ádat také o radu.Zuzinka — 15. 2. 2006 15:45

Dobrý den, jelikož jsem zde četla mnoho odkazů a názorů na různé problémy a pochopila jsem, že Vaše odpovědi jsou velmi profesionální, dovoluji si Vás pož

zuzinka1 — 15. 2. 2006 15:59

Jelikož jsem zde četla mnoho Vašich názorů a přišly mi velmi profesionální, dovoliji se na Vás obrátit také s prosbou o radu.
Kdysi jsem napsala dopis, kde jsem se uvedla jako uživatel vozidla a dále popsala situaci, která se týkala autonehody do pojistitelské kanceláře. Tento dopis jsem rukou podepsala. Autonehodu jsem ovšem nezpůsobila, V současné době kancelář vyplatila poškozenému nároky a chce po mně a po viníkovi, abychom podepsali přiznání dluhu. Viník i přes to, že nepodepsal, dluh splácí, takže zatím žádný problém. Ale mě tato kancelář pohrozila, že pokud uznání nepodepíšu, budou dluh vymáhat po mém otci, který byl v té době majitelem vozu. Auto jen vlastnil, jezdil s ním jen viník. Ale protože se kancelář chytila mého dopisu, kde jsem se uvedla jako uživatel, chce dluh vymáhat i po mě. tenkrát jsem tento dopis napsala bez porady s právníkem, ze zoufalství, aby se nic nestalo otci. Cítila jsem se zodpovědná, protože na vůz nebyla v době havárie zaplacena pojistka, kterou jsem měla platit já. A tak jsem to na sebe takhle hloupě hodila. Poradíte mi, má takovýto dopis tak velkou váhu, že opravdu jsem se upsala k užívání vozu a následnému splácení dluhů?
Pravda je, že otec byl vlastníkem, na voze byla vypovězena pojistka-ručení a vozem jezdil viník, který chce od pojišťovny ,aby veškeré souč. i budoucí dluhy uplatňovala jen po něm. Mám šanci se z toho vymotat?
Moc děkuji

ABC — 15. 2. 2006 22:16

Asi byste se měla spojit s právníkem, je potřeba vědět, co jste přesně podepsala a zcela objasnit situaci, jak to celé bylo. Povinné ručení je zákonná podmínka provozu automobilu, bez tohoto pojištění auto nesmí vůbec vyjet na silnici. Povinné ručení je povinen sjednat majitel vozidla a také odpovídá za veškeré škody, které vzniknou provozem nepojištěného automobilu. I auto, které pouze stojí na krajnici, musí mít sjednané povinné ručení. Škodu ale způsobil někdo jiný než majitel - trestní odpovědnost má tedy on, je otázkou jakým způsobem k vozidlu vůbec přišel (půjčil si ho bez vědomí majitele? - měli jste nahlásit krádež, pokud si ho ale půjčil s vědomím majitele - majitel vůbec neměl dopustit, aby se s nepojištěným autem jelo - vůči pojišťovně je povinným majitel, jestliže tedy pojišťovna uhradila škodu, zcela oprávněně musí plnění požadovat i po majiteli, který porušil zákonné povinnosti - je pojištěno auto, nikoliv řidič). Takže trestní odpovědnost je na řidiči, hmotná odpovědnost za nepojištěné auto je na majiteli, neboť pojištovna hradila bez právního důvodu, auto pojištěno nebylo. Pokud je majitelem otec a vy jste se v pojišťovně přihlásila jako uživatel jeho vozidla, vstoupila jste do jeho povinností vůči pojišťovně (nevím jak je koncipován zmíněný dopis, ale jistě to má pojišťovna ošetřeno) a pojišťovna může požadovat plnění po vás. Jestliže všechno platí viník, je to sice v pořádku, škodu zavinil on, ale vůči pojišťovně plní vlastně pouze z dobré vůle.

Ero — 15. 2. 2006 22:53

lenicka
Host
E-mail Pomoc autohavarie co dál?prosím o radu,
známý si před 2 roky vzal bez vědomí mého otce jeho automobil. na auto nebyla placena pojistka pov. ručení, ( původně chodila na mé jméno a pak pro neplacení byla vypovězena). pod vlivem alkoholu způsobil dopr. nehodu při cestě do zaměstnání v zahraničí. Poškodil zdraví dalšího řidiče.
Za toto byl také v zahraničí odsouzen mimo jiné i k zaplacení bolestného a ušlého zisku poškozenému.
Ten je v současné době v invalidním důchodu ( a je rád ). Nyní si nárokuje další peníze. Vše řeší Česká pojistitelská kancelář v Praze. Ta ovšem chce abych já  a řidič podepsala uznání dluhu, což se mi v mém případě nezdá. Známý zatím nepodepsal, ale dluh splácí. Ví prosím někdo, jak je to s dílem odpovědnosti? Známý přiznává celou vinu na sebe, nechce dělat problémy ani mě ani otci. Zatím platí, ale čeká další nároky, na které v budoucnu třeba ani nebude mít peníze. Jakým způsobem a na koho padá zodpovědnost v případě jeho neplacení? Prosím o radu.Děkuji
Leničko - jste zde podruhé a pod jiným jménem, děláte si srandu z lidí, pravdu píšete jen částečně, psala jste, že si známý vzal vozidlo v době vaší nepřítomnosti, nepíšete ted, že byl opilý!!! Co chcete? pomoc? Tady ji nehledejte, když nejste schopna říci pravdu......ve starém babinetě se ptal přítel a také zapomněl, že byl opilý!!! To nemá smysl......co jste za člověka???

Ero — 15. 2. 2006 22:55

pro ABC: doporučuji neztrácet tady čas, jiní budou vděčni za vaši bezplatnou pomoc !!!