váhavá — 19. 2. 2010 12:34

Jaké sladidlo používáte k pečení moučníků?

Tulipánka — 19. 2. 2010 21:32

Když jsem byla malá, tak mamka myslím používala fruktózu (ovocný cukr). Já teď peču hodně zřídka, a když už, tak peču s cukrem a píchnu si inzulín dříve před jídlem než běžně.

Vendula1986 — 24. 3. 2014 12:19

Diabetik by neměl sladit ani cukrem (sacharózou), ani fruktózou, ale ani medem - tato sladidla mají vysoký glykemický index a způsobují prudký výkyv hladiny cukru, který poškozuje cévy a nervy. Doporučuji tedy používat umělá sladidla, ale ani tato nejsou nezávadná, mají spoustu vedlejších účinků a představují rizika. Naopak se zatím zdá být zdraví prospěšné sladidlo ze Stevie, doporučuji 100% prášek (bez pomocných látek), které je dražší, ale stačí opravdu malé množství (je 200x sladivější než obyčejný cukr). Tohoto sladidla bych se opravdu nebála, protože je vyrobeno z přírodních zdrojů... Pokud máte další dotazy, směřujte je na reklama

modrovous — 24. 3. 2014 22:55

Jdi s tou reklamou do ... pryč. :mad:

Homolova21 — 2. 3. 2018 15:45

Já osobně teďka hodně používám čekankový sirup, tak kdyby Vás zajímalo, tady jsme ho kupovala nejlevněji https://www.eshop.kaumy.cz/cekankove-sirupy

helena — 2. 3. 2018 16:37

Sirup složení: extrakt z kořene čekanky (min. 98%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sukralóza

Glycerol se používá mj. v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako zvlhčovadlo v zubních pastách, při výrobě plastických hmot zejména jako změkčovadlo, léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin (nitroglycerin). Používá se též při výrobě bezvodého ethanolu pro odstranění příměsi vody. Můžeme ho také nalézt v e-liquidech (náplních) do elektronických cigaret.
Je součástí nemrznoucích směsí, většinou v kombinaci s ethylenglykolem.
V potravinářském průmyslu se užívá jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo např. v šlehačkách v bombičkách, jako změkčovadlo želé a jiných cukrovinek atp. Jako součást potravin má označení E 422.
V lékařství se užívá při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů.
Ve spojení s propylenglykolem (nebo i bez něj) se používá jako náplň do elektronických cigaret (tzv. liquid), který dále obsahuje aroma a nikotin. Poměr VG (Glycerin) a PG (Propylenglykol) určuje dýmovost, chuť a ovliňuje úroveň "kopnutí" při vdechu páry.

Sukralóza je umělé sladidlo, které se vyrábí tzv. chlorováním sacharózy (stolní řepný cukr). Výsledkem tohoto několikastupňového syntetického procesu je superodolná sloučenina tří atomů chloru a sacharózy. Tohoto efektu je dosaženo tím, že chlor je vázán ve sloučenině pro živiny nestandardní, tzv. kovalentní vazbou, která je charakteristická pro odolné horniny/minerály (např. křemík, diamant). Tím pádem není naše tělo schopno danou sloučeninu rozložit, protože enzymová výbava organizmu je schopna štěpit pouze tzv. vodíkovou vazbu charakteristickou pro obvyklou potravu.

Judyna — 3. 3. 2018 17:38

Fakt mě to Homolová nezajímá. Otok na mozku zatím nemám a stolice normální.

helena — 3. 3. 2018 18:41

Judyna napsal(a):

Fakt mě to Homolová nezajímá. Otok na mozku zatím nemám a stolice normální.

A až ho budeš mít, tak ti nějakej cigorkovej siroupek bude tupl ukradenej.
(Hele - není to náhodou skrytej rasismus? :lol:)

Judyna — 3. 3. 2018 18:52

Není. Černá je dobrá. Ať už je to cikorka, kafe nebo čaj. Akorát si to všechno musíš pořádně osladit cukrem - žádné náhražky.

vrabčák — 3. 3. 2018 19:40

Žádný slazení! :dumbom:

Judyna — 3. 3. 2018 19:47

Jen trošičku....

https://cdn.biooo.cz/images/magazine/jak-nahradit-bily-cukr.jpg

vrabčák — 3. 3. 2018 19:54

:co:  :dumbom:  :dumbom:

alousek1 — 28. 7. 2019 16:18

Zdravim...Na mou unavu uplne nejvic zabiraji cukry ! ale zdrave pochopitelne.Uplně nejvic ted ujizdim na zlate slazeni a je to super.Nemam z toho az tak velke vycitky. :-P Takze doporucuju si osladit zivot,to pak je najednou energie az,az :-D

AndreaP. — 28. 7. 2019 16:44

alousek1 napsal(a):

Zdravim...Na mou unavu uplne nejvic zabiraji cukry ! ale zdrave pochopitelne.Uplně nejvic ted ujizdim na zlate slazeni a je to super.Nemam z toho az tak velke vycitky. :-P Takze doporucuju si osladit zivot,to pak je najednou energie az,az :-D

Všimla sis, že jsi ve vlákně CUKROVKA???

Delta — 10. 10. 2020 8:49

Zdravím všechny. Děvčata - zjistili mi zvýšený cukr v krvi, mám ze stravy vyloučit vše sladké ( a Vánoce jsou za dveřmi... ). Celkem se mi to daří, ale přece bych si chtěla něco upéct - nemáte nějaké recepty bez cukru, ale i bez umělých sladidel? Nevím proč, ale cítím po nich takovou zvláštní "pachuť... Díky. :)