jitřenka — 29. 7. 2009 23:28

Dostala jsem pěkný mangold, ale nemám s ním zkušenosti, znáte někdo tuto zeleninu a co z ní děláte?

Kakulik — 30. 7. 2009 6:23

Mangold není špenát
Mangold je listová  zelenina, kde se upravují jak její listy, tak řapíky. Ze země už v březnu vylézají první rostlinky, které byly zasazeny loňského roku a sklízet lze až do období mrazu.

Mangold, který v italských receptech nalezneme pod názvem “bietola” má svou gastronomickou identitu, proto není dobré považovat ho za listy “jiného  druhu špenátu ” a umlít  je na kaši.

Jednoduchý a vděčný recept vhodný již s prvními rostlinkami je Mangold se sýrem.

500 g čerstvých listů mangoldu včetně jejich řapíků, 2 l vody, 1-2 stroužky česneku, 200 g sýru Balkán, 2 lžíce olivového oleje nebo másla, sůl

Do vroucí neslané vody dáme vařit očištěné listy zeleniny. Necháme řapíky trochu na skus (al dente). Uvařené necháme odkapat.
Na pánvi prohodíme  nakrájený česnek na oleji či másle tak, aby česnek nezačal červenat a tuk nekouřil. Vložíme okapané listy a promícháme. .
Lehce dochucené solí postrouháme sýrem a podáváme jako pokrm s toustem nebo jako formu zeleninové přílohy

Kakulik — 30. 7. 2009 6:24

Jinak moje maminka s ním zachází stejně jako se špenátem....takže s vejci, nebo jako zapékané brambory se špenátem, polévka...

dasad — 21. 8. 2009 12:53

ja delavam tenhle nakyp http://nadoma.cz/recepty/slug_173631, je moc dobry

x25698 — 30. 8. 2009 0:05

Mangold se dá používat i na masové závitky (podobně jako zelný list). Pro snadnější rolování listu je lepší krátké ponoření do vroucí vody - a silnější střed lehce naklepat, aby se v ohybu nelámal.

Do zapečených jídel, jako zelí, přiměřeně i do syrových salátů... Dá se sterilovat ve sklenicích jako zelí (s kmínem, solí a cibulí; bez láku, jen s trochu vody).

Další osvědčený postup je smažení. Před smažením je potřeba listy upravit stejně jako na závitky, osušit papírovým ubrouskem. (Pro masojedy připravit plátky šunky, pro ostatní nádivku, jakou mají v oblibě: pikantní vařená rýže, ochucené plátky vařených brambor, plátek sýra zabalený do syrové papriky atd.).
Naplněné přehnout a zabalit do obdélníku nebo srolovat, konce zajistit párátky, namáčet do hustého těstíčka nebo do obvyklého trojobalu. Podávat teplé i studené.

Dobrou chuť :)