Tom — 13. 2. 2006 18:52

Chtěl bych vás požádat o radu, jestli se v tom někdo vyznáte. Moje bývalá manželka ještě za trvání našeho manželství podnikala, nějaký rok jsem jí i pomáhal, ale pak jsem šel od toho. Nadělala dost velké dluhy ještě než jsme se rozvedli. Rozvod proběhl v roce 2000. Teď mi oznámila, že prý ty dluhy se týkají i mě. Ještě pořád je nemá splacené a dost se v tom plácá, má exekuci na plat apod. Je to možné, že by se ty dluhy vztahovaly i na mě? I když je po mě od rozvodu, a vlatně ani předtím, nikdo nechtěl? Není to už třeba promlčené? Potřebuji to vědět, neboť se chci znovu oženit. Pokud někdo máte nějakou radu, předem děkuji.

Ero — 13. 2. 2006 20:49

Jééé, dluhy se nepromlčují, naopak, roste tam penále, ale mám dojem???, že dluhy z manželství se opravdu vztahují na oba manžele....chodí sem ABC, třeba poradí...já bych tě uháněla už dávno, aspon bych to zkusila.....tak s tím ženěním raději počkej, at nejsou další neštastni !!! Protože začínat nový vztah s dluhy, to je hrůza......

LinaB — 13. 2. 2006 22:15

Tome,
záleží na tom, jak proběhlo majetkové vypořádání. Já a můj BM jsme si nechali sepsat před rozvodem dohodu u advokáta, kde je zároveň uvedeno i finanční vypořádání. Můj BM má dluhy na motorce a další úvěr na garáž. V dohodě je napsána částka, kterou tvoří doplatky obou úvěrů a že je povinen si je splatit sám. Garáž i motorka jsou podle dohody jeho, tak si splácí své a podepsal, že na mě nic požadovat nebude. Samozřejmě jsou v dohodě obsaženy i odstavce o bydlení po rozvodu, doba jeho vystěhování, výživné na zletilé nezaopatřené děti ... Záleží na tom, zda jste se také dohodli předem a nebo byl nejdříve rozvod a potom do 3 let majetkové vypořádání. Někde jsem četla, že po této 3 leté lhůtě každý nakládá s tím, co tzv. vlastní nebo tak nějak. Víc poradí znalá osoba.

Janucha — 13. 2. 2006 22:36

Ero dluhy se nepromlcuji? To je ale kravina, dluhy se samozrejme promlcuji.
http://iuridictum.pecina.cz/iuridictum/ … 8Den%C3%AD

Tom — 13. 2. 2006 22:57

Je to zvláštní, ale my jsme neměli majetkové vypořádání. U rozvodového soudu se nás soudkyně zeptala, jestli máme nějaký majetek nebo dluhy, a my svorně řekli, že ne. Když jsem se ale teď díval do rozsudku, není to tam zapsáno. Navíc od rozvodu už uplynuly víc než 3 roky, je to již 6 let. Mám důvod se teď něčeho obávat?
Měl bych ještě dodat, že podnikání měla bývalá manželka na sebe jako fyzická osoba.

Ero — 14. 2. 2006 0:33

Janucho - neznám nikoho, kdo by si nechal promlčet dluh, samozřejmě, že každý chce své a proto asi bývalá paní Toma platí a dokonce bych řekla, že neplatila dobrovolně, když má exekuci. Takže jako máš pravdu....ale dluhy se promlčují třeba při dědictví, když dědeny majetek není v takové výši, jako dluhy.Kdyby se dluhy promlčovaly, bylo by lepší si jen půjčovat a nesplácet !!!

ABC — 14. 2. 2006 9:15

tak v tom uděláme trochu pořádek.
Dluhy se samozřejmě promlčují, podle občanského zákoníku je lhůta 3 roky. To znamená, že pokud věřitel ve lhůtě tří let nepodnikne žádné kroky k vymožení dluhu (nepodá žalobu u soudu), dluh se promlčí. Tím, že tuto žalobu podá, zastaví se běh promlčecí lhůty a i když řízení u soudu bude probíhat třeba další dva roky, dluh promlčen není. Po získání pravomocného rozsudku a při dalším neplnění povinnosti k úhradě dluhu, je pak 10 letá lhůta na podání návrhu na exekuci.
K Tomovi - opravdu jste byl spolu s manželkou spoludlužníkem. Veškeré pohledávky a závazky se měly po rozvodu vypořádat. Na takové vypořádání je tří letá lhůta. Vaše bývalá manželka pravděpodobně všechny dluhy hradila sama, pokud měla na sebe i exekuci na plat, nejspíš dobrovolně nesplácela. Věřitel žádal pravděpodobně o provedení exekuce pouze na ni, veškerá soudní jednání byla vedena pouze proti ní, jako dlužníkovi. Jestliže jste rozvedeni 6 let a po celou dobu po vás nikdo nic nepožadoval (nebyl jste předvolán k soudu, neobdržel jste žádné usnesení na své jméno), samozřejmě je možné, že vás věřitelé manželky zažalují nyní. V takovém případě ale nepochybně uplynula promlčecí lhůta a tím byste se u případného soudního jednání bránil. Jiná otázka ovšem je, jestli jste nebyl s manželkou žalován současně a nějaký rozsudek byl na vaše jméno vydán (stačí pravomocný platební rozkaz, ve kterém jste uveden spolu s manželkou). 
Abyste měl jistotu, zajděte k příslušnému soudu a nechte si zjistit, jestli není proti vám vedeno nějaké řízení. A nechte si to zjistit i zpětně.

Tom — 14. 2. 2006 9:57

ABC, dík za fundovanou odpověď. O žádných žalobách proti mě nevím, tak snad budu mít štěstí.