andreacerna — 11. 2. 2006 11:16

Chtěla bych se zeptat, jaké možnosti mám v případě, že mi bylo doručeno rozhodnutí o vyměření poplatku spojeného se studiem. V roce 1999 jsem začala studovat Univerzitu J.E. Purkyně, Pedagogická fakulta, magisterský program. Studium jsem ukončila v roce 2001 (předčasně, ne řádně). V roce 2004 jsem začala studovat Fakultu sociálně-ekonomickou Univerzity J.E. Purkyně, kombinované studium, bakalářský program. Prý jsem překročila standardní dobu studia. Jak je možné, že je poplatek stejný pro prezenční i kombinované studium? Není možné, aby mi byl poplatek nějakým způsobem krácen, pokud mám kombinované studium? V rámci žádosti o přezkoumání mohu požádat o snížení, prominutí, rozložení nebo odklad splatnosti poplatku. Chtěla bych poradit, jakými podklady mohu tohoto dosáhnout?
Moc děkuju za případnou radu.

lenkaB — 11. 2. 2006 11:22

záleží to na Vašem věku - neřeknu to teď naprosto přesně, ale po 26 letech si studium už student musí platit sám a nezáleží na formě.

andreacerna — 11. 2. 2006 11:32

Je mi 24 let. Nevím, jestli to s tím nějakým způsobem souvisí. Děkuju za radu.

lenkaB — 11. 2. 2006 11:36

a máte to první studium ukončené? (vím, že ne řádně, ale jestli Vás náhodou ještě nevedou jako svou studentku....)
Můžu se zeptat o jakou částku se jedná? Studuji totiž dálkově a plánuji změnit obor....

andreacerna — 11. 2. 2006 11:40

Ukončené ho mám. Jedná se o částku 2087,-Kč měsíčně. Bylo mi to doručeno dnes poštou a strašně mě to naštvalo. Nepovažuji se za věčnou studentku. První studium se mi nezdařilo a po určité době jsem se rozhodla, že přeci jen chci mít vysokoškolské vzdělání. Teď jsem ukončila třetí semestr, ještě 3 mi tedy zbývají. Poplatek budu platit od června 2006.

lenkaB — 11. 2. 2006 11:51

tak to je poměrně hodně... asi bych se na Vašem místě informovala na studijním oddělení. Protože pokud Vám ještě nebylo 26, je to divné... řada mých kolegyň ze studia si školu platí, protože jsou starší, ale je to mnohem nižší částka - obzvláště u dálkového studia, kdy za Vás nemají téměř žádné náklady....

andreacerna — 11. 2. 2006 11:59

Díky za radu. Určitě se tam poptám, protože se mi to taky nezdá. Jinak přeji hodně zdaru při studiu.

_s_ — 11. 2. 2006 21:18

Věk studenta nehraje pro vyměření poplatku žádnou roli. Platí se každé další studium (nezáleží na tom, zda je to předcházející ukončeno řádně či předčasně). Těmto poplatkům se říká tzv. velké poplatky. Dále je zpoplatněno studium delší než je řádné + 1rok - tzv. malé poplatky. Forma studia nehraje pro určení poplatků žádnou roli. Údaje pro výpočet jsou čerpány z matriky studentů vysokých škol.

lenkaB — 11. 2. 2006 22:50

můžu se zeptat, jak vysoké ty částky jsou, zda to určuje sama škola, či je to nějak dáno jako pevná částka ze zákona? Plánuji totiž změnu školy a celkem by se mě to dotýkalo.... za to přesně ty poplatky jsou a na co slouží? vždyť přece u kombinovaného studia za nás nemají téměř žádné výdaje... moc děkuju za odpověď a příadně i odkazy nebo tip, kde bych mohla nalézt víc informací....

_s_ — 11. 2. 2006 23:05

Zákon o vysokých školách svěřuje stanovení výše poplatků do samosprávné působnosti vysoké školy. Je tedy pouze věcí rozhodnutí univerzity (nebo fakulty), jakou výši poplatků zvolí. Konkrétní výši zjistíte z vyhlášky Vaší školy. Např. v Brně viz odkaz  http://www.muni.cz/study/tuition.html

lenkaB — 11. 2. 2006 23:17

já jsem k tomu ještě našla přesné znění školského zákona:
http://certik.ruk.cuni.cz/asuk/zakon9804.html
Už jsem snad i pochopila, jak je to s těmi poplatky, cituji ze strának UP Olomouc:
"Studuje-li student déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za každý další započatý měsíc studia. Do doby studia se započte též doba předchozího studia v bakalářských a magisterských studijních programech, které nebylo řádně ukončeno (získáním akademického titulu). "
Andreo, myslím, že u Vás jde o to, že se Vám přičetla předchozí délka studia... a taky jsem byla překvapena, že je to tak vysoká částka, ale i na jiných VŠ se to pohybuje mezi 2000 - 3000 tisíci....
Ale moc chci za toto poděkovat, protože už aspoň vím, že je lepší to nynější studium ukončit ihned a aspoň nebudu překvapena, až mi přijde složenka :)