» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Maso a vnitřnosti https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=123 » Recept - kuře na moravský způsob https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=39801 |
Sakura — 17. 9. 2009 13:13 |
Omlouvám se, že vkládám stejný dotaz znovu - předtím jsem ho vložila na diskuzi o jídle, ale nikdo mi neodpověděl, tak snad budu mít štěstí tady na Pavlači, kam chodí hodně lidí. Díky! Původní dotaz je tady: |
Irik — 17. 9. 2009 13:23 |
Sakuro, moje babička dělala kuře na paprice, ale ne jako omáčku. Chvíli kuře podusila na cibulce a špeku, přidala sladkou papriku, sůl, česnek myslím ne, a pak to dala zapéct do trouby, aby chytlo barvu a kůrčičku. Tím, že bylo předtím podušené pod pokličkou nebo pod horním víkem pekáče (v troubě), nebylo suché. Dělala k tomu bramborový knedlík a zelí. |
Sakura — 17. 9. 2009 13:37 |
Irik, díky moc, to je možná ono! S tím česnekem si nejsem jistá, jestli tam byl nebo nebyl, je to už dávno, co jsem to jedla naposled, takových 10 let určitě. Ale kuře na paprice s omáčkou to určitě nebylo, bylo to normální kuře vcelku pečené v troubě a podlévané, ale ta voda se pak zbarvila trochu do červena či oranžova. Akorát babi i ta známá paní to dělávaly s rýží jako přílohou. |
Irik — 17. 9. 2009 15:58 |
Sakuro, hodně moravských receptů je šmrnclých červenou sladkou paprikou, je to vliv ze Slovenska. Také to zelí je na Moravě časté, ale kyselé, ne české sladké. A důležitý je tam taky ten špek...dá tomu jinou chuť. |
Hellga — 19. 9. 2009 2:16 |
Sakura - jestli jde o recept ze sedmdesátých let, tak to bylo normálně osolené a "popaprikované" kuře, pečené na másle...:jojo: ...na příloze už tak nesejde... :D To máslo tomu dávalo ten neopakovatelný šmrnc...depa špek! ;) U nás to bylo s bramborem a fakt chutný! :supr: Hele a dělalo se u vás "poslanecký žrádlo"? To bylo kuře na másle, k tomu na talíři "brambsalát" a těstoviny (flíčky, nebo široký nudle) a všechno "zakáplý", tím sosem z kuřete... Moc zajímavá a chutná záležitost! :jojo: |
Hellga — 19. 9. 2009 2:30 |
Jé hele, teď jsem si vzpoměla, z tý doby, na "utopence"... To byly hovězí plátky, ...naklepat a obalit v trojobalu, osmahnout na pánvy do normální barvy řízku, pak naskládat do "přiměřeně velkýho" pekáčku, navrch dát nakrájený rajčata, aspoň jeden plátek na "šnycl", zalít vodou, "ledva by vyčuhovaly" a šup s tím do trouby...a peklo s to, dokud se voda neztratila...Semo-tamo se strouhanka sice při servírování odloupla, ale stálo to za to...Měkký, křehký a dalo se to jíst i zastudena...:jojo: |
Sakura — 19. 9. 2009 3:09 |
Hellgo, já jsem mladší ročník a v sedmdesátých letech jsem byla ještě na houbách, ale to kuře jsem jedla tak v první polovině devadesátých let jako dítě. Nevím, zda jde o recept z té doby nebo léty prověřenou chuťovku. Nicméně to bylo to nejchutnější kuře, co jsem kdy jedla. Nejlepší by bylo se zeptat přímo té známé paní, prababička už nežije, ale bohužel na tu paní už nemám kontakt. Je ale dost dobře možné, že ten recept je tak jednoduchý, jak říkáš - sůl, paprika a máslo. Zkusím oba recepty, co jste mi tu poradily a uvidím, třeba se k té kýžené chuti propracuju. :) Děkuju vám moc oběma za odpověď! |
Irik — 19. 9. 2009 8:06 |
Sakuro, na máslo já zapomněla, protože to beru jako samozřejmost, že tam patří. Vždy peču kuře na másle...špek může být i nemusí. |
Tercila — 20. 9. 2009 12:49 |
Jůva :co:, mě nikdy nenapadlo, že je rozdíl mezi moravským a českým kuřetem. :) |
Mikeš — 21. 9. 2009 10:24 |
Není to třeba tohle? |
Sakura — 21. 9. 2009 17:17 |
Mikešku, díky, ale není. To byl opravdu jednoduchý recept, žádné klobásky ani houby. Ale jenom paprika, máslo a sůl jenom to určitě nebyly. Já často peču kuře tak, že ho osolím, posypu paprikou a navrch dám máslo, ale chuť to má jinou, než to kuře z Moravy. Ještě něco tam určitě navíc bylo. Že by ten špek?? |
dasad — 25. 9. 2009 15:17 |
a co treba tenhle recept a misto kralika pouzit kure? http://www.nadoma.cz/recepty/slug_177968 |
Tercila — 27. 9. 2009 14:54 |
sakura: ale chuť to má jinou, než to kuře z Moravy. Ještě něco tam určitě navíc bylo. |
Definitiv — 27. 9. 2009 15:46 |
Tercilo - výborný hořický trubičky měli teď na ForArchu :supr: Nevím jestli by se vyrovnaly těm z dob tvého mládí, ale oplatka (nebo jak se říká tomu obalu :lol: ) byla tenoučká a skoro průhledná a lepila se na patro a krémík byl máslovej až hrůza :supr: možná tu ještě najdu obal, nebyly z krámu, ale přímo od odvdavatele, takže jen takoevj igelitovej pytlík s lístečkem uvnitř ;) |
jaspinn — 1. 10. 2009 13:06 |
Omlouvám se za :offtopic: , ale na tohle prostě "musím" reagovat :D Hořické trubičky jsem totiž jako dítko školou povinné naprosto milovala a jíst je byl skoro obřad :D |
BOBOZH — 2. 10. 2009 17:02 |
Zdravím jaspinn,po přečtení Vašeho přízpěvku,jsem vzpomněl na mé mládi(je mi 65 let)Hořické trubičky jsme jako děti také mlsali,ale s dnešníma se to nedá srovnávat.Jak si pamatuji trubičky byly jen posypány cukrem a stočeny |
Nefrit — 6. 10. 2009 18:47 |
Takhle přesně jsem je jedla taky :) |