PetraF — 10. 7. 2009 11:36

Ahojky všem,tak jsme oslavili 3ti narozeniny ale stale se nerozkecali tak jak by jsme mněli.myslíte,že bych už mněla vyhledat logopeda nebo to prostě nějak řešit nebo mu dat ještě čas?ja už jsem z toho nervozni a vubec mi nepřida,když kolem nas vidím i menší děti a ty mluví ostošest:-(domateme,mluvíme,je v kolektivu dětí ,prostě už nevím čim ho motivovat.když nema naladu nezopakuje vubec nic a když nahodou jo tak po chvilce řekne,že je maly a neumí mluvit prostě tečka a dal ani ň..nemluví vubec ve vetach max 2-3sluvka ale ještě tak nějak po jeho.prostě motorka je torka letadlo tadlo,pan je ban a přitom balon řekne jako balon.prostě mu v některych slovech nejdou pismenka jak v jinych.jste na tom některa podobně nebo už se Vám všem ty 3lete dětičky rozkecaly a jenom my jsme stale pozadu?..napiste rady,zkušenosti.předem děkuji

dinosaurus — 10. 7. 2009 14:03

Měla jsem s malým stejný problém s tím, že ve třech letech řekl taj(čaj) mám(máma) big(čurat) bag(kakat) a bylo vystarané.
Dr. mě poslala k logopedce, která nám radila jak ho motivovat, vyloženě nám řekla, že chlapeček má všechno hned, nemusí si o nic říkat, tak co by mluvil, že. Prostě nereagovat na posunky, ukazování, pláč, až něco řekne. Jinak s ním pracovat třeba s pusíkem, nám to hodně pomohlo.

sunflower — 12. 3. 2010 6:55

ahojky, tak se tady přidám....
my máme zase silnou patlavost, Jurka prostě sice mluví hodně a stále i má bohatou slovní zásobu, ale prostě patlá - neříká všechny souhlásky a ostatní zaměňuje.... výsledkem je řeč jako z jiné planety, ale velice dobře intonuje a je hudebně nadaný, takže kdo s ním je delší dobu tak mu rozumí nádherně :)
Dr. nás na prohlídce ve třech letech poslala raději k foniatričce, kdyby tam byl nějaký problém s měkkým patrem. Ta naštěstí vše vyloučila. Byli jsme i na ušním, pro jistotu - ale tato vyšetření se dělají právě u patlavosti....
Dále foniatrička doporučovala co nejdříve logopedii, ale náš Jurka hned prokoukne co se po něm chce, takže jsem to takhle brzy zamítla.
Naše skvělá ošetřující lékařka mi říkala, že to ani takhle brzo nedoporučuje -a le to je věc názoru - že účinnější je každý den si udělat chvilku, sednous si k nějakému jednoduchému obrázku, aby ho spousta podnětů nerušila a povídat si s ním, s tím, že začít u jednoduchých slov - ne třeba hned medvídek, ale pes atd.
Jurka si povídá a prohlíží a čte rád, ale můžu sama za sebe říct, že se prostě zlepšuje sám os sebe.... takže výsledek ? Netlačit na pilu.... :) Taky prý se děti docela rozmluví ve školce anebo v kolektivu.... chodíte někam?

silvie254 — 8. 4. 2010 22:42

Zdravím, taky jsme řešili, že nám chlapeček nemluví. U nás to bylo docela drsné, oběhli jsme spoustu doktorů. Moc nám pomohla logopedická školka. Rozpovídal se během tří měsíců. Ve speciálních školkách jsou skvělé učitelky, je tam méně dětí a všechny hry jsou zaměřené na rozvoj řeči a motoriku. Já bych vám poradila, aby jste se poohlédla po nějakém podobném zařízení, výsledky se určitě dostaví. Přeji hodně štěstí.

Haňule — 9. 4. 2010 9:05

tak ve skolce, kam chodi Verca, byl podobny chlapecek, vubec jsem netusila, co rika a moc toho nenamluvil, ale tim jak byl v kolektivu deti, tak zacal delat velke pokroky