konstance — 17. 12. 2009 0:06

mozna stupidni dotaz, jsem kuchar zacatecnik. nevite jak se plete vanocka, ta spodni vrstva ze 4 pruhu? asi to bude tezky popsat jestli to nekdo dokazete, diky. uvitam i dalsi rady a typy.. :)

Bety — 17. 12. 2009 6:24

Způsobů je strašně moc, nejjednodušší mi připadá tenhle:
položíš 4 vedle sebe, vezmeš dva prostřední, překřížíš a přehodíš přes ty krajní
tak se vlastně z krajních staly prostřední, vezmeš zase dva prostřední (jsou to ty, které předtím byly na krají), překřížíš a přehodíš přes ty krajní
a zase pořád dokola vezmeš prostřední, překřížíš, přehodíš přes krajní

vem si nějaké provázky a zkus to nanečisto

kdyby ti to nešlo, ještě jednodušší je rybí cop z 5:
položíš 5 vedle sebe, vezmeš jeden krajní, dáš doprostřed, vezmeš druhý krajní, dáš doprostřed a tak pořád dokola

tady máš pletení rybího copu z 5:  http://www.youtube.com/watch?v=DlhTICwo … re=related

tady tohle je hezké ale trochu jiné než jsem popsala výše:
http://www.youtube.com/watch?v=SWtIFEyg … re=related

tady je to vidět lépe, trošku s tím zápasí ale návod je dobrej:
http://www.youtube.com/watch?v=qWahZybdLuA&NR=1

no a na panelu vpravo je spousta videí.


Já ale pletu celou vánočku naráz ze 6 - pěkně drží a nespadne, je hotová naráz, pletu tímhle způsobem, klik na video:
http://www.fiserasynove.cz/pekvyr.html

tohle je moje vánočka ze 6

http://www.venusanka.cz/prispevky/2009_12/1014349.jpg


http://www.venusanka.cz/prispevky/2009_12/1014350.jpg

nezapomeň vánočku nechat dobře nakynout, aby se nezhroutila nebo nepraskla při pečení, a spíchni špejlema ať ti nespadnou patra, poslední cop ze 2 pramenů udělej delší a podhrň ho dospodu vánočky a taky je dobré, když horní patra jsou upletená z trošinku tenších pranemů než spodní, jestli budeš plést 4-3-2


snad si na těch videích něco pro sebe vybereš

sugar — 17. 12. 2009 8:32

Dík, Bety, pomohla jsi i mě. :) Nepřihodila bys ještě oblíbený recept?

Bety — 17. 12. 2009 9:27

já dělám tuhle vánočku, dělala ji už moje babička i maminka:

250ml mléka,120g rozpuštěného tuku (máslo + sádlo půl na půl, Hera apod.),4 žloutky, 500g polohrubé mouky, 120g cukru, troška soli, citronová kůra, 30g čerstvého droždí + trošku cukru na droždí nasypat, rozinky namočené v rumu

(dávám trochu víc cukru, máme rádi sladší - dělám si vlastní vanilkový cukr tak že mám strčený vanilkový lusk do jemného krystalu a trochu ho do vánočky přidávám)

těsto teď dělávám v pekárně

pokud by se těsto nedělalo v pekárně, je dobré po částečném nakynutí těsto srazit a nechat dokynout

vánočka musí po upletení dobře nakynout, a je možné ji nechat upletenou kynout v chladnu (v komoře, v chladničce) i přes noc

tuhle jsem pekla na horkovzduch pomalu na 160°C do zlatova

ale receptů je hodně, to chce vyzkoušet co komu sedne - nic na tom není, je to normální kynuté těsto, vánočka se může dělat i z hladké mouky

Bety — 17. 12. 2009 9:30

P.S. : kdyby se nepovedla, tak z toho udělejte žemlovku! :storstark:

sugar — 17. 12. 2009 9:35

Dík, ještě poslední dotaz: pečeš pomalu, ale jak dlouho asi? (mám elektrickou troubu)

Bety — 17. 12. 2009 10:57

Nevím jak dlouho - každému peče trouba jinak, koukám až má barvu a pak tam píchnu špejli, až se na ni nenalepí těsto, tak je hotovo

sisi21 — 17. 12. 2009 19:03

Já už ani vánočku nepletu nahážu do pekárny.Je z toho mazancovánočka.
mám to od šálka

Mazancovánočka

350 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
1 žloutek
500 g hladké mouky
5 polévkových lžic cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 čajová lžička droždí (půl kostičky droždí)
1 čajová lžička sušené citronové kůry
půl čajové lžičky Sladké pečení (Avokádo)
kandované ovoce
rozinky

Nejdříve dáme na dno vše tekuté, pak vše sypké.

Program pekárny: basic (klasik)
Chuťově je to dobré akorát to nevypadá jako klasik vánočka. ;)

Bety — 17. 12. 2009 19:54

sisi21 napsal(a):

1 čajová lžička droždí (půl kostičky droždí)

Tohle mi v receptu nesedí - jedna čajová lžička sušeného droždí = 1/4 kostičky čerstvého droždí. Pokud se do receptu původně dávalo půl kostičky čerstvého droždí, pak je potřeba 2 čajové lžičky sušeného, jinak jedna lžička sušeného mi přijde dost málo na těsto kam se dává 100g tuku, nemáš tam chybu? Pokud myslíš klasickou českou kostičku = 42g droždí. (např. ve Francii je prý kostička 21g).

to koření Sladké pečení jsem taky vyzkoušela, je dobré - ale do vánočky mi nesedělo, je tam skořice, přišlo mi vhodnější do štrúdlu
ale každý máme jinou chuť, každému vyhovuje něco jiného - určitě si děvčata z nabídky vyberou

ještě jednou se dívám na recept... pečeš podle něj vánočku v pekárně? Mně se zdá hodně tekutin na 500g mouky, ale je to jen můj dojem - takové množství jsem nezkoušela... jestli máš osobně vyzkoušeno tak to bude v pořádku

zuzi777a — 17. 12. 2009 21:20

Já peču zhruba  podle stejného receptu jako Bety, jen dávám do těsta  ještě  ořechy ( vlašské) a rozinky v rumu  přibaluju až při motání vánočky do jednotlivých pramenů a ještě trošku muškátový oříšek ( trochu strouhnout).
Peču klasickou ze 4 pak 3 a dvou pramenů, spíchávám špějlemi, nechám po umotání dokynout ještě cca2-4  hodiny nejlíp v chladnější místnosti, natřu bílkem a peču . Nejdříve tak 5 minut na 185 , pak pomalu asi 40 minut na 150 (elektrická trouba, ne horkovzdušná- v té mi  vánočka nějak "nešla"....

zuzi777a — 17. 12. 2009 21:32

Omlouvám se, vlezlo mi to  sem dvakrát..:dumbom:

sisi21 — 17. 12. 2009 22:09

Bety napsal(a):

sisi21 napsal(a):

1 čajová lžička droždí (půl kostičky droždí)

Tohle mi v receptu nesedí - jedna čajová lžička sušeného droždí = 1/4 kostičky čerstvého droždí. Pokud se do receptu původně dávalo půl kostičky čerstvého droždí, pak je potřeba 2 čajové lžičky sušeného, jinak jedna lžička sušeného mi přijde dost málo na těsto kam se dává 100g tuku, nemáš tam chybu? Pokud myslíš klasickou českou kostičku = 42g droždí. (např. ve Francii je prý kostička 21g).

to koření Sladké pečení jsem taky vyzkoušela, je dobré - ale do vánočky mi nesedělo, je tam skořice, přišlo mi vhodnější do štrúdlu
ale každý máme jinou chuť, každému vyhovuje něco jiného - určitě si děvčata z nabídky vyberou

ještě jednou se dívám na recept... pečeš podle něj vánočku v pekárně? Mně se zdá hodně tekutin na 500g mouky, ale je to jen můj dojem - takové množství jsem nezkoušela... jestli máš osobně vyzkoušeno tak to bude v pořádku

tak sem bety hledala,já to mám takhle opsaný.samo dělám většinou z čerstvého droždí,ta lžíčka je myšleno  sušeného.
a fakt jsem jí zkoušela .Nemám to sice opsané od tebe ,ale vím že to holky tady hodně pečou nebo aspoň kdysi pekly
To koření už nedávám.Pouze rozinky.Vánočku z toho nedělám .Je to mazancovánočka těsto se upeče v pekárně. ;)
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=16276&p=4

Bety — 18. 12. 2009 6:10

sisi21 napsal(a):

ta lžíčka je myšleno  sušeného.

to právě mě zarazilo, protože jedna lžička sušeného se přepočítává jako jedna čtvrtina čerstvého, kostička čerstvého droždí = 4 lžičky sušeného, ale jestli to máš vyzkoušené, tak :supr: já vpekárně peču vánočku z 250ml mléka, 100g tuku a 500g mouky a 2 lžiček sušeného, proto mi ta množství neseděla - protože to peču hodně a většinou musím ještě mouky přisypat, protože když je řídké těsto, tak sice napřed pěkně vyskočí, ale během pečení se propadne a je z toho parádní ušák, mnohdy i sražený. Projela jsem taky recepty na Dámě a nikde na tak moc tekutiny není tak málo mouky, proto mi bylo divné že ti to vychází.  Ale jak říkám - tenhle recept jsem nezkoušela, to byla jen úvaha.

sisi21 — 18. 12. 2009 9:35

Bety já moc se sušeným nedělám  to už musí být. Ty pečeš dost tak už to máš v merku.Moc s ním nepracuji.
je fakt ,že tohle těsto je řídší,občas přisypu trochu mouky.Ono taky dost na ní záleží,ale to ty určo víš;)
teď jí dělám a jelikož jsem neměla dost hladké ,přidala jsem i polohrubou.Jsem zvědavá co z toho vyleze :lol:
jestli se propadne .někdy možná jo ,ale to já neřeším otočím pocukruji a není nic vidět!!:lol:
Tvůj recept si uložím a určo vyzkouším :supr:Jen se zeptám na tohle množství bys dala kolik?? já teda půl kostičky droždí.

mejada — 18. 12. 2009 10:04

Bety,chci se zeptat.Co je lepší na vánočku,připravit těsto v pekárně nebo při použití robotu a vykynutí v míse? Letos budu píct tři vánočky ,tak budu muset asi těsto chystat na třikrát.Do tedka jsem dělala dvě ,vždy v robotě ale pak vždy jedna byla hezčí (ta druhá).Pekárnu mám ,ale po prvním půl roku kdy pracovala skoro každý den ,ted ji málo používám.Takže budu ráda když poradíš jak bys tři vánočky řešila ty pekárna -robot ?

Bety — 18. 12. 2009 13:53

sisi21 napsal(a):

já teda půl kostičky droždí.

já bych dala půl kostičky čerstvého (to bude 21 gramů pokud někdo kupuje vážené) a nebo 2 lžičky sušeného, taky upřednostňuju čerstvé, sušené používám když mi náhodou nevyjde... a hlavně bych přisypávala mouku aby se udělala nelepivá hmota, aby to nebylo ve formě takový rozblemcaný

Bety — 18. 12. 2009 14:00

mejada napsal(a):

tři vánočky řešila ty pekárna -robot ?

já mám dvě pekárny a už dlouho, ale dělám těsta i v robotu - mám dobrý robot Bosch, v těstu nevidím takový rozdíl, většinou dělám v pekárně protože se to udělá celé samo a pak to zapípá tak na to nezapomenu když dělám něco jiného.  Vánočky bych stejně neupekla tři naráz, vánočku peču po jedné, tak bych si to rozvrhla tak abych dobře využila troubu, aby mi vánočky dobře nakynuly ale zase nepřekynuly, možná bych je zadělala v pekárně a v robotu tak, abych je postupně upletla a dala kynout do chladna, a na druhý den postupně z toho chladu vyndavala a nechávala dokynout na teple a postupně pekla...
Jaký používáš robot? Mně se zdá, že mám kynuté z Bosche stejné jako z pekárny, akorát v pekárně mi to přijde takové pohodlnější, všechno udělá sama... a pak to vyklopím a mám čistou nádobu

Bety — 18. 12. 2009 14:04

mejada napsal(a):

vždy v robotě ale pak vždy jedna byla hezčí (ta druhá)

ona byla asi lépe nakynutá, proto byla hezčí

mejada — 18. 12. 2009 14:48

Bety,taky mám Bosch.Tak jsem na vážkách.Ano musím si to rozvrhnout a postupně zadělat.Ještě jsem teda nenechávala kynout do druhého dne,toho se bojím.No nejlépe je asi vše odskoušet.Ale chci aby se povedli.Je fakt že dvě jsem zadělávala na jednou,proto  byla ta druhá na tom lépe když čekala než se upeče první.A ještě jak dlouho před svátky péct...asi den před štědrým ? Sic by se mě to hodilo spíš dřív,ale mám obavu pak o čerstvosti.V obchodech mají vánočky asi s ruznou chemijí na prodloužení doby .

Bety — 18. 12. 2009 15:55

Já budu péct 23. Napřed jsem myslela, že ji hodím přes noc do komory a upeču 24. ráno, to nebudu v troubě nic dělat, ale pak bych se nemohla dočkat až vychladne... a nechci zakrojovat do horké. Kynutív chladu se neboj, já dávám kynout do chladu pandorro a je :supr:

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4937   dávám víc cukru, zdálo se mi málo sladké

sisi21 — 18. 12. 2009 20:03

Bety napsal(a):

sisi21 napsal(a):

já teda půl kostičky droždí.

já bych dala půl kostičky čerstvého (to bude 21 gramů pokud někdo kupuje vážené) a nebo 2 lžičky sušeného, taky upřednostňuju čerstvé, sušené používám když mi náhodou nevyjde... a hlavně bych přisypávala mouku aby se udělala nelepivá hmota, aby to nebylo ve formě takový rozblemcaný

dík ,taky si tak myslím ;)

konstance — 19. 12. 2009 23:52

teda bety, diky moc za rady, naprossto vycerpavajici :supr:

Myšák — 23. 12. 2009 0:02

Mám podobný recept jako Bety, taky se dědí. Jen dávám pomerančovou kůru, hodí se mi tam víc a když se zakrojí ještě za tepla, to je vůně..
Sušené kvasnice se mi neosvědčily, jednou jsem je použila, když nebyly doma čerstvé, ale byl to propadák. Asi to s nima neumím, nebo co.

sugar — 23. 12. 2009 15:55

díky všem za rady, vánočku jsem dneska upekla a dala bych jí tak za 2, ale napoprvý dobrý ... :supr:

Káča — 4. 12. 2011 16:26

Protože neumím plést vánočku a celkově z ní mám strach (no jo, no), tak se rozhoduji koupit teflonovou formu na vánočku. Máte ji někdo?

Bety — 4. 12. 2011 16:52

Káčo, tak upleť rybí cop, je to z 5 provázků a dáváš vždycky jen ten krajní doprostřed!
http://www.youtube.com/watch?v=DlhTICwo … re=related

já mám formu jenom kameninovou, ale radši pletu...

vera — 7. 12. 2011 12:07

Bety.....mám stejný recept jako ty a taky pletu ze 6.......je to super

ale chtěla bych letos vyzkoušet to kynutí přes noc.....dám těsto do pekárny....program trvá 1,30 hod......těsto vyklopím, upletu vánočku, dám do lednice přes noc a ráno do trouby ?
budu péct 4 kusy

Bety — 7. 12. 2011 14:15

ráno to nechej ještě v teple trošku dokynout, já přes noc kynu jenom Pandorro mívám plnou ledničku tak se mi tam plechy nevejdou, Pandorro kynu v komoře na potraviny ve skleněné bábovkové formě...

http://foto.dama.cz/img/437/437166.jpg

vera — 8. 12. 2011 8:46

Bety napsal(a):

ráno to nechej ještě v teple trošku dokynout, já přes noc kynu jenom Pandorro mívám plnou ledničku tak se mi tam plechy nevejdou, Pandorro kynu v komoře na potraviny ve skleněné bábovkové formě...

http://foto.dama.cz/img/437/437166.jpg

Bety.....díky
Přiznám se, že Pandorro......jsem vůbec neznala....pochopila jsem, že je to velikánská bábovka

vera — 8. 12. 2011 8:52

Teď jsem si to vygooglila.....vypadá to božsky...to Pandoro

mohla bys napsat, prosím svůj recept....a jaké s tím má zkušenosti

děkuji

Bety — 8. 12. 2011 9:21

Já dělám těsto v domácí pekárně podle tohoto receptu, dole pod receptem jsou názory jak se komu líbilo
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4937
je tam napsáno, že se dávají aromata ale to nedávám nebo jen trošku vanilkového

trvá to dlouho ale je nadýchané jako peříčko, někdy si plátky zabalím do alobalu a zmrazím a po rozmražení je beze změny konzistence i chuti

vera — 8. 12. 2011 11:20

Bety napsal(a):

Já dělám těsto v domácí pekárně podle tohoto receptu, dole pod receptem jsou názory jak se komu líbilo
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=4937
je tam napsáno, že se dávají aromata ale to nedávám nebo jen trošku vanilkového

trvá to dlouho ale je nadýchané jako peříčko, někdy si plátky zabalím do alobalu a zmrazím a po rozmražení je beze změny konzistence i chuti

tak to tedy vyzkouším....hm....a Bety, nemohla bys tady napsat, co pečeš nejraději, co dle Tebe
je nejlepší.....jsem moc troufalá ?

vera — 8. 12. 2011 11:30

A Bety....teď jsem si prohlížela fotky Pandora......někde mi připadne, že to pečou ve věnci a bábovce dohromady....nebo se mi to jenom zdá ?

Bety — 8. 12. 2011 12:38

Ono je to opravdu dost velké, já to peču ve velké staré skleněné bábovce "made in NDR" do té novější - menší by se to nevlezlo.
Já peču nejraději všechno protože to strašně ráda jím, peču hodně v pekárně i bez pekárny - co by to mělo být? Kynuté, nebo nekynuté... já nevím na co bys měla chuť...

vera — 8. 12. 2011 13:59

hm....já myslela něco špeci.....máš moc dobré recepty....asi nějaký svátční moučník
ale vánočka a Pandoro ....stačí
já peču hrozně ráda....ale moc to nejím....páč rychle přibírám na váze apak to horkotěžko dávám dolů.....já to ráda rozdávám.....ale mám komu....děti jsou velké a mají svoje rodiny...a já mám z toho radost

Bety — 8. 12. 2011 16:51

Ráda peču třeba tohle podle "lemarti" z topreceptů:
Roládo-čoko-ořechový
Suroviny:
Na roládu:
3 vejce
75g cukru moučka
75g hladké mouky
marmeláda
Na druhé těsto:
170g másla
160g cukru krupice
1 vanilkový cukr
5 vajec
180g mletých oříšků nebo mandlí
100g hladké mouky
1 lžička prášku po pečiva
3 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
špetka soli
Postup:
Nejdřív si uděláme roládu-celá vejce s cukrem ušleháme do světla, trvá to tak 5-10 minut a vmícháme přesátou mouku. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 200°C zhruba 10 minut do světle hněda. Hotové vyndáme z plechu a v mokré utěrce srolujeme a necháme vychladnout. Poté natřeme marmeládou.
Máslo s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, špetkou soli a rumem vyšleháme a přidáme mleté oříšky. Potom smícháme v jiné misce mouku, kakao,  a prášek do pečiva. Vyšleháme sníh z bílků, do kterého přidáme opatrně tuto směs a promícháme.  Oboje spojíme.
(POZNÁMKA: zjednodušila jsem a míchala jsem napřed celá vejce se solí, cukrem a rumem  a pak přidala sypké )
Do formy dáme půlku těsta, položíme roládu a zalijeme druhou půlkou. Dáme péct na 170st zhruba na 40minut.
(Poznámka: pekla jsem skoro hodinu, když se začne opékat shora, zakrýt alobalem)
Poznámka:
Rozměr  malého plechu je 32cm x 25cm na roládu nebo udělat formu z pečícího papíru
Forma-srnčí hřbet
Autor: lemarti (Lenka)

Vloženo z <http://www.toprecepty.cz/recept/10919-rolado-coko-orechovy-kolac/>

Moje fotka:

http://www.toprecepty.cz/fotky_nahled/0016/n_p4090026.jpg

vera — 8. 12. 2011 20:16

děkuji.....a určitě nejen já.....za sofistikovanou roládu

anezka.nizka — 18. 12. 2011 18:10

Díky za skvělý recept :-) určitě vyzkouším :-)

Anežka

vera — 20. 12. 2011 15:36

ad vánočka...

už jsem upekla první vánočku....byla dobrá,pletla jsem ze 6....trošku se rozjela ?....a měla větší kurku?....pekla jsem na 170 v horkovzdušné.....65 minut....mám nový sporák a nevyzkoušenou troubu.....asi péct méně, že

Bety — 20. 12. 2011 17:57

Hlavně nechat pořádně nakynout, můžeš ji pro jistotu před pečním spíchnout špejlema a stupně a délka pečení - to opravdu musí každý na svojí troubě vychytat, ta moje horkovzdušná trouba taky peče děsně rychle, musím péct pomaleji ono to taky závisí od toho jak velký kus se peče...

vera — 21. 12. 2011 5:46

Bety, dík......a kdosi tady napsal, že vánočku nepeče v horkovzdušné troubě, ale normální...
mám to zkusit ?
dnes dělám druhou.....už jsem zadělala těsto do pekárny....budu péct až navečer
moc se mi osvědčilo.....dát vánočku nakynout do lednice....do chladna....ale pak na 1,5 hod vyndat
nechat v teple....a do trouby

dusička — 21. 12. 2011 7:08

Podle mamky nechávám těsto kynout ve studenu celý den, občas tak třikrát za tu dobu vyndám přeplácám.
Když ji zavážu, dávám špejle aby se nerozjela a na plechu nechávám ještě 20 minut dokynout.
Mně peče horkovzduch taky rychlejš, peču tedy normálně.
Nejdřív na 200 asi 10 minut, pak stáhnout pod 180, hlavně nenakukovat do trouby. (tedy řídím se rady babičky)

dusička — 21. 12. 2011 7:17

A koukám,že Bety už vše napsala v prvním příspěvku. Bety - díky.
A mmch netušila jsem,že nahoře cop ze dvou je lepší z tenších pramínků - a já proč je mám nahoře takový velký, jakoby humpolácký. :dumbom: Doted jsem dělala všech 9 stejných

vera — 21. 12. 2011 12:15

duši, zkus ze 6.....najdeš na netu....jednoduché a hlavně drží tvar

Bety — 25. 12. 2011 13:26

letošní, při pečení mi trochu praskla, asi jsem moc utáhla

http://3x.cz/dm-Q7CO.jpg

http://3x.cz/dm-FUE9.jpg

vera — 26. 12. 2011 18:29

já jich nakonec pekla 5......čtyři se povedly, pátá mi spadla hlavou na zem při kynutí....do kuchyně vtrhli nečekaně terorosti.....normálka jsem ji zvedla a dala kynout....byla zdrclá po upečení

Bety — 26. 12. 2011 19:14

z té zdrclé můžeš udělat žemlovku