Lemieux — 13. 1. 2010 13:10

Nemáte někdo zkušenosti z grilovacím kamenem?Pokrmy z něj jsou údajně úžasně dobré,dá se na tom dělat vše a ještě je to zdravé.Musí to prý být speciální typ kamene,ten obyčejný žulový vždy praskne.Našel jsem firmu na webu nepovolená reklama ,zřejmě to budou specialisté na tyto kameny ale nevím.

Bohouš

Petr100 — 20. 1. 2010 8:12

Přestože byl příspěvek od Bohouše jen otevřená reklama a ne dotaz, objasním grilovací kameny. Je to pouze OBCHODNÍ TRIK! Je jedno jestli grilujete na kameni nebo kusu plechu. Výsledek je stejný. Původně byly "grilovací" kameny  používány a zřejmě ještě jsou v restauracích na západ od nás, možná někde nyní i u nás. Ftip je v tom, že se používají LÁVOVÉ desky, které i v horkém stavu při ponoření do vody neprasknou. Jakýkoliv jiný kámen praskne. Funguje to tak, že se lávové kameny rozehřejí v peci, na podnose přinesou ke stolu hosta a k tomu podle objednání různé druhy masa nakrájené na tenké plátky, zelenina, ovoce............a všelijaké přísady. Host si bere jednotliné kousky a sám si je na kameni "ugriluje". Toto vím o známého, který v BRD pracoval v takové restauraci. Chtěl něco podobného otevřít u nás /1995/. Když sondoval podmínky provozu na Hygieně a ptal se, zda může na stůl přinést hostu syrové maso tak hygienička málem omdlela. Takže se Lávový gril nekonal.

Mulz — 20. 1. 2010 16:11

Přestože příspěvek byla reklama, osobně musim říct, že z kamene na grilu mi maso chutná víc, než z mřížky. Je křehčí a je v něm většinou i víc šťávy. A aby Vám kámen neprasknul (žula) dá se do kovové mřížky. Akorát ho pak nesmíte polít vodou :)))

Petr100 — 20. 1. 2010 18:01

Meluzo jasně, ale je jedno, jestli máš kámen nebo plech ev. litinovou plotnu. Výsledek je stejný, jiný než na roštu.

sisi21 — 20. 1. 2010 22:44

Tak nám to na kameni nechutná,.Děláme raději na roštu,někdy použijem pečící tácky.Když jsou třeba kotlety hodně prorostlé!Pokud si děláme špízy máme gril dělanej svůj.Takže jehlici a točíme a to nám chutná vůbec nejvíc!

zuzi777a — 20. 1. 2010 23:25

My máme velký kus  leštěné žuly ( nebo snad mramoru?? ) , který našel můj muž  při bourání  domu. Posadili jsme ho na  pár cihel a švára udělal z jeklu  držák- objímku.
Rozdl mezi kamenem a železným plátem je v tom, že kámen drží víc a déle teplotu, neochladí se na místě kam plácnete maso. Ten náš leštěný je ještě absolutně nepřilnavý- asi jako ty nové kastroly s granitovou úpravou. Výhodou je, že se pod kamenem  dá topit i   trošku horším dřevem, kouř nejde na maso a maso je  extrémně dobré.
Známý  si udělal podobný, praskl mu, ale tím že je v objímce, ničemu to nevadí.
Pořizovací cena  byla  taky 0 - byl to  nález. Ještě jsme si z něho dělali  srandu, že někomu štípnul náhrobní kámen.. :cool:
Lávové kameny mě osobně oslovily jen u masáží- jídlo mi z nich moc nejede.  :jojo:

Regina — 2. 2. 2010 12:06

Uvažuju o tom  leštěném mramoru dokonce jako dárku k narozeninám! Jak se oteplí, jsme hned na zahradě a často si připravujeme večeři  na grilu- gratinovanou zeleninu (tu v alobalovém tácku), grilovaný hermelín,  naložená kuřecí křidíélka... Tenhle nápad s kamenem ,  který je upevněn na tyči a můžete ho tak otočit jako servírovací stůl nebo nad oheň a podle potřeby upravovat jeho výšku, jsme viděli v prázdninovém pořadu o rybách. Měl to  tam místní štmgast hned u rybníka, uloví rybu, hned ji kuchne a upeče!!!! Od té doby jsme do toho nápadu zamilovaní, jen nějak nevychází chcechtáky na desku.

JanePain — 11. 11. 2010 18:00

ahoj, muj znamy me ke koupi kamene uz dlouho presvedcuje...jak je to ve skutecnosti? opravdu na tom muzu delat i doma v panelaku a nebude tam nejaky kour, zápach nebo neco podobneho?

Franta232 — 17. 9. 2011 23:14

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda by někdo nechtěl odkoupit lávový gril. Totožný jako na obrázku  http://www.grily-grily.cz/grily-a-prisl … gril-campi   cena 2300, možné se i dohodnout. Byl to nevhodný dárek, protože máme lepší :-D   Díky za reakce...

Vetinari — 14. 7. 2012 12:44

Mě by zajímalo, jaký je rozdíl mezi masem připraveným na kameni a masem připraveným na pánvi. Jednu dobu jsme na kameni grilovali a přišlo mi to stejné. Nebyla tam cítit ta vůně ohně, tak výsledek jako kdybys si opekla něco doma na pánvi a pak si to vzala sníst ven na zahradu :-/

Lucka22 — 14. 12. 2012 10:33

Maso připravené přímo na kameni jsem ještě pořádně neměla, tak nemůžu soudit, ale řekla bych, že tam jde spíš o ten zážitek "pečení" na kameni. Můžu akorát nabídnout zkušenost se srovnáním grilování na běžném grilu a na grilovací pánvi. Hodně lidí je k tomu skeptických, ale my už si třetí zimu za sebou grilujeme v kuchyni a můžu říci, že paráda. Je tedy třeba vybrat kvalitní pánvičku s tlustou mřížkou (já mám z přírodní litiny), rozhodně se vyhněte teflonu a podobným povrchům. Maso teda nevoní tolik kouřem jako z běžného grilu, ale určitá typická chuť grilování tam je. Všem můžu doporučit.

Frigo — 15. 4. 2013 9:24

zuzi777a napsal(a):

My máme velký kus  leštěné žuly ( nebo snad mramoru?? ) , který našel můj muž  při bourání  domu. Posadili jsme ho na  pár cihel a švára udělal z jeklu  držák- objímku.
Rozdl mezi kamenem a železným plátem je v tom, že kámen drží víc a déle teplotu, neochladí se na místě kam plácnete maso. Ten náš leštěný je ještě absolutně nepřilnavý- asi jako ty nové kastroly s granitovou úpravou. Výhodou je, že se pod kamenem  dá topit i   trošku horším dřevem, kouř nejde na maso a maso je  extrémně dobré.
Známý  si udělal podobný, praskl mu, ale tím že je v objímce, ničemu to nevadí.
Pořizovací cena  byla  taky 0 - byl to  nález. Ještě jsme si z něho dělali  srandu, že někomu štípnul náhrobní kámen.. :cool:
Lávové kameny mě osobně oslovily jen u masáží- jídlo mi z nich moc nejede.  :jojo:

Přidávám se. Maso na "náhrobnim kameni" nemá chybu. My ho tedy koupili od firmy, co dělá náhrobní kameny a soused nám udělal kovový rámeček.  A s masem na pánvičce se to nedá srovnat.  Omastek po naložení sice občas stejká do ohniště, ale to nevadí. Na rozdíl od grilu, kde každou chvíli musíme prskat vodu, aby jen hřálo a nehořelo
a maso nečernalo.

Modroočka — 27. 4. 2013 7:23

Grilujeme na leštěné žule, děláme na tom maso, zeleninu, volský oka, všechno, naprostá spokojenost. Taky ten kámen máme od známého, co má firmu na náhrobky

Anubil — 22. 7. 2015 9:57

Muzu rici ze v tomhle nemam zkusenost, ale co vim tak znami jej mají, my mame doma teda elektricky gril, na nas balkon je to ideal :) a paradne se nam delaji i poradne steiky na litinovem rostu.:) asi bych nemenila! :)

Alusinka — 13. 8. 2015 12:11

My prave jeden takovy mame a nemenila bych ho za nic..:-) Aj kdybych jednou bydlela v domecku, na terasu to uplne bohate staci!:)

Bobulka5 — 3. 2. 2017 12:59

May si sehnali žulu a vůbec bych neměnila. Už se tak těším, až začně grilovací sezona!

Lenuliiik — 6. 3. 2017 19:42

A co mramorový gril? Nějaký rozdíl oproti ostatním grilům?

Zralok — 24. 4. 2017 14:59

podívej se na i-domaci potřeby, tam najdeš všechno, co hledáš :)

helena — 24. 4. 2017 18:53

tam najdeš všechno, co hledáš
Kecáš.
Hledala jsem vyřezávaný prkýnko na výrobu makarónů - Na Vámi zadaný výraz nebyl nalezen žádný výsledek.

vrabčák — 24. 4. 2017 21:39

Heleno, odkud ho znáš? Existuje i špagetovník? Budeš vyřezávat sama? ;)

helena — 25. 4. 2017 7:46

Ze starejch kuchařek a domácích rádců.
A ne, nebudu - jen jsem upřesnila, že ani na těch zázračnejch stránkách nemají všechno http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
A špagety se dělají v mašince.

vrabčák — 25. 4. 2017 21:47

Já to věděla! (Tedy skoro všechno.)  ;)
Děkuju.  :)

Lenuliiik — 16. 5. 2017 16:32

No, já našla všechno, co jsem hledala :)

helena — 17. 5. 2017 7:28

No, já našla všechno, co jsem hledala
Ale to není to samý jako "tam najdeš všechno, co hledáš" http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png

Lenuliiik — 20. 6. 2017 20:35

Mozná, ale já jsem tam fakt nasla vsechno, co jsem chtela poridit :)