ride.m — 26. 8. 2009 14:37

Prosba o radu ... nazor.

Ten kdo to zazil (zanet zubu) a neni zrovna masochista, jiste vi o cem je rec. Tri tydny me bolel ukrutne zub (sestka dole)vypadla mi plomba, takze sem si hloupe myslela, ze je to bolest jen z te vypadle plombicky.Bolest ale ne a ne odejit (co sem si taky myslela, ze ?)...zubare se bojim, ale nedalo se nic delat a na doporuceni kamaradky sem vlitla do ordinace "jejiho" zubare.

Pry mam zanet zubu, ze mi to ted jen ocisti okolo.Pichul mi injekci, cekal cca.5minut a sel na vec. Bolest, kterou sem pri zakroku citila se rovnala vsem tech 3 tydnum agonie dohromady.Bolest sem citila i pri odsavanim vzduchu...za cca.10 minut to bylo hotove.Mam v zubu umrtvovaci vlozku (nazev si nepamatuju) s tim, ze mam za 3 tydny dorazit na cisteni kanalku - zubar me jeste ve dverich "uklidil" a oznamil, ze to bude cistit asi na dvakrat, takze priste nemam jeste pociat s vyplni.Musim podotknout, ze pusa mi zacala brnet cca.po 30minutach opusteni ordinace (je to normalni ??).

Ted je to tyden od me prvni navstevy a zub stale chvilkama boli - uz to teda neni ta vystrelovaci bolest do spanku, ale zub misty boli.

Sem samo sebou totalne v pytli z pristi navsevy u zubare,  protoze vsude ctu, jak cisteni zubnich kanalku nemuze a nema bolet (zdroj.: zubni poradna Mudr.Kopeckeho na netu), ale bojim se.Docela me zarazi, ze muj new zubar cekal jen 5 minut, nez se do me pustil - loni jsem byla na trhani "moudraku" (jiny zubar), kde moje zubraka vazne cekala po 3 injekcich az mi pusa totalne "zdreveni".

Mate nekdo podobnou zkusenost, resp. muzete se nedko podelit o svoji story se zanetem zubu a pristupem sveho zubare ?

P.S.: Omlouvam se za delsi popis ....

Olympia — 26. 8. 2009 16:14

Mela jsi smulu na zubare. Spravne by mel cekat minimalne 20 minut a zeptat se, zda pusu jeste citis nebo uz je "mrtva". A az pak mel zacit delat na tvem zubu. Cely zakrok te nemel bolet, mela jsi citit jen jakoby tupe tahani v puse, ale zadnou bolest. To, ze ti pusa zacala brnet, az jsi vysla z ordinace, to byla prave ta spravna doba, kdy mel tvuj zubar teprve zacit delat na tvem zubu.
Ja jsem to zazila loni, byla jsem strachy bez sebe, ze jsem v cekarne malem omdlela, ale zubarka byla zlata, nic nebolelo.
Moje rada - zmen zubare, pokud je to mozne. Podobneho, jako ty popisujes, jsem taky zazila a sla jsem od nej pryc.

Aneri — 30. 8. 2009 17:53

Nene, nezáleží, zda je injekce píchnutá  před 5ti či 30 ti minutami, ono toziž záleží na tom, CO kdo píchá !!! Mě lékěř pro jistotu /ví, jak trpím/ říká, co dělá....a i já jsem si myslela, že za 5 minut nic neumrtví. Není pravda, nevím, co mi píchl, ale oprravdu 5 minut stačí! Jenže...pokud je zánět v zubu, upozornoval mě, že stejně injekce nezabere, v tom je problém !!! Ale zase se mi injekce rozchází až 2-3 hodiny, záleží také na tom, kolik vpichů dá. Já mívám většinou 3.
Pokud máš nervy umrtvené, mělo  by dojít k vyčištění kanálků, zaplnění. Později snad nějaká nástavba na zub.
Já myslím, že pokud ten zubař nebyl úplně pitomý, postupoval celkem správně, zánět je zánět.....
Já mám sice zubů dost, ale ne všechny jsou už  moje........

selaviii — 30. 8. 2009 19:11

Přidávám se k Aneri, nedávno jsem totéž absolvovala a moje zubařka čeká, až začne pusa brnět, ještě předtím ťukne a zeptá se, jestli něco cítím a pak teprve pokračuje.
Vždycky jsem se zubaře bála, ale od té doby, co jsem přešla k jiné doktorce, absolutně nemám strach, je ohleduplná a citlivá.

ride.m — 30. 8. 2009 20:51

hmmm...diky vsem.jj-ja si myslim (ted, po precteni par clanku na netu), ze injekce nemohla pusobit jen diky tomu zanetu - ted sem nekde cetla, ze zanet zmeni Ph v ustech, takze injekce teoreticky nema sanci na zapusobeni ... muj zubar mi ji tam slehnul jen asi "na oko" - naprosto ho chapu ... kdyby mi ji nedal (a cert uz vem to, ze me to bolelo), tak ma po ordinaci :)
zub mam ted maxi citlivej na studene a horke (coz se mi nestavalo), takze sem vazne zvedava, cim zacneme pri dalsi navsteve - bojim se toho, ze umrt.vlozka nepusobi jak by mela, talze zacinam pocitatas tim, ze bude opet vrtat do drene .... se tam asi (co, asi - URCITE!!!!) podelam.....vim, ze znim jako srab a slaboch, ale vazne premejslim, ze tam proste nepujdu - to nedam :(

Aneri — 30. 8. 2009 23:17

Ride - je fakt, že zub by už neměl být citlivý! Ale....řekni to hned na úvod, nebo si tam zavolej, jestli bys měla, či ne cítit chlad. Určitě ti nebude do zubu vrtat, pokud je živý nerv ještě ! Tomu nevěřím, že by byl tak zlý. Navíš má takovou vodičku, nevím, jak se jmenuje, ale dá na vatičku a zkusí citlivost!
Ano, zub v zánětu a injekce nejde dohromady, mě lékař říká, že je to stejné, jako bych injekci nedostala. A já mám moc hodného pana doktora!
Pokud tam budeš mít zánět, nemůže ti zub zaplnit  a zavřít! Tak to bych se nebála! Klidně tam zajdi, já se také šíleně bojím, ale musíš vydržet.
Ještě mě napadá, nevypadla ti ta vložka dříve, než měla ? Neboooj, to bude dobré !!!  :pussa:

AndreaP. — 1. 9. 2009 11:17

Je to tak, jak už to tady bylo psáno, má zubařka a nejen ona, tvrdí, že pokud je zánět v zubu, injekce prostě nezabere. Moje vlastní zkušenost...bohužel, je to tak. A že už jsem si se zuby užila svoje. Jinak působení injekce - zažila jsem už oba typy, jak tu, která působí hned a pusa ani nedřevění, tak tu druhou, u které se čeká..takže záleží, co lékař použije. Vzhledem k tomu, že Ti pusa ale začala mrtvět až po odchodu z čekárny, je chyba na straně zubaře, měl počkat....asi spěchal, že by plná čekárna? Uvažovala bych taky o změně, řezníky fakt nemusím.

Aneri — 1. 9. 2009 20:28

Já tedy vůbec lékaře nemusím, málokdy mi  pomohli, ale ted bych asi neměnila. Pokud měla Ride zánět, je úplně jedno, jestli injekci  dostala a čekalo se, nebo nedostala, nebo dostala a nečekalo se......tady ani lékař nic nezmůže! Zánět je zánět......

ride.m — 10. 9. 2009 11:40

Opet moc diky za nazory a rady.

Vcera sem byla na cisteni kanalku....musim (sama neverim, ze to tukam na sklo zrovna ja, takova poserka), tak cisteni zubnich kanalku skutecne NEBOLI a provadi se pouze s injekci (!!! opravdu a pouze s injekci) - mozna je to zbytecna informace, ale pokud je nas vic, kdo se neskutecne moc boji zubare, tak verte, ze tato veta od moji malickosti ma svoji vahu - ja normalne zvracim, nez du k zubari, z nervu.

A protoze sem ted "mega-chytra" tak tady par ulovku infa od meho zubare, ktere de facto potvzuji vase slova:

a) pokud je zanet v zubu, tak injekce skutecne nemuze zabrat zcela uplne - muj zubar mi rekl, ze mi ji tam slehnul jen a jen kvuli tomu, ze sem poserka, takze injekce byla de facto "na oko", abych nezdrhla

c) devcata a chlapci - pokud mate zanet, tak prvni vrtanicko bude dle vseho bolet .(( nepisu to proto, ze ted sem radoby hrdinka, proto take "dle vseho" a soudim jen podle sebe - ja sem mela zanet zasahujici snad k pupiku.

d) co se tyce cisteni zubnich kanalku tak to vas NIKDY NESMI bolet a VZDY se provadi s umrtvenim....ptala sem se sveho zubare, proc nekteri zubari nechteji dat injekci (jak sem vycetla z mnoha diskuzi na netu) z duvodu, aby "videli, citili kanalek" a muj zubar rikal, ze je to temer neeticke nedat injekci, ze tohle je reznicina a ze si jako pacient mame trvat na svem a zadat injekci.

Tak to je vse - treba to nekomu pomuze prekonat strach.

Tohle sem napsala a zapomnela dodat, ze memu zubu se nedari - bude se delat korunka ... zubar mi vysvetloval co to jako znamena a pri vysloveni slov "budeme brousit zoubek" sem se malem pocurala strachy. A samo sebou, ze az to brouseni bude za mnou, tak zase budu "mega-chytra" .... klasika :)

Aneri — 10. 9. 2009 12:35

Ride, tak to mi hlava nebere...píšeš sama, že čištění kanálků nebolí...no jistě, nervy jsou již mrtvé - nefunkční., necitlivé ! ....ale proč by se měla dávat injekce tedy??? Zákroky týkající se tohoto zubu nejsou citlivé na nic ! Mě tedy kanálky čistí lékař bez injekce, pak je zaplní plničko... nevím, nač by mi dával injekci, nepopletla jsi to v tom stresu?  :pussa: To se mi nějak nezdá......ale jinak, s tím strachem si myslím, že je nás dost......

ride.m — 10. 9. 2009 14:57

Aneri napsal(a):

Ride, tak to mi hlava nebere...píšeš sama, že čištění kanálků nebolí...no jistě, nervy jsou již mrtvé - nefunkční., necitlivé ! ....ale proč by se měla dávat injekce tedy??? Zákroky týkající se tohoto zubu nejsou citlivé na nic ! Mě tedy kanálky čistí lékař bez injekce, pak je zaplní plničko... nevím, nač by mi dával injekci, nepopletla jsi to v tom stresu?  :pussa: To se mi nějak nezdá......ale jinak, s tím strachem si myslím, že je nás dost......

Nepopletla, fakt ne - tak blbe na tom zase nejsem ... doufam .) Nejsem zubar, ale netaha se u toho i nerv ? Mozna proto ta injekce ...

Ver mi, ze kdyz si zadas do google "cisteni zubnich kanalku" nebo podobna keywords, tak si budes docela poctes, co se tyce utrpeni u cisteni kanalku ... de facto 8 z 10 lidi popisujou hruzy, co se tyce bolesti ... proto sem se i zubare ptala ohledne te neochoty zubaru nedavat injekci.


Urcite se ho ale poptam priste a dam ti vedet, jak to skutecne je - taky me to zajima...nasadila si mi brouka do hlavy.

Ostatne, pokud se pletu, tak sem stastna - fakt patrim mezi lidi, co zubare povazujou za nejvetsi moznou hruzu (obrazne) .)

Aneri — 10. 9. 2009 20:29

Ride, přece nerv je umrtven, tak vezme zubař do ruky takovou jakoby malou spirálku a natáčí na ni ten umrtvený nerv a vytáhne ho, prošťourá kanálek, mám dojem, že jsou v zubě 3 nebo 4, pak vezme plničku a "dutinku" po nervu zaplní nějakou hmotou.....to vše je bezbolestné ! To už je procházka růžovým sadem
Mě totiž pan doktor říká, co bude dělat , co bude a nebuide bolet.....chudák, ten si se mnou také vytrpí.....

eremuruss — 10. 12. 2017 19:57

Tak vas tu procitam,me to ceka po Novem roce.Jsem srab,bojim se sveho zubare,protoze me u nej neucinkuje injekce.On mi ji sice pichne a neceka snad ani minutu a jde na vec,pusa me ani nebrni.Takze ja se rozhodla navstivit jineho zubare,bohuzel nebere a osetril me,dal me tam umrtvujici vlozku a pak musim,uz svemu.Bojim se co bude dal,az me muj zubar bude trhat nerv.Bohuzel zmenit zubare nemuzu ,nikdo nebere .

Judyna — 10. 12. 2017 20:40

Ta umrtvující vložka se tam dává právě proto, aby Tě čistění kanálku nebolelo.