evajs — 13. 1. 2010 21:55

Ahoj babuchy :)
Dlouho jsem se na nic neptala, ale teď bych ráda věděla, jakej máte názor na zborcenou klenbu u rok a půl straýho dítěte. naše Káča byla odmala trochu pozadu v PM vývoji a začala chodit těsně před tím, než měla 18 měsíců...do tý doby jsme jí dávali botky jen vyjímečně a jen ven, dodneška na doma nenosí bačkůrky,ale jen ponožky, protože už když si začala stoupat,bylo vidět,jak má klenbu spadlou(já sama mám fakt megaplochý nohy a protože se na to přišlo pozdě, už se to nezlepšilo) :/
na RHB jsme byli naposledy v 15-ti měsících s tím, že dělá pokroky a ať ji necháváme co nejvíce běhat bosou, od tý doby jsme absolvovali jen 18-ti měsíční u pediatra, kdy byla káča tak hysterická z prohlídky, že jsem na to zapomněla doktora upozornit a zeptat co s tím :dumbom:
myslíte si, že bych s ní raději měla co nejdřív zajít k ortopedovi? taky bych ráýda věděla, jestli stačí pořizovat žirafkový botky včetně bačkor, anebo nějaký spíš zdravotní s ortopedicky tvarovanou stélkou? nevím,jestli je šance,že se to může např. běhěm půl roku běháním zlepšit nebo ne. Díky :hjarta:

Lucka 1 — 13. 1. 2010 21:59

Evi..nevím jeslti zborcenou klenbou myslíš to,že se malá jakoby šlape na vnitřek nožky..že ji padá dovnitř..nevím jak to popsat :lol:
Tak to máme my....odmala měla většinou zdravotní botky,ve dvou letech jsme byli na ortopedii a řekl nám,že u takto malýho dítěte nepozná jeslti se to nespraví samo,že mají na nožkách ještě dost tukových polštářků..takže nás objednal ve třech letech...to se nezlepšilo,takže jsme vyfasovaly ortopedický vložky ,které malé naštěstí nevadí a doufám,že se to spraví :)
a doma taky nechce bačkorky :dumbom:

andulka — 13. 1. 2010 22:25

Evajs já ti psala už když bylo malé několik měsíců že vás to čeká...
nám na toto dali Vojtovku a cvičili jsem jí víc jak rok

na 2leté prohlídce se to opět neuroložce nelíbilo a tak nás poslala na RHB znovu.....zase nám dali cvik na Vojtu :(

klenba se bortí z toho důvodu že má dítě slabé svaly a ty nedrží kostru tak jak mají.....dochází k většímu zatížení vnitřních stran nožiček, k plochonoží a k tomu že dávají víc k sobě kolínka (nohy do X)

rozhodně bych s tím šla k RHB a né k ortopedovi

musí se na to cvičit.....pokud nechceš aby malá ťapkala jak golem

andulka — 13. 1. 2010 22:26

jo a zapoměla jsem napsat že jí musíš dát na doma pořádnou pevnou obuv
pokud už více chodí než leze je třeba aby měla nohu zafixovanou

naboso ti radili z toho důvodu ať zmírníte plochonoží ale to je nejlepší v létě....tráva, šutry, písek

evajs — 13. 1. 2010 22:33

Aha...takže objednávám sandále na doma...
dík,Luci, je to to co popisuješ :gloria:
Andulko, jsem ochotná s ní cvičit když budu vědět, že jí to pomůže, i když třeba jen částečně a bude to asi průda :/
naboso nám doporučovala kvůli sezení, kdy místo na patách sedala mezi ně a jak měla nožky nártama dolů, v botech by jí to deformovalo a namáhalo chodidla...teď už jen chodí,neleze...

andulka — 13. 1. 2010 22:46

D tak taky sedí....nesedí na těch patách ale mezi něma :(
cvičit se prostě musí...

podívej se u vás na RHB pomůcku-říká se tomu balanční plocha a to jí kup

je to takový jako vy čočka s bodlinkama
http://www.zdravotnipotreby.cz/zbozi-sk … i-cviceni/

na tom jí sem tam nech hopsat ať vytrénuje ty ploché nohy

jinak za čas si všimneš že bude chodit divně :( jako by šmajdat a dávat blíže k sobě ty kolena :(

je to prostě na prd a musí se celý život cvičit.....posilovat svaly

hlavně kvůli tomu aby pak naše děti netrpěly ve škole a nebolela je záda atak....

no jsou horší věci na světě :)

ještě mi holky radily dát do krabice kamínky....tak taky dáváme, poházet po bytě polštáře a udělat takovou balanční dráhu no a pro odvážnější dát třeba do krabice vršky z pet lahví a šlapat po tom....tak je teď sbíráme :)

Fidorka — 13. 1. 2010 23:23

Ahoj holky, já jsem zmatená :/

někde se píše, že děti by měly chodit v kožených capáčkách a někde zas že v pevných botách.

U capáčků je tato informace:
98% dětí se narodí se zdravými nožičkami, ale 60% dospělých má již nějaké deformace chodidel. Tyto deformace se vyvíjí již v dětství a příčinou je nevhodná obuv. Skoro každý odborník souhlasí s tím, že nejzdravější je chůze na boso. To není nic překvapivého, naši prapředci chodili bosí velmi dlouho a v některých zemích chodí lidé bosí stále. Tomu jsou naše klouby, kosti a svaly přizpůsobené.

Měkké kožené capáčky mají chůzi naboso nejblíž. Noha je chráněná, přitom není v pohybu nijak omezena - když dítě začíná chodit, zapojuje a procvičuje prsty na nohou a také všechny svalové skupiny v oblasti chodidla. To v botách s pevnou podrážkou není možné. Pokud není nožička v pohybu omezována, je podporován vývoj koordinačních schopností, posilují se svaly a šlachy. Navíc se měkká kůže capáčků výborně noze přizpůsobí, nechává jí dostatek prostoru pro růst, nijak ji nestlačuje a nedeformuje.

Při chůzi v měkkých kožených capáčkách jsou také stimulovány reflexní zóny, což pozitivně ovlivňuje celé tělo.



Pak jsem koupila boty od Elefanten, ty jsou kotníčkové, pevné, podrážka je ohebná, pata odpružená, vyvinuté prý ortopedy a pediatry. http://www.elefanten.de/Elefanten/en/1074.htm


Co je správně? KOmbinovat oboje boty, nebo vybrat jen jedny? Které? Díky moc za rady!

host5522 — 13. 1. 2010 23:37

Já jsem teda nic o botách nečetla a ani nebudu :), ale můj rozum mi velí nosit pevnou obuv i na doma. Takže od 12 M, kdy přestala lézt a začala chodit nosí na doma sandálky od Santé z lékárny, má je 99% času, kdy není v posteli. Na ven má tutéž značku. Nohy máme ale všichni zdravé - teda aspoň v tom žiju :) Praktikovat to tak budeme do cca tří let, pak dostane bačkorky. Ale ročnímu dítěti bych je na nohu nedala (u capáčků úplně postrádám smysl). Toť můj naprosto laický názor :)

Tím reaguju na Fidorku, ale celkově jsem tak trochu :offtopic:

Lucka 1 — 14. 1. 2010 7:53

Tak já nevím,sama mudra nás poslala na ortopedii ne na rehabilitaci a tam my opravdu řekly,že je to plochá noha jak vyšitá a dá se to spravit těmi vložkami do bot :dumbom:Naty nešmajdá ani botky,jen je vidět když je na bosko,že ta klenba ji jde do boku :dumbom: a ted mi i na ortopedii řekl,že už nejsou nutný kotníčkový botky,pouze botky s pevnou patou :dumbom:

laminanonte — 14. 1. 2010 8:36

moje dcera má od mala také plochou nohu- pes planus, ale těžkou formu, takže se nelekejte a protože to lékař v jejím útlém věku zanedbal, stále mi opakoval, že se s tím nedá nic dělat, že se to v dospělosti operuje, ortoped. boty že mi nenapíše,- jsou jen po operaci, pouze vložky do bot a já blbá mu to věřila, protože to byl už druhý lékař, u kterého jsem byla a názor stejný, tak už je dcera po  dvou operacích. Jedna v 10letech a druhá ve 12 letech.Kdybych čekala do dospělosti, bůhví, jak by se jí to zhoršilo.

Takže určitě  cvičit, na nějakou podložku nasypat oblázky, nechat dítě chvíli šlapat, v létě co nejvíc v trávě naboso.Nechat ho zvedat prsty u nohy tužku, nebo ať zkusí hrnout stužku.Také masírujeme míčkem- ježkem.Boty má ortopedické i žirafkové, pouze kotníkové.Na doma kotníkové sandály.V domácí obuvi tráví  dítě víc času.

Možná, kdybych s ní šla rovnou na ortopedii do nemocnice a nechodila po ortopedech co mají po městě své soukromé ordinace, nemuselo to tak dopadnout.

Fidorka — 14. 1. 2010 8:40

yellow108 napsal(a):

Já jsem teda nic o botách nečetla a ani nebudu :), ale můj rozum mi velí nosit pevnou obuv i na doma. Takže od 12 M, kdy přestala lézt a začala chodit nosí na doma sandálky od Santé z lékárny, má je 99% času, kdy není v posteli. Na ven má tutéž značku. Nohy máme ale všichni zdravé - teda aspoň v tom žiju :) Praktikovat to tak budeme do cca tří let, pak dostane bačkorky. Ale ročnímu dítěti bych je na nohu nedala (u capáčků úplně postrádám smysl). Toť můj naprosto laický názor :)

Tím reaguju na Fidorku, ale celkově jsem tak trochu :offtopic:

no  já když zapojím svůj rozum, tak u capáčků smysl vidím a to ten, že dítě, který se staví a dělá první krůčky za a) neklouže, nepodjíždí mu nožičky jako tomu je když je jen v punčocháčkách nebo overálku, za b) mu není zima od nohou, páč ne všichni mají po celém bytě podlahové vytápění.

Naví se mi zdá docela smysluplná teorie, že chůze naboso je nejpřirozenější a kožený capáčky mají chůzi naboso nejblíž: "Noha je chráněná, přitom není v pohybu nijak omezena - když dítě začíná chodit, zapojuje a procvičuje prsty na nohou a také všechny svalové skupiny v oblasti chodidla. To v botách s pevnou podrážkou není možné. Pokud není nožička v pohybu omezována, je podporován vývoj koordinačních schopností, posilují se svaly a šlachy".

Zároveň ale když dítě začne dělat první vratké krůčky, tak bych raději viděla pevněji zafixovanou patu, bojím se podvrtnutí a tudíž jsem koupila Elefanten, které mají pevnou patu. Podrážka mi ale přijde dost tuhá, ačkoli výrobce uvádí že je flexibilní (což věřím, protože ostatní botičky, které jsme podědili a nenosíme, mají úplně tvrdou podrážku!) a když vidím jak děti klopýtají v těch pevných botkách a neohýbají nárt, tak nevím, nezdá se mi to :(

host5522 — 14. 1. 2010 9:05

Fidorko, u nás to období lezení + stavění se + krůčky kolem nábytku trvalo strašně krátce, tak dva měsíce, ani ne, navíc bylo léto (a zrovna teplo) a máme všude koberce, takže měla většinou ponožky, ty sandálky jen vyjímečně, aby si na ně zvykala. V tomhle přechodovém období ty capáčky asi smysl mají, z důvodů jak píšeš, já jsem psala o období výlučného chození. Jinak ty sandálky jsou tyto http://www.sante-zdravotni-obuv.cz/cs/k … 01-38-28/, takže o pevném nártu se nedá vůbec mluvit. A že je přirozené chůze na boso - to možná ano, ale asi ne po povrchu panel+koberec, ne? Pro mě v našich podmínkách se tato varianta jevila jako nejlepší. Navíc, přesně jak píše lamina, tak boty na doma mi přijdou mnohem důležitější než na ven, protože v nich tráví mnohem víc času. :jojo:

Fidorka — 14. 1. 2010 9:45

Ty Santé vypadají dobře, i když to, že jsou volné přes nárt, ještě neznamená, že dítě může ohýbat nohu (záleží na podrážce).

No ráda si nechám poradit od někoho, kdo to máý faktz zmáklý a konzultoval to s doktorama, poraďte pls co je pro prcky nejlepší v období, kdy leze, vstává, chodí kolem nábytku a za ruce nebo u chodítka. Převážně doma po parketách a dlažbě, koberce nepěstujem, jen pár běhounů, venku ještě nechodí.

len — 14. 1. 2010 11:42

Tak jestli se můžu přidat, tak napíšu svůj názor a zkušenost.
Dle dr. by děti neměly mít normální boty dřív, než začne chůze převažovat nad lezením. Do té doby buď protiskluzové ponožky nebo ty capáčky. Elišce jsme první botky koupili od firmy DPK (mají Žirafu) a měly perfektně měkkou podrážku, protože to byly botičky speciálně pro začátky chození. Přitom samozřejmě celokožené a pevné. Ty nosila ze začátku jak na ven, tak i na doma (po vycházce jsme umyli), později dostala kožené sandálky.

Lucule — 14. 1. 2010 12:07

Fid,
malej když začínal chodit kolem nábytku a pak sám, tak byl jenom v protiskluzových ponožkách. Papučky jsem mu dávala, jenom když byl se mnou v kuchyni, kde je dlažba a tedy studená podlaha. Na to učení mi ty nožičky bez bot přijdou fakt lepší. Když začal chodit víc, jak píše Len, víc chodit než lozit, tak jsem koupila kotníčkové papučky s pevnou patou, taky DPK. Cena nic moc, na to, že je měl měsíc, stály asi 360,-, ale jsou fakt měkkoučké a pohodlné. Minulý týden jsem koupila větší papučky, DPK měly jenom růžové, takže jsem vzala sice se žirafkou, ale obyč a je to děs, jsou hodně tvrdé, ani nožička tam není tak hezky pevně, tak asi půjdu pro ty růžový DPK :dumbom: Na ven jsem koupila taky žirafky, ale je fakt, že ty tak moc neužije. Papučky na doma jsou určitě důležitější, tam bych nešetřila. Taky bych určitě nekupovala papučky použité, dítě by mělo mít nové, aby si je vyšláplo podle své nožičky.. V Praze určitě najdeš i dobrý obchod kde ti poradí. Hlavně často měřit, protože ty nožky děsně rychle rostou.. a malé boty, to je největší zlo. Tady je seznam prodejců DPK http://www.dpk.cz/cs/prodejny/smluvni-prodejny-vzp/

len — 14. 1. 2010 12:20

Ty papučky - pokud tím myslíte klasický hadrový, tak to mi Dr. říkala, že není to pravé ořechové, protože ta látka povolí a nožička v tom není dostatečně pevná a fixovaná a i přímo v prodejně dětské zdravotní obuvi mi řekli, že zhruba do dvou let je pro děti na doma nejlepší pevná bota - ze začátku klasická kotníčková celokožená a později sandálky s pevnou patou. Tož tak aspoň u nás :)

andulka — 14. 1. 2010 12:20

Holky vy se tu ale stále bavíte jen o ploché nožičce....
to co má Evajs a já za problém´jsou tzv.valgozní paty

kdy dítě nejenže má plochou nožku ale taky nápadně napadá a chodí po vnitřních stranách chodidel

Evajs zajdi s malou na RHB....tam ti ukáří cviky na balonu, na té čočce co jsem ti dávala odkaz, atd

laminanonte — 14. 1. 2010 12:43

andulka napsal(a):

Holky vy se tu ale stále bavíte jen o ploché nožičce....
to co má Evajs a já za problém´jsou tzv.valgozní paty

kdy dítě nejenže má plochou nožku ale taky nápadně napadá a chodí po vnitřních stranách chodidel

Evajs zajdi s malou na RHB....tam ti ukáří cviky na balonu, na té čočce co jsem ti dávala odkaz, atd

jj,to je vbočená pata, kdy dítě chodí téměř po kotnících. Nevím, jak moc to máte valgózní, ale dcera měla 3. stupeň a to už se jen operuje, aby se fixovalo postavení nohy.

Fidorka — 14. 1. 2010 12:49

Andulko a co doma obouváte a obouvali jste vy?

Zajímám se o to právě proto, že všechny tři děti manželova bratra mají ten problém s kotníky dovnitř a chci tomu předejít výběrem nejlepší obuvi, ale názory se děsně různí.

laminanonte — 14. 1. 2010 12:53

jinak někdo se raději přiklání k terapii podle Bobatha, než k Vojtovce, kterou jsem s dcerou také cvičila.

tato forma je hravější, vojtovka bolí, to mi nikdo nevymluví

tady jsou kontakty

http://www.mnof.cz/drs/bobathkoncept.php

evajs — 14. 1. 2010 12:54

Andul,dík :gloria:
Mně to nevadí, ale na téma boty jsem toho tady četla mraky,akorát jsem nevěděla jestli to řešit s RHB nebo ortoprdem :lol:
klidně bych ti to nafotila..nenapadá,nechodí po kotnících ani nemá nohy do X, ale co není může bejt a pravděpodobně hodně brzy kyž to nebudu řešit,že jo :dumbom:
Jinak s DOK mám výbornou zkušenost, měli jsme na ven kotníčkový,jsou krásně měkký...zimní mě točej jak jsou všechny megatvrdý,ale je fakt, že v nich má nohu pevně a chůze vypadá líp než když je naboso :)

Lucka 1 — 14. 1. 2010 13:27

Evi no schválně vyfot..protože co popisuje Andulka máme taky a bylo nám řečeno,že je to "pouze" plochá noha a ta se spraví těmi vložkami :dumbom:

evajs — 14. 1. 2010 13:31

Tak jo, po spaní ji naboso vyfotím a hodím to sem :par:

andulka — 14. 1. 2010 14:24

holky tady je třeba fotečka klučíka 13let (hned ta první fotečka)

http://www.beda-obuv.cz/index.php?docid=14


jinak D to tak strašné samozřejmě nemá ale prostě mu to hrozí

andulka — 14. 1. 2010 14:26

ad obuv.....jakmile začal chodit okamžitě jsme ho měli pořádně obouvat

žádné adidasky, nike boty nebo tak něco

pořádné kožené boty s pevnou patou

od 3let dostane vložky do bot na míru!!!!!!!


cvičit na to máme Vojtovku ale jsem těhotná takže to nejde a pak cviky z Bobatha

příští týden jedeme skoro po 9ti měsících k RHB lékařce.....co nejvéce se vyptám a pak písnu

stvorlistok — 14. 1. 2010 17:26

laminanonte napsal(a):

jinak někdo se raději přiklání k terapii podle Bobatha, než k Vojtovce, kterou jsem s dcerou také cvičila.

tato forma je hravější, vojtovka bolí, to mi nikdo nevymluví

tady jsou kontakty

http://www.mnof.cz/drs/bobathkoncept.php

filipek ma to co andulkin,aj podla fotky ale snad v mensej miere, boli sme na rehabilitacii a hovorili ze davno mal cvicit fakt chodi ze dava dovnutra nohy a kolena k sebe...je to dost vidiet, takze z jednej rehabilitacie nas poslali na druhu kde su vlastne kvalifikovany este pre mimina, ze nam ukazu cviky podla bobatha a na mici.. este sme sa tam nedostali raz bol fyzioterapeut chory druhy krat filipek :dumbom: ... takze som zvedava co povedia ale urcite radsej ist na rehabilitaciu ako k ortopedovi, podla mojich skusenosti....

obvodacka nas nechcela nikam poslat ze casu dost do troch rokov a ked tak bude mat vlozky do bot, ortoped povedal nie vlozky do bot nepomozu rehabilitacia, rehabilitacna povedala uvidime co sa s tym da robit, zenske na rehabilitacii co cvicia s detmi boli zhrozeni preco ho uz davno neposlali ze teraz uz to pojde tazko napravovat... a on ma problem aj s lopatkou vysunutou tak neviem ci to suvisi, nasa dr tiez neriesila ale to uz je :offtopic:

mozno to bolo sposobene ciastocne aj tym ze na doma nikdy nenosil pevnu obuv, dr. hovorila chodit na boso... na von mal vzdy pevne kotnickove ....

laminanonte — 14. 1. 2010 19:43

stvorlistok napsal(a):

laminanonte napsal(a):

jinak někdo se raději přiklání k terapii podle Bobatha, než k Vojtovce, kterou jsem s dcerou také cvičila.

tato forma je hravější, vojtovka bolí, to mi nikdo nevymluví

tady jsou kontakty

http://www.mnof.cz/drs/bobathkoncept.php

filipek ma to co andulkin,aj podla fotky ale snad v mensej miere, boli sme na rehabilitacii a hovorili ze davno mal cvicit fakt chodi ze dava dovnutra nohy a kolena k sebe...je to dost vidiet, takze z jednej rehabilitacie nas poslali na druhu kde su vlastne kvalifikovany este pre mimina, ze nam ukazu cviky podla bobatha a na mici.. este sme sa tam nedostali raz bol fyzioterapeut chory druhy krat filipek :dumbom: ... takze som zvedava co povedia ale urcite radsej ist na rehabilitaciu ako k ortopedovi, podla mojich skusenosti....

obvodacka nas nechcela nikam poslat ze casu dost do troch rokov a ked tak bude mat vlozky do bot, ortoped povedal nie vlozky do bot nepomozu rehabilitacia, rehabilitacna povedala uvidime co sa s tym da robit, zenske na rehabilitacii co cvicia s detmi boli zhrozeni preco ho uz davno neposlali ze teraz uz to pojde tazko napravovat... a on ma problem aj s lopatkou vysunutou tak neviem ci to suvisi, nasa dr tiez neriesila ale to uz je :offtopic:

mozno to bolo sposobene ciastocne aj tym ze na doma nikdy nenosil pevnu obuv, dr. hovorila chodit na boso... na von mal vzdy pevne kotnickove ....

dnes už doporučení nepotřebuješ, my chodíme na rehabilitaci i na ortopedii.Dobrý je i motorický chodník...polštářek,rohožka, vanička s vodou, kamínky, mech...prostě střídání měkkého a tvrdého podkladu

Nick3594 — 14. 1. 2010 20:49

Tak já se zapojím do debaty. Vzhledem k tomu, že i já mám příčně i podélně plochou nohu a leckdy mě to hezky potrápí, pročetla jsem toho tuny a navštívila jsem s Ondrou i specialistu dětského ortopeda.
Chůze naboso je zdravá, ale V TERÉNU !!!! Tzn. po trávě, kamínkách atd., ale rozhodně ne po tvrdé podlaze doma. Faktem je, že v létě chodím zásadně bosa kde mohu a fakt mě nohy vůbec nebolí, ale chodit doma po lině naboso je pro mne utrpení a bez ortopedických pantoflí ani ránu.

Dětský ortoped mi tehdy řekl, že jakmile se dítě postaví na nohy a převáží chůze nad lezením, je nutné mu opatřit botičky, tj. pevné, kotníčkové, nejlépe zdravotní obuv, mohou být i sandálky, ale s pevnou patou a páskem vepředu, aby nebyla otevřená špička. Včera na 18m prohlídce mi specialistka na dětskou rehabilitaci doporučila, aby Ondra chodil V TERÉNU co nejvíce bos, ale doma zásadně v botičkách, a to nejlépe s žirafkou, ale třeba i Essi, které žirafu nemají.
Evi, já osobně bych Kačku k ortopedovi vzala. Informuj se, zda u vás není specialista na dětskou ortopedii (já narazila u nás na jednoho idiota a díky němu pak na skvělého dětského ortopeda), je lepší než všeobecný ortoped. A klidně se objednej i na fyzioterapii, tím nic nezkazíš. Já jako malá nosila příšerné dřevěné hufy, aby se mi srovnaly nohy do x. Povedlo se, ale naši si asi taky užily.... Takže klidně bych zkombinovala cviky + vhodnou obuv po poradě s ortopedem i fyzioterapeutem. A budeš mít více informací z různých stran ;)

stvorlistok — 14. 1. 2010 20:50

laminanonte ja som bola prave v tom ze doporucenie potrebujeme, vsade kam pridem to chceli, ono ide o to ze ten co napise doporucenie tak to ide na jeho naklady to osetrenie aspon teda u dospelych to tak je... dakujem za rady musime to trenovat... ¨doma mame prave plovoucku a dlazbu a ziadny makky povrch tak to bude tiez mat na to asi vplyv...

som ho skusila vyfotit, lava nozka mu ide viac a hovorili ze vlastne aj divne chodi :rolleyes: moc to asi na tej fotke nevidiet.. ale povodne som si tie nohy vsimla na fotkach podla toho ako stal.

http://img17.imageshack.us/img17/2889/nohy.jpg

sudina — 14. 1. 2010 20:56

takhle má malej nožičky taky....několik dr. mi řeklo že to je fyziologický jev-že se srovnají-ale má to pořád....bylo nám doporučeno sedět v tureckým sedu-jenže naše dítko skoro nesedí..... :vissla:
naposled nám dr. řekla že počkáme do 4 let...tak nevím.....

stvorlistok — 14. 1. 2010 21:15

sudino on onas filipek sa aj podkyna o tie nohy a fakt dava hodne kolena k sebe a ma ich vtocene dovnutra, predtzm to tak nemal a zhorsuje sa to, preto to chcem prave riesit... no a tu lopatku ma ako vyklbenu co moze suvisiet aj s tou chodzou... ono asi ked deti nemaju aj nohy do x a normalne chodia tak sa to neriesi... turecky sed bol aj nam odporucany miesto sedenia na patach...

Fidorka — 14. 1. 2010 21:28

Super, Lvice a ostatní, díky za objasnění :supr:

Jinak ještě jeden dotaz - ta žirafka je nějaký oficial logo zaručující nezávadnost jo? Mají ji i boty ze zahraničí? POkud ne, existuje nějaká mezinárodní značka?

Díky za odpovědi :)

laminanonte — 14. 1. 2010 21:37

stvorlistok napsal(a):

laminanonte ja som bola prave v tom ze doporucenie potrebujeme, vsade kam pridem to chceli, ono ide o to ze ten co napise doporucenie tak to ide na jeho naklady to osetrenie aspon teda u dospelych to tak je... dakujem za rady musime to trenovat... ¨doma mame prave plovoucku a dlazbu a ziadny makky povrch tak to bude tiez mat na to asi vplyv...

som ho skusila vyfotit, lava nozka mu ide viac a hovorili ze vlastne aj divne chodi :rolleyes: moc to asi na tej fotke nevidiet.. ale povodne som si tie nohy vsimla na fotkach podla toho ako stal.

já když chtěla po doktorce nějaké doporučení, tak mi pokaždé řekla, že ho nepotřebuji. Tak jsem zavolala do nemocnice na ortopedii, dceru objednala a zeptala se, zda doporučení potřebuji.Mám za to, že ho nechtěli.

evajs — 14. 1. 2010 21:52

Holky dík :par:
teda kolikrát si říkám zlatej babinet, jinak fakt nevím...doktoři kolikrát neřečej a stejně si půlku věcí nakonec musíme volítat samy :dumbom:
Jo, lvice, právě co píšeš má logiku, kvůli tomu sezení nám tvrdý botky nedoporučovala, ale je fakt,že se rozchodila o vánocích, takže už šmíruju obchůdky a koupím jí na doma pevný sandálky :supr:
Jinak ESSINY podle mě právě žirafu mají a jsou dost doporučovaný :supr:
Fí, no nekecej, že nevíš co je atest žirafa ;) http://www.detskaobuv.cz/o-detske-obuvi … ce/#zirafa :par:

Fidorka — 14. 1. 2010 22:20

evajs napsal(a):

Fí, no nekecej, že nevíš co je atest žirafa ;) http://www.detskaobuv.cz/o-detske-obuvi … ce/#zirafa :par:

no fakt néééé, ty vado do teďka jsem kupovala boty trochu jinde a jinak, Manolo Blahnik žirafu nemá :lol: :lol: :lol: do tohohle teprve pronikám:P

Taky si říkám zlatej babinet :pussa:

evajs — 14. 1. 2010 22:26

Fidorka napsal(a):

evajs napsal(a):

Fí, no nekecej, že nevíš co je atest žirafa ;) http://www.detskaobuv.cz/o-detske-obuvi … ce/#zirafa :par:

no fakt néééé, ty vado do teďka jsem kupovala boty trochu jinde a jinak, Manolo Blahnik žirafu nemá :lol: :lol: :lol:

třeba jich má víc :lol: :lol: tady fotky :/ když jsem to fotila,uvědomila jsem si,jak to má děsný :co: :grater: :grater:
http://resize.like.cz/images/1263505201IMG_8579b.jpg

http://resize.like.cz/images/1263505278IMG_8571b.jpg

http://resize.like.cz/images/1263505327IMG_8582b.jpg

Fidorka — 14. 1. 2010 23:37

Evajsku tak přesně takhle to mají ty švagrovy děti a lepší se jim to. Nejstarší holka už je 12tiletá skoropuberťačka a má výstavní nohy, už to není vidět.
Nejmladší tříletej to má ještě dost.

oskárka25 — 15. 1. 2010 0:03

Nedá mi to, abych i já nedoplnila můj názor:

Evajs prdlajs k rehabilitační, běž rovnou k ortopedovi, to co tady vidím na fotce by měl určitě vidět, vždyť ortoped je tady kvůli problémům s nožičkami, ne? Ten určí správný postup, doporučení od obvodní nepotřebuješ.
Pokud s tím nebudeš nic dělat, jak píše Fidorka a nespraví se to, tak si to budeš celý život vyčítat! Dělej, dokud je dítě malý....

I my chodíme na ortopedii. Jakub měl strašně nožičky do X, šmatlal směrem dovnitř. Nepřišlo mi, že by takhle měl i ty kotníky. Asi v roce a půl jsme šli na ortopedii, doktor prohlédl a řekl, že má ještě dětskou nožku - ty tukové polštlářky a mělli jsme přijít za 4 měsíce. To udělal vyšetření, posadil ho na postel a kolínka dal k sobě a změřil vzdálenost kotníků - byla tam mezera 9cm! Předepsal teda ortopedické vložky, jedny jsem dostali od pojištovny, jedny jsem koupila sama. Nosil je od června skoro pořád, byli jsem furt venku, taky řekl sed na turka - takže se naučil sedět na turka a nyní sedává jen na "turečka" No a za 4 měsíce měl mezeru mezi patama už jen 7cm, zlepšení o 2. Teď přes zimu má vložky v domácí obuvy, koupila jsem kotníčkové hadrové zn. Befado - dělají různé kecky atd.... Nosí je pořád, sedí na turka a další doporučení na podzim znělo - cvičit - chodit po špičkách - tím se posilují kolínka. A zdá se mi, že je to opět trochu lepší. Na kontrolu jdeme někdy v dubnu, takže budu moci srovnat zlepšení za rok nošení ortopedických vložek.

oskárka25 — 15. 1. 2010 0:07

Evi je fakt, že tvoje Kačenka je mladší než Jakub, ale není vůbec od věci k tomu ortopedovi jít a jedou za čtvrt roku tam zajít na kontrolu. Bude ji alespon sledovat a můžete probrat i tu rehabku a cvičení.
Když jsem řešila ty Jakubovi strašný nohy, byla jsem přesvědčená, že pro to zlepšení udělám cokoliv. Kamošky mě strašili jakýmasi dlahama, který se dávají na noc....
Říkala sem si, aby mi to ve 20 letech kluk nevyčítal, že má křivý nohy.

Stranpa — 15. 1. 2010 7:48

Ahojda,v rychlosti v krátkosti :) Štěpán mo nožky stejně malá od Evajs..a když jsem viděla ted ty fotky,nooo celej štěpina..Ale mě přijde,že u štěpána nic nic a najednou žuch..stále měl "jen" Xky a až tak na podzim mě přišlo,že se mu začala stáčet vnitřní strana nožky..Jelikož jsem byla na Ortopedii sama se sebou,tak jsem vzala i jeho aby mudr mrknul,vysvětlil mi to přesně jak tu už někdo psal o těch svalech....nicméně že žirafky botky jsou Ok,jak bačkůrky na doma,tak i běžná obuv,na doma nosí sandály-boty pevné v kotníku a do bot vložky,mudr mi napsal do zprávy jaký typ vložek-zakoupila jsem ve zdrav.potřebách,jsou to vložky s mediálním klínem,takže ta vnitřní strana vložky je jako více zvednutá nahoru,vložky má ve sněhulích a nijak mu nevadí :)

vendulak — 15. 1. 2010 10:15

Oskarko, ty botky Befado vypadaji krasne, koukam ted na to. Ty jsi je porizovala pres net? Nase mala ma hodne uzkou nohu a musime vsechno zkouset a nejak se nemuzu dopatrat, kde se daji koupit v obchode, poradite mi nekdo z Prahy a okoli?

jitka2 — 15. 1. 2010 11:03

chtěla bych nejdřív popřát ať se to bzro spraví ať už jakýmkoliv způsobem....

a teď reagovat na dvě věci


Vojtova metoda dítě v žádném případě nebolí!!!..dítě pláče pouze proto protože se snažíme aby zapojil ty svaly , které on používat nechce....je to klasická reakce brečím protože nechci dělat to co se po mě chce

a boty Essi žirafu nemají.. pouze si vypůjčili ofocené loga se žirafou a když jim na to ČOI přišla začali tvrdit že to není certifikát žirafy pouze  že přikládají k obuvi obrázek se žirafou..tuším že zaplatili nějakou pokutu.. tyhle boty nám na ortopedii rozhodně nebyli doporučeny stejně jako boty od Baťě... nejvíc jsme uspěli s DPK a Fare

laminanonte — 15. 1. 2010 11:51

jitka2 napsal(a):

chtěla bych nejdřív popřát ať se to bzro spraví ať už jakýmkoliv způsobem....

a teď reagovat na dvě věci


Vojtova metoda dítě v žádném případě nebolí!!!..dítě pláče pouze proto protože se snažíme aby zapojil ty svaly , které on používat nechce....je to klasická reakce brečím protože nechci dělat to co se po mě chce

a boty Essi žirafu nemají.. pouze si vypůjčili ofocené loga se žirafou a když jim na to ČOI přišla začali tvrdit že to není certifikát žirafy pouze  že přikládají k obuvi obrázek se žirafou..tuším že zaplatili nějakou pokutu.. tyhle boty nám na ortopedii rozhodně nebyli doporučeny stejně jako boty od Baťě... nejvíc jsme uspěli s DPK a Fare

tomu nevěřím, cvičili jsem rok.

laminanonte — 15. 1. 2010 11:53

doporučuju kouknout tady na boty, lze objednat

http://www.dzo.cz/doc/18/

oskárka25 — 15. 1. 2010 13:28

vendulo, nejsem z prahy, kupovala jsem je v Brně v žirafáckým obchůdku vedle úrazové nemocnice. Stojí kolem 200Kč. Jsou fajn, kupuju je v létě na písek. Teď jsem je vzala v volnou špičkou, jsou kotníčkové a ortopedická vložka tam pasuje super.
Jinak kdysi dávno mi paní v obuvi říkala,že ty befada jsou polská značka, a v polsku prý mají certifikát jako u nás žirafka. Nám vyhovují.

Jinak já kupuju různé značky: Loni jsme měli DPK - kožené kotníčkové na jaře, Adidas botasky (s ortop.vl.) od jara do podzimu, na podzim Santé (z mimibazaru jako nové - vložila sem ortop.vl.) v létě sandále Elefanten sváteční a na lítačku Pegres (z mimibazaru - vložila sem ortop.vl.)
Zimní máme tuším Fare, stály 850,- To je síla.

Nemyslím si, že by nosil nekvalitní boty. Essi jsme měli jednou a do Batě bych ani nešla. Je mi nesympatický.

stvorlistok — 15. 1. 2010 13:47

Oskarko pisala som kvoli tomu ze rehabilitacna dr je lepsia, pretoze u  nas na ortopedii v detskej vyzeralo vysetrenie tak ze ho vysetril asi za jednu minutu, poriadne nanho ani nekukol bolo vidiet ze sa ponahla... ked som sa opytala na vlozky do bot ktore mi povedala obvodacka ze budu stacit a ze mu ich na ortopedii predpisu tak povedal ze ziadne vlozky ale ze mam ist na rehabilitaciu... tam dr aspon pozrela ako chodi, ako reaguje noha atd... a mala na maleho cas... :vissla: ono to asi zalezi od pristupu dr kam je lepsie chodit.

oskarko prosim ta kde pri urazovke je obchod s obuvou? pytam sa preto ze som z brna tak by sme tam zasli mrknut, diky moc... viem ze je tam na rohu lekaren a textil ale obuv si nevybavujem... alebo myslis tu obuv ako je na nam.28 rijna?

evajs — 15. 1. 2010 13:50

no a my máme zimní zrovna baťovky :dumbom: :dumbom:
hele, po složitým hledání jsem našla tohle http://www.coka.cz/index.php?option=com … ;Itemid=46
je tam i aktuální seznam certifikovanejch výrobců, kterej pravidelně aktualizují, a mezi ktrerejma Essiny fakt nejsou...četla jsem už zprávu z roku 2008 někde z fora, že certifikát zneužili, ale přijde mi to teda hustý :co: Díky,Jitko :)
tady je článek přesně o tom zaměnění s origoš visačkou http://www.coka.cz/index.php?option=com … ;Itemid=46
takže s esiinama končíme a jdeme do nějakejch zdravotních, Lumi, ten odkaz je super,akorát jsem nenašla žádnej ceník :/
a třeba u botek konsorcium maj přímo u konkrétního modelu obrázek, že je certifikovanej :) http://www.obuv-konsorcium.cz/katalogy/ … &kde=1
i když teda pochybuju, že jinej model bude na tom zdravotně hůř, jen proto, že žirafku nemá koupenou,když je vyrobenej stejným způsobem na stejným stroji,ale i tak je to pro orientaci super :supr:

oskárka25 — 15. 1. 2010 14:09

stvorlistok napsal(a):

Oskarko pisala som kvoli tomu ze rehabilitacna dr je lepsia, pretoze u  nas na ortopedii v detskej vyzeralo vysetrenie tak ze ho vysetril asi za jednu minutu, poriadne nanho ani nekukol bolo vidiet ze sa ponahla... ked som sa opytala na vlozky do bot ktore mi povedala obvodacka ze budu stacit a ze mu ich na ortopedii predpisu tak povedal ze ziadne vlozky ale ze mam ist na rehabilitaciu... tam dr aspon pozrela ako chodi, ako reaguje noha atd... a mala na maleho cas... :vissla: ono to asi zalezi od pristupu dr kam je lepsie chodit.

oskarko prosim ta kde pri urazovke je obchod s obuvou? pytam sa preto ze som z brna tak by sme tam zasli mrknut, diky moc... viem ze je tam na rohu lekaren a textil ale obuv si nevybavujem... alebo myslis tu obuv ako je na nam.28 rijna?

ano na nám. 28 října je taky žirafa, tam jsem nebyla, měli zrovna zavřeno. A vedle úrazovky ten obchůdek je směrem na Cejl v té uličce která ustí na cejl. Takže pokud stojím čelem ke vchodu do úrazovky ze zadní strany, za zádama mám bazén ponávku, tak je to po levé straně.Ještě kousek vedle nalevo pak jsou pracovní oděvy

laminanonte — 15. 1. 2010 14:10

evajs napsal(a):

no a my máme zimní zrovna baťovky :dumbom: :dumbom:
hele, po složitým hledání jsem našla tohle http://www.coka.cz/index.php?option=com … ;Itemid=46
je tam i aktuální seznam certifikovanejch výrobců, kterej pravidelně aktualizují, a mezi ktrerejma Essiny fakt nejsou...četla jsem už zprávu z roku 2008 někde z fora, že certifikát zneužili, ale přijde mi to teda hustý :co: Díky,Jitko :)
tady je článek přesně o tom zaměnění s origoš visačkou http://www.coka.cz/index.php?option=com … ;Itemid=46
takže s esiinama končíme a jdeme do nějakejch zdravotních, Lumi, ten odkaz je super,akorát jsem nenašla žádnej ceník :/

nevím, jestli je to dotaz na mě, ale po kliknutí na botu se po otevření zobrazí detail, kolik činí doplatek, pokud boty, předepíše ortoped.Mají to oproti loňskému roku jinak, bývala tam i plná cena. Laciné ale nejsou.

oskárka25 — 15. 1. 2010 14:11

a v Brně je ještě jeden obchůdek dole na Masarykové - na rohu je KFC, pak lékárna, pak fotograf a pak je tam takový malý obchůdek pro děti (nahoře pro mimina - dole boty) tam myslím taky mají žirafu. Kupovala sem tam bačkůrky.

evajs — 15. 1. 2010 14:12

laminanonte napsal(a):

evajs napsal(a):

no a my máme zimní zrovna baťovky :dumbom: :dumbom:
hele, po složitým hledání jsem našla tohle http://www.coka.cz/index.php?option=com … ;Itemid=46
je tam i aktuální seznam certifikovanejch výrobců, kterej pravidelně aktualizují, a mezi ktrerejma Essiny fakt nejsou...četla jsem už zprávu z roku 2008 někde z fora, že certifikát zneužili, ale přijde mi to teda hustý :co: Díky,Jitko :)
tady je článek přesně o tom zaměnění s origoš visačkou http://www.coka.cz/index.php?option=com … ;Itemid=46
takže s esiinama končíme a jdeme do nějakejch zdravotních, Lumi, ten odkaz je super,akorát jsem nenašla žádnej ceník :/

nevím, jestli je to dotaz na mě, ale po kliknutí na botu se po otevření zobrazí detail, kolik činí doplatek, pokud boty, předepíše ortoped.Mají to oproti loňskému roku jinak, bývala tam i plná cena. Laciné ale nejsou.

jasný, díky moc :pussa:

stvorlistok — 15. 1. 2010 14:40

oskárka25 napsal(a):

a v Brně je ještě jeden obchůdek dole na Masarykové - na rohu je KFC, pak lékárna, pak fotograf a pak je tam takový malý obchůdek pro děti (nahoře pro mimina - dole boty) tam myslím taky mají žirafu. Kupovala sem tam bačkůrky.

oskarko diky moc, viem kde je tam to pracovne oblecenie, ale boty som tam nevidela tak to tam omrknem ... :jojo:

andulka — 15. 1. 2010 15:26

Vojtova metoda že bolí....no dovol abych se zasmála!!!!!
ZKOUŠEL TO NĚKDY NĚKDO NA TOBĚ!!!!! VŽDYŤ TO VŮBEC NEBOLÍ PROBOHA


HOLKY...4LI, EVAJS
D má ty nožky zrovna tak akorát tedy né tak moc do X jako Filípek. Znovu vám chci napsat že jsem s ním cvičila od narození z toho důvodu že má oslabené svaly a toto je výsledek toho oslabení....

sval nedokáže udržet kostru v takové rovině jak má a proto se tělíčko bortí :(

já už na toto Evajs upozorňovala cca před rokem že jich to čeká a že pokud nebudete cvičit že to budete mít ale nemusíš si vyčítat že jsi s malou necvičila protože ačkoli jsem s ním makala 13měsíců 3x denně stejně to máme :(

ORTOPEDICKÉ VLOŽKY se dělají u dětí 3roky a více (možná někde krapet dříve)

RHB....tam vždy musíte mít doporučení (pediatr, neurolog, nebo ortoped)

EVAJS....je jedno jestli půjdeš k ortopedovi nebo né protože tě stejně pošle na rehabilitaci a pediatr tě v pozdějším věku pošle pro ty vložky takže se ortopedii tak jak tak nevyhnete

DOPORUČENÉ VIKY....jak jsem tu už psala
naše děti jsou bohužel ve věku kdy na ně nelze uplatnit Vojtovu metodu a pokud je  nebaví balancování na míči tak ani to nemá efekt :(

DOPORUČUJI....vysipat do krabide buďto vršky z Pet lahví, fazole nebo nějaké dekorační oblázky
.......................koupit balanční podložku (čočku) nestojí to moc korun a děti baví na tom hopsat
.......................masírovat nožičky(hlavně pod prstíkama)
.......................v žádném případě nekupovat designovou obuv tipu adidasky, nike a takové ty jiné značky ale pořádné kožené vysoké boty
.......................zatím jsem na trhu našla jen jedny papučky ktreé mají přímo vnitřní vložku pro ploché nohy a jsou perfektní-odvětrané, látkové kotníčkové

jmenují se Raweks a pokud budete chtít najdu vám na ně odkaz....stojí něco málo přes 200kč


!!!!!!!úplně nejdůležitější je nenechávat dítě sedět mezi patama tak že má nohy rozjeté a do stran (vždy mu nožky šoupňete pod dupku)

jitka2 — 15. 1. 2010 15:30

laminanonte napsal(a):

jitka2 napsal(a):

chtěla bych nejdřív popřát ať se to bzro spraví ať už jakýmkoliv způsobem....

a teď reagovat na dvě věci


Vojtova metoda dítě v žádném případě nebolí!!!..dítě pláče pouze proto protože se snažíme aby zapojil ty svaly , které on používat nechce....je to klasická reakce brečím protože nechci dělat to co se po mě chce

a boty Essi žirafu nemají.. pouze si vypůjčili ofocené loga se žirafou a když jim na to ČOI přišla začali tvrdit že to není certifikát žirafy pouze  že přikládají k obuvi obrázek se žirafou..tuším že zaplatili nějakou pokutu.. tyhle boty nám na ortopedii rozhodně nebyli doporučeny stejně jako boty od Baťě... nejvíc jsme uspěli s DPK a Fare

tomu nevěřím, cvičili jsem rok.

my taky tak dlouho a klidně tomu věř nebo se zeptej přímo odborníků, kteří ti to vysvětlí odborně

laminanonte — 15. 1. 2010 16:16

andulka napsal(a):

RHB....tam vždy musíte mít doporučení (pediatr, neurolog, nebo ortoped)

pediatr je dětský lékař...kdo ti napíše doporučení k němu, jiný pediatr ?:)


jinak doporučení mít vždy nemusíte, i když je to možná jednodušší
http://www.mzd.cz/FAQ.html?situace=29&menu=790

stvorlistok — 15. 1. 2010 16:30

laminanonte nechcem sa montovat do toho :vissla: , myslim ze andulka myslela ze k rhb ti musi dat odporucanie bud pediater, neurolog alebo ortoped .

laminanonte — 15. 1. 2010 16:33

stvorlistok napsal(a):

laminanonte nechcem sa montovat do toho :vissla: , myslim ze andulka myslela ze k rhb ti musi dat odporucanie bud pediater, neurolog alebo ortoped .

jj, máš pravdu, já to špatně pochopila, tak to se jí omlouvám :godlike:

andulka — 15. 1. 2010 16:50

jojo myslela jsem to tak že ti musí dát doporučení....prostě ten papír pro pojišťovnu

aspoň u nás to tak je.....ale vůbec bych se nedivila kdyby to bylo někde jinak, protože v našem zdravotnictví je trošičku borčus

vendulak — 15. 1. 2010 19:11

Teda tak ja jsem v soku z tech Essi bot, ze nemaji certifikat, to jsem vazne netusila a diky za informaci! za ty prachy, co za boty chteji :(

andulka — 15. 1. 2010 19:28

ad Essi boty
holky s tou certifikací to zas neberte tak vážně....je to dobrovolné a někteří výrobci si to prostě nezaplatí a tak jí nemají

Essi botky jsou kvalitní

sillwan — 15. 1. 2010 19:54

Prelouskala jsem se celym vlaknem, byla to fuska.

Zaujal me ale tenhle Fidorcin odkaz:
http://www.elefanten.de/Elefanten/en/1074.htm

ten nakres fysiologickeho vyvoje dolnich koncetin - alespon u nas to naprosto sedi. Tomaskovi budou tri roky a jeho nohy vypadaji naprosto stejne.

Evajs, taky bych radeji k ortopedovi zasla. Uz jestli bude nasledovat rehabilitace nebo doporuci cviceni, ortopedicke pomucky je jedno.

U nas v detske nemocnici je treba i  laborator chuze, ale zda je vys. vhodne uz i pro tak male deti nevim (vyzaduje spolupraci).
http://www.fnbrno.cz/Article.asp?nDepar … nguageID=1

evajs — 15. 1. 2010 22:30

uff...tak jsem koukala na toho Bobatha, ejblíž máme Prahu..je to absurfdní, protože v místě mého bydliště(Opava) i přítelova(klimkovice) maj specialistu-fyzioterapeuta :/ ale možná bych tam zaskočila v létě až budem na prázdninách, bpbatha praktikují v Sanatoriích, jsou výhlášená, tak zkusím...
Zatím teda 1. V tejdnu ji objednám na ortopedii, snad to klapne bez doporůča, max. se pro něj stavím u dětskýho
2. na RHB se objednáme taky, chodíme od 10.měsíců, Vojtovku nepraktikují, ale balanc na balonu ji strašně baví a ty překážky budou určitě taky, jen jí budu muset teď věnovat víc času, ale kéž by to mělo efekt :supr:
Andulko, mockrát děkuju :hjarta: Budu ráda za ten odkaz na papučky :gloria: Jinak sedí mezi těma nohama furt a podsouvání zatím nepomáhá, budu se snažit to víc vychytávat, kolikrát si ani nevšimnu :gloria: Díky.
Já bych to s tím atestem taky nehrotila, ale dost mě zamrzelo, že záměrně používají visačku se žirafou a matou tak maminy, které koukaj po obrázku a neznaj skutečný logo :dumbom: měli jsme Essinky sandálky,byly suprový, ale kupovala jsem je v domnění, že maj atest..to je TO, co mě vlastně fakt štve natolik , že je kupovat nebudu :/
Zatím děkuju za názory a rady, příští týden zkusím pořešit a určitě sem budu dál psát jak to klape :hjarta:

vendulak — 16. 1. 2010 8:33

Andulko, jak pise Evajs, taky mi prijdou Essi kvalitni, ale pouzivat takovy logo, ktery pripomina zamerne atest, to me fakt stve. Chapu, ze ty atesty neco stoji, ale bud do toho jdu nebo ne...
Sillwan, v tom odkazu na vyvoj nozicky, ty kolinka odpovidaji, ale stejne to vtaceni tech vnitrnich kotniku jsem z toho nevycetla, jestli je to normalni :(

sillwan — 16. 1. 2010 8:40

Vendulak, to tam ani nepisou, ale kdyz si predstavis kolena u sebe, logicky se vtaci medialni strana chodila dovnitr... Hledam na netu neco vic o fysiologickem vyvoji chodidla, ale zatim jsem nic prehledneho nenasla. Ja si myslim, ze do jiste miry to normalni je, k tomu i plocha noha podminena tukovymi polstarky, ale tu hranici asi bude muset posoudit clovek, ktery to vida denne.

andulka — 16. 1. 2010 9:07

TAKŽE JÁ POUŽÍVÁM TYTO PAPUČKY

koukněte na průřez boty, je tam vidět ta vnitřní vložka
http://www.raweks.com/buty.php

myslím si ale že tu vložku nemají všechny jejich modely bot-my máme tyto

http://www.raweks.com/galeria.php?grupa=89&page=2

je to ten tmavěmodrý model Adás(pro holky v růžovém)

boty jsem koupila v normálním obchodě s dětským zbožím, jsou ale drahší a stojí okolo 200kč

andulka — 16. 1. 2010 9:09

Vendulak máš naprostou pravdu Essi se nechová seriozně když tam tu podobnou žirafku mají :(
já ale pocházím z malého města a jiné botky jsem tu prostě nesehnala :(
jsem ráda aspoň za ně

Silwak ty stránky na tu nemocnici jsou úplně super :)

evajs — 16. 1. 2010 9:54

Jojo,Silwi :supr: Akorát je to mimo nás :/
Ale i když si myslím,že to je částečně běžnej jev u takhle malejch dětí, když pozoruju kamarádky stejně starý mimča,tak to nemaj a když, tak rozhodně né takhle hustý jako kačule :(
Dneska jí dám normálně pevný botky co měla koupený na jaro,ale už jí nebudou a bude v nich lítat doma...Andulko, díky,200 za boty na doma je podle mě paráda,koukala jsem na sandále,jestli nemaj zdravotní v akci a všechno je to od cca 600 k tisícovce(mám na mysli pak už ty DZO, santé nebo DPK :gloria:
Akorát tam nemůžu najít žádný míry...ale zkusím najít nějakýho distributora u nás,bez vyzkoušení to asi stejně nemá smysl objednávat...ta vložka je super :supr:

andulka — 16. 1. 2010 10:10

jo ta vložka je super....je z takové té jemné broušené kůže a je děrovaná takže krásně větrá

máme č.24 a je to 15,5cm dlouhá vložka....máme to tak tak a už potřebuju větší

no samo že je nemůžu sehnat :(

sillwan — 16. 1. 2010 10:41

Evi, urcite nebude na skodu jit k odbornikovi. Ikdyz, asi jako ve vsem, co ortoped to jiny nazor. Kdyz jsem videla ty vase fotky, tak bych urcite nevahala a poradit se sla. Ja tim nechtela rict, ze je to v poradku. Myslim si, ze i pro na prvni pohled zdrave nozky jsou poradne boty a nenapadne cviky vhodne.

Tomasek treba pri hre zasadne drepi, zadek mezi kolenama. Ale to ma po mne. Tchyne se divila, jak to muze vydrzet a neboli ho klouby, ale pak jsme si uvedomily, ze ja sedim stejne. Musim asi sedet vice v tureckem sedu, nebo ho nenapadne usmernovat. Kdybych po nem chtela at si sedne m=nebo drepne jinak, zcela jiste to udela po svem :(

A ze bude mit velkou nohu az bude dospely, o tom neni pochyb, od narozeni ma takovou tlapu :)

jitka2 — 16. 1. 2010 11:32

mám kamarádku co má děstkou obuv specializuje se na zdravotní boty a boty pouze s atestem a když chtěla Essi a ptala se proč ještě nemají žirafu tak jí prý bylo řečeno že nesplňují požadavky...

spunt — 16. 1. 2010 13:17

Já s s dovolením jen vložím do těch bot

Velice důležité je, aby boty dítěti seděly, neboť jen bota s certifikátem jako taková není jednoznačně zárukou dobré boty pro vaše dítě. I když koupíte botu se žirafou a bude dítěti moc široká, velká nebo malá, tak to bude pro něj nekvalitní obuv.

Co se týká certifikátů, neznamená, že když koupíte botu bez označení řirafy = nekvalitní obuv. Je to jen taková jistota, že by tam neměla být nějaká vada obuvi.

Certifikát se totiž neuděluje firmě, ale na každý druh boty zvlášť a je to docela nákladná záležitost.
Boty např. od Essi jsou u nás doporučované jako boty zdravotní a vhodné pro děti.
Nevím jak je to třeba aktuálně teď, ale mají u Vás sandálky se žirafkou velikost 29,30 a pod?


Dále pak bych se ráda přidala k těm co tvrdí že Vojtovka nebolí, cvičila jsem ji s oběma dětma a jde opravdu jen o to že je nutíme dělat něco do čeho se jim nechce a používat svaly které nepoužívají.


Evajs a všichni co tu máte potíže s nožičkama, moc Vám držím palce aby se to brzy povedlo napravit.

JO a ještě bych ráda reagovala na ten odkaz na tu cvičební pomůcku, čočku, ta je opravdu skvělá. Máme jí doma a je nejen dobrá na klenbu a kotníky ale i na zádové svaly a břicho :) . Jituška na tom na RHB cvičila a jednou se přidala i Lenka (asi ve 2 a 1/4 letech) a bylo hodně vidět jak pěkně "makaj" .  Dá se na tom i sedět, dát si to na židli na PC :) . Ta investice mi za to opravdu stála :D

vendulak — 16. 1. 2010 16:23

Andulko, ty ruzovy backurky jsme meli, a jsou dobry v tom, ze jsou docela uzky - Agus ma uzkou nohu a takovy ty cesky backurky ji jsou strasne volny, ty vubec nemuzeme mit. Takze na uzkou nozicku doporucuju. U nas je maji v obchode, kde prodavaji prave i Essi.

Nick3594 — 16. 1. 2010 20:47

Já koupila prckovi zdravotní botky od Pegres http://pegres.cz/items/4/photo/detail/13603.jpg , je to firma s žirafou a certifikací České obuvnické asociace http://www.pegres.cz/ stály 399 Kč.

A k Vojtovce - tato metoda NEBOLÍ, je to v podstatě akupresura, jediné co děti děsně štve jsou krkolomné pozice, ve kterých se body mačkají a fixace dítěte. Je celkem logické, že se dítě brání nepřirozenému stavu a to jediné co mu zbývá je řev, ti obratnější, větší a silnější už zdatně bojují....... Já si jim sice nedivím, ale na tuhle metodu nedám dopustit ;)

Jo a doporučení k ortopedovi nepotřebuješ, já se taky objednala rovnou. Ale na fyzioterapii jsem musela mít doporučení od pediatra.

Andrea23 — 17. 1. 2010 17:07

Andulko,ty bačkůrky jak jsidávala odkaz, jsou dobrý i prodétě , které teprve začíná chodit? Jsou dost pevné na nožičce? Takybch se po nich podívala,problémy s nožičkama nemáme, ale ráda bych nějakou kvalitní obuv na doma....

andulka — 17. 1. 2010 18:50

určitě jsou dobré pro všechny
jsou to normální papučky jako každé jiné ale mají tu vnitřní vložku takže jsou lepší

navíc pro holčičky dělají překrásné designy :)

stvorlistok — 17. 1. 2010 20:17

snad to nebude reklama, pozerala som na tie raweks od andulky a ked som ich dala vyhladavat ak ich maju aj tu 

http://www.shoppingcity.cz/index.phtml? … 5707ae05b1

http://www.shoppingcity.cz/index.phtml? … 5707ae05b1
ale za o dost nizsiu cenu ale aj tak to treba odskusat takze nic ale je tu ukazanych viacej vzorov :supr:

stvorlistok — 18. 1. 2010 13:21

tak sme nakoniec kupili dneska papucky od dpk, stali teda az 380 ale prislo mi ze tie od raweks su dost nizke a malo pevne... take akoby platenky... tieto od dpk maju tiez akoby vnutronu vlozku vyvisenu a maju spevnenu peticku,je tam vlepena koza a aj spicka je pevnejsia   http://www.dpk.cz/eshop/domaci-obuv-1/1 … PAP-8-0902   tu na obrazku to moc nevidiet ze su zvnutra zpevnene... kupovali sme ich na nam.28 rijna v brne.... maju tam dost velky vyber aj od roznych znaciek...

evajs — 18. 1. 2010 13:37

já si našla na MMb tyhle,nejsou to bačkory,ale jsou nenošený a ty předtím co měla od DPK na šněrování byly úžasně měkkoučký http://www.mimibazar.cz/foto.php?id=23482821
ale nevím,jak zkiš´tujete,který maj tu ortop. vložku, zatím jako jedniný papučky ji maj ty Andulky botky :gloria:

Lucka 1 — 18. 1. 2010 13:47

Evi,tyhle botky jsou super,ale určitě ne na doma místo bačkorek..bude se ji v tom děsně potit nožka..já je kupuju na ven místo tenisek :)

stvorlistok — 18. 1. 2010 14:12

odfotila som tie nase dpk, ak by niekto chcel vidiet vnutrajsok... ta paticka spevnena je dobra prave na tie stacajuce sa nozicky...

http://img63.imageshack.us/img63/1875/1024871q.jpg

http://img697.imageshack.us/img697/6381/1024873.jpg

na tejto fotke som skusala vyfotit to zvysenie miesto tej vlozky ale neni to moc dobre vidiet ...

http://img18.imageshack.us/img18/6189/1024872.jpg