lukasov — 16. 2. 2006 9:03

Přeji pěkný den,
vlastním bezpodílově 5/9 nemovitosti (zahrada,stará chalupa,pozemky).Vlastníci 4/9 chtějí svůj podíl prodat.Já ne.Mají pocit,že v této oblasti trnou miliony.Mám nějakou šanci kupř. rozdělit bezpodílové vlastnictví a získat jen chalupu se zahradou a oni pozemky k prodeji?
Mám šanci event.souhlasit s prodejem a místo peněz si vezmu chalupu a pozemky kolem domu+ doplatek z prodeje pozemků (pozemky 5900m a zahrada s chalupou 1400m- můj nárok je cca 4060m)?
Pokud oni nepřistoupí na dohodu,hodlám se soudit,jelikož chalupu chci po babičce zachovat - 200 let stará - odhad 400tis. Mohu já sama podat návrh na podílové rozdělení?
Děkuji za radu.
Karolína

ABC — 16. 2. 2006 9:28

Pokud spoluvlastníci chtějí svůj podíl prodat, jsou povinni ho nabídnout nejprve vám. Jestliže nebudete chtít jejich podíl koupit, až pak mohou prodat třetí osobě. Ale můžete samozřejmě nemovitosti při prodeji oddělit, můžete se dohodnout, že se prodají pouze pozemky a vy si pak od nich koupíte chalupu se zahradou, nebo můžete svůj podíl na pozemcích převést na ostatní spoluvlastníky a oni na vás převedenou chalupu se zahradou (záleží na odhadní ceně, případně doplatků). Myslím, že není třeba nemovitosti oddělovat, nejspíš spolu nijak nesouvisí (myslím tím to, že např. nelze prodat pozemek pod chalupou zvlášť).

lukasov — 16. 2. 2006 9:48

ano, nesouvisí spolu.Jedná se o pruh zahrada s domkem a dále navazující volné pozemky,které jsou ze tří stran přístupné - tedy podle nich velmi dobře prodejné.Jen mi jde o to,nepřijít o domek se zahrádkou.Pokud se nedohodneme a vypadá to tak(prý se to prodá jeko celek za víc peněz,o které mi nejde),co můžu dělat dál?
Mohu to podat k soudu jako návrh na rozdělení? Nebo ,co dál?

ABC — 16. 2. 2006 10:01

První krok je na spoluvlastnících. Pokud chtějí prodat a vy ne, je třeba aby vám nabídli chalupu se zahradou a pozemky k prodeji - v nabídce musí být přesně uvedeny parcelní čísla a nabídková cena. Vy se pak musíte k takové nabídce vyjádřit a to tak, že nabídku na chalupu a zahradu přijmete, na pozemky odmítnete s tím, že navrhnete započtení ceny vašeho podílu na chalupě a zahradě do ceny za pozemky. Měl by vám to nejspíš koncipovat právník, aby se předešlo případným komplikacím. Nebojte se, bez vás nic prodat nemohou a budou muset s vámi jednat.

lukasov — 16. 2. 2006 10:28

Opravdu nemohou? Vyhrožují mi tím,že když to nebudu chtít koupit já - tolik peněz nemám,mají kupce a ten mi poleze do chalupy,že mu bude patřit bezpodílově vše v hodnotě 4/9.A pak mě donutí nový majitel mou část prodat a třeba za pakatel.Z toho mám strach.Je to smutné,co s lidmi dělají peníze.

Misha — 16. 2. 2006 13:13

nedonutí Vás k ničemu. I kdybyste vlatnil jen 1/9, tak máte právo rozhodovat. Problém je, že vy jeho také ne, takže se s nimi domluvte na tom, aby chalupa byla ve vašem plném vlastnictví, protože jinak Vám opravdu bude moct nový vlastník vstupovat do chalupy.

lukasov — 17. 2. 2006 6:12

ano,o to mi jde,aby k tomuto nedošlo.Mám šanci podat to eventuelně k soudu a zažádat o rozdělení podílové apod.