mefinka — 1. 10. 2009 11:37

Ahoj holky, ráda bych vás poprosila o radu. Zavařovali jsme hrušky ve sladkém nálevu (do sklinky hrušky, přidala jsem dvě lžičky cukru a zalila vodou) v troubě. Na dno pekáče jsme dali utěrku, zalili co nejvíc vodou a dali na 150°C vrh i spodek asi na 20 min. a pak jsem to stahla na 100°C jen na spodek (našla jsem toto info někde na Netu a celkem dost lidí to tak taky dělá podle ohlasů). Jenže se nám stalo, že se za pár dnů začali kalit a včera jsme je museli všechny vyhodit. A to se nám stalo vlastně i loni, když jsme zavařovali broskve. Už druhý den po vyndání z trouby se sklinky zakalily a musely se vyhodit. Víčka byli závitová, uzavíral manžel. Nevíte, čím to mohlo být?

Anda — 9. 10. 2009 13:34

mefinka napsal(a):

Ahoj holky, ráda bych vás poprosila o radu. Zavařovali jsme hrušky ve sladkém nálevu (do sklinky hrušky, přidala jsem dvě lžičky cukru a zalila vodou) v troubě. Na dno pekáče jsme dali utěrku, zalili co nejvíc vodou a dali na 150°C vrh i spodek asi na 20 min. a pak jsem to stahla na 100°C jen na spodek (našla jsem toto info někde na Netu a celkem dost lidí to tak taky dělá podle ohlasů). Jenže se nám stalo, že se za pár dnů začali kalit a včera jsme je museli všechny vyhodit. A to se nám stalo vlastně i loni, když jsme zavařovali broskve. Už druhý den po vyndání z trouby se sklinky zakalily a musely se vyhodit. Víčka byli závitová, uzavíral manžel. Nevíte, čím to mohlo být?

Žádný zavařovací expert nejsem, takže jediné, co mě napadá, je ta voda ve sladkém nálevu  - převařuju a přidávám cukr přímo do nálevu, vřelým pak zalévám. A v troubě jsem zatím zavařovala jen jednou, letos maso na dovolenou - 150°C, 1 hodina. Druhý den zopakovat.
Určitě se tu ale vyskytne někdo fundovanější, kdo ti poradí.

klementýna — 10. 10. 2009 11:30

Ahoj, zavařuju opravdu hodně. Ale bohužel s troubou zkušenosti nemám. Kompoty zavařuju jen pod víčko (zamačkávací), pod to šroubovací jen marmelády. Zavařuju v hrnci s vodou a teploměrem. Hrušky na 80stupňů 20 minut. Jinak z osobní zkušenosti hrušky jsou hned po meruňkách největší "potvory". Pokud je dělám tak příprava stejná jako ty, umýt, oloupat, rozčtvrtit, dvě lžíce cukru, voda, zavřít a šup do hrnce. Letos mě ale takhle vypekli odpeckované třešně, které jsem si připravila do zimních bublanin. Když jsem zavářela bylo velké teplo a sklenice asi pomalu chladly a špatně chytly, ikdyž se zpočátku tvářili OK, do týdne byly kalné. I tím by to u tebe mohlo být, pomalé ochlazení sklenic.

Tercila — 24. 10. 2009 16:59

1. čím je surovina míň kyselá, tím větší je možnost následného zkvašení
2. lepší než internet je asi koupená odborná kniha, je obvykle recenzovaná
3. někdy je dobré po vytažení sklenic ze zavařovacího hrnce je ještě na čtvrthodinku obrátit "hore nohama"
4. cukr taky přidávám přímo do jednotlivých sklenic, v nálevu asi problém nebude
5. pomalé chládnutí má vliv spíš jen třeba na hrášek, kdy se při teplotě kolem 37 °C uplatňuje "špatný" vliv některých bakterií a ideální teplota konzervace je odborníky stanovena na 121 °c, čehož dosáhneme v domácnosti těžko...
No prostě, lepší než spoléhat na některé internetové recepty je pořídit si apsoň jednu odbornou knížku :).

tereza88 — 28. 4. 2011 14:14

Ahoj holky, můžete mi poradit, jak skladovat zavařeniny? Chceme letos zase zavařovat a nevím jak normálně sklenky se zavařeninou roztřídit, abych věděla kde co je. Jsem z toho trochu zoufalá. Zatím jsem došla akorát na to, že jsem si koupila pár takovýchto archivačních krabic: http://www.rajapack.cz/produkty/archiva … hivace.htm a do nich jsem podle druhů naskládala všechny zavařeniny a popsala, abych zvenku poznala co v tom vlastně je. Nemám na to žádnou ideální skříň a jelikož jsme tak trochu leví na to si něco vyrobit, tak opravdu nevím jak jinak to uskladnit. žádnou spíž nemáme, všechno skladujeme ve sklepě, ale něco chci mít nahoře ve špajzu, tak tam jednou za čas zajdu a potřebuju na první pohled vidět co hledám? Nějaké návrhy, ať prosím nemusím nic vyrábět? Má fantazie je na bodu mrazu.

Bety — 29. 4. 2011 19:05

tereza88 napsal(a):

Ahoj holky, můžete mi poradit, jak skladovat zavařeniny? .... potřebuju na první pohled vidět co hledám? Nějaké návrhy....

Já  mám návrh, aby sis z nás přestala dělat p.r.d.e.l a necpala všude svoje reklamy, a ohledně zavařenin, když se podíváš na sklenici, tak hned uvidíš co v ní je i bez archivační krabice http://i.dama.cz/s/e224.gif a k tomu nebudeš muset ani použít ty další přírodní prostředky, na které jsi nacpala reklamu do dalších diskuzí http://i.dama.cz/s/e273.gif

eremuruss — 30. 4. 2011 13:48

Bety napsal(a):

tereza88 napsal(a):

Ahoj holky, můžete mi poradit, jak skladovat zavařeniny? .... potřebuju na první pohled vidět co hledám? Nějaké návrhy....

Já  mám návrh, aby sis z nás přestala dělat p.r.d.e.l a necpala všude svoje reklamy, a ohledně zavařenin, když se podíváš na sklenici, tak hned uvidíš co v ní je i bez archivační krabice http://i.dama.cz/s/e224.gif a k tomu nebudeš muset ani použít ty další přírodní prostředky, na které jsi nacpala reklamu do dalších diskuzí http://i.dama.cz/s/e273.gif

Bety jak poznas zavarene ostruziny a maliny,jsou naprosto stejne,alespon moje mamka je mela stejne,kdyz zavarovala.

Bety — 30. 4. 2011 15:33

mně stejné nepřijdou, kdybych potřebovala něco rozlišit tak bych si na to dala štítek nebo samolepku ale o to tady nešlo - ona svoje reklamy nacpala téměř do všech diskuzí...

Frigo — 7. 5. 2011 19:56

já i šroubovací sklenice zacvakávám hlavou a vždycky po zavaření otáčim a klidně nechám do druhé dne otočené..  Nikdy nemám sklenice ponořené, teploměr nemám, takže jen odhaduji čas, jak dlouho se mi  "napařují"..
A co se týká označování, není nic jednoduššího, než na každou nalepit malou samolepku s datem zhotovení, případně popisem, pokud bych měla pocit, že to nepoznám..

kiri3 — 9. 11. 2011 9:32

Slyšela jsem o zavařování v mikrovlnce. Nemá někdo zkušenosti?