M — 10. 2. 2006 14:23 |
Za chvíli dosáhnu plnoletosti, ale k vaření se moc nedostanu. Jsem občas na víkend u svého přítele a už mi docházejí nápady, co vařit a střídat pořád šunkofleky s palačinkami apod. začíná být nuda. Když se doma mamky zeptám, jak se třeba dělá rajská, tak mi odpoví, že už jsem dost stará a měla bych to vědět. Ona prý už ve 13-ti běžně dělala vepřo-knedlo-zelo. Ale jak bych to měla umět, když mi nikdo nic neukáže? :) Proto se obracím na toto fórum, vidím, že jste tu hodně zběhlé a zkušené, a nějaké recepty a popř. i fígle bych uvítala. Myslím, že by se to hodilo nejen mě. Děkuju!!:)
|
evčina — 10. 2. 2006 14:43 |
M......... je pravda,že láska prochází žaludkem,ale zaráží mě přístup tvé mamky,myslím,že to je vizitka její,že tě víc nenutila pomáhat při vaření.Asi je to pro ní pohodlné takhle tě odbít.Každá jsme nějak začínala a nikomu se nechtělo v útlém věku hrnout do vaření.Neboj recepty budou děvčata se ti určitě ozvou.Já také nějaký přidám,ale momentálně nemám čas.Ozvu se později.

|
helena — 10. 2. 2006 14:46 |
M - zkus se podívat na starý Babinet - někde je tam podobné téma a dost receptů a rad.
|
M — 10. 2. 2006 14:53 |
Nejsem na tom až tak bídně :), ale je fakt, že mamka fakt nemá ráda, když se jí někdo v kuchyni plete. Když jí chci pomoct (spíš, abych od ní něco okoukala), tak mi tak akorát řekne, abych oškrábala brambory a víc se jí tam nepletla. Takhle se těžko něco naučím. Taťka umí vařit skvěle, ale většinou vaří přes týden, kdy jsem ve škole a když přijdu domů, je hotovo. Za recepty a rady předem moc moc děkuju!!
|
Lucka 1 — 10. 2. 2006 17:28 |
A co by si ráda za receptíky?Já se taky učila vařit od nuly, protože moje milovaná maminečka vždycky uvařila dřív než jsem se vzbudila.Dnes už rok bydlím s manželem ve svém, takže jsem se to musela naučit.(Je mi 22, takže nemůžu říct, že mě léta praxe naučili)A nejlepší pochvalou je vypasený bříško mýho manžela.Výborná je "kuchařka pro začátečníky"
|
Bety — 10. 2. 2006 18:06 |
Mleté maso v bramborové kaši? Uvaříme bramborovou kaši klasickým způsobem, s mlékem a máslem. Mleté maso ochutíme podle vlastního uvážení, mírně opražíme na pánvičce, aby se začalo "rozpadat" - to opražení není nutné, ale když to uděláš, lépe se pak rozprostírá. Polovinu kaše dáme na spodek pekáčku, na to rozprostřeme to maso, na maso kysané zelí, na zelí druhou polovinu bramborové kaše. Nahoru můžeme dát tenké proužky špeku nebo anglické. Pečeme odkryté, dokud brkaše nezrůžoví. Pekáček není nutné vymazávat, protože v té kaši je máslo. Můžeš to udělat i bez toho zelí. Ale pozor - po upečení nechat chvilku vychládnout, aby se to neroztíkalo jak začneš nabírat, ta kaše tvoří takovou pokličku a uvnitř je to moc horké.
|
Stelička — 10. 2. 2006 18:11 |
Ano, "Kuchařka pro začátečníky" byla před hodně (ouvej) léty mým stálým partnerem v kuchyni. Je dobře udělaná a dodnes po ní někdy sáhnu - třeba i kvůli palačinkám, když chci mít jistotu, že už i první palačinka se neroztrhá :) .
|
Bety — 10. 2. 2006 18:12 |
Mleté maso v rýžovém papíře? Mleté maso ochutíme podle sebe, můžeme do něj přidat např. i zeleninu, nakrájené zelí, žampiony apod. podle vlastního uvážení. Rýžový papír (ten kulatý v Kauflandu stojí nějak přes 20 Kč nevím přesně) - několik kousků namočíme, až se stane vláčným vytáhneme na utěrku. Tvoříme oválky z mletého masa, dáme je na rýžový papír, zabalíme, osmažíme na tuku. Doma vyrobené jsou stejně dobré jako z čínské restaurace a můžeme plnit čímkoliv. Nenamáčíme příliš mnoho papíru najednou, na utěrku vytáhneme vždy jeden, naplníme, odložíme, další...
|
M — 11. 2. 2006 9:19 |
Díky moc! Po kuchařce taky sáhnu, ale podle ní jsem schopná udělat tak akorát koláč nebo buchtu. Občas tam není napsáno, jestli se to má vymazat, jak často maso podlévat apod.
|
Stelička — 11. 2. 2006 10:18 |
Ale to právě v Kuchařce pro začátečníky je. Donekonečna u každé polévky se opakuje přesný postup, jak udělat jíšku apod.
|
lepista — 11. 2. 2006 10:37 |
To znám. Moje máma byla stejná a vařit jsem se učila až jsem začala bydlet sama. Pomohla mi normální kuchařka, věci jsem dělala tak nějak intuitivně. Dokonce jsem nikdy nic nezkazila, že se to nedalo jíst.
Myslím, že někdo k vaření má blíže někdo k němu nemá vztah vůbec. Má sestra, která je o hodně mladší a máma na ní měla čas a učila ji vařit, tak bohužel je antitalent na vaření a dodnes ( je již 7 let vdaná a tudíž i vaří denně) se to od ní nedá moc jíst. Vaření je pro ni navíc i dost náročnou prací, kdyžto mě jde tak nějak samo....
|
Verča — 13. 2. 2006 15:34 |
ŠPANĚLSKÉ PTÁČKY
4 plátky zadního hovězího masa, 40g prorostlé uzené slaniny, 50g měkkého salámu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 sterilizovaná okurka, 1 cibule, obyčejná hořčice, hladká mouka, pepř, sůl, olej.
Maso naklepeme do šířky, osolíme opepříme, potřeme hořčící , obložíme plátky slaniny, hranolky nakrájeného salámu a okurky a čtvrtkami vejce, Plátky zavineme, upevníme párátkem nebo bílou nití a obalíme v mouce. Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji , přidáme ptáčky a opečeme je ze všech stran. Podlijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Během dušení obracíme a podle potřeby podléváme horkou vodou. Když jsou závitky měkké, zamícháme do šťávy 1 lžíci hořčice - může být i pikantní a několik minut povaříme. Podáváme s ryží.

Sypká rýže
Do velkého množství vody dáme vařit rýži na 5 minut. Potom ji slijeme a dáme do misky ( ne z umělé hmoty). Misku s rýží vložíme do kastrolu na odpařovák , podlijeme menším množství vody, aby se mělo co odpařovat. Přikryjeme pokličkou a vaříme rýži na páře 15 minut. Na vrch na rýži (do misky) můžeme dát kousek másla, pár hřebíčků a kousek cibule.

|
Verča — 13. 2. 2006 17:56 |
Bůček na česneku s nastavovanou kaší.
600g libového vepřového bůčku, sůl, česnek, 2 cibule, mletá parika
Kaše : 500g oloupaných brambor, asi 6 lžic mléka, 150g trhaných krupek, sůl, mletý pepř, majoránka, česnek.
Vepřový bůček vykostíme a nakrájíme na plátky, trochu je naklepeme, potřeme prolisovaným česnekem, osolíme a posypeme paprikou a rozložíme v jedné vrstvě do pekáče. Vložíme do horké trouby a přidáme cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, pečeme asi 2 minuty, pak vše podlijeme horkou vodou a pečeme až bůček změkne.
Kaše: Brambory nakrájíme na stejně velké kousky a uvaříme do měkka v osolené vodě, scedíme, rozšťoucháme šťuchadlem, přidáme vařící mléko a ušleháme kaši. Přidáme propláchnuté uvařené a ocezené trhané krupky, koření, prolisovaný česnek a vše promícháme.
Bůček se dá obměnit opečeným buřtem nebo plátkem uzeného. Jako oblohu na talíř dáme na kolečka okurku, rajčátka, ledový salát atd.........

|
Verča — 13. 2. 2006 18:32 |
Ovocné knedlíky s jablky v bramborovém těstě
500g brambor, 1 žloutek, 300g hrubé mouky, sůl, jablka, osmažená strouhanka na lžičce tuku, cukr na posypání, tuk na omaštění.
Brambory uvaříme ve slupce den předem, slijeme a necháme stát. Příští den je oloupáme, na struhadle nastrouháme, přidáme mouku, žloutek, osolíme a zaděláme na hustší těsto. Těsto rozválíme na 3-4 mm silný plát, rozdělíme na čtverce (podle toho, jak chceme velké knedlíky) poklademe kousky nakyslých (jsou pikantnější) i běžných jablek a dobře uzavřeme ( nejlépe zmáčknout v dlani). Jablka můžeme zabalit i do tlustšího obalu než třeba švestky, také proto, že se nám se silnějším těstem na nestejných hranách jablkových čtvrtek lépe pracuje. Knedlíky zaváříme do vroucí osolené vody, vařečkou je u dna prohrábneme a vaříme zhruba 5-8 minut podle tuhosti jablek. Po 5-8 minutách vyndáme 1 knedlík, který vyplaval na povrch, rozkrojíme a zkusíme, jestli je uvařený - vidíme na řezu. Hotové knedlíky vylijeme na síto, necháme okapat a obalujeme v osmažené strouhance, kterou jsme si předem osmažili. Na talíři cukrujeme moučkovým cukrem a mastíme.

|
jahoda — 13. 2. 2006 19:46 |
M...-spousta mých kámošek, když se vdaly, taky neuměly vařit a moc si chválily Receptury teplých pokrmů, tzv.normy.Z norem se vaří v jídelnách a hospodách a postup vaření tam je podrobně popsán-třeba i to,že brambory máš oloupat.A jsou tam všechna klasická jídla i ta rajská
|
Zuzajda — 13. 2. 2006 22:48 |
Jsem vyučená kuchařka, v prvním ročníku jsme jenom loupali cibuli, v druhém jsme si to zopákli,prý aby jsme to nezapoměli a ve třetím na nás řvali, jakto že nic neumíme. Takže co jsme neobkoukali, to jsme neuměli. Vaření ale není žádná věda. Napiš jaký chceš recept a já se ti ho budu snažit poslat. Jenom na netu nejsem tak často. Tak prominˇ,kdybych se dlouho neozývala.
|
M — 15. 2. 2006 16:56 |
Děkuju za ochotu. Zrovna by mě zajímal třeba bramborovej guláš (běžný, kam se dává gulášové koření, zvládnu).
|
Verča — 15. 2. 2006 17:21 |
BRAMBORY NA PAPRICE
75 dkg bramor, 5 dkg cibule, sůl, 2 dkg másla, sladká paprika, 1/4 l kyselé smetany, 20 dkg uzených ryb.
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme dusit na usmaženou cibulku s přidáním papriky. Nedodušené brambory zalijeme kyselou smetanou, přidáme staženou uzenou rybu, nakrájenou a zbavenou kostí. Pokrm dáme ještě povařit, až jsou brambory úplně měkké. Když by se brambory nerozvářely vůbec, můžeme do smetany přidat 1 dkg hladké mouky na zahuštění omáčky, jinak jí rozvařené brambory zahustí samy.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ S RAJČATY
800g brambor, 100 ml olivového oleje,3 cibule, 4 rajčata, sůl, 1 lžička mleté papriky, 1 svazek petrželky.
Brambory oloupeme, omyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. V kastrolu rozehřejeme olivový olej a vložíme do něj pokrájené brambory. Cibuli oloupeme, nakrájíme na velké kostky a přidáme k bramborám. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme, odstraníme stopky a odstraníme zrníčka. Dužinu nakrájíme na kousky a přidáme k bramborám. Bramborový guláš osolíme a ochutíme paprikou. Přikrytý poklicí dusíme asi 30 minut, občas zamícháme. Petrželku omyjeme, usušíme, otrháme lístky, jemně posekáme a guláš posypeme.

|
Zuzajda — 15. 2. 2006 19:45 |
BRAMBOROVÝ GULÁŠ 400g brambor,2-3 cibule,4 lžíce sádla, 2 lžičky sladké mleté červené papriky, půl lžičky pálivé mleté červené papriky, mletý černý pepř, masový vývar(hov.bujón,), 100g párků,majoránka, může být taky petrželka
V rozehřátém sádle(může být olej) zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme očištěné nakrájené brambory, přisypeme papriku, zalejeme vývarem, přiklopíme pokličkou a dusíme dokud nejsou brambory téměř měkké. Pak přidáme nakrájené párky. Do hrníčku si dáme 1-2 lžíce hladké mouky a rozmícháme s vodou. To nalejeme do guláše,(častěji míchat )necháme provařit a dochutíme solí a majoránkou.Podáváme s pečivem.
|
Marťula — 15. 2. 2006 20:55 |
Bramborový guláš podle oka :
Velkou cibuli osmahnu na sádle nebo na oleji.Nebo ......když mám slaninu nakrájím na kostičky ,osmahnu,přidám nakrájenou cibuli a míchám do zlatova,narychlo zamíchám sl.papriku(přidelším opražení by mohla zhořknout.).Přidám potřebné množství nakrájených brambor,opepřím,osolím,přidám česnek ,majoránku,kmín a doleju po okraj brambor vodou.Dusím do poloměkka.Potom doleju potřebné množství vody(tak akorát-kolik kdo chce omáčky) ,až se začne vařit,dolévám guláš vodou a mezitím si namíchám vodovou jíšku z vody a z hl.mouky a . Jíšku potom dolévám do guláše postupně.Podle toho jak ho chce mít dotyčný hustý.Do guláše přidávám MasoX,Gulášovou kostku atd....................každý podle chuti.Zapomněla jsem....během vaření přidávám i rajský prolak .Hlavně se nikdo nebojte a vařte :o))))))
|
Verča — 15. 2. 2006 21:43 |
Marťulo, mě babička vždycky říkala, že se majoránka přidává až na konec, až do hotového jídla - guláše nebo polévky,že se prý nesmí vařit.........Tak to dělám podle babičky a majoránku sypu až když vypnu sporák. Nevím, zda je to z důvodu, že by jídlo zhořklo, ale kdyby bylo majoránky hodně, tak ano.
|
Bety — 16. 2. 2006 8:13 |
Jistý čas jsem dělala technologa stravování. Podle hyienických předpisů, platných i v EU, je nutno koření provařovat 20 minut,a pokud se používá na tzv, "minutky", které se 20 minut neupravují tepelně, je nutno použít pouze před začátkem tepelné úpravy, toto platí i pro majoránku. Je to z toho důvodu, že koření je jedna z nejrizikovějších poživatin ohledně sporů plísní, majoránka patří mezi ty hodně rizikové (dále např. mletá paprika ) - podrobnosti např. v publikaci Hygienické přepisy v provozovnách veřejného stravování. Možná jste si všimly, že i některé prodejny s potravinami jsou už označeny samolepkou HACCP což znamená že od 1. května minulého roku soubor těchto hygienických předpisů, platný pro všechny provozovny, které se zabývají potravinami, ať je to prodejna nebo stravovací provoz, platí i v naší republice. Spory plísní jsou velmi nebezpečné a pouhým zrakem je neodhalíme, ale každoročně Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí rozbory koření a dopadnou dost katastrofálně (stejně jako mletá káva).
|
Bety — 16. 2. 2006 8:15 |
P.S. : Majoránka nezhořkne tím, že se vaří, může se klidně přidat i na začátku vaření. Naopak, kdybychom příliš dlouho pražili mletou papriku např. na cibulce na guláš, tak to by zhořknout mohlo.
|
Marťula — 16. 2. 2006 12:36 |
Verčo,taky jsem slyšela,že majoránka se má dávat až nakonec,ale důvod nevím.Není to třeba kvůli tomu,že víc majoránka voní,když se tolik neprovaří? Jinak já ji přidávám většinou trochu na začátku vaření a trochu na konci.
|
Verča — 16. 2. 2006 14:53 |
BRAMBOROVÝ GULÁŠ S KLOBÁSOU
600g oloupaných brambor, 2 cibule, olej, mletá sladká i pálivá paprika, drcený kmín,sůl,2 lžíce hladké mouky,několik hub, 100g klobásy, 2 lžíce rajčatového protlaku, česnek, 1 lžíce sypké polévkové kořenící směsi, kousek papriky, maletý pepř, majoránka.
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, vmícháme mletou papriku, kmín, po zpěnění zalijeme trochou vody a uvedem ji do varu. Přidáme na kostky nakrájené brambory, sůl a dusíme pod poklicí, až jsou brambory poloměkké. Zahustíme je světlou jíškou z oleje a hladké mouky, rozmícháme a přidáme na plátky nakrájenou klobásu, rajčatový protlak, česnek, kořenící směs a dusíme až brambory změknou. Nakonec vmícháme majoránku, prohřejeme a při podávání porce posypeme paprikou nakrájenou na nudličky a čerstvě mletým pepřem.

|
M — 16. 2. 2006 16:15 |
Díky moc, hned ho o víkendu zkusím (když mě chvíli nechaj v kuchyni) :)
|