Korny — 13. 2. 2006 10:44

Před časem jsem tady psala,zda nechat odstranit krční mandle nebo ne.Dopadlo to tak,že mi doktor nedal ani možnost si vybírat a rovnou domlouval termín operace.Takže dcera 12 let,jde za týden na operaci.Bude v celkové narkóze.Mám strach,máte někdo zkušennost s tímto zákrokem?Děkuji

potvurkapodivna — 13. 2. 2006 10:52

Korny,
chápu tvé obavy, ale věřím, že vše bude v pořádku. Já jsem zákrok podstoupila ve 22 letech v místní narkoze, moje maminka po padesátce v celkové. Těžko říct, co je "lepší". Tvá dcera je mladá a zdravý, mladý organismus se s tím popere dobře. Po výkonu bude dostávat chladné obklady na krk, určitě jí dají nějaké léky na bolest, první dny nebude moc jíst, ale do 3 týdnů bude jako rybička.
Hlavně svůj strach nepřenes na dcerku.

Korny — 13. 2. 2006 11:07

Potvůrko,moc děkuju.Dcera je statečná,bere to klidně.Horší je to se mnou.Největší hrůzu mám z toho,až jí tam povezu.Teď jsem před ní v pohodě,ale až jí tam budu muset nechat,tak nevím co se mnou nervy udělaj.Protože se opravdu o ní moc bojím.

potvurkapodivna — 13. 2. 2006 11:25

Chápu tě, ale holčina je statečná a už velká holka. Neříkám, že je to zrovna příjemný výkon, ale musíš to brát tak, že je to pro její dobro. Za pár týdnů si už na to ani nevzpomene. Nakup domů hory zmrzliny pro sebe na nervy a pro malou na bolavý krček.

Pandorraa — 13. 2. 2006 12:01

Mam s tim osobni zkusenost. Dodnes po mnoha desetiletich zcela nezapomenutelnou, je ovsem pravda, ze ja, tehdy petilete dite, nebyla v narkoze... Presto, ze zpusob je dnes setrnejsi, urazila bych ale i dnes kazdemu doktorovi ruce, dokud bych si nebyla OPRAVDU jista, ze neexistuje jina moznost. A to si tedy jista nejsem, spis naopak. Kazdy kousek ma v tele svou funkci. Jeho odstraneni by melo byt az to posledni a krajni reseni.
Mandle se odstranuji proto, ze jsou zdrojem infekce, to je take jejich ukol, infekci zachycovat, jsou imunitnim organem. A proc jsou zdrojem infekce? Jeke? Vysvetlil ti to nekdo?
Pokud je dcera alergicka, nesla bych do toho. Ja se tehdy zbavila zanetu mandli, vzniklo bronchialni astma, bojuji s nim dodnes. Konecne i celkem uspesne :)

Eva36 — 13. 2. 2006 12:31

Korny, neboj, není to tak hrozné. Brácha byl na týhle operaci před 14 dny, týden ležel v nemocnici a týden pak byl doma. Když ho pustili, už byl celkem v pořádku, jen si stěžoval na to, že ho pobolívají sanice a že nemůže moc dobře kousat. (Je mu 26 let.) Zmrzlina opravdu pomáhá. Držím vám palce a neboj, bude dobře.

lepista — 13. 2. 2006 12:42

Ahoj,
já tuto operaci v místní narkóze podstoupila ve 24letech. Bylo to vykoupení. Asi již 3 den po operaci jsem cítila příliv energie v těle. Před operací mě zlobily mandle pořád. Měla jsem na nich čepy, bolelo mě v krku několik let.
Měla jsem vlastně trvalý zánět v těle. Nikdo mi mandle nechtěl vzít, až pak máma mě poslala ke svému známému ORL primáři a ten mě hned poslal na operaci.

Fit jsem byla do týdne a cítila jsem veliký rozdíl v energii. Dříve jsem se tak tahala...bez elánu a najednou jsem mohla dělat spousty aktivit a nic mě nebrzdilo.

Po operaci mi řekli, že jsem měla mandle vlastně rozpadlé a že můžu být ráda, že mě to nepoškodilo srdce, ledviny, plodnost...

Od té doby téměř nestonám.

Co se týká bolesti: ani to moc nebolelo, znám horší bolesti. Týden se to dává dohromady.

Pandorraa — 13. 2. 2006 12:45

Pokud jsou mandle trvale poskozene, rozpadle, neni uz co zachranovat, pryc s nimi. Jejich funkci prevezme v tele jiny organ.

koťátko — 13. 2. 2006 12:46

Nechci do toho moc zasahovat,ale pravda je,že pokud dítě velmi trpí třeba na angíny,nemůže dýchat,páč je má věčně nateklé,tak asi jiná možnost není.......ale já osobně bych všechny možnosti zvážila........krční mandle jsou poslední branou do organismu a když se odstraní,mohlo by častěji docházet k infekcím,které se budou posunovat a hnízdit v průduškách ,plicích a všude,kde bude slabé místo.............nevím,je to asi v dnešní době už jedno,páč bacilů a pomnožených je takové množství,že člověk infekci asi stejně nezabrání........nevím,ale já osobně,pokud by nebylo zbytí,tak bych souhlasila,ale jinak......těžko říct.....můj malej byl na odstranění nosních,dávil se,dýchal stále pusou a v noci chrápal hůř jak starý chlap......fakt těžko říct............jinak zákrok jako takový,je poměrně rychlovka........krční jsou nejhorší v tom,že musíš děcko velmi hlídat,je obluzené,kníká a nesmí tu krev polykat jinak bude krev zvracet....hodně ledovat,aby se krvácení co nejdříve zastavilo.........a jak tady píší,ledové věci jsou velkou úlevou.................

a jak napsala Pandorra..........pokud jsou ve stadiu rozpadání,tak tam už svou funkci stejně neplní,takže souhlasím,pryč s nima

Korny — 21. 2. 2006 22:03

Tak už to máme za sebou.Dcerka je dnes po operaci.Byla ještě unavená,tak snad jí bude zítra líp.Je statečnější ež já,je to šikulka.Tak snad bude od angín klid.

maya — 22. 2. 2006 14:35

Naprosto souhlasím s Pandorrou. Obrazně řečeno - když zastřelíš psa, kterej pořád otravně štěká a Ty nevíš na co, umožníš zlodějům, aby v klidu vyloupili dům. Ale o tom třeba nebudeš vědět, protože to bude pomalu a nenápadně... Jak píše Pandorra - v tomto případě se záněty přestěhují třeba jinam do těla, kde budou dále (a třeba i horším způsobem) škodit, ale nebude to tak viditelné. Něco v těle trhat a řezat, to je opravdu až krajní řešení. Bohužel se často používá jen tehdy, když si doktor s příčinou problému neví rady.

kolka — 22. 2. 2006 14:45

No to je podpora, mayo, ted když už to má dcera Korny za sebou:-(((
My  taky měli jít se synem, jsou mu 4,5 roku ale co doktor to názor, zatím mandličky má. Je často nemocný, nebo spíš býval ted se držíme. ALe občas mě taky v noci vzbudí jeho chrápání, ale my si užili zase naopak s obřízkou před rokem a půl tak se ted každému operativnímu zákroku, který by ho mohl čekat, bráním.
Korny Tobě držím palečky to nejhorší asi má dcerka za sebou, nanuky a zmrzka pomáhají to nepíšu nic nového vid. Kamarádka byla před rokem je jí 28 a říkala že se musela smát při tom všem jak tam děti dostávali pravidelně nanuky a jak jsem jim to navzdory tomu asi snad líbilo. Každopádně dcera je asi po tobě tak jsi taky šikulka ne:-)))))

maya — 22. 2. 2006 15:30

Kolko, to samozřejmě nebyl záměr - nestudovala jsem data a myslela si, že je dotaz stále aktuální.