Meloe — 2. 11. 2009 20:26

Dobrý den, zhruba před dvěma měsíci jsem začala chodit do tai-ji a asi po stejnou dobu mám problém se zablokovanými žebry. Až dnes, kdy mi bylo cvičení vyloženě nepříjemné, mě napadlo si dát tyto dvě věci do souvislost. Všude čtu, že tai-ji jen pomáhá, proto bych ráda věděla, jestli někdo máte podobnou negativní zkušenost?
(Několik let aktivně sportuju a nikdy jsem podobné problémy neměla.)

Nefrit — 2. 11. 2009 22:14

Chce to dobrého cvičitele  a není to jednoduché cvičení.Jde i o přenos energie mezi cvičícími.Třeba Ti tohle cvičení  prostě nejde: Cvičím ho rok ,tohle Tě musí chytnout .To že aktivně sportuješ,neznamená ,že Ti vyhovuje :)

Selima — 4. 11. 2009 15:33

Tai-či som cvičila krátko, ale skôr ma uvoľňovalo. Skús sa spýtať cvičiteľa/cvičiteľky. Problém je, že možno nerobíš niektoré cviky dobre, a ak ťa neopraví.... :/ Zablokovať sa dá aj pri zle cvičenej jóge alebo orientálnom tanci, ktoré sú normálne jednoznačne pozitívne.

Nharte — 4. 11. 2009 17:42

To je hodně zvláštní. Co cvičíš a kde? Vypadá to na špatný postoj. To by ale mělo být v prvních měsících hlavním úkolem- soustředění se na osu, ukotvení, jemné podsazení pánve, jemná zatažení brady. To je ve skutečnosti ten jediný podstatný "cvik".

Jak se cítíš při cvičení? Nejen fyzicky, ale i psychicky? Taj- či je je velmi tělo-mysl-duchovní cvičení, takže je potřeba si sledovat všechny složky.

Řekni to cvičiteli/mistrovi. My všechny obtíže okamžitě hlasíme. A většinou se právě opravuje postoj, nebo zjemňuje rozsah pohybu.

Nefritt — 10. 11. 2009 15:33

Nharte to napsala pěkně :). Např. nás není v tělocvičně tolik a naše cvičitelka si hodně všímá,jak kdo cvičí a kde dělá chybu.Když u někoho vidí třeba špatnej postoj ,hned se ptá jestli s tím nemá problém . Hodně vysvětluje.
Snad ještě Meloe napíše ,jak se s tím pere :D.

Nefritt — 10. 11. 2009 15:49

A ještě jsem chtěla dodat,že občas se cvičí rychleji ,než by se mělo a člověk si zafixuje ,obvzlášť nováček, třeba špatný pohyb a spíš mu to po zdravotní stránce ublíží,jak pomůže.

Meloe — 14. 11. 2009 20:01

děkuji moc všem za rady. cvičení jsem nechala, nemělo to smysl. myslím, že to bylo cvičitelem - nic nám nevysvětlil, neopravoval... teď chodím na rehabilitace, dám se dohromady a od příštího roku bych to ráda zkusila znovu, samozřejmě někde jinde :-)

wuti — 14. 7. 2014 7:29

Taichi je velice prospěšné cvičení pro lidské zdraví,ovšem za předpokladu,že jej vede opravdu kvalitní učitel,či spíše mistr...Bohužel v čechách a na západě obecně,narazíte často na cvičení,které se taichi moc nepodobá.
Lidé kteří taichi vyučují,mají často závažné nedostatky,protože se jej naučili na víkendovém semináři,či ho cvičí velice krátkou dobu.
Často se najdou i lidé,kteří taichi upravují,a vytvářejí nové cviky a sestavy,ale to už je opravdu hazard.
Jinak zablokovaná žebra pokud to opravdu bylo díky taichi,je možné z několika důvodů...

1.špatné pozice,kde vznikají určité tlaky,které at fyzicky či energeticky blokují energii chi.

2.Špatné dýchání,jeho špatné vedení atd.které pak zapříčiní uvedený problém.
Samozřejmně to může být i více věcí,ale podobné potíže mohou být i při špatném cvičení Jogy atp.

Obecně dle vlastních zkušeností mohu taichi vřele doporučit,protože je to dopré jak fyzické,duševní a duchovní cvičení,bojové umění,filozofie a mnoho dalšího...A to hlavní v dnešní době je to,že naučí ovládat stres,dobít energií.
Toto mohu posoudit po 27letech cvičení.:)