anaj — 10. 11. 2009 22:04

proč se při užívání valfarinu nesmí jíst některé druhy zeleniny??

Aneri — 13. 1. 2010 1:17

Máš na mysli   http://www.lekarna.cz/warfarin-orion-5mg-tbl-100x5mg/    na ředění krve,tak hlavně kvůli Káčku, ale určitě příbalový leták je součástí léků !  Nebo jde o jiný lék ?

Aneri — 13. 1. 2010 1:21

http://redukcnidiety.memorystickproduo. … arin-diety   ale stránky moc nefungují.....

Kuty — 13. 1. 2010 10:15

anaj napsal(a):

proč se při užívání valfarinu nesmí jíst některé druhy zeleniny??

Warfarin je na ředění krve a nemělo by se jíst jídlo a ost.,kde je vitamín D.Syn ho teď na půl roku má předepsaný,protože v souvislosti s úrazem kolene dost žilní trombozu a pravidelně mu krev kontrolují.Nesmí jíst nebo jen velice málo třeba taky brokolici,ne velké porce kurecího masa najednou,listová zelenina...Tohle snad je lék jen na předpis,tak doktor by měl podat informace+leták,co je vhodné a co ne.

Aneri — 13. 1. 2010 16:30

Kuty, nejsem sice lékař, ale Déčko syn zcela jistě ted, po úraze potřebuje, aby nevznikla poúrazová osteoporoza !  Káčko má právě zabránit tromboze-sraženině, proto se nesmí potraviny s Káčkem /bych řekla já/.

Bety — 13. 1. 2010 18:38

anaj napsal(a):

proč se při užívání valfarinu nesmí jíst některé druhy zeleniny??

je to kvůli vitamínu K
http://www.warfarin.wz.cz/wf.php :



    * ÚVOD
    * WARFARIN A VY
    * PRANÝŘ
    * ČESTNÉ výjimky
    * ODKAZY A MATERIÁLY
    * POŠTOVNA

    * Vitamin K
    * Test angličtiny
    * Korespondence
    * Jinde v Evropě

Warfarin a vy
Warfarin je starý a osvědčený lék, který pomáhá lidem více než půlstoletí. Čeští vědci ani nemusí objevovat Ameriku a piplat se s vymýšlením pokynů pro pacienty, neboť by úplně stačilo opsat leták americké Cleveland Clinic (drobně upraveno):

CO MÁTE VĚDĚT O SVÉM LÉKU
Lékař vám předepsal WARFARIN jako antikoagulační prostředek. Antikoagulační znamená protisrážlivý, tzn. účinkující proti nadměrnému srážení krve ve vašem těle.
Krevní zkoušky
Dokud budete brát warfarin, bude nutné provádět krevní testy. Ověří se tak, zda je dávkování léku správně nastaveno (ani málo, ani mnoho). Tento krevní test je známý pod zkratkou INR. Jeho výsledek číselně vyjadřuje délku prothrombinového času ve srovnání s lidmi, kteří antikoagulační léky neužívají. Prothrombinový čas ukazuje, jak rychle se sráží vaše krev. Čím vyšší je hodnota INR, tím větší je protisrážlivý účinek. Žádoucí úroveň se liší podle toho, proč byl warfarin předepsán, ale nejčastěji se pohybuje mezi 2,0 – 3,0.

Tato krevní zkouška se provádí odběrem krevního vzorku obvykle v rozpětí jednoho týdne až jednoho měsíce. Lékař stanoví, v jakém intervalu je třeba ve vašem případě testy provádět. Nejlépe je provést odběr ráno, aby výsledek byl známý téhož dne. Jestliže vám ošetřující lékař změní dávkování, dobře si to poznamenejte.
Jak brát warfarin
Lék užívejte jednou denně v předepsané dávce, nejradši vždy ve stejnou dobu. Doporučuje se, abyste si warfarin vzali večer. Pokud náhodou zapomenete, nesnažte se to příští den dvojnásobnou dávkou dohnat.
Strava a pohyb

    * Jezte rozumně a dbejte na rozmanitost stravy.
    * Pamatujte si, že potraviny s vysokým obsahem vitamínu K (např. brokolice či špenát) mohou mít vliv na účinek warfarinu. Neznamená to, že se takovým potravinám musíte vyhýbat. Pouze si hlídejte, aby konzumace byla pravidelná a bez výkyvů (rozhodně se vyvarujte nárazového přejídání např. při sezónní úrodě).
    * Alkohol raději nepijte, protože může zvýšit účinek léku, což zase vede k vyššímu nebezpečí krvácení.
    * Je pravděpodobné, že vám lékař zakáže provozovat sporty nebo aktivity, při nichž hrozí zvýšené nebezpečí úrazu.

Pokud užíváte jiné léky
Mnoho léků i doplňků stravy ovlivňuje způsob, jakým warfarin účinkuje. Mohou to být jednak léky na předpis, jednak běžně dostupné tabletky jako acylpyrin, ibalgin apod.; totéž se týká bylinných (přírodních) léčebných prostředků a doplňků stravy. Je proto důležité, abyste se vždy předem informovali u svého lékaře, zda smíte nový lék/prostředek/doplněk stravy použít bez rizika. Upozorněte i zubaře, že jste na warfarinu. Okamžitě zavolejte doktorovi, jestliže se u vás objeví tyto příznaky:

    * neobvyklý pocit únavy či slabosti, bledost (příznaky anemie)
    * krvácení po úrazu přes ošetření nepřestává ani po 10 minutách
    * kašlete anebo zvracíte krev (může to vypadat jako kávová sedlina)
    * teče vám krev z nosu, dásní či uší
    * moč nebo stolice má neobvyklou barvu
    * bezdůvodné modřiny
    * mimořádně těžká menstruace
    * horečka nebo nemoc, která se zhoršuje
    * bolestivý pád či úder do hlavy
    * neobvyklé bolesti nebo otoky
    * potíže s dechem



Doporučení Cleveland Clinic pro pacienty jsou tak dobrá, že je těžké k nim něco dodat. Snad jen zdůraznit, že komplikace mohou vzniknout jak nadměrným, tak i nedostatečným účinkem warfarinu.

Komplikace ze zvýšeného účinku warfarinu (způsobeného většinou interakcí s jinými léky nebo alkoholem) jsou podstatně častější. Protože mohou vést ke krvácení, jsou životu více nebezpečné než komplikace z poklesu jeho účinku (způsobené většinou interakcí s jinými léky nebo nepravidelným užíváním warfarinu). Případy, kdy pokles antikoagulačního účinku V DŮSLEDKU ZMĚNY VE STRAVĚ způsobil trombotickou příhodu (trombózu hlubokých žil, plicní embolii, mozkovou mrtvici, periferní embolii ap.), jsou velmi vzácné.

V anglosaském světě není zvykem omezovat, a tedy už vůbec ne vylučovat jakoukoli součást stravy pacientů léčených warfarinem. Pacient je běžně informován o možnosti interakce warfarinu s jinými léky a poučen, aby upozornil lékaře, že užívá warfarin, před předepsáním nového léku. Výsledek INR a dávka warfarinu se zapisuje do antikoagulačního průkazu pokaždé, když pacient přijde do ordinace na krevní test.

Nedávná britská studie došla k závěru, že pacienti, u nichž silně kolísá INR a u nichž je tedy obtížné určit optimální dávku warfarinu, mají nízký obsah vitamínu K ve stravě. Dokonce se v ní navrhuje podávání vitamínu K ke stabilizaci warfarinové antikoagulace.

POZOR: Rozhodnete-li se skoncovat s „warfarinovou dietou“ a začít jíst běžnou, smíšenou stravu, na jakou jste byli zvyklí v minulosti, oznamte to nejdříve vašemu lékaři. Trvejte na tom, aby se úroveň antikoagulace měřila v krátkých intervalech pro případ, že by bylo zapotřebí upravit dávku warfarinu v souladu s přechodem na normální stravu. Návod ke správnému složení stravy poskytuje PYRAMIDA ZDRAVÉ VÝŽIVY (viz např. http://aerobicmania.tripod.com/home.html; pamatujte, že nejdůležitější je základna!). Doporučujeme, abyste se vyvarovali náhlých, extrémních změn v množství požívané zeleniny.

mirka.. — 25. 1. 2010 9:18

stručně řečeno-warfarin poškozuje enzymový systém, který v játrech umožnuje přechod inaktivní formy vit.K a na aktivní formu. aktivní forma vit. K je potřebná k tomu, aby se aktivovali některé faktory pro srážení krve. při použití warfarinu teda blokujete káčko a v krvi je víc neaktivních faktorů pro srážení(z toho vychází i diagnostika).
čili vit. K je opak warfarinu, pokud někdo bude jít hodně jídel, kde se nachází, bude si tim narušovat účinek warfarinu.
káčko je taky léčivo při otravách warfarinem(to už ale nepatří k lidem:-)