x256987 — 28. 7. 2009 8:54

Co se vám velmi osvědčilo a našli jste pro to využití a na co se vám doma práší?

My máme zatím malou kuchyň, takže se řídíme heslem "co nemám, to nepotřebuju". Až na to bude prostor, chci rozhodně myčku, asi si pořídíme mikrovlnku (i když se mi zdá dobrá jen na rozmražování a ohřívání, popřípadě na výrobu popcornu - ačkoli je pravda, že se v ní dají třeba i napařovat knedlíky, v mikrotenovém sáčku), z domova jsem zvyklá vařit v remosce (dělali jsme v ní skoro všechno, já už jsem se naučila zapékat a dusit v troubě), možná papiňák - děláme často masové vývary nebo luštěniny.

Vlastně jediný technický vynález, který používám běžně (kromě varné konvice, bez té si opravdu už neumím život představit), je obyčejný tyčový mixér. Jinak je u nás nejčastěji využitým kusem nádobí pánev (litinová na opékání a smažení, hluboká nerezová s pokličkou na maso s omáčkou, rizoto a podobně - cokoli, co je před dušením nebo pečením potřeba osmahnout) a skleněná zapékací miska. K tomu dva tři hrnce, pařáček, dva cedníky, nerez miska, která přesně sedí do hrnce pro vodní lázeň, a je to.

Místo v polici nám zabírá obrovský elektrický WOK, to byl opravdu dar století  :rolleyes:

Cokoli, co je potřeba odněkud vydávat a zapojovat a co se blbě čistí je podle mě odsouzené k zapomnění. Sendvičovač před tímto údělem zachránila rada používat do něj papír na pečení, čímž zcela odpadlo mytí.

Anda — 28. 7. 2009 9:04

Tak když vynechám všechny kastróly, pánve a jiné běžné kuchyňské nádobí, moji miláčci jsou myčka, tyčový mixér, ruční šlehač a mikrovlnka (ta je oblíbená zejména díky rozmrazovací funkci a mému zvyku zapomenout vytáhnout cokoliv z mrazáku včas).
Naopak kávovar a odšťavňovač mohou klidně ruku v ruce odejít do .... pryč.

Lena01 — 28. 7. 2009 9:18

Do dneška se mi prášilo na sendvičovač :-) děkuji za tip s pečícím papírem :P
Jinak  z technických vymožeností využívám nejvíce varnou konev, mikrovlnku, friťák-ikdyž je otrava s výměnou oleje a umýváním, ale zase ta rychlost s jakou se tam usmaží např. květák, žampiony a nemusí se obracet jak na pávičce ze všech stran...a ruční šlehač na míchání krémů, pomazánek...
Méně využívám papiňák, topinkovač, ale párkrát do roka přeci jen ano.
Práší se mi na remosku-ta mi příjde úplně zbytečná, všechno dělám v troubě a mixér na koktejly.
Jinak bych přivítala nějaký mixér na strouhání brambor, když dělám bramboráky, ale vzhledem k tomu, že bych ho neměla kde dát, tak si musím vystašit s obyčejným strouhadlem.

sudina — 28. 7. 2009 9:36

myčka jednoznačně na prvním místě :supr::supr::supr:
a co zabírá místo?? ta věc na výrobu párků v rohlíku.. :co:

xxxx — 8. 8. 2009 20:31

...u mě vyhrává určitě taky myčka, první jsem si koupila před patnácti lety, pomalu se na ně koukaly kolegyně přes prsty, že jsem líná mýt nádobí :D ta doba je naštěstí pryč. Jinak nepoužívám vůbec friták, vadí mi, že je to nezdravé...málo používám škrabku na brambory a pressovač. Hodně používám ruční šlehač.

hhanca — 8. 8. 2009 22:41

sudina napsal(a):

myčka jednoznačně na prvním místě :supr::supr::supr:
a co zabírá místo?? ta věc na výrobu párků v rohlíku.. :co:

Teda nevím jakej máte ten párkovač. ALe u nás se celkem využije...přítel v té páře dělá i vajíčka, ohřívá knedlíky...a jsou mnohem lepší než ohřívané normál v mikrovlnce :) ...njn co chlapi nevymyslí!

Macex — 8. 8. 2009 23:14

Nejčastěji - myčka, mikrovlna na ohřev, magnetická minutka, metlička na hrudky, magnetická lišta na nože, ruční šlehač, el. kráječ.
Nejméně nebo vůbec - el. odšťavňovač, tyčový mixér, topinkovač, ohřívač na párky, lívanečník.

sisi21 — 9. 8. 2009 0:17

Tak u mě jednoznačně pekárná..pak super Choperr(takový mixěr). Jasně i tyčový.
a co jsem vyřadila,friťák,nechala jsem si pouze ten košík.

jééé a málem jsem zapoměla tak dopisuji papiňák

marg — 10. 8. 2009 17:23

Nejlepší je ostrý nůž a brousek. Nejlepší pomocník je můj syn, je mu 10 let a vaří /i sám sobě dobrovolně a velmi dobře/. Nejhorší pomocník je manžel, který celou kuchyň kontaminuje - i když nevaří špatně. Nejzbytečnější je kuchyňský odpad, který stále nefunguje. .

Olympia — 10. 8. 2009 18:44

Ja jsem behem prvnich let od svatby nahromadila docela slusne mnozstvi vselijakych "pomocniku" do domacnosti, od fritaku, pres sendvicovac, toastovac, ruzne roboty a slehace, krajece, odstavnovace atd.  Postupem casu jsem zjistila, ze nektere z nich slouzi jako podstavec pro jinou uzitecnou vec, na nektere jsem dokonce zapomnela, ze je mam...stehovani do jineho bytu jsem brala jako prilezitost udelat s mymi tzv. pomocniky "poradek" a rozdala jsem vse, na co jsem behem poslednich let ani nesahla, ridice se radou pro vyrazovani obleceni - co jste na sobe nemely po 2 roky, nepotrebujete. Citim se podstatne lip, nez kdyz jsem mela kuchyn narvanou vselijakymi vymozenostmi.

sisi21 — 10. 8. 2009 21:48

marg napsal(a):

Nejlepší je ostrý nůž a brousek.

jj,jenže k němu potřebuji i nové prsty!! :lol::lol::lol:

Tercila — 10. 8. 2009 22:56

Zjistila jsem, že poměrně málo používám kuch. robot. Ten první jsem před léty prodala, druhý má zatím "milost".  Úplně nejzbytečnější je u nás kávovar, který jsme dostali od příbuzných. Asi ho někomu věnuju :D. Bude putovní :D
Ale co mě nadchlo a používám téměř denně - titanové nádobí; to opravdu doporučuji.

Sisi, prosím Tě, a na co sis nechala ten košík od friťáku? :D (Žádné využití mě teď nenapadá) :)

sisi21 — 11. 8. 2009 21:38

Tercila napsal(a):

Zjistila jsem, že poměrně málo používám kuch. robot. Ten první jsem před léty prodala, druhý má zatím "milost".  Úplně nejzbytečnější je u nás kávovar, který jsme dostali od příbuzných. Asi ho někomu věnuju :D. Bude putovní :D
Ale co mě nadchlo a používám téměř denně - titanové nádobí; to opravdu doporučuji.

Sisi, prosím Tě, a na co sis nechala ten košík od friťáku? :D (Žádné využití mě teď nenapadá) :)

Terci: se vzpamatovávám z křeče :lol:
fri´ták nejen ,že nešel kam dát a když jsem konečně našla místo ,tak ho nepoužívala.
tak vlastně použití je takové ,že košík šoupnu do klasického hrnce,mám ty černé teflonové..Hrnec pak normálně umyji,.(a  myslím,že se ten olej není tak přepálený, jako v tom fritáku a i spotřeba je menší.)

sugar — 28. 10. 2009 16:09

Neobešla bych se bez papiňáku, dělám v něm snad všechno kromě kafe :D zbytečný je taky "párkovač" a v poslední době friťák. Dneska jsem si koupila parní hrnec, tak uvidím, zda se na něj bude prášit nebo bude v jednom kole.

Bety — 28. 10. 2009 19:19

sugar napsal(a):

parní hrnec

:supr: ten ani neschovávám, i brambory na brkaši v něm pařím! Knedlíky veškeré - přílohové kynuté, sladké, bramborové, rýži... ryby a maso a dnes dortík

http://www.venusanka.cz/prispevky/2009_10/995153.jpg

http://www.venusanka.cz/prispevky/2009_10/995154.jpg

sugar — 29. 10. 2009 14:44

Betty, já jsem si ho stejně koupila jen kvůli tomu, jaké dobroty tam vytváříš ty. Dneska jsem zkoušela kuřecí maso se zeleninou a brambory. Děsně dlouho to trvalo (možná přes hodinu), zdálo se mi, že v tý hořejší misce se to skoro "nevaří". Dělám něco blbě? Mám Philips, ale někde jsi myslím psala, že značka není moc důležitá. Už jsem i prolezla diskuse na dámě ...

Bety — 29. 10. 2009 19:56

:rolleyes: zrovna jsem koukala na vaření! Hodinu je děsně moc! Salátové brambory mám upařené za 30 minut. Včera jsme měla upařený za cca 50 minut celý čokoládový koláč a byla ho úplně plná miska na rýži a těsto bylo čokoládové a máslové.  Rýži pařím taky tak 25-30 minut i plátky masa, když je dám na děrovaná dna. Když mám na nudličky v misce na rýži, tak to trvá tak 45 minut. Nedala jsi něco v misce na rýži do spodního patra? To by pak vadilo průniku páry, když paříš na více patrech současně a používáš tu misku, tak ji musíš dát až do horního patra, právě přes tu misku by blbě proudila pára. Ale jestli jsi použila jenom děrované misky, tak by to mělo pařit všude stejně, aspoň ten můj paří.

sugar — 30. 10. 2009 9:01

Betty, jsem z toho nešťastná. Tu misku na rýži jsem vůbec nepoužila a stejně se to nahoře nedělalo. Byla to taková impulsivní koupě, měla jsem si předtím o tom něco nastudovat. :( Nemůže to být tím, že těch brambor tam bylo hodně (cca 3/4 misky). Nakrájený jsem je měla přibližně na stejný kousky, jako když je vařím ve vodě, možná trochu menší ... Mám jenom 2 ty děrovaný misky (+jednu na rýži) a nejde měnit jejich "pořadí" nad základnou, což je taky blbý. Jak říkám: nejdřív jsem si o tom měla víc zjistit. Příští týden to ještě zkusím.

Bety — 30. 10. 2009 10:44

Tak tohle nevypadá dobře - to by tak nemělo být, zkus to ještě vrátit vždyť je to v záruce, a kup si nějaký jiný. Takový problém se nespraví jen tak, to by se mělo bez problémů propařit. Já pařím třeba plnou spodní misku brambor, nad tím zeleninu a nahoře maso v misce na rýži a všechno se propaří. Určitě to zkus vrátit a vyber si takový, kde jde měnit pořadí misek. Nebo ať ti vrátí peníze jestli to jde, ale určitě se oháněj s tím že to nemá výkon!

sugar — 30. 10. 2009 11:13

Dík za radu, taky jsem na to myslela. Vyzkouším ho ještě příští týden a když to nepůjde, reklamuju ho. Snad budu mít úspěch ...

sugar — 4. 11. 2009 10:55

Betty, jak dlouho v tom parním hrnci vaříš houskové knedlíky (od doby zapnutí hrnce)?

vosa — 4. 11. 2009 12:10

Lena01 napsal(a):

Do dneška se mi prášilo na sendvičovač :-) děkuji za tip s pečícím papírem :P
Jinak  z technických vymožeností využívám nejvíce varnou konev, mikrovlnku, friťák-ikdyž je otrava s výměnou oleje a umýváním, ale zase ta rychlost s jakou se tam usmaží např. květák, žampiony a nemusí se obracet jak na pávičce ze všech stran...a ruční šlehač na míchání krémů, pomazánek...
Méně využívám papiňák, topinkovač, ale párkrát do roka přeci jen ano.
Práší se mi na remosku-ta mi příjde úplně zbytečná, všechno dělám v troubě a mixér na koktejly.
Jinak bych přivítala nějaký mixér na strouhání brambor, když dělám bramboráky, ale vzhledem k tomu, že bych ho neměla kde dát, tak si musím vystašit s obyčejným strouhadlem.

To jakože dáš veku na pečící papírek do sendvičovače?

Modroočka — 4. 11. 2009 15:26

Osvědčila se mi myčka a moje ruce, jinak mám spousta krámů-pomocníků a nic nepoužívám. I na mletí masa, strouhanky a máku jsem si pořídila starý dobrý osvědčený ruční mlýnky, všechny ty elektrický krámy jsou ns H..., ani mikrovlnku moc nepoužívám, nechutnmá mi to z ní, raději si jídlo ohřeju v klastrolku na plotně. Tyhle krámy mi zabírají akorát místo. Jediný, co si nemůžu vynachválit, je papiňák. fri´ták jsem si ani nikdy nekoupila, nedovedu si představit, že bych smažila v jednom oleji ryby, pak třeba vdolky a nakonec řízky. Navíc, vrátila jsem k sádlu, protože na oleji nám to nechutná a to jsem kupovala i ty drahý olkeje. Takže technika v kuchyni mic moc. Jo, i kynutý těsto míchám nejraději ručně ve vandlíku. jen na třený těsto mám ruční šlehač, po babičce, 15 let starej.

Mihule — 4. 11. 2009 16:51

Používám a oceňuju, že mám: myčku, papiňák, odšťavňovač, toastovač, ruční šlehač, mixér.
Nepožívám a už aby to letělo: mikrovlnka, friťák, hrnec na těstoviny, pressovač Krups za nekřesťanský peníze.
Nemám a nechybí: pekárna

Bety — 4. 11. 2009 18:38

sugar napsal(a):

Betty, jak dlouho v tom parním hrnci vaříš houskové knedlíky (od doby zapnutí hrnce)?

já je mám obrovské přes celé 3 nádoby, pařím 35 minut a po vyndání propíchám špejlí

http://sklad.obrazku.cz/obr223924_453519.jpg

a celozrnné

http://sklad.obrazku.cz/obr223925_505723.jpg

sugar — 5. 11. 2009 16:16

jé, Bety, díky, za chvilku je jdu dělat a říkala jsem si, že budu muset experimentovat :D

sugar — 5. 11. 2009 16:18

a abych byla k tématu: vzpomněla jsem si, že úplně nanic je mi tyčový mixér a vůbec bych se neobešla bez mikrovlnky a rychlovarné konvice.

PavlaH — 5. 11. 2009 17:25

jo sugar - tyčový mixer byl naprd do doby než jsem začla mixovat příkrmy. Ted ho využívám když chci rozšlehat omajdu a chci to rychle. ALe až doslouží, další si nekoupím.

aprill — 5. 11. 2009 19:01

PavlaH napsal(a):

jo sugar - tyčový mixer byl naprd do doby než jsem začla mixovat příkrmy. Ted ho využívám když chci rozšlehat omajdu a chci to rychle. ALe až doslouží, další si nekoupím.

a já zase na ponorný mixér nedámdopustit  ;)

sugar — 5. 11. 2009 19:22

PavlaH napsal(a):

jo sugar - tyčový mixer byl naprd do doby než jsem začla mixovat příkrmy. Ted ho využívám když chci rozšlehat omajdu a chci to rychle. ALe až doslouží, další si nekoupím.

jo,jo, příkrmy už dááávno nemixuju :lol:

x256987 — 6. 11. 2009 19:32

vosa: do sendvičovače se dá použít pečicí papír - má to i tu výhodu, že na připravený kus rovnou položíš pečivo namazanou stranou dolů. Naplníš, nahoru dáš druhý kousek pečiva, papír přeložíš (takže přehyb papíru je u kloubu sendvičovače, prostě stejně jak se otevírá), 2-3 cm by měly čouhat ven. Potom celý balíček vyndáš a sendvičovač je naprosto čistý.

x256987 — 6. 11. 2009 19:36

Lidi, a jak děláte krémové polívky, když ne ponorným mixérem? teď nemyslím pro děti, ale takovou vichysoisse (francouzská pórková), celerovou (taky delikatesa!), mrkvovou, krémovou hráškovou, cibulačku....

PavlaH — 6. 11. 2009 21:11

No Judit, u mě je odpověď jasná. Nedělám je. ;)

Bety — 6. 11. 2009 21:36

Já dělám tyčovým mixérem úplně všechno - mouku na zahuštění, vajíčka na pomazávávní nebo obalování, omáčky dohladka, ovoce do ovocných dresinků nebo do zmrzliny... vůbec ho neschovávám a mám ho na poličce, vždyť je to jedno jestli opláchnu vidličku nebo nástavec a je to mnohem pohodlnější než vidličkou.
Co nejvíc a pořád používám a vůbec to neschovávám: tyčový mixér+sekátko Braun, robot Bosch, pekárna 2ks, parní hrnec (ten kvůli nedostatku místa ale bydlí v chodbě na botníku) presso na kávu (to nemám dlouho), mikrovlnka, varná konvička, senvičovač (miluju vánočku potřenou máslem a rozpečenou v sendvičovači) - tyhle věci používám denně nebo minimálně několikrát týdně.

Modroočka — 7. 11. 2009 6:43

Judita napsal(a):

Lidi, a jak děláte krémové polívky, když ne ponorným mixérem? teď nemyslím pro děti, ale takovou vichysoisse (francouzská pórková), celerovou (taky delikatesa!), mrkvovou, krémovou hráškovou, cibulačku....

Na to používám tyčový mixér.
No, mě hlavně nebaví různý ty serepetičky umývat.Co nejde nacpat do myčky a je to složitější na mytí, tak to raději nepuožívám.  CVo vysloveně nesnáším, tak lis na česnek, i když na to mám takový to udělátko na čitění, atejně mě to nebaví. Mám takový ministrouhátečko, tak akorát do dlaně, česnek nastrouh, strouhátečko opláchnu a nazdar-bazar, je to hned.
Jo a nevím teda, jestli je to nejužitečnější, ale mám krásný mlýnky na kavu, tak jsem si na nich tu kávu na zkoušku namlela, no paráda, to bylo fafíčko, tureček. Sice je to na ruční pohon :lol: ale ta vůně

PavlaH — 7. 11. 2009 16:23

Modroočko, mě velmi překvapil lis na česnek z ikey. Prolisuju, nožíkem vyškrábnu zbytek v sítku a hodím do myčky. Lis je rozkládací na dvě části a jsem s ním velmi spokojená.

sugar — 7. 11. 2009 20:26

Já jsem asi imbecil, ale jaký je rozdíl mezi ponorným a tyčovým mixérem?

Bety, knedlíky byly super, jak dlouho děláš bramborový? ;)

aprill — 7. 11. 2009 22:11

sugar napsal(a):

Já jsem asi imbecil, ale jaký je rozdíl mezi ponorným a tyčovým mixérem?

Myslím, že žádný ;) .

Bety — 8. 11. 2009 8:18

sugar napsal(a):

Bety jak dlouho děláš bramborový? ;)

:storstark: jaký mají asi tak průměr - asi 5 cm?  Taky cca 35 minut, moc je nepřevařuj aby se nezdrcly, kdyby se zdrcly náhodou, tak je nakrájíš na kolečka a osmažíš na sádle (másle) do křupava tyhle jsou dobré:
odtud: http://diskuse.dama.cz/komunita.php?d=7185  recept č.16 musíš sjet dolů
1kg vařených brambor
1 vejce
2 lžíce octa
280g hrubé mouky
140g dětské krupice

a taky dělám normálně brknedle ze sáčku Clever Billa!

nebo můžeš vytvarovat šišky (šléšky) a udělat je na sladko, to bys pak pařila cca 15 minut

úplně dole jsou napsané jaký má kdo hrnec, tam si najdeš kdo má stejný jako ty a můžeš se když tak zeptat když pošleš vzkaz

sugar — 8. 11. 2009 11:34

Bety, ty seš zlato! A největší radost jsi mi udělala, že je taky někdy děláš z prášku, už jsem se začínala stydět. :lol:
Ty šišky jsou dobrej nápad, děti je zbožnujou s mákem. Kupuju ty od Giusepe, ale je to drahej špás.

arabela77 — 17. 11. 2009 12:07

x256987 napsal(a):

Lidi, a jak děláte krémové polívky, když ne ponorným mixérem? teď nemyslím pro děti, ale takovou vichysoisse (francouzská pórková), celerovou (taky delikatesa!), mrkvovou, krémovou hráškovou, cibulačku....

V normalnim mixeru. Tycovy nesnasim. Zkousela jsem udelat mrkvovou za pomoci tycoveho. Plavali mne tam kusy mrkve a zazvoru a brnela cela ruka.

sugar — 17. 12. 2009 9:41

musím trochu rehabilitovat tyčový mixér :) posloužil mi na hrachovou kaši

blaza1 — 5. 1. 2010 13:24

Prosím o radu: dostala jsem mikrovlnnou troubu s grilem a v návodu není nic o použití. Nevím,jak grilovat /doposud jsem používala jen mikrovlnku bez grilu/, jaké použít nádobí, jestli pokrm přikrýt, aby nestříkala šťáva? Výrobce pouze doporučuje na grilování sklo a kov, dodal k tomu rošt, ale bohužel nevím jak na to.

laminanonte — 5. 1. 2010 16:47

za naprosto zbytečnou věc ve své kuchyni považuji fritovací hrnec a pak mísu se sítem na vaření těstovin od Tupperware.

naopak nedám dopustit na varnou konev, myčku a pressovač ty používám denně.

a pak v hitparádě pokračují robot, tyčový mixér,parní trouba, toustovač a litinový wok, které používám často.

co mi nechybí je mikrovlnka , pekárna, remoska  a pak takový ty blbinky..fontána na čokoládu, gril na raclette

KALIK — 6. 2. 2010 13:29

Nejužitečnější:

http://www.noze-nuz.com/akce/santoku2.jpg
Hiromoto Saku Hocho, Santoku

koralek22 — 18. 3. 2012 12:57

Dobré odpoledne. Dnes jsem prvně vyzkoušela el. tlakový hrnec (AVAIR ELLA). Trochu obavy, ale vychytám. Jen mě zajímá, jestli někdo zkoušel dát vnitřní nádobu do myčky. Je nerez komplet. Díky za odpověď.

koralek22 — 18. 3. 2012 13:01

Tak ještě jednou...napsala jsem dotaz na nesprávném místě :grater: máte někdo zkušenost s mytím vnitřní nádoby el. tlakového hrnce AVAIR Ella v myčce? Je komplet nerez. Děkuji