Sakura — 17. 9. 2009 13:13

Omlouvám se, že vkládám stejný dotaz znovu - předtím jsem ho vložila na diskuzi o jídle, ale nikdo mi neodpověděl, tak snad budu mít štěstí tady na Pavlači, kam chodí hodně lidí. Díky! Původní dotaz je tady:

Ahoj! Moc ráda bych sehnala recept na kuře na moravský způsob. Alespoň myslím, že to je recept z Moravy, protože půlka mojí rodiny odtamtud pochází a kuře takto připravovala moje prababička. Stejně tak i jedna známá rodina z Valaššského Meziříčí. Jedla jsem to jako dítě a od té doby už nikde jinde, jsem totiž z Prahy a moje pražská rodina připravovala kuře jinak. Ale to moravské bylo vynikající. Proto prosím kuchařinky z Moravy, které by se podělily o recept. Pamatuju si, že šťáva z toho pečeného kuřete byla dost červená, nebo spíš oranžová, takže předpokládám, že se tam dávalo hodně papriky v prášku, také asi česnek. Moc ráda bych to opět po letech ochutnala. Díky!

Irik — 17. 9. 2009 13:23

Sakuro, moje babička dělala kuře na paprice, ale ne jako omáčku. Chvíli kuře podusila na cibulce a špeku, přidala sladkou papriku, sůl, česnek myslím ne, a pak to dala zapéct do trouby, aby chytlo barvu a kůrčičku. Tím, že bylo předtím podušené pod pokličkou nebo pod horním víkem pekáče (v troubě), nebylo suché. Dělala k tomu bramborový knedlík a zelí.

Jinak já můžu doporučit kuře na zelí. Do pekáče dám nakrájený špek, cibulku na kostičky, osmahnu na plotýnce, vmíchám asi půl kila kysaného zelí (může být i více, šťáva se slije) a na to dám na kousky rozkráté koře. Buď dávám sůl a červenou papriku, nebo jen trochu grilováku. Také tak 40 dusím v troubě v přikrytém pekáči a pak dopeču otevřené. Zelí tak nemusím vařit zvlášť. Prosákne pěkně šťávou. Mňamka.

Sakura — 17. 9. 2009 13:37

Irik, díky moc, to je možná ono! S tím česnekem si nejsem jistá, jestli tam byl nebo nebyl, je to už dávno, co jsem to jedla naposled, takových 10 let určitě. Ale kuře na paprice s omáčkou to určitě nebylo, bylo to normální kuře vcelku pečené v troubě a podlévané, ale ta voda se pak zbarvila trochu do červena či oranžova. Akorát babi i ta známá paní to dělávaly s rýží jako přílohou.

Irik — 17. 9. 2009 15:58

Sakuro, hodně moravských receptů je šmrnclých červenou sladkou paprikou, je to vliv ze Slovenska. Také to zelí je na Moravě časté, ale kyselé, ne české sladké. A důležitý je tam taky ten špek...dá tomu jinou chuť.

My taky jíme kuře s rýží, ale bybíčka to kuře dělala na způsob vepřa knedla zela, protože jsme jako děcka vepřo nechtěli.

Navíc když jsme byli malí, tak se myslím ještě ani žádná grilovací směska neprodávala, tak se na to kuřátko dávala často sladká paprika.

Hellga — 19. 9. 2009 2:16

Sakura - jestli jde o recept ze sedmdesátých let, tak to bylo normálně osolené a "popaprikované" kuře, pečené na másle...:jojo: ...na příloze už tak nesejde... :D To máslo tomu dávalo ten neopakovatelný šmrnc...depa špek! ;) U nás to bylo s bramborem a fakt chutný! :supr: Hele a dělalo se u vás "poslanecký žrádlo"? To bylo kuře na másle, k tomu na talíři "brambsalát" a těstoviny (flíčky, nebo široký nudle) a všechno "zakáplý", tím sosem z kuřete... Moc zajímavá a chutná záležitost! :jojo:

Hellga — 19. 9. 2009 2:30

Jé hele, teď jsem si vzpoměla, z tý doby, na "utopence"... To byly hovězí plátky, ...naklepat a obalit v trojobalu, osmahnout na pánvy do normální barvy řízku, pak naskládat do "přiměřeně velkýho" pekáčku, navrch dát nakrájený rajčata, aspoň jeden plátek na "šnycl", zalít vodou, "ledva by vyčuhovaly" a šup s tím do trouby...a peklo s to, dokud se voda neztratila...Semo-tamo se strouhanka sice při servírování odloupla, ale stálo to za to...Měkký, křehký a dalo se to jíst i zastudena...:jojo:

Sakura — 19. 9. 2009 3:09

Hellgo, já jsem mladší ročník a v sedmdesátých letech jsem byla ještě na houbách, ale to kuře jsem jedla tak v první polovině devadesátých let jako dítě. Nevím, zda jde o recept z té doby nebo léty prověřenou chuťovku. Nicméně to bylo to nejchutnější kuře, co jsem kdy jedla. Nejlepší by bylo se zeptat přímo té známé paní, prababička už nežije, ale bohužel na tu paní už nemám kontakt. Je ale dost dobře možné, že ten recept je tak jednoduchý, jak říkáš - sůl, paprika a máslo. Zkusím oba recepty, co jste mi tu poradily a uvidím, třeba se k té kýžené chuti propracuju. :) Děkuju vám moc oběma za odpověď!

Irik — 19. 9. 2009 8:06

Sakuro, na máslo já zapomněla, protože to beru jako samozřejmost, že tam patří. Vždy peču kuře na másle...špek může být i nemusí.

Tercila — 20. 9. 2009 12:49

Jůva :co:, mě nikdy nenapadlo, že je rozdíl mezi moravským a českým kuřetem. :)
Bez másla, červené papriky, kmínu, česneku a cibule jsem ho snad nikdy nepekla (Slovácko). :)
Až v posledních letech při dopékání přidávám do šťávy ještě tu "šťávu k masu" v kostkách, ani nevím, jestli od Vitany, Maggi nebo...

Jinak rozdíl mezi mojí moravskou maminkou a její českou švagrovou jsem zavnímala už jako děcko. Moje máma vypíkala a vařila k obědu běžně dvě jídla (nejedla jsem to, co táta a rodiče smýšleli demokraticky) ;) a teta z Plzně chtěla po rodině medaile, když jim umíchala puding :D :D :D.

Mikeš — 21. 9. 2009 10:24

Není to třeba tohle?

Sakura — 21. 9. 2009 17:17

Mikešku, díky, ale není. To byl opravdu jednoduchý recept, žádné klobásky ani houby. Ale jenom paprika, máslo a sůl jenom to určitě nebyly. Já často peču kuře tak, že ho osolím, posypu paprikou a navrch dám máslo, ale chuť to má jinou, než to kuře z Moravy. Ještě něco tam určitě navíc bylo. Že by ten špek??

dasad — 25. 9. 2009 15:17

a co treba tenhle recept a misto kralika pouzit kure? http://www.nadoma.cz/recepty/slug_177968

Tercila — 27. 9. 2009 14:54

sakura:  ale chuť to má jinou, než to kuře z Moravy. Ještě něco tam určitě navíc bylo.

Sakuro...a nemůžou to být třeba "vzpomínky"? Znáš to: tohle bejvávalo ouplně jiný, lepší, teď už to takový neni.
Já takhle hledám Hořické trubičky z dob mého mládí. Jsou jich dnes plné regály, ale - žádné nechutnají jako tehdy před 30 lety.... :)
Tak mě jenom napadlo, jestli to s tím kuřetem nemáš třeba podobně.... :)

Definitiv — 27. 9. 2009 15:46

Tercilo - výborný hořický trubičky měli teď na ForArchu :supr: Nevím jestli by se vyrovnaly těm z dob tvého mládí, ale oplatka (nebo jak se říká tomu obalu :lol: ) byla tenoučká a skoro průhledná a lepila se na patro a krémík byl máslovej až hrůza :supr: možná tu ještě najdu obal, nebyly z krámu, ale přímo od odvdavatele, takže jen takoevj igelitovej pytlík s lístečkem uvnitř ;)

Sorry za offtopic, na moravský kuře se zeptám muže jen co dorazí domu, třeba bude vědět ;)

jaspinn — 1. 10. 2009 13:06

Omlouvám se za :offtopic: , ale na tohle prostě "musím" reagovat :D  Hořické trubičky jsem totiž jako dítko školou povinné naprosto milovala a jíst je byl skoro obřad :D
Pomalu jsem rozbalovala tu oplatku okolo krému, a nakonec jedla jenom ten ztuhlý krém...mňam...ale dnes se  ty "pravé" s těmi minulými nedají srovnat, a nejsou to jen vzpomínky, protože ty původní trubičky měly ten tenounký oplatek zřejmě ještě za tepla než ho stočili a naplnili posypaný krystalovým cukrem - proto mi teď připadají jiné, je to jenom oplatek a krém...ten křupavý cukr mi tam chybí....

Ještě jednou sorry za :offtopic:

BOBOZH — 2. 10. 2009 17:02

Zdravím jaspinn,po přečtení Vašeho přízpěvku,jsem vzpomněl na mé mládi(je mi 65 let)Hořické trubičky jsme jako děti také mlsali,ale s dnešníma se to nedá srovnávat.Jak si pamatuji trubičky byly jen posypány cukrem a stočeny
žádný krém.Prodávaly se v papírové krabičce asi 20cm vysoké a trubičky byly asi 2cm v průměru.To všechno vodnes čas jak zpíval Waldemar Matuška.

Nefrit — 6. 10. 2009 18:47

jaspinn napsal(a):

Omlouvám se za :offtopic: , ale na tohle prostě "musím" reagovat :D  Hořické trubičky jsem totiž jako dítko školou povinné naprosto milovala a jíst je byl skoro obřad :D
Pomalu jsem rozbalovala tu oplatku okolo krému, a nakonec jedla jenom ten ztuhlý krém...mňam...ale dnes se  ty "pravé" s těmi minulými nedají srovnat, a nejsou to jen vzpomínky, protože ty původní trubičky měly ten tenounký oplatek zřejmě ještě za tepla než ho stočili a naplnili posypaný krystalovým cukrem - proto mi teď připadají jiné, je to jenom oplatek a krém...ten křupavý cukr mi tam chybí....

Ještě jednou sorry za :offtopic:

Takhle přesně jsem je jedla taky :)