Aknella — 18. 1. 2010 15:51

Nedaří se mi ho udělat.  Smažím ho teda jen na pánvi, jelikož nemáme friťák, ale nikdy se mi nepovede:-( vždycky se mi rozteče...kamarádka mi poradila obalit ho 2x a před smažením ho dát na 10 min do mrazáku...to všechno jsem udělala, ale stejně se mi roztejká a rozpadá...

Nemáte někdo nějaký fígl?:-)

Bety — 18. 1. 2010 16:53

A nemáš příliš horký olej? Taky se mi občas stane, že sýr vyteče, ale opravdu jen občas... když spěchám a už je moc horký olej.

ajaE — 18. 1. 2010 18:32

Zalezi i na druhu syra,ja delam zasadne z obycejne cihly,a nemam problem.

Miluš — 18. 1. 2010 18:42

Aknella napsal(a):

Nedaří se mi ho udělat.  Smažím ho teda jen na pánvi, jelikož nemáme friťák, ale nikdy se mi nepovede:-( vždycky se mi rozteče...kamarádka mi poradila obalit ho 2x a před smažením ho dát na 10 min do mrazáku...to všechno jsem udělala, ale stejně se mi roztejká a rozpadá...

Nemáte někdo nějaký fígl?:-)

Fígeľ to asi nebude, ale mám podobný problém ako ty a pritom syr zbožňujem, tak som sa naštvala a keď mám veľký absťák, tak kúpim polotovar, hotový obalený syr zmrazený, alebo  - a to robím najradšej, idem si ho dať do reštaurácie, kde mám vyskúšané, že je výborný. Dokonca, keď som na pracovisku, funguje tam donášková služba, prinesú mi ho v termo obale ešte teplučký a mám to "bez namáčení":supr:. To som ti poradila, že? :rodna:

Vanda — 18. 1. 2010 19:04

Sýr dělám taky na pánvičce,obaluju2krát-strouhanku pořádně připlácat ze všech stran a protože sýr je co by dup- neodcházím od toho, stojím u toho a obracím.
Možná to bude i tím olejem jak psala Bety.Možná druhem sýra, tučnější se bude roztíkat určitě víc.Taky používám obyč.-myslím,že je to 30procentní.
Miluš a tys to vyřešila nejelegantněji-co by jsme se s tím babraly doma ,když nám to můžou přinýst, nebo se k tomu můžem posadit do pěkného prostředí hospůdky a pojistit to dvojkou vína,že?

Miluš — 18. 1. 2010 19:16

Vandi, ja som to skúšala všetkými spôsobmi a nikdy to nebolo ono, vždy ma potom prešla chuť, tak čo by som si znepríjemňovala život nevydareným syrom. :kapitulation: Ale určite by som chcela byť na seba hrdá, že dokážem robiť dobré jedlo.

Vanda — 18. 1. 2010 19:30

Miluš napsal(a):

Vandi, ja som to skúšala všetkými spôsobmi a nikdy to nebolo ono, vždy ma potom prešla chuť, tak čo by som si znepríjemňovala život nevydareným syrom. :kapitulation: Ale určite by som chcela byť na seba hrdá, že dokážem robiť dobré jedlo.

Miluš, určitě dokážeš robitˇxxxxx dobrých jídel na které můžeš být hrdá.Sýr se nedaří -vyřešíš to jinak-donáška,hospůdka.U mě jsou taky jídla která,,nedám" např.svíčková-dokážu uvařit, neumím dochutit ač tam dám vše co tam má být-ta moje mě prostě nikdy nechutná.ŘEŠENÍ - dám si ji v hospůdce.:jojo:

Aknella — 18. 1. 2010 19:55

Děkuji za reakce:-)

Dělám klasickou 30% cihlu.... olej je rozpálený akorát...:)

No ty polotovary bych v obchodě nekupovala, když si přečtete složení, tak zjistíte, že to vlastně ani sýr není... :P

Aknella — 18. 1. 2010 20:27

Vanda napsal(a):

Miluš napsal(a):

Vandi, ja som to skúšala všetkými spôsobmi a nikdy to nebolo ono, vždy ma potom prešla chuť, tak čo by som si znepríjemňovala život nevydareným syrom. :kapitulation: Ale určite by som chcela byť na seba hrdá, že dokážem robiť dobré jedlo.

Miluš, určitě dokážeš robitˇxxxxx dobrých jídel na které můžeš být hrdá.Sýr se nedaří -vyřešíš to jinak-donáška,hospůdka.U mě jsou taky jídla která,,nedám" např.svíčková-dokážu uvařit, neumím dochutit ač tam dám vše co tam má být-ta moje mě prostě nikdy nechutná.ŘEŠENÍ - dám si ji v hospůdce.:jojo:

No jooo jenže neumět udělat svíčkovou je jiný než neumět udělat smažák:-) celkem jiná úroveň náročnosti:)

Mikeš — 18. 1. 2010 20:42

ajaE napsal(a):

Zalezi i na druhu syra,ja delam zasadne z obycejne cihly,a nemam problem.

Já taky ne, a to smaženej sýr milujeme celá rodina a děláme si ho poměrně často. Problém může být opravdu v tom hodně rozpáleném oleji, jak píše Bety...
Jinak - smaženej Eidam je výbornej, smaženej uzenej Eidam, podle mého, ještě lepší :supr: Jednou mě popadla "kuchařská fantazie" a obalil jsem si Nivu - a to byl přímo božskej pokrm... :D

Miluš — 18. 1. 2010 20:55

Aknella napsal(a):

Děkuji za reakce:-)

Dělám klasickou 30% cihlu.... olej je rozpálený akorát...:)

No ty polotovary bych v obchodě nekupovala, když si přečtete složení, tak zjistíte, že to vlastně ani sýr není... :P

U nás sú tie syry už všetky akési "nesyry" a polotovar kupujú mladí v Rakúsku a ten teda dobrý je, ten mi chutí. S tou sviečkovou si ma potešila, tá sa mi darí, takže nie som až taká ľavá :tesi:

Aknella — 19. 1. 2010 16:41

Tak já nechápu, jaktože se mně dycky rozteče a vám ne :D no tak asi ho zařadím jídel, který prostě z vaření vynechám :-(

Teda smažená niva musí bejt skvělá, zkusím:)

BOBOZH — 19. 1. 2010 17:03

Já má zkušenost s obyčejnou cihlou(30%)a nemám problém,chce to vyzkoušet teplotu,je lepší menši.Někdy zále
ží na výrobci sýra.

ajaE — 20. 1. 2010 16:40

Kdyz jme jiz u toho obalovaneho syra-muj syn(vyuceny kuchar-cisnik) mi vola a pta se : mami musim ten syr obalit,nebo ho muzu udelat PRIRODNE!!!!!!Dobry ne,myslela jsem ze padnu do vrtule!!

Kuty — 26. 1. 2010 8:57

Naučila jsem se dělat rychlovku - smažák v mikrovlnce: cihlu neobaluju,jen dám třeba 1cm plátek na talíř do MW a nechám přiměřeně roztéct-ne moc.A je to supr a dietnější bez té strouhanky,velmi rychlé a krásně natahovací!

sugar — 26. 1. 2010 13:54

zkus si na Babinetu najít recept na smažák v hrnečku, ten se nerozteče ;)

taurus — 27. 1. 2010 8:39

Holky ale to pak přeci není smažák. Chápu, že je to ai dietnější a zdravější verze ale rozhodně bych sýr roztavený v mikrovlnce nenazývala smažákem.

sisi21 — 27. 1. 2010 8:51

No taky bych řekla ,podle mě je to roztaveňák. :lol:..

taurus — 27. 1. 2010 9:01

Mě napadl mirovlňák :lol:.

helena — 27. 1. 2010 9:04

Ten "smažák" v hrnku dělám, protože není tak mastnej a je jedno, jestli se sýr roztéká nebo ne.
Porcelánový hrnek (radši vyšší - pečením si to sedne) lehce vymazat, vysypat strouhankou, nasypat vrstvu strouhaného sýra, případně smíchaného se šunkou nebo salámem, klepnout vajíčko, okořenit a zase vrstvu sýra. Postavit do vodní lázně a péct až ztuhne. Pak objet nožem a vyklepnout.
Pro sebe si vejce už nedávám, protože pečený nemusím a je to dobrý i bez něj.

Kuty — 27. 1. 2010 9:38

Kuty napsal(a):

Naučila jsem se dělat rychlovku - smažák v mikrovlnce: cihlu neobaluju,jen dám třeba 1cm plátek na talíř do MW a nechám přiměřeně roztéct-ne moc.A je to supr a dietnější bez té strouhanky,velmi rychlé a krásně natahovací!

No však to holky někdy zkuste-chuťově stejné (ten vlastní sýr) jako když ho jíte smažený a hotové za minutku.Přece každý správný smažák má být natahovací a to že se nerozteče,tomu brání ta strouhanka,uvnitř to je natahovací naprosto stejně.A navíc má tahle příprava velkou výhodu ve své jednoduchosti,a to,že si to klidně udělá i syn,který by se jinak s ničím teda neobaloval.

taurus — 27. 1. 2010 11:59

Ale jo, tomu věřím, že je to stejně natahovací ale podle mě to má do smažáku hodně daleko a už vůbec bych tomu smažák neříkala. Furt je to jen roztopený sýr v mikrovele. Už vidím, jak doma příteli řeknu, že bude smažák a předložím mu toto.
To je jak kdybych dělala kuře a la kachna a tvrdila, že k obědu bude kachna.

sisi21 — 27. 1. 2010 15:26

Kuty  sýr roztavený dělám ,ale dávám ho na maso:na kuřecí kapsy ,medailonky.Klidně to maso pod ten roztavený sýr schovám.;).

Bety — 27. 1. 2010 17:10

Souhlasím s taurus, je to dobré ale není to smažák...
jinak - kdo má parní hrnec, může to udělat i v parním hrnci, bude to mít zase trošku jinou chuť, ale taky dobrou! Jde to udělat i v misce na rýži v tom pařáku...

Vladena — 29. 1. 2010 20:25

Holky, vezměte to logicky......říká se tomu smažený sýr,ale vlastně smažíš jen obal a sýr uvnitř ohříváš. Chce to opravdu jen málo rozehřát olej, hodím do oleje na zkoušku trošku strouhanky a udělají se kolem bubliny. Dokonce na chvilku šáhnu do oleje prstem, (pálí) a dávám sýr. Za chvilku obracím. Kupuji červený eidam, žlutý se mi též roztéká. Nebo plátkový sýr a dávám dovnitř šunkový salám a celý opeču. Je to úpo*né a dobré.

sisi21 — 29. 1. 2010 22:42

..a vůbec nejlepší aspoň pro nás.Je smažený plněný hermelín.;)
syrečky taky nejsou špatné ,ale šíleně smrdí! :lol:

Vladena — 30. 1. 2010 7:28

Hermelín je dobrota,ale drahota !:D Dělej to pro celou rodinu....

sisi21 — 31. 1. 2010 16:28

Vladena napsal(a):

Hermelín je dobrota,ale drahota !:D Dělej to pro celou rodinu....

To je fakt.dělám jen ,když je v akci!!:lol::lol:

aprill — 31. 1. 2010 19:13

Vladena napsal(a):

Hermelín je dobrota,ale drahota !:D Dělej to pro celou rodinu....

hermelín nebo kotleta, to vyjde na stejno ;)

clavel — 1. 2. 2010 12:50

ja teda na panvi delam hermelin v testicku, a vytekl mi snad jednou....klasickej eidam nebo tak nedelam, pac ho nemusim....

a ze je drahej? my jsme si ho 4 clenna rodina davali, a k tomu staci pet sest hermosu, takze zadna drahota. kdyz pripocitam hranolky, tak kde se 4 clenna rodina naji ani ne za dve kilca?

laminanonte — 1. 2. 2010 14:37

Vladena napsal(a):

Hermelín je dobrota,ale drahota !:D Dělej to pro celou rodinu....

jdi si ho dát do hospody, kolik za něj dáš...to ti pak doma bude připadat, že je zadarmo :)

Vladena — 1. 2. 2010 15:49

Já zde napíšu, jak také šetřím...koupím tři hermelíny a rozkrojím. Potom vezmu obyčejný krájený  salám ,potřu vajíčkem tu měkkou stranu a připlácnu salám. potom vše důkladně obalím nejlépe 2x. Tatarka,hranolky a mám šest porcí.

Vlaďka — 12. 2. 2010 7:10

Taky mám nejradši Hermelín a krájím ho na půlku. Ani ne kvůli šetření, ale protože je moc vysoký. Zbytek rodiny jí cihlu. Ale ať vyteče nebo ne, nikdy neprotestují a dlabou :)

sunshine... — 12. 2. 2010 10:07

ja jsem kdesi nasla recept na syr trochu jinym zpusobem, hnickovym, zatim jsem to teda nezkousela, ale pry je to super. Postup: mensi hrnicky vymazat a vysypat strouhankou. Na dno nasypeme strouhaný sýr, na něj nasekanou šunku, na šunku rozklepnout 1 vajíčko, na něj opět vrstvu šunky a zakončíme to vrstvou strouhaného sýra. Hrníčky poskládáme na plech, který do asi 1/2 výšky hrničků zalijeme vařící vodou a dáme do trouby na 230°C na ca 20 minut. Aby to bylo dozlatova. Pak vyklepneme z hrníčků a podáváme s přílohou. Tenhle se určitě nerozteče :D ale jeste jsem to nezkousela :gloria: takze kdyby s tim mel nekdo zkusenost, rada se dozvim, jak to slo ;)

Bety — 12. 2. 2010 17:23

zkušenosti s tím máš na předešlé stránce...

Gia — 14. 2. 2010 21:35

Já používám 40% eidam, nivu, hermelín (klasika), tvarůžky nebo oštiepok - dvakrát obalit, někdy se mi to rozteče, někdy ne, ale čím to je...

Barborka — 15. 2. 2010 12:43

ajaE napsal(a):

Kdyz jme jiz u toho obalovaneho syra-muj syn(vyuceny kuchar-cisnik) mi vola a pta se : mami musim ten syr obalit,nebo ho muzu udelat PRIRODNE!!!!!!Dobry ne,myslela jsem ze padnu do vrtule!!

No ono to není zase taková scifi, kolegyně dělá sýr přírodně a chutná báječně!

ajaE — 15. 2. 2010 18:25

Barborko,to si ho rovnou muzu nastrouhat do panvicky a ohrat,ale to pak s pravym SMAZAKEM -nema co delat!Ale proti gustu zadny disputat.

ivca — 20. 2. 2010 18:10

vzpomněla jsem si na jeden recept, už jsem to dlouho nedělala ...
nastrouhat eidam, vyšlehat bílky - množství - přiměřeně :-))) a smíchat to dohromady
z té hmoty vykrajovat lžící placičky a obalovat ve strouhance

dzifdayly — 8. 8. 2010 17:33

ivca napsal(a):

vzpomněla jsem si na jeden recept, už jsem to dlouho nedělala ...
nastrouhat eidam, vyšlehat bílky - množství - přiměřeně :-))) a smíchat to dohromady
z té hmoty vykrajovat lžící placičky a obalovat ve strouhance

Já jsem tady kdysi dělala smažák strouhaný- nastrouhat najemno sýr, přimíchat celé vejce dle potřeby,  vytvarovat jako když dělám karbanátky a obalit ve strouhance.Nevytekl a dětem tak rychle neztuhl. :)

Cirdan — 29. 5. 2011 21:24

Sice není moc zdravý, rád si ho dám a nejlépe s hranolky.

Stelička — 16. 6. 2011 23:00

Kdo má kvalitní pánev (já to dělala na titanové), může opravdu udělat "smažák" přírodní. Na rozpálenou pánev jsem stříkla trošku oleje ve spreji (ale dalo by se i na sucho) a dala tam hrubší plátek sýra, nádherně zezlátne, trošku se rozteče, ale dá se obracečkou jakoby nahrnout zpět.  Není to jen roztavený sýr, má zlatou kůrčičku, drží pohromadě a táhne se jako normální smažák. Zkuste.

KarolinaSt — 29. 11. 2011 6:51

Stelička napsal(a):

Kdo má kvalitní pánev (já to dělala na titanové), může opravdu udělat "smažák" přírodní. Na rozpálenou pánev jsem stříkla trošku oleje ve spreji (ale dalo by se i na sucho) a dala tam hrubší plátek sýra, nádherně zezlátne, trošku se rozteče, ale dá se obracečkou jakoby nahrnout zpět.  Není to jen roztavený sýr, má zlatou kůrčičku, drží pohromadě a táhne se jako normální smažák. Zkuste.

Nééé,,,to určitě nemůže jít :D zdravej smažák. Já bych si ho tak teď dala. Hmm..

krteček — 28. 1. 2012 12:50

http://www.pokrmy.estranky.cz/

kaja38 — 8. 7. 2013 11:03

Mně dřív také skoro vždy vytekl, tak jsem ho začla balit dvakrát. Mouka, vajíčko, strouhanka a pak zase vajíčko a strouhanka. A nebo to je také druhem sýru, já používám jen tento http://www.akcednes.cz/akcni-letak/6030 … locek-300g

Adam Balka — 15. 7. 2013 17:37

Správnej smažák má trochu vytéct a ještě při dojídání se má táhnout jak Ordinace v Růžové ohradě. Věděl jsem o jediném místě, kde takový dělali, bohužel tam minulý rok zavřeli a vypadá to jako definitivní tečka.

QuidoF — 18. 7. 2013 15:20

Ještě můžete vyzkoušet smažený sýr bez smažení... http://www.onlinekucharka.cz/recept/285 … ez-smažení
Ale nezkoušel jsem to.

sunshine... — 16. 8. 2013 11:20

Zkousela jsem podobny recept bez smazeni, jak psal Quido, jen to nebylo smichane dohromady, ale davala se vrstva syra, sunky, rozkleplo se vajicko a zase vrstva sunky, syra -- vse nastouhane. Hrnicky jsou predem vymazane a vysypane strouhankou. Da se zapect na plech (hrnky stoji v plechu ve vode, cca. do pulky hrnku) a pak se podava s tim co mate radi :) i manzel si pochutnal, neni to tak tucny, jak smazak :vissla: :P

Radkasil — 30. 9. 2013 10:16

Druh sýru je hodně důležitý, třeba cihla ta nevytéká. Naopak hermelín to chce smažit prudčeji a krátce, niva ta se může opalovat na oleji celkem dlouho, než vůbec změkne... důležité je to důkladně obalit, dát si pozor na to, aby vajíčko přilnulo na všech místech a pak důkladně přimačkat strouhanku ;)