2010 20:26

Lenny,já si myslím, že kamarádka dělá těch bramboráků podstatně méně než ty. Protože čím více těsta,delší čas pečení a těsto hnědne. A tvoje tmavší bramboráky jsou prima a zcela běžné. Tak se nepodceňuj. Počítám,že v těch světlejších je více vajíčka.

majkafa — 5. 3. 2010 23:25

Taky si myslím, že ten světlý bramborák není klasika. Vypadá to na více vajec, nebo snad dokonce jenom žloutků.

LENNNA — 6. 3. 2010 8:55

Vladena napsal(a):

Lenny,já si myslím, že kamarádka dělá těch bramboráků podstatně méně než ty. Protože čím více těsta,delší čas pečení a těsto hnědne. A tvoje tmavší bramboráky jsou prima a zcela běžné. Tak se nepodceňuj. Počítám,že v těch světlejších je více vajíčka.

V tom to taky nebude - naopak jich dělá víc! Já dělám pár jen pro sebe, ona má 4 členou rodinu.... Ale prostě ty jsou! Úplně křupavé, bez kapky oleje, úplně boží :P. Já fakt nevím čím to je? :grater:

LENNNA — 6. 3. 2010 8:57

Holky a nemůže záležet taky třeba na pánvi? Ta křupavost.... To je záhada, fakt!

hhanca — 6. 3. 2010 9:42

Myslím, že pánev na to vliv nemá!? Já dělám jak na teflonové tak na normální a bramboráky křupavé jsou. Oleje tam opravdu musí být málo, brambory strouhám na hrubější a pak část na jemnější. Ty hrubější jsou pak víc křupavě a ty jemnější to azse drží víc pohromadě. Hlavně ale dělám bramboráky menší a ne přes celou pánev! Vím, že někdo dělá bramboráky pomocí pánve na lívanečky...ta s těma 4 dírama...a ty pak nejsou křupavé, protože nemají ty "roztřepané" okraje brambor. Jinak nevím, kde je "zakopaný pes" :) Tak ať na to co nejdriv prijdes:)

sisi21 — 6. 3. 2010 17:19

LENNNY. rozhodně ten tmavší tvůj bramborák musí být chutově lepší.Dělám taky takové Ten světlý sem kdysi dostala někde v hospodě ano byl světlý to jo ,ale hodně těsta vysoký,mastný a hodně mouky.Vůbec mě nechutnal.Byla to spíš taková tvrdá placka!!

misha88 — 6. 3. 2010 17:29

.

hhanca — 6. 3. 2010 17:31

misha88 napsal(a):

tak sem je dnes delala taky...a taky nekřupaly:(

Ja je teda udelam zitra a dam vedet :)

misha88 — 6. 3. 2010 17:35

.

LENNNA — 6. 3. 2010 18:31

sisi21 napsal(a):

LENNNY. rozhodně ten tmavší tvůj bramborák musí být chutově lepší.Dělám taky takové Ten světlý sem kdysi dostala někde v hospodě ano byl světlý to jo ,ale hodně těsta vysoký,mastný a hodně mouky.Vůbec mě nechutnal.Byla to spíš taková tvrdá placka!!

Sisi, tak to opravdu ne! Právě naopak!!! Proto se po tom tak pídím, protože ten světlý byl tak výborný (opak tvého popisu - slabý, bez tuku úplně a křupavoučký) - neříkám, že se mé tmavé nedají jíst... ale prostě ve srovnání s těmi světlými to je jasný propadák :grater:

LENNNA — 6. 3. 2010 18:37

hhanca napsal(a):

Myslím, že pánev na to vliv nemá!? Já dělám jak na teflonové tak na normální a bramboráky křupavé jsou. Oleje tam opravdu musí být málo, brambory strouhám na hrubější a pak část na jemnější. Ty hrubější jsou pak víc křupavě a ty jemnější to azse drží víc pohromadě. Hlavně ale dělám bramboráky menší a ne přes celou pánev! Vím, že někdo dělá bramboráky pomocí pánve na lívanečky...ta s těma 4 dírama...a ty pak nejsou křupavé, protože nemají ty "roztřepané" okraje brambor. Jinak nevím, kde je "zakopaný pes" :) Tak ať na to co nejdriv prijdes:)

hhanco, také dělám bramboráky menší, lépe se mi otáčejí.... A určitě zkusím i tvou radu ohledně strouhání :supr: Fakt nevím, proč to tak je :grater:

LENNNA — 6. 3. 2010 18:39

misha88 napsal(a):

tak sem je dnes delala taky...a taky nekřupaly:(

misho, také máš stejný problém?

misha88 — 6. 3. 2010 18:46

.

hhanca — 6. 3. 2010 18:48

misha88 napsal(a):

jo :(!! je to blátivý...

tak to vubec.... Hele a vylivate tu vodu, kdyz ty brambory pusti??? Kdyz ne tak tam pak musite dat hodne mouky a to je pak bahno :)

hhanca — 6. 3. 2010 18:49

hlavne davat mensi vrstvu testa a mene oleje....

misha88 — 6. 3. 2010 18:57

.

hhanca — 6. 3. 2010 18:59

misha88 napsal(a):

oleje bylo tak málo, že ho skoro nebylo :D !!! škrob vyleju... A těsto mě nešlo roztírat moc po pánvi teda..se tak cuchralo divně

asi fakt moc mouky :kapitulation:

sisi21 — 6. 3. 2010 19:20

LENNNA napsal(a):

sisi21 napsal(a):

LENNNY. rozhodně ten tmavší tvůj bramborák musí být chutově lepší.Dělám taky takové Ten světlý sem kdysi dostala někde v hospodě ano byl světlý to jo ,ale hodně těsta vysoký,mastný a hodně mouky.Vůbec mě nechutnal.Byla to spíš taková tvrdá placka!!

Sisi, tak to opravdu ne! Právě naopak!!! Proto se po tom tak pídím, protože ten světlý byl tak výborný (opak tvého popisu - slabý, bez tuku úplně a křupavoučký) - neříkám, že se mé tmavé nedají jíst... ale prostě ve srovnání s těmi světlými to je jasný propadák :grater:

a nedělá je ta tvoje kamarádka pouze na hrubo??

aprill — 6. 3. 2010 19:37

sisi21 napsal(a):

LENNNA napsal(a):

sisi21 napsal(a):

LENNNY. rozhodně ten tmavší tvůj bramborák musí být chutově lepší.Dělám taky takové Ten světlý sem kdysi dostala někde v hospodě ano byl světlý to jo ,ale hodně těsta vysoký,mastný a hodně mouky.Vůbec mě nechutnal.Byla to spíš taková tvrdá placka!!

Sisi, tak to opravdu ne! Právě naopak!!! Proto se po tom tak pídím, protože ten světlý byl tak výborný (opak tvého popisu - slabý, bez tuku úplně a křupavoučký) - neříkám, že se mé tmavé nedají jíst... ale prostě ve srovnání s těmi světlými to je jasný propadák :grater:

a nedělá je ta tvoje kamarádka pouze na hrubo??

brambory na hrubo - to jsou röstti . a ty po usmažení zůstají světlounké.

aprill — 6. 3. 2010 19:39

hhanca napsal(a):

hlavne davat mensi vrstvu testa a mene oleje....

s tím nemůžu souhlasit ;) , smažím na sádle a nešetřím  ;).

aprill — 6. 3. 2010 19:40

hhanca napsal(a):

misha88 napsal(a):

jo :(!! je to blátivý...

tak to vubec.... Hele a vylivate tu vodu, kdyz ty brambory pusti??? Kdyz ne tak tam pak musite dat hodne mouky a to je pak bahno :)

vodu z nastrouhaných brambor slívám, nechám odstát a usazený škrob vrátím zpátky do těsta

LENNNA — 6. 3. 2010 19:46

misha88 napsal(a):

jo :(!! je to blátivý...

Tak jsme na tom stejně :grater:, snad tomu přijdeme na kloub :supr:

LENNNA — 6. 3. 2010 19:48

hhanca napsal(a):

misha88 napsal(a):

jo :(!! je to blátivý...

tak to vubec.... Hele a vylivate tu vodu, kdyz ty brambory pusti??? Kdyz ne tak tam pak musite dat hodne mouky a to je pak bahno :)

Já jí vylévám... postupně se tvoří další, tak i tu lžící vylévám...

LENNNA — 6. 3. 2010 19:50

sisi21 napsal(a):

LENNNA napsal(a):

sisi21 napsal(a):

LENNNY. rozhodně ten tmavší tvůj bramborák musí být chutově lepší.Dělám taky takové Ten světlý sem kdysi dostala někde v hospodě ano byl světlý to jo ,ale hodně těsta vysoký,mastný a hodně mouky.Vůbec mě nechutnal.Byla to spíš taková tvrdá placka!!

Sisi, tak to opravdu ne! Právě naopak!!! Proto se po tom tak pídím, protože ten světlý byl tak výborný (opak tvého popisu - slabý, bez tuku úplně a křupavoučký) - neříkám, že se mé tmavé nedají jíst... ale prostě ve srovnání s těmi světlými to je jasný propadák :grater:

a nedělá je ta tvoje kamarádka pouze na hrubo??

Na hrubo - tím myslíš strouhání na tom největším struhadle? Tak to ne, strouhá je na tom středním jako já.

LENNNA — 6. 3. 2010 19:51

aprill napsal(a):

sisi21 napsal(a):

LENNNA napsal(a):


Sisi, tak to opravdu ne! Právě naopak!!! Proto se po tom tak pídím, protože ten světlý byl tak výborný (opak tvého popisu - slabý, bez tuku úplně a křupavoučký) - neříkám, že se mé tmavé nedají jíst... ale prostě ve srovnání s těmi světlými to je jasný propadák :grater:

a nedělá je ta tvoje kamarádka pouze na hrubo??

brambory na hrubo - to jsou röstti . a ty po usmažení zůstají světlounké.

aprill, to je pravda! A čím to je, že rösti zůstávají po usmažení světlé?

aprill — 6. 3. 2010 19:53

LENNNA napsal(a):

aprill napsal(a):

sisi21 napsal(a):


a nedělá je ta tvoje kamarádka pouze na hrubo??

brambory na hrubo - to jsou röstti . a ty po usmažení zůstají světlounké.

aprill, to je pravda! A čím to je, že rösti zůstávají po usmažení světlé?

že tam není mouka a vajíčko ?

LENNNA — 6. 3. 2010 20:01

aprill napsal(a):

LENNNA napsal(a):

aprill napsal(a):


brambory na hrubo - to jsou röstti . a ty po usmažení zůstají světlounké.

aprill, to je pravda! A čím to je, že rösti zůstávají po usmažení světlé?

že tam není mouka a vajíčko ?

Aha! Tak já nevím, možná problém bude v mouce - jestli jí tam fakt nedávám hodně?

hhanca — 6. 3. 2010 20:04

LENNNA napsal(a):

aprill napsal(a):

LENNNA napsal(a):


aprill, to je pravda! A čím to je, že rösti zůstávají po usmažení světlé?

že tam není mouka a vajíčko ?

Aha! Tak já nevím, možná problém bude v mouce - jestli jí tam fakt nedávám hodně?

Taky myslim, ze problem bude v mouce :kapitulation: Ta udela bahno i ze zeli kdyz se ji tam da na zahusteni moc...

LENNNA — 6. 3. 2010 20:17

hhanca napsal(a):

LENNNA napsal(a):

aprill napsal(a):


že tam není mouka a vajíčko ?

Aha! Tak já nevím, možná problém bude v mouce - jestli jí tam fakt nedávám hodně?

Taky myslim, ze problem bude v mouce :kapitulation: Ta udela bahno i ze zeli kdyz se ji tam da na zahusteni moc...

hhanco, možná jo... tak první co vyzkouším, tak minimum mouky a oleje! :godlike:

hhanca — 6. 3. 2010 20:18

LENNNA napsal(a):

hhanca napsal(a):

LENNNA napsal(a):


Aha! Tak já nevím, možná problém bude v mouce - jestli jí tam fakt nedávám hodně?

Taky myslim, ze problem bude v mouce :kapitulation: Ta udela bahno i ze zeli kdyz se ji tam da na zahusteni moc...

hhanco, možná jo... tak první co vyzkouším, tak minimum mouky a oleje! :godlike:

jj zkus, ale ne ze tam das kapku oleje, to pak taky neudelas:))) ... proste ty bramboraky tam nesmi plavat...

misha88 — 6. 3. 2010 21:48

.

Vladena — 7. 3. 2010 6:18

Lenny, a není to tím, že na návštěvě vždy lepší chutná ??:D

hhanca — 7. 3. 2010 10:39

Vladena napsal(a):

Lenny, a není to tím, že na návštěvě vždy lepší chutná ??:D

A to je taky mozna ten duvod :supr:

LENNNA — 7. 3. 2010 10:44

hhanca napsal(a):

Vladena napsal(a):

Lenny, a není to tím, že na návštěvě vždy lepší chutná ??:D

A to je taky mozna ten duvod :supr:

Nene, to určitě ne :)

hhanca — 7. 3. 2010 19:58

Holky, tak právě děláme bramboráky :) Jsou mňam, křupou a jsou i docela světlé... kdyžtak sem hodím foto, když přijdu na to jak :)

misha88 — 7. 3. 2010 22:08

.

Anda — 8. 3. 2010 12:24

LENNNA napsal(a):

hhanca napsal(a):

LENNNA napsal(a):

Aha! Tak já nevím, možná problém bude v mouce - jestli jí tam fakt nedávám hodně?

Taky myslim, ze problem bude v mouce :kapitulation: Ta udela bahno i ze zeli kdyz se ji tam da na zahusteni moc...

hhanco, možná jo... tak první co vyzkouším, tak minimum mouky a oleje! :godlike:

Já teda oleje nedávám úplně málo, podle mě je spíš důležité, aby byl dobře rozpálený. Zato mouku jsem nahradila spíš vajíčky a jsou světlejší, krásně křupají, prostě jsou lepší (k téhle inovaci jsem přistoupila až před cca 1/2 rokem z prakticky stejných důvodů). Jo a mlíkem nezalívám vůbec, spíš ty brambory po nasolení co nejvíc vymačkám, aby ta mouka byla třeba minimálně (takové dvě polévkové lžíce).

hhanca — 8. 3. 2010 18:49

Anda napsal(a):

LENNNA napsal(a):

hhanca napsal(a):


Taky myslim, ze problem bude v mouce :kapitulation: Ta udela bahno i ze zeli kdyz se ji tam da na zahusteni moc...

hhanco, možná jo... tak první co vyzkouším, tak minimum mouky a oleje! :godlike:

Já teda oleje nedávám úplně málo, podle mě je spíš důležité, aby byl dobře rozpálený. Zato mouku jsem nahradila spíš vajíčky a jsou světlejší, krásně křupají, prostě jsou lepší (k téhle inovaci jsem přistoupila až před cca 1/2 rokem z prakticky stejných důvodů). Jo a mlíkem nezalívám vůbec, spíš ty brambory po nasolení co nejvíc vymačkám, aby ta mouka byla třeba minimálně (takové dvě polévkové lžíce).

Včera jsem zkusila oleje víc a je to stejné. Jasny, že na sucho se udělat nedají, musí v oleji lezet, ale ne plavat :) jj a urco pockat az se rozpali!!! Mouky dávam taky tak max. 3 polévkové lžíce.

misha88 — 8. 3. 2010 20:41

.

hhanca — 8. 3. 2010 22:03

misha88 napsal(a):

Tak té já dala rozhodně víc..tak možná je to tím.

To je urcite tim :) Urco se priste povede :supr:

misha88 — 8. 3. 2010 22:32

.

Vladena — 9. 3. 2010 6:25

Holky, já to dělám podle Ivany. Výborný web- návod + video.  http://ekucharka.net/bramborak-video

LENNNA — 9. 3. 2010 18:01

Vladena napsal(a):

Holky, já to dělám podle Ivany. Výborný web- návod + video.  http://ekucharka.net/bramborak-video

Děkujeme za odkaz :supr: - podle vzhledu jsou to přesně takové, jaké dělam já... Tak ty nechci :grater:, ale pod videem je diskuse, lidé tam radí místo mouky dětskou krupičku nebo strohanku... tak to také stojí za zkoušku :supr:

LENNNA — 9. 3. 2010 18:02

Anda napsal(a):

LENNNA napsal(a):

hhanca napsal(a):


Taky myslim, ze problem bude v mouce :kapitulation: Ta udela bahno i ze zeli kdyz se ji tam da na zahusteni moc...

hhanco, možná jo... tak první co vyzkouším, tak minimum mouky a oleje! :godlike:

Já teda oleje nedávám úplně málo, podle mě je spíš důležité, aby byl dobře rozpálený. Zato mouku jsem nahradila spíš vajíčky a jsou světlejší, krásně křupají, prostě jsou lepší (k téhle inovaci jsem přistoupila až před cca 1/2 rokem z prakticky stejných důvodů). Jo a mlíkem nezalívám vůbec, spíš ty brambory po nasolení co nejvíc vymačkám, aby ta mouka byla třeba minimálně (takové dvě polévkové lžíce).

Anto, také dobrý tip :godlike: - s těmi vajíčky - je pravda, že já dávám jen jedno...  Zkusím :supr:

Anda — 10. 3. 2010 11:03

LENNNA napsal(a):

Anda napsal(a):

LENNNA napsal(a):

hhanco, možná jo... tak první co vyzkouším, tak minimum mouky a oleje! :godlike:

Já teda oleje nedávám úplně málo, podle mě je spíš důležité, aby byl dobře rozpálený. Zato mouku jsem nahradila spíš vajíčky a jsou světlejší, krásně křupají, prostě jsou lepší (k téhle inovaci jsem přistoupila až před cca 1/2 rokem z prakticky stejných důvodů). Jo a mlíkem nezalívám vůbec, spíš ty brambory po nasolení co nejvíc vymačkám, aby ta mouka byla třeba minimálně (takové dvě polévkové lžíce).

Anto, také dobrý tip :godlike: - s těmi vajíčky - je pravda, že já dávám jen jedno...  Zkusím :supr:

Tak to jsem dávala dřív taky. Jedno vejce a na dohuštění mouku. Efekt - bramborová, blajdavá placka. Tak jsem to zkusila takhle, vejce dávám tak 3 a mouky fakt jen trošičku.

krteček — 28. 1. 2012 15:11

http://www.pokrmy.estranky.cz/ recepty

QuidoF — 30. 8. 2013 12:45

Tady je podle receptu i fotka, a jsou výborný.
http://www.onlinekucharka.cz/recept/289 … -bramborak