amixam — 14. 2. 2006 22:12

chceme s manželem koupit byt.Obě naše rodiny jsou totálně chudý, takže se upíšeme bance na 30 let. Chtěli bychom vědět, jestli je levnější kupovat byt přes realitku nebo na vlastní pěst.máte zkušenosti?

Kamila — 15. 2. 2006 15:34

Pokud si vyberete solidní RK, je to o něco dražší nicméně se Vám to určitě vyplatí. Nikdy nevíte jaký může nastat problém např. já koupila dům ve kterém byla hlášena firma bez toho, aby mě původní majitelka informovala. Tuto informaci Vám dopředu nikdo neposkytne, protože nejste majitel, vše zjistíte až po zapsání v katastru nemovistosí, což je pozdě. RK mají velice dobře ošetřené smlouvy, za které by jste jinak u právníka zaplatili spoustu peněz. V mém případě mně RK doporučila i finančního poradce, který spočítal nejlevnější variantu, zajistil nižší bankovní poplatek za poskytnutí hypotéky. RK vyřídila obíhaní všech úřadů a poplatky s tím spojené. Takže něco  to stát bude, ale předejte tím zbytečným problémům v budoucnu a ušetříte spoustu času. Hlavně si pečlivě vyberte RK. A pokud by se vám nedej bože stalo něco podobného, firma se nechá vymazat na městském soudu pokud bude ve smlouvě uvedeno, že v době prodeje nebyla nemovitost pronajata a hlášený občan na magistrátu.

amixam napsal(a):

chceme s manželem koupit byt.Obě naše rodiny jsou totálně chudý, takže se upíšeme bance na 30 let. Chtěli bychom vědět, jestli je levnější kupovat byt přes realitku nebo na vlastní pěst.máte zkušenosti?

potvurkapodivna — 15. 2. 2006 15:36

Já jsem kupovala byt na vlastní pěst a nelituji. Jen si důkladně musíte zajistit ošetření předkupní a kupní smlouvy a vyběhat všechny papíry. Brala jsem si úvěr ze stavebka a moje poradkyně mi s vyřízením papírů k úvěru pomáhala.
Hodně štěstí :)

Misha — 15. 2. 2006 18:49

Pokud zvládnete sepsat Kupní smlouvu, které budete věřit, klidně si byt kupte sami, ale já bych také raději doporučila kupovat přes RK. Banka také nevezme jen tak nějakou kupní smlouvu, musí splňovat určité podmínky. Takže pokud máte známého právníka a rozumíte problémům s nemovitostmi, tak klidně do toho. Bez RK je to určitě levnější, u bytu o 30 - 70tis. (v Praze) u domů o 70 - 150tis. Já pracovala s nemovitostmi 3 roky a stejně bych to neriskla :(

kamolina — 15. 2. 2006 19:58

ONO to ani není o tom, zda tu smlouvu vezme banka... ale jestli ji vezme katastr:-) Doporučuji RK a nebo právníka. To by měli být srovnatelné služby, ale někdy tomu tak není. Určitě je obojí ovšem dražší, než nákup na vlastní pěst...