Romana — 15. 2. 2006 18:22

Holky, poradte nejaky dobry recepty na baklazan. Diky.

Verča — 15. 2. 2006 20:26

BAKLAŽÁNY S MASOVOU NÁPLNÍhttp://animace.org/wmf_ovoce/thumb/t_W070379.jpg

4 malé nebo 2 velké baklažány, 20g másla, lžíce strouhanky, sůl.

Náplň : 300g mletého masa, 1 paprika, 1 cibule, česnek,1 žemle, mléko, 2 lžíce oleje, petrželka, sůl, pepř, 1 vejce.


Baklažány rozkrojíme podélně na půlky, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut stát. Potom vydlabeme vnitřky,osolíme a necháme chvilku odležet. Osušíme a naplníme směsí, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Náplň: Žemli nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout - po chvilce ji rozmělníme. Drobně nakrájenou cibuli, česnek a petrželku osmažíme na oleji a promícháme s mletým masem, žemlí a vejcem, pokrájenou paprikou, rozsekanou dužinou z baklažánů, solí a pepřem.

Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


BAKLAŽÁNY S RÝŽOVOU  NÁPLNÍ

4 malé nebo 2 velké baklažány, 2 lžíce oleje, sůl.

Náplň : 120g rýže, 2 lžíce oleje, 1 menší cibule, kousek kostky slepičího bujonu,30g rozinek, 60g strouhaného sýra, 2 rajčata, pepř, sůl.

Baklažány podélně rozpůlíme, vnitřky vydlabeme, osolíme a  naplníme. Vložíme je do mělké zapékací misky, pokapame olejem a upečeme v mírně vyhřáté troubě.

Náplň: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na 2 lžících oleje, vmícháme rýži, osmažíme ji, zalijeme 2 dl vody, přidáme slepičí bujon, sůl a dusíme do měkka. Do dušené rýže vmícháme spařené rozinky, sýr a drobně pokrájená rajčata, posekané vnitřky baklažánů, pepř, sůl.

BAKLAŽÁNY NA SMETANĚ

600g baklažánů, 40g másla, 2 dl kyselé smetany, ostrá mletá paprika, sůl.

Omyté, oloupané baklažány nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme nakřehnout. Po chvíli osušíme, vsypeme na rozehřáté máslo a osmažíme. Poprášíme mletou paprikou, znovu osmažíme, podlijeme 3 lžícemi vody a dusíme, až změknou a všechna voda se odpaří. Potom podlijeme rozšlehanou smetanou a ještě podusíme.

Podáváme jako přílohu k vařenému masu.

SALÁT Z BAKLAŽÁNŮ S PAPRIKAMI A UZENÝM MASEM.

300g baklažánů, 300g paprik, 100g vařeného uzeného masa, 4 lžíce oleje, česnek, citronová šťáva, sůl.

Omyté oloupané baklažány nakrájíme na kostičky, osolíme, osmažíme na dvou lžících oleje a dusíme do měkka. Baklažány sejmeme z plotýnky, přidáme uzené maso nakrájené na kostičky, papriky nakrájené na proužky, utřený česnek, případně osolíme a promícháme se zálivkou, připravenou protřepáním oleje s citronovou šťávou.

Salát podáváme studený.
http://www.gify.nou.cz/r_ovoce_soubory/ov7.gif

Romana — 16. 2. 2006 10:33

Verco, diky!!! A to mas vsechno vyzkousene?

Verča — 16. 2. 2006 11:40

Romano, baklažány nemám vyzkoušené, ale našla jsem to v kuchařce z roku 1982 od Libuše Vlachové. Kuchařky sbírám již 25 let a Libuše Vlachová je jedna z nejlepších autorek kuchařek. Podle ní peču moučníky a jiné, žádný její recept mě ještě nezklamal. Tyto recepty se mi líbí a chystám se je vyzkoušet na základě Tvojí inspirace hned jak baklažány objevím v obchodě . Takže podle autorky vím, že se dá na její recepty spolehnout a jsou dobré.

Verča — 13. 5. 2006 16:21

Pro luetu :

Baklažán = lilek.

lueta — 14. 5. 2006 14:16

Verča napsal(a):

Pro luetu :

Baklažán = lilek.

Díky, vařím už nějaký ten pátek, takže to vím. To jsi měla poslat pro Romanu, ne?

Verča — 14. 5. 2006 14:32

lueto,
reagovala jsem na Tvůj dotaz z 12.5., 20:00 , jestli někdo nezná recept na lilek.
(Nechtěla jsem se Tě dotknout.)

lueta — 14. 5. 2006 15:10

Verča napsal(a):

lueto,
reagovala jsem na Tvůj dotaz z 12.5., 20:00 , jestli někdo nezná recept na lilek.
(Nechtěla jsem se Tě dotknout.)

Já jsem se "nedotkla" :gloria: jen jsem si nevšimla, že tam už ten dotaz byl  vznesen. Přeju hezký den Verčo.

ivca — 15. 5. 2006 7:59

oloupat, nakrájet na plátky, osolit, nechat "vypotit" a pak poprášit moukou a osmažit v olivovém oleji

Bety — 15. 5. 2006 9:26

ivca napsal(a):

oloupat, nakrájet na plátky, osolit, nechat "vypotit" a pak poprášit moukou a osmažit v olivovém oleji

To miluju a dá se to dělat i s cuketama a ještě je to dobré trošku očesnekované a s kysanou smetanou...

Vigi — 15. 5. 2006 12:25

A s pěstováním lilku máte někdo zkušenosti? Má se zaštipovat nebo se nechá volně růst?

ivca — 15. 5. 2006 12:26

no já jsem na ten časnek úplně zapomněla - to je teprve paráda a ta smetana nebo dresing - no snad si to dneska udělám

lueta — 17. 5. 2006 21:21

ivca napsal(a):

no já jsem na ten časnek úplně zapomněla - to je teprve paráda a ta smetana nebo dresing - no snad si to dneska udělám

Dnes jsem si to ukuchtila, bylo to nebe v hubě( i s tím česnekovým dresinkem), ale můj žlučník úpí!!! Ale stálo to za to. Dík :godlike:

ivca — 18. 5. 2006 7:24

žlučník nesmíš rozmazlovat!