Novia — 13. 2. 2006 8:25

Zdravím všechny,potřebovala bych se zeptat,kým  mi bude mateřská dovolená vyplácená.

Dne 1.10.2002 jsem nastoupila jako prodavačka.Z důvodu nečekaného těhotenství a následného rizikového těhotenství,jsem byla nucena nastoupit pracovní neschopnost.Dne 5.11.2002 jsem dostala výpověď ve zkušební době,podle § 58 ZP zaměstanvatelem.Jelikož jsem byla ve 3 měsíční zkušební době a ochranné lhůtě dne 23.4.2003 jsem nastoupila mateřskou dovolenou,která trvala do 6.1.2004.Od 7.1.2004 pobírám rodičovský příspěvek.Jelikož jsem těhotná a mateřskou dovolenou nastopím 5.5.2006,zajímalo by mne,kdo mi mi bude a v jaké výši vyplácet mateřskou dovolenou 2 dítěte.A na koho se mám s žádostí o peněžitou pomoc v mateřství obrátit?

Musím podotknout,že neustále pečuji o syna,kterému budou 13.6.2006 3 roky.

Děkuji....za rady :-)

Misha — 13. 2. 2006 10:49

myslím, že rodičovský příspvek je jen jeden, i když budete pečovat o dvě děti. A myslím, že ani na mateřskou nemáte nárok. Nejsem si jistá, ale už jsem slyšela od známých jak je to nespravedlivé, když člověk nenastoupí mezi dvěma těhotenstvím do práce. Nechci Vás strašit, ale myslím, že tak to je. Akorát se Vám prodlouží čerpání rodičovského příspěvku do 3 (4) let věku druhého dítěte. :(

Novia — 13. 2. 2006 11:12

Vím,že čerpat mohu jen na 1 dítě...Jelikož nastoupím na mateřskou 5 května,tak rodičovský příspěvek mi zanikne dnem 4 května.Ale zajímalo by mne,kdo mi bude mateřskou vyplácet,budu se muset asi obrátit na sociálku,kde mi vše potřebné řeknou.
Má kamarádka i mnoho známých přerušili rodičovskou z důvodů další mateřské s tím,že jim platil zaměstnavatel mateřskou opět.Tzn.že zase dostávali 69% z platu.
Ale nevím,jak to budu mít právě já....
Jinak díky

Misha — 13. 2. 2006 13:29

aha, no tak pak asi jo, ale bude ti to vyplácet socka tvého TP. Já myslela, že mateskou vůbec mít nebudeš. Já už nejsem taky zaměstnaná a vyplácí mi to socka, ale zaměstnavatel byl malá organizace. Já bych tam rovnou zavolala. Sice mě tam většinou taky překvpili, že nic nevěděli, ale oni to tam dohledají. Jo a pak dej vědět, dost mě to zajímá, kdybych čekala druhé :)

Kido — 14. 2. 2006 11:49

Mateřská dovolená se vyplácí dle posledních příjmů za předchozí období (ve vašem
případě tedy ve stejné výši jako u prvního těhotenství, pokud jste mezitím někde
nepracovala např. na částečný úvazek), je to 69 % ze mzdy, po dobu 28 týdnů.
Vzhledem k tomu, že s Vámi organizace rozvázala pracovní poměr a nikde jinde
nejste evidovaná, bude Vás vyplácet sociálka.
Rodičovský příspěvek se skutečně vyplácí pouze jednou, i v případě, kdy pečujete
o více dětí.

Nety — 14. 2. 2006 12:43

Peněžitou pomoc v mateřství bude patrně vyplácet Okresní správa sociálního zabezpečení, pokud máte odpracováno, což patrně ano. Takže tam se zeptejte také na přesné informace. Za měsíc, kdy nastoupíte mateřskou /pokud to nebude k 1.toho měsíce/ Vám naleží v plné výši i rodičovský příspěvek - nástup na peněžitou pomoc v mateřství nezapomeňte nahlásit na příslušném Odboru státní sociální porpory, kde rodič.příspěvek dostáváte/. RP si pak můžete požádat i na měsíc, ve kterém se dítě narodí /opět platí pravidlo, že dítě se narodí 2.v měsíci a výše, nesmí být datum narození 1.v měsíci/. A po ukončení mateřské si požádáte opět rodičovský příspěvek, který Vám bude vyplácen do 4let věku dítěte /zde je podmínka mateřské školky - do tří let 5 dnů v měsíci, od 3 do 4 let na 4 hodiny denně/. Rodičovský příspěvek náleží do rodiny pouze jednou bez ohledu na to, o kolik dětí do 4let věku pečujete.

Janny — 14. 2. 2006 15:39

Ahoj Nety, když už tu radí odborník, tak se musím taky zeptat. Z toho co jsem vyčetla, tak rodičovský příspěvek se vyplácí i když nastupuješ na mateřskou a není ještě dítě narozené?
A z čeho se počítá ta mateřská na sociálce, kdybych čekala druhé dítě, v zaměstnaneckém poměru už třeba nebudu, protože mi neprodlouží smlouvu do čtyř let prvního dítěte a dají mi výpověď?

Novia — 14. 2. 2006 15:55

Netynko,
mockrát děkuji....dnes jsem byla na sociálce a tam mi řekli to co píšeš :-)