Marika — 2. 10. 2009 22:05

Ahoj holky,

já jdu na Vás s prosbičkou, nevím, kolik tu je holčin, co se jim narodilo velké dítko a mají už druhé.... :dumbom:

Ale má otázka zní, jak jste to měly u druhého děcka s porodní váhou? Zajímá mě to spíš u těch maminek, co rodily prcky nad 4 kg, jestli i druhé miminko mělo velkou porodní váhu??? Ale odpovězte i vy maminky, co jste měly prcky s běžnou porodní váhou, prosím :-)

Ne, že bych tedy plánovala, ale tak pořád spekuluju a bádám - nebo tedy spíš manžel, pořád říká, že rodit už "nepůjdeme", že to "moc bolelo" a že by bylo miminko zase obřík :D :D

Někdo mi říká, že jsem si ho vykrmila sama - ale nevím, neříkám, že jsem nejedla jak prokopnutá, to jo :jojo: , celkově jsem hodně drobná a drobná jsem byla i v těhu - i když jsem přibrala za celé těhu 21 kg :vissla: .... a zase naopak můj gyndař mi řekl, že to bylo zřejmě genetické - protože má babička - maminka mého tatínka rodila 4 děti a všechny měly od 4,5 kg výš :dumbom:  včetně mého tatínka :kapitulation: Ale zase mám další sestřenice a bratrance, co měli porodní váhu normální - tedy do 3,5 kg a jejich děti též :D

Náš Tobísek se narodil ve 38 tt s porodní váhou 4390 g a 53 cm, na porodním sále jsem ležela dlouhých 25 hodin a nakonec s pomocí kleští, ne, že bych do toho nešla znovu, to ne, nakonec to byl samozřejmě ten nejvíc emotivní a nejkrásnější zážitek v našem životě, ale tak radši bych další dítě třeba aspoň o to kilečko lehčí :D

A také mě zajímá, jaký byl druhý porod oproti prvnímu ????

Děkuji všem za odpovědi :) - ani nevím, jestli jsem to vůbec zařadila do správného chlívečku :dumbom:

Leninka41 — 3. 10. 2009 14:29

Ahojky :)
Tak v prvním těhu jsem nabrala 23 kg a syn vážil 2,90 a 48cm a v druhém 20 kg nahoře a dcerka měla 2,95 a 49cm,teď čekám 3,tak uvidíme co vyleze :)  Jinak první porod byl dlouhý a skončil císařem a druhý( i přes tvrzení doktorů,že to bude zase císařem) byl normální a trval cca 4 hod od odtoku plodové vody,takže je to individuální.A zážitek naprosto úžasný :D

mag — 3. 10. 2009 15:09

Mariko, já sice nerodila ještě ani jednou, ale máme taky rodovou zátěž, já i bratr jsme meli 4150 g (moje maminka měla 5,20, sestřenice rovných 5).

Veruska72 — 3. 10. 2009 17:53

Ahoj Mariko,
tak možná tě uklidním ;) - první dítě(syn) měl 4250g, porod až na ty kleště něco jako ty(24hodin a spousta oxytocinu v kapačkách)
Druhé dítě(dcera) po 2,5 letech mělo 4150g, porod od prvních kontrakcí do porodu max.4 hodiny, bolet to bolelo,ale dnes vím, že to byl ukázkový porod :lol: - takže oproti prvnímu dítku
paráda.
No a třetí dítě po dalších 13 letech? Nádhernej zážitek, mimi "jen" 3440g(holčička) a porod ke konci překotný :D :supr:
Genetická zátěž? Já sama měla 4100g při narození, bývalý manžel a otec starších dětí 4000g,
takže jsme očekávali "obříky". Teď mám partnera, co vážil při narození sotva 3kg, tak na tom asi něco bude - i když mi gynekolog tvrdil,že ne. Všechny děti se narodily v termínu (39tt+5,39tt+5,40tt+0).
Většinou (existují výjimky) je druhý porod snazší, porodní cesty už se otevírají rychleji apod., tak
se neboj ;)
Zapomněla jsem dodat, že u starších dětí jsem přibrala 20kg od samýho začátku a u třetího "jen" 18kg(dle průkazky 16kg). Cpala jsem se hodně pokaždý :dumbom:

Marika — 3. 10. 2009 19:52

Holky, moc díky za příspěvky :) Já to radši hodila i na děti 0-3 roky :) Tam je víc mamin :)

petrželka — 10. 10. 2009 22:27

Ahoj Mariko, pamatuju si Tě, když jsme tu rozebíraly první těhu :)

Takže má troška do mlýna:

první dítko....holčička....porod strašně dlouhý, neotvírala jsem se...porodila jsem po 25h, oxytocin atd. atd., porodní míry:4010g a 50cm    (při těhotenství jsem nabrala 17kg a dušovala se, že při dalším to nebude tolik)

Bála jsem se jako čert druhého porodu, hlavně ta délka byla hrozná....když mi po dvaceti hodinách bolestí řekli, že jsem pořád jen na dva prsty :usch:   , ale koncovka celkem dobrá, když už jsem konečně mohla tlačit, šlo to celkem dobře, poranění minimální   




druhé dítko....chlapeček....nyní má dva měsíce :), takže čerstvé dojmy.....porod vyvolávaný kvůli tomu, že mimi bylo moc velké. Měla jsem i velké břicho, všichni se ptali, jestli tam neleží nějak příčně....prostě pupík vystrčený dopředu :P   Hrozně mě strašili, že mám i hodně plodové vody atd. atd......moje gyndařka to tedy moc neřešila, ale v Podolí už právě jo. Nicméně jsem nastoupila na rizikovku - cca týden před termínem a porod vyvolávali. dostala jsem tabletku v 9:30h, kolem poledne jsem cítila klasiku, menstruační bolesti, nicméně intervaly se zkracovaly....už jsem to znala....bylo to celkem pravidelné, ale oproti prvnímu porodu pohoda, nemusela jsem prodýchávat až do 21:30h. Už jsem chtěla manžu poslat domů, že to asi bude dlouhé, ale doktor zavelel na sál, že prý jsme v půli porodu, otevřená na pět prstů (je fakt, že jsem celou dobu chodila, chtěla jsem to popohnat....chodili jsme s miláčkem dokonce po zahradě v Podolí - měli jsme to dovoleno :)). No a naše druhé štěstíčko se narodilo v 0:14h další den, takže vlastně krásné necelé tři hodinky od nástupu na porodní sál. Macík Pepík měl 4580g !!!!!!!  a 55cm !!!!!!  porodila jsem přirozeně, ikdyž doktoři říkali, že je váha hraniční a asi kdybych jen naznačila, že se na to necítím, udělali by mi císaře. Jenže já se ho bála nějak víc, než přirozeného porodu. Epidurál jsme ani nestihli, takže obě děti mám bez. Musím říct, že tentokrát to bylo naopak. Celý porod celkem brnkačka, až ten závěr při tlačení jsem měla problém vytlačit ramínka, ale nic zase až tak strašného. Opět bez minimálních poranění. Říkali, že je to tím, že jsem prostě poslouchala své tělo i doktory a vydržela dlouho netlačit...a prodýchávat. No, nicméně jsem ráda, že to mám za sebou a malýho už pěkně v postýlce :)   Ještě dodám, že tentokrát jsem přibrala, až jsem nechtěla :dumbom:   21kg a váha ve třetím trimestru prostě letěla nahoru. Teď už mám jen pět nahoře, takže doufám, že to bude brzy pryč všechno :gloria:


Porodu se bojí asi každá ženská, ale vždyť sama víš, i po té první né moc pohodové zkušenosti, že to prostě stojí za to :)



PS:
* u obou dětí mě pořád honili po cukrovce, ale pokaždé vyšla negativní
* co se týče genetické zátěže, já měla jako mimčo 3,8kg, manžel 3,3 kg (ale trošičku víc vyrostl...měří      202cm         aktivně se věnuje basketu, takže to přičítali genetickým dispozicím po manželovi)

lischinka — 11. 10. 2009 11:50

Ahoj Mariko,
tak ja hodim taky neco do placu :lol:.
Delam si starosti jak velka bude moje mala ted za chvili pri porodu, i kdyz do 34 tt rostou deti stejne a od teto doby pak individuelne pribiraji.Aspon mi to tvrdil doktor.

Muj syn se narodil 40+0 takze presne na termin s 3,95 kg a 53 cm a velkou hlavickou, tak me nastrihnout museli.Cely porod trval zhruba 4 hodiny :vissla:, ale byl tak bolestivy, ze jsem cele tri  roky prohlasovala, ze druhe ditko nechci :dumbom:.Epidural mi dat nechteli a asi vedeli proc, kdyz to byla rychlovka.Celkove jsem pribrala jen 12 kg :co:.

Ma cela rodinka se rodila kolem tech 4 kil, krome moji segry - ta mela 3.40 kg a bylo to treti ditko moji mamy.
V rodine pritele to same taky kolem 4 kil vsichni a dlouhani k tomu.

No a ted mam 2 tydny do porodu a pred par dny mi delali vahovy odhad miminka a je to 3,60 kg na 38 tt.Takze mazec a samozrejme si rikam ted je to holka a zrejme bude vazit jeste vic nez moje prvni ditko :o.V 36 tt delali odhad ne 2.80 kg a rikali ze je to normal tak jsem byla stastna jak bleska konecne liliput a ted tohle.Je jasne ze se na mimi tesim i kdyby melo 5 kg ale porodu se proste bojim, bojim.Tak doufam ze to bude rychlovka a bez bolesti :lol: :lol:.Tohle tehotenstvi jsem pribrala [zatim] uz 20 kg, takze rozdil k prvnimu tehu tady je.

Testy na cukrovku mi pri prvnim delali a vysly negativne a u druheho me mudr. nikde neposilal, vzdy se jen cumnul na moc a rekl ze dobry, ze kdyby se mu neco nezdalo tak by me poslal a tak jsem mu duverovala i presto ze jsem do sebe tlacila a porad jeste tlacim hodne sladkeho :co: :jojo: :dumbom:.Ale nemuzu si ponoct :rodna:.

Myslim teda ze jde o genetiku a ze jestli chcete dalsi miminko tak jen s chuti do toho a ten porod a velke miminko je prece odmena fakt ve velkem provedeni.Chut na dalsi miminko prisel u me o 6 let pozdeji a uz se moooocicko tesim a tehotenstvi jsem si uzila a uzivam jedna radost.Ted mam pupecni kylu a boli to, rikali ze jak mam velke bricho tak proto ale mam to za par.....
Velkym mimiskum zdar :styrka:

petrželka — 11. 10. 2009 17:20

Lischinko, už to máš "za pár" tak přeju pohodový porod a ať máš svoje zlatíčko brzy u sebe :dudlik:  držím palce

luluc — 14. 10. 2009 14:42

Ahoj Mariko :)
Taky se připojím :
první dítko holčička, při narození 3620g/51cm, narodila se přirozeně přesně v 40+1 ;)

Druhé dítko porozené o dva a půl roku později, chlapeček, narozený 41+0, porodní váha 4650g/56cm. Otevřená jsem byla bleskově za cca 45 minut na osm cm, nestihl se klystýr, nic, rovnou na sál, ale zelená voda a špatně dorotovaná pozice a nesestouplá hlavička, okamžitě na sál a akutní císař. nevím zda bych ho porodila, ale asi ne. Cítila jsem, že na mých 162cm a běžně cca 55kg je to prostě macík. v břiše měl minimum místa, na jeho délku už žádné místo na pohyb a asi i proto se nedotočil jak měl a tak. Ale když by mi dr řekli, že to půjde přirozeně a byla by možnost to zkusit, jdu do toho. Císař nakonec nebyl žádná trága, měla sem štěstí a hned druhý den po zákroku jsem byla "plně funkční", ale mrzí mě, že jsem si ho prostě neporodila tak jako Any, že jsem ho viděla až pár hodin po porodu a nemohla ho celý den a noc chovat a starat se o něj sama...

Držím palce, a´t máte druhé těhu pohodové a mimi přiměřeně velké a porod ať je brnkačka ;)

Andri — 6. 8. 2010 9:29

Ahoj holky maminky,
otevírám zvnovu toto téma ;)

Zajímal by mne průběh druhého porodu oproti prvnímu, délka, bolesti, otevírání, ...prostě celý průběh.

Srovnání reality, když všichni tvrdí po teoretické stránce, že druhý porod je rychlejší, pohodovější.....
Popravdě, mám z něj strach, první nebyl žádný krásný zážitek a bojím se, že se to bude opakovat, ale doufám, že už máme vybráno a holčička půjde ven jako po másle, je již otočená.

Díky moc za zkušenosti!!

sudina — 8. 8. 2010 21:55

andri-tak já se hrozně bála druhýho porodu,protože ten první nic moc-trval dost dlouho,ale nakonec super-v pondělí jsem měla jít na vyvolání a v sobotu v 18 hod večer poprvé zabolelo břicho...,teplá vana nepomohla,bolesti se stupňovali-ale já byla pořád vytlemená a v cca 21 jsme dorazili do porodky,otvírala jsem se celkem rychle a malý byl v 23.30 na světě.....ke konci to bylo víc intenzivní,tlačení dalo zabrat-malej byl větší-ale fakt jsem si to užila-myšleno v dobrým-klidně bych šla znova.....
držím palce :hjarta:

oskárka25 — 8. 8. 2010 22:16

První porod vyvolávaný ve 38tt - vysoký tlak a cukrovka. Začali jsme v 7, konec v 16.15. Nemohla jsem Kubíka vytlačit, hopsali mi po břichu, rodila jsem s epidurálem, nástřih, rodila jsem klasicky na lůžku. Narodil se 3250g a 51cm.

Druhý porod vyvolávaný ve 38tt - cukrovka. Začali jsme v 7, konec v 18.30. Neotvírala jsem se, dostala jsem šílené dávky různých podpůrných věcí abych se vůbec otevřela. Během dne dost silné nevolnosti. Samotné tlačení už byla pohodička, rodila jsem v kleče, epidurál, bez nástřihu. Narodila se 3150g a 49cm.

První porod kratší, horší závěr. Druhý porod delší a horší, ale mnohem lepší závěr, takže bych řekla 1:1.

Maharishi — 8. 8. 2010 22:23

Andri, tak já tě moc nepotěším, můj druhý porod byl delší než první a taky mi příjde, že i bolestivější :/. Obě holky jsem rodila ve 37+4tt kvůli poruchám srážlivosti krve.
U prvního mi  dali vyvolávací tabletku v 9.30 a malá se narodila v 16.05. Rodila jsem s epidurálem, takže po této stránce se to celkem dalo. Závěr porodu byl překotný, v 15.45 jsem byla otevřená teprv na 6cm a v 15.55 už na 10cm  :dumbom:. Dost jsem se v tom fofru potrhala a málem jsem malou porodila na záchodě :D

Při druhém jsem měla úplně nervy z toho, že to bude taky tak strašný jak u prvního (no a bylo to ještě horší :( )...na to, že jsem vlastně ležela skoro celý těhu kvůli hrozícímu předčasnýmu porodu, tak to fakt pak nešlo tak hladce, jak jsem si představovala a navíc mi ani nechtěli dát kvůli zdrav.komplikacím epidural :/.  Dali mi tabletku v 9.00 a malá se narodila až v 19.34 :dumbom: .
Ale otevírat jsem se začala až v 18.00 - do té doby jsem měla jen strašný bolesti bez efektu. Takže v 18.00 jsem byla otevřená na 1 cm, v 19.00 už na 9 cm a pak jsem musela půl hodiny čekat a prodýchávat, než přijede můj doktor. V 19.30 mi praskla voda a malá se v 19.34 narodila na pár zatlačení, to už byla pohoda. Hlavně, že už jsem věděla jak přesně mám tlačit, takže jsem se ani oproti prvnímu porodu nenatrhla, takže jsem ten závěr zase zvládla lépe než u prvního porodu.

Se říká že ty druhý porody bývají rychlejší a taky že jo - aspon podle mých kamarádek, co rodily podruhé, takže neboj :pussa: . Určitě to bude rychlovka.

Já si myslím, že kdybych neměla vyvolávaný porod, tak bych taky měla porod rychlý, protože celková doba otevírání (z 1cm na 9cm) trvala jen hodinu.

jiji — 8. 8. 2010 22:28

Ahoj
Já teda rodila po 10 letech oba kluci narozený po odtoku vody ve 37+0.
Starší se rodil 20 hodin nechtěli se rozeběhnout kontrakce a po oxi to byl zas kalup měl 2800 g a byl to drobec.
Mladoch si vypustil bazen a i přes snahy doktorů mě opustily po 2 měsících i poslící takže po 42 hodinách císař a váha 3660g .
Snad jsem, tě nevyděsila:D

camelia — 9. 8. 2010 0:43

Andri ahoj :supr: :

Poprvé 39+3tt, kolem půl 1 v noci bolesti po 5 ti minutách, po příjezdu do porodky po 3, klystýr, pak píchnutí vody, bez epiduralu, přijela jsem otevřená na 5 cm. Půlhodinové tlačení, malej nešel ven, někde se zašprajcl u žeber,dostala jsem oxi pro slabnoucí kontrakce,  2 PA mi musely skákat po břiše. Narodil se v 5:53, 3300g, 50cm. Nástřih byl.

Druhý 38+2tt, ve 21:15 mi rupla voda, za čtvrt hodiny bolesti rovnou po 3 minutách, při příjezdu do porodky po 2minutách, (MMCH zase bez epidurálu, ač jsem žadonila, přijela jsem otevřená na 6 - 7 cm), to pak trvalo ještě asi 2 hodiny, bez klystýru, PA se bála, abych ho nevyklopila do záchodu :lol: , tlačení asi 15 minut a to pouze proto že blbá PA ve mě měla zase vraženou ruku (jako u prvního - doteď nechápu proč to PA dělají) ), ale tentokrát jsem se nenechala a seřvala jsem ji jak malého haranta,ať tu ruku kouká okamžitě vytáhnout, nebo si ji pak podám :lol:  a po vytažení ruky byl malý na 2 kontrakce venku. Narodil se v 0:21, 2600g, 48cm. Nástřih byl.

Pro srovnání, první byl asi horší, kontrakce byly delší a určitě bolestivější, ale to tlačení si nevzpomínám. Po vyklouznutí malého jsem na chvilku omdlela. Druhý, slabší kontrakce, kratší, ale tlačení si pamatuji doteď, bolelo to jako čert, pálilo a já nevím co ještě. Takže první porod asi horší, ale u druhého jsem to já hůř zvládala, taky asi kvůli staršně nízkému tlaku. Omdlívala jsem ještě druhý den.  75 na 30. Co se poporodních zranění týče, tak první hnus fialovej, sednout jsem si nemohla 14 dní, druhý paráda, primář opravil po prvním chyby a seděla jsem ještě ten den a i líp to vypadá :dumbom: .

PeťuleBambule — 9. 8. 2010 0:58

Tak ja rodila prvne 39+5, miry 3500g/51cm, pravidelne kontrakce zacly o pul noci, do porodnice jsme prijeli ve tri (konrakce co 4min), vubec neotevrena, v 11 hod na 4 prsty, pichli vodu a maly se narodil 15:35, rodila jsem s epiduralem, tlaceni bylo zuzo :D
Druhy porod - 39+0 v 10 udelany Hemilton v poradne, bolesti nepravidelne zacli hned nato, pravidelne od 18ti hod, prijem byl kolem 22:00, otevrena na 1 prst, bez epiduralu, porad cekaly az se vic otevru, ve 4 rano jsem byla pouze na 4 prsty, v 7:15 pichli vodu, poslali do sprchy a 8:05 byl maly na svete ani manza nestihl dojet. :) Druhy porod byl pro mne horsi nez prvni a rekla jsem, ze uz nikdy vice :)

Leninka41 — 9. 8. 2010 6:01

Poprvé 40+0 13 hod po prasknutí vody ukončeno císařem.

Podruhé 40+5,po prasknutí vody byla malá za 4 hod na světě přirozeným porodem.

A potřetí 39+0,bolesti od noci,otevírání pomalu,večer ve 21:15 prasknuta voda a pak už to byla rychlovka a i když to byly největší bolesti co jsem měla,byl to hezký porod bez nastřihnutí.

Tak přeji ať je to co nejrychlejší a máš svůj uzlíček rychle u sebe :hjarta:

Andri — 9. 8. 2010 9:03

teda dámy, moc Vám děkuji :) nevím, jestli jsem klidnější :lol:

První porod - KP ve 35+6, o půlnoci mi rupla voda, po týdnu hospitalizace a tunách léků jsem se neotevírala, ovšem kontrakce přišly ihned po 8min. Ráno otevřená na 1cm, v 15h klistýr a epidurál (jediný výsledek - chtělo se mi tlačit a nesměla jsem), oxytocin nestíhal a 3 tablety nestačily....malý se narodil po hrozném boji v 19.47, 49cm a 3150g...

tže se obávám, jak bude probíhat ten druhý. Měla jsem "slíbený" císař díky výhřezu ploténky, ale po konzultacích budeme rodit normálně, což mě zaskočilo, srovnávám se s tím a bojím se.... jen to jak jsem chtěla tlačit a nešlo to.... uuuuuffff jsem na to zvědavá.

Ale každopádně díky i za další porovnání :jojo:

eva4444 — 9. 8. 2010 22:58

Andri, druhý porod byl proti prvnímu lehký a méně bolestivý.
První porod: bolesti od večera, příjezd do porodnice v noci při otevření na 4 cm, do rána dítko na světě, asi po 2-3 hod v porodnici. Porod po propíchnutí vody na 2 zatlačení s nástřihem, bolelo to děsně moc, že jsem ani dýchat nemohla a křičeli na mě ať dýchám.
Druhý porod: příjezd v 5:30 zavřená s poslíčky, kolem 12:00 se začalo něco dít: otevření na 4-5 cm, 12:34 dítko na světe na jedno krátké a intenzivní zatlačení po propíchnutí vody, bez nástřihu a říkala jsem si: to je všechno?
Až budu rodit potřetí, tak netlačím, ono ze mě vypadne samo.
Oba porody jsem měla ve 40. týdnu, první dítě bylo malé, druhé akorát.

akar — 10. 8. 2010 8:30

1. porod vyvolavany 41+3, v osm rano tableta, kontrakce v pul paty odpoledne, hned po 3-4 minutach, mala se narodila 52min po pulnoci (bolesti sileny, blbe jsem tlacila a popraskaly mi zilky v ocich) - vaha 3,87, 51cm bez nastrihu
2. porod samovolne 40+3, kontrakce zacali zvolna kolem pulnoci, ve dve mi rupla voda a v 2:40 jsme dojeli do porodky a v 2:59 se mala narodila (malem jsme nedojeli), bolesti mensi, porod naprosta pohoda - vaha 3.92, 52cm s nastrihem. Bohuzel pak jsem stravila jeste 1.5hodky rozenim placenty, nechtela se odloucit, do toho me ukrutne bolely zada, jsem se podepirala rukama, abych se zady nedotykala lehatka. Hrozili mi uspanim a revizi, nakonec se vratily asi 4 kontrakce a placenta se konecne odloucila. (u prvniho porodu placenta vysla okamzite po porodu a nejak sama, ani nevim jak)

Gia — 15. 8. 2010 23:02

První porod 40 pl.4, asi 16 hodin křížových bolestí po odtoku vody, váha 3.75, 51cm (velká hlava), s epidurálem, bez nástřihu. Hrozný...
Druhý porod 39 pl 4, 3 hodin na porodním po odtoku vody, z toho křížové bolesti asi 2 hodiny, váha 3,30, 50 cm, menší hlavička a ještě si na porod schovával druhý vak plodové vody. Bez nástřihu, bez šití, bez epidurálu, relativně pohoda.

Gabrielle — 16. 8. 2010 14:07

Andri, já to měla pokaždé rychlé...
S Bibi celkem od prvních kontrakcí 8 hodin (z toho v porodnici jsem strávila něco přes 2 hodiny a na sále necelých 10 minut)
S Anastázkou to bylo ještě rychlejší, překotný porod jako z učebnice :)

Jinak holky byly 3240g/50cm a 3150g/50cm, obě bez nástřihu - s jedním stehem.