xawross — 13. 2. 2006 2:15

Na internetu jsem si na různých portálech zdarma registroval inzerát na poskytnutí svatební hudby. Od jedné firmy mi po roce přišla proforma faktura, kterou jsem prý povinen uhradit. Prý jsem měl registraci zdarma na 30 dnů a protože jsem jí nezrušil, souhlasil jsem údajně s podmínkami placené inzerce.
Je firma, která takto jedná, v právu?
Žádnou smlouvu jsem nepodepsal.

Petr J.

ABC — 13. 2. 2006 9:30

Nevadí, že jste nic nepodepsal. Když jste zadával inzerát na různé stránky, měl a musel jste se seznámit s podmínkami vkládání. Zadáním inzerátu jste podmínky odsouhlasil a firma zcela oprávněně po vás žádá plnění.

Janucha — 13. 2. 2006 10:53

To se mi zda dost prapodivne, co kdyz si tam ten inzerat ani nezadam sama?

Josef N. — 16. 2. 2006 4:58

Takže když takovou registraci provede nezletilec, tak to musím zaplatit?

ABC — 16. 2. 2006 9:09

Josef N. Jistě. Pokud se napojíte přes internet na vytáčení s drahým tarifem (barevné linky), taky se vás nikdo nebude ptát a budete to muset zaplatit. Nepomůže vám žádné zdůvodnění, že jste si toho nevšiml, že to připojilo vaše dítě - prostě z vaší linky někdo připojení potvrdil.
Janucho, to je stejné, jako kdyby za vás někdo objednal zboží ze zásilkového katalogu poštou. Prostě někdo zneužije vaše jméno, ale s tím opravdu dodavatel není povinen počítat. Zboží můžete odmítnout převzít, ale službu, která už byla poskytnuta, vy jste ji evidentně využívala (což registrace inzerátu splňuje), zapřít nelze.

Pavlik — 19. 2. 2006 9:05

Pokud si zadáváte inzerát na Internetu, vždy zaškrtáváte, že jste se seznámil s obchodními podmínkami. Pokud toto uděláte bez toho, že si je přečtete, tak máte smůlu. Neznalost zákona neomlouvá a musíte onu službu zaplatit, protože rozhodně byla čerpaná a dle obchodních podmínek onoho inzertního servru.