Patricie1 — 10. 2. 2006 14:48

Dobrý den vespolek
Mám dotaz - pracovala jsem před několika lety s firmou na Praze 4 - jsou to cizinci a mají hotel . Po asi 10 měsících spolupráce jsme s nimi ukončili veškerou činnost / nechtěli nám totiž dávat doklady - faktury - chtěli vše na černo - museli jsme jim až vyhrožovat finančním úřadem / .
Nyní máme problém právě s finančním úřadem . Problém je v tom , že všichni zaměstnanci v hotelu tam byli na "černo" - to jsme nemohli ani tušit . No a problém je v tom , že doklady nám vystavovali vždy po zaplacení na recepci - recepční . Jenže ti papírově vlastně nikde nejsou !!!! Nějaké osoby jsme dohledali a ti před komisí na finančním úřadě uvedli , že zde byli zaměstnáni a že jim byla slíbena smlouva , ale vlastně žádnou nikdy nedostali - proto také záhy odešli . Majitelka hotelu nepřiznala několik větších faktur aby nemusela platit daně - ty faktury vystavila recepce při platbě v hotovosti - nyní ona tvrdí , že ty faktury nikdy neviděla , že tam není její podpis - také tvrdí , že si ty peníze asi nechal manažer ....
Mohu podat na onu " podnikatelku " trestní oznámení , že zaměstnávala lidi na " černo " ?? Je na to vůbec nějaký zákon ?
může se to stát každému - nikdy nevite když vkročíte do nějaké firmy jestli ten kdo vám dává paragon je oficiálně zaměstnám a pak vám finančák neuzná doklady , protože podpis na dokladu není majitele firmy !

EFG — 10. 2. 2006 22:35

Hm, a Vám to po celou dobu přišlo legální? Hlavně, když máte odbytiště pro svoje výrobky či služby. Také firmy mám rád:lol:

Patricie1 — 10. 2. 2006 23:12

Co by nám jako mělo přijít legální . Máme cestovní agenturu a zprostředkováváme ubytování cizincům . Praxe je taková , že se složí záloha na rezervaci a poté se vše doplatí buď při příjezdu či fakturou po odjezdu hostů . Tam chtěli platit vše předem - tak jsme byli nuceni to respektovat . / bohužel všude je spousta neplatičů , tak nám to vůbec nepřišlo nijak divné / . Bohužel pak jsme se s paní majitelkou nějak nepohodli právě kvůli fakturám - pořád nám dávali příjmové doklady , ale slibované faktury nikde . Ale bohužel cestovka nemůže někde skončit jako třeba prodavač ponožek - máme nasmlouvané hosty několik měsíců dopředu a tak jsme už zastavili příjem dalších rezervací a jen počkali až přijedou poslední hosté . Bohužel po 3 letech nás finančák vyzval k předložení dokladů , jelikož mají s doklady velké problémy . Ale teď je máme spíše my - my máme na dokladech podepsané lidi , kteří tam vlastně nikdy oficiálně nepracovali a já ani pořádně nevím jak se jmenují !!!!

EFG napsal(a):

Hm, a Vám to po celou dobu přišlo legální? Hlavně, když máte odbytiště pro svoje výrobky či služby. Také firmy mám rád:lol:

Ero — 11. 2. 2006 11:55

...na těch dokladech mají snad aspon razítko...nebo ani to ne? Pak by to byla záležitost hotelu, zda zaměstnávali na če¨no lidi, či ne...ten první doat je dost chaotický pro neznalého, takže vy jste nepracovala, ale spolupracovala, to je asi , že jste měli nějakou firmu a druhá vám asi poskytovala služby.Já bych navrhla FU, aby v součinnosti s vámi začali prověřovat i firmu/hotel/ a jejich zaměstnance a pak by jim asi mělo??? dojít, že hotel nefungoval o jedné osobě....myslím, že je to pěkná, ale zdlouhavý problém pro kriminálku, ty by dohledala hooodně...ale popud by tam měl dát FU pro úpodezření z páchání trestné činnosti a uviděla by jste, jak by si všichni vzpomněli a někteří by zase ztratili pamět...jako v parlamentu....evidentně tam jde o několik trestních činů a o to by se měl zajímat hlavně FU, tomu utíkaly penízky za stát !!! Vy sama se do toho neangažujte, znám případy, kdy se podváděný o¨brátil na kriminálku o pomoc v domnění, že odhalí a pomůžou a nakonec z toho balezl nejhůře, tak pozopr, nežijeme v právním státě !!!

EFG — 11. 2. 2006 16:34

ERO má naprostou pravdu. Nežijeme v pávním státě. Slušný člověk je snadná kořist pro policii, exekutory, soudce a FÚ. Všechno se otočí proti Vám a grázl je vychechtanej.

Ero — 11. 2. 2006 20:07

Patricie, já ti rozumím, ale ted je lepší ze sebe udělat trochu blbce a na finančáku spíše hledat jako pomoc, zda by určité věci nešly dohledat právě u té firmy a pokud by to bylo tak moc nejasné, je jejich povinností to postoupit policii......to by mě tak moc netrápilo, policie to může rozpracovat až po hosty a jejich výpovědi, ale aby jsi z toho ty vylezla čistá, já bych se tím tak moc nezaobírala, to bylo na černo na jiné straně !!!