Dita.L — 3. 11. 2009 20:23

Mate recept? :gloria:

pecule — 4. 11. 2009 13:09

Dito koukám, že žiješ ve Francii, měla bych na tebe dotaz. My jsme se doma domluvili, že pokud budeme na vánoce doma, tak bychom rádi vyzkoušeli pokaždé tradiční menu některé země. Letos jsme se domluvili na Francii - mohla bys mi prosím tě napsat, jaké menu se u vás na štědrý den podává - kromě krocana.
Jinak krocana s mandlovou nádivkou jsem dělala loni a recept jsem našla na labuznik.com, tenhle recept by měl být originální, ale ten jsem nezkoušela, bylo to na mě moc složité.
http://labuznik.com/recipe.php?ID=11145
já dělala nádivku kromě namočeného pečiva s mandlema a drůbkama a myslím, že s kouskem uzeného. Dávala jsem vajíčka - vmíchala jsem žloutky a sníh z bílků - taková lehce upravená velikonoční nádivka. Přístě bych jí nepekla v krocanovi, ta na nás byla dost vlhká (ale třeba vám to víc chutná), ale jen na pekáčku vedle, protože ta byla víc vykřupaná.

Dita.L — 5. 11. 2009 14:48

Pecule diky za recept :supr:
S tou Francii ti ale moc asi nepomuzu :( Neni tady nijaka zvlastni tradice jako v Cr kapr a bramborovy salat.
No ale zkusim ti veceri alespon priblizit chody, jak jdou po sobe.

Napred se podava aperitiv, to je bud pastis, alkohol z cerneho rybizu se sampanskym, ja treba Martini - tonik a zakusuji se varene miniparecky s horcici, slany kolac plneny olivami a uzenym, klobasky, krupky....
Pak se podava salad se zalivkou z octa, horcice a oleje, pripadne okurkovy se smetanou
Pak prijdou na radu krevety, jednoduse varene s majonezou.
Pak se vetsinou podava husi jatrova pastika s minirajcatky a petrzelkou a s oprazenym bilym chlebem.
Pak je na rade bud humr s majonezou, langusty nebo krab
Pak se poddava uzeny losos pripadne cerstvy syrovy losos s zelatinou
Pak jsou perlorodky, vetsinou syrove s citronem a hned po nich par pripravenych v troube s parmezanem.
Pak sneci s cesnekovym maslem a bylinkami nebo zabi stehynka.
Pak je na rade zmrzlina s vodkou aby slehlo
a podava se hlavni jidlo, vetsinou krvavy steik se zelenymi fazolovymi lusky, predloni jsme meli steik z klokana a jeden rok taky ze zraloka. Muzes k tomu udelat pul napul fazole/ bramborovou kasi a prelit to peprovou omackou.
Po hlavnim jidle se podavaji vetsinou syry
a po syrech je na rade cokolada, nejaky kolac vetsinou jablkovy nebo vanocni sladkosti, bonboniera apd.

Nechci te strasit, ale vetsinou vsechno mimo tech sneku a cokolady zmaknu :lol: :lol: Zacina se v 18 hodin vecer a konci se ve 3 rano. Hlavni jidlo vychazi kolem 1 hodiny ranni.

Jestli na neco dostanes chut, napis mi, dam ti recept :supr: ale sneky fakt neeeee, ty nedam a neumim :lol:

Nabuko0 — 8. 11. 2009 18:03

To jsi vyjmenovala moje jídlo tak na měsíc. :)

Dita.L — 8. 11. 2009 22:27

Neboj, zvykla by sis. Manzel si prvni roky o me myslel, ze drzim dietu :lol:

pecule — 8. 11. 2009 22:52

:co: Tak to je vydatné menu.. ;)
Já jsem mezitím hledala ještě na netu a našla jsem tipy na štědrovečerní menu - jako předkrm tam bylo foies gras nebo doma dělaná husí paštika, hlavní jídlo krocan nebo kohout s kaštanovou nádivkou nebo cassoulet (možná byl cassoulet myšlený jako jeden z chodů??) a dezert - vánoční poleno. Taky dostatek mořských plodů. Tak to nějak zkusím vymyslet. Kdyžtak si jen budeme myslet, že to je francouzské menu :vissla:
Jen mám dotaz - jak upravuješ žabí stehýnka? Ty mě lákají už hodně dlouho. I když ani netuším, jestli je u nás seženu..

Dita.L — 9. 11. 2009 11:18

pec, Cassoulet neni vubec tradicni vanocni jidlo. Jsou to bile fazole v rajcatove omacce s masem a parkem. Varim mto Xkrat do roka jako rychlovku z konzervy :)

Foies gras je fr nazev pro husi jatrovou pastiku, takze je to jedno a to same.

http://blogsimages.skynet.be/images_v2/ … 8e083b.jpg receptu na stehynka je hodne, takze posilam stary tradicni recept od babicky :)

12 paru stehynek
3 dl mleka
60 g mouky
strouzek cesneku
4 lzice kysane smetany
1 lzice sekane petrzelky
2 citrony, sul, pepr.

Stehynka se nasoli, opepri, namoci se v mlece a obali v mouce. Do velke panve se daji dve velke lzice masla a par kapek oleje, sehynka se vlozi asi na 12 minut a prazi za staleho promichavani.
Potom se podle chuti dosoli, dopepri, prida se cesnek a petrzelka, a kysana smetana ktera se necha prohrat, vse se zakape citronovou stavou a vse se servyruje horke se ctvrtkou citronu ozdobene dalsi cerstvou petrzelkou.

ivanka05 — 16. 11. 2009 13:07

Dita: ty brdo, my jsme tady prejedeny z kapra a salatu s polevkou a vy mate takoveho jidla:) ale plno veci mam moc rada, ale doma to neobstoji...:)

pecule — 17. 11. 2009 20:30

Dito díky :)