Sakura — 18. 1. 2010 2:08

Ahoj, žiju v cizině a chtěla bych zkusit udělat malému synovi nějaká jednoduchá česká jídla, jako je třeba rizoto. Můžete mi, prosím, napsat vaše recepty, jak rizoto doma připravujete? Nejlépe s kuřecím nebo i vepřovým masem. Moc děkuji za rady a tipy! Já jsem hrozná kuchařka...:rolleyes:

laminanonte — 18. 1. 2010 7:59

orestuji cibulku přidám na drobno nakrájené maso, trochu mleté papriky a půl masoxu, zamíchám a trochu podleju vodou a nechám dusit,když je maso měkké, přidám sůl,steril.hrášek a rýži, kterou jsem si uvařila zvlášť.Můžeš dochutit trochou vegety.Používám rýži Parboiled, mám ráda sypké rizoto.

Občas si udělám italské rizoto, to se vše vaří naráz ve vývaru a bílém víně,ale je to mazlavější a doma by to nikdo nejedl

eremuruss — 18. 1. 2010 13:41

Rizoto delam ze zbytku kurete co zbyde od obeda,
Takze oberu pecene kure a maso bez kuze nakrajim na kousky.Mezi tim osmahnu cibulku na oleji a vliju zpet do hrnce do vypeku z kurete pridam pokrajene maso,zaliji vodou ,pridam oplachnutou ryzi,hrasek,rozdrobenou kosticku masoxu,zasypu gulasovym korenim,prikryju poklickou a strcim do trouby.Kdyz je ryze mekka rizzoto je hotove.Na taliri ho zasypu strouhanym syrem.

Sakura — 18. 1. 2010 15:54

Diky za tipy, a nedavate tam pokrajenou zelenou papriku? Kdysi jsem recept na rizoto mela a mam pocit, ze tam zelena paprika byla.

Vanda — 18. 1. 2010 16:36

Kuřecí nožičky,krůtí křídla,stehno nebo vepř. křížovou kost šoupnu do papińáku k tomu hrášek a pomletou /nebo postrouhanou/ zeleninu a dám vařit.Na oleji orestuju cibulku, přidám trocha sl. a pálivé papriky může být i trocha grilovacího nebo koření na kuře, pomletou zeleninu ,zaliju trochou vývaru z papńáku /tak 2cm na dně hrnce/a chvilku podusím/ jestli si tam přidáš nakrájenou papriku nebo žampiony,kukuřici,brokolici...to je na tobě/Vypnu.Maso oberu dám do toho cibulopapr.základu vmíchám uvař.rýži vyberu hrášek z vývaru a přidám, posolím dle potřeby může trocha vegety promíchám a je to podávám s nastrouhaným sýrem.DO vývaru který zbyl v papińáku dám taky trošku obraného masa, uvařené nudle a třeba knedlíčky=polévka.

sisi21 — 19. 1. 2010 1:15

Sakura napsal(a):

Diky za tipy, a nedavate tam pokrajenou zelenou papriku? Kdysi jsem recept na rizoto mela a mam pocit, ze tam zelena paprika byla.

dělám riziko jako většina holek tady. :)
akorát  někdy  zeleninu restuji už s cibulí..no a někdy třebas celé riziko zapejkám v troubě.
Můžeš tam dát cokoli .u nás se tomu prostě říká riziko :lol: Nikdo nikdy neví co tam bude za zbytkya jaké bude.Jen k té paprice jak se ptáš.Jestli to chceš malému  .Paprika je dost těžká mohl by ti jí krkat a nebo bolet žaludek.Můžeš dát třeba rajče, porek.

spunt — 31. 1. 2010 23:25

Na osmahnuté cibulce orestuji uvařené (nebo zbytek upečeného) kuřecí maso. Na to vysypu sterilovaný hrášek (dneska jsem kupovala hrášek s mrkví) a sterilovanou kukuřici. Promíchám a přidám uvařenou rýži a zase promíchám a je hotovo.
Pokud to není pro malé dítko, dá se na maso při restování nakapat maggi.
Také není špatné přisypat trochu polévkového koření.


Dřív než jsme měli děti jsem místo vařeného kuřecího masa používala vepřovou konzervu :)

Myšák — 3. 2. 2010 23:57

rizoto není moc české :)
Já dělám buď se zbytky masa, nebo bez něj:
Osmahnu na troše oleje cibuli a česnek, přidám rýži, zaliju vývarem a vařím, dokud nezměkne. Podlévám. Přidám (třeba mražený) špenát, prohřeju a dám na to sýr. Častěji nedám sýr a použiju to jako přílohu k masu.
Nebo jde z rýže udělat nákyp na sladko, tuším, že se dá dvakrát tolik mléka co rýže, nějaké ovoce.. Manžel nemá
rád rýži na sladko, tak jsem to už dlouho neměla.

laminanonte — 4. 2. 2010 9:26

Italové by se chytali za hlavu..tady se dělá rizoto ze zbytků masa. Oni vaří rýži s masem a zeleninou v masovém vývaru a podlívají bílým vínem. Nakonec vmíchají parmezán.Mě to chutná, je to takové mazlavější, ale doma bych s tím nepochodila.

Sakura — 4. 2. 2010 9:30

Take si myslim, ze to nase "rizoto" je ceske jidlo, protoze v Italii to vypada a vari se uplne jinak. :) Italske rizoto miluju, prave kvuli tomu parmezanu. Take jsem slysela, ze tam pridavaji trochu vina, ale ten alkohol se pak stejne vyvari, je to jen pro chut.

laminanonte — 4. 2. 2010 9:40

Sakura napsal(a):

Take si myslim, ze to nase "rizoto" je ceske jidlo, protoze v Italii to vypada a vari se uplne jinak. :) Italske rizoto miluju, prave kvuli tomu parmezanu. Take jsem slysela, ze tam pridavaji trochu vina, ale ten alkohol se pak stejne vyvari, je to jen pro chut.

podívej se v archívu Novy na Vaříme s italem...tam je video, dělá ho úplně jednoduše.Dala bych si ho.

Sakura — 4. 2. 2010 9:44

Diky moc! Podivam! Davam si ho v oblibene italske restauraci tady v Japonsku, ale je to dost drahe, takze doma urcite zkusim. :)

sudina — 7. 2. 2010 9:19

http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/risotto-rizoto/
výýýýýýýýýýýýýýýborný..-dělám často
ale vařím i "český"

mejada — 7. 2. 2010 11:26

Já dělám rizoto : Na oleji osmahnu do sklovita cibulku na ní hodím na malé kousky pokrájené neuvařené kuřecí nebo vepřové maso.Chvilku smažim do měka ,kapku vody na podušení,v pruběhu ochutím podravkou pikant a podravkou normál,kurkumou od každého asi dvě vrchovaté žličky.Maso dostane chut a rýže také natáhne.Pokud je maso měké,přidám rýži (na dva hrnky rýže 3 hrnky vody) přisypu mražený hrášek s mrkví a kukuřicí..někdy přidám ještě více kukuřice mražené(máme rádi) Zamýchat pouze jednou,dát na plotýnku ,přivést k varu.Po přivedení do varu dát na 20 minut do trouby na 160 stupnů.Důležité je nemýchat a mít pokličku na kastrolu..Pokud není trouba ,tak když se dosáhne varu,dát kastrol na nejmenší plamínek na sporáku po 20 minutách hotovo.Pokud bude rýže tvrdší nechat ještě nějakou minutku. Rizoto je velmi chutné tím že i rýže přijme při vaření chut . Dělám ho takto roky,nelze pokazit..v troubě je jistota že se krásně dotáhne.Na sporáku se to musí více hlídat když by zmizla voda a rýže není ještě dostačující tak se dá přilít kapka.Hlavně nemýchat.Naposled se to mýchá při vložení rýže zeleniny do masa a vody.Odchytnou dobu varu a pak stáhnout nebo trouba.Zní to složitě ale jednodušeji v jednom hrnci ..kdo takto uvaří nebude už jinak.Je fakt že to není Itálie...:P

ivca — 20. 2. 2010 18:06

rychlé a dietní rizoto
v papináku uvařím kuřecí maso
pak v něm uvařím rýži - vypnu cca 3 minuty po prvním zasyčení
do pekáče dám trošku olivového oleje, cibulku, lehce osmahnu, nakrájím tam to uvařené maso, přidám mraženou zeleninu, uvařenou rýží a koření dle chuti a momentální nálady a promíchám to
šoupnu  do trouby - tak na 10 minut, pak posypu sýrem a ještě tak 5 minut....