» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Konzervování https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=122 » Mražení potravin https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=3848 |
Petuna — 8. 2. 2006 7:59 |
Prosím dají se mrazit také normální slepičí vývary, zeleninové polévky, špenát nebo například hotové zelí a halušky? Nemám s tím zkušenosti a mám tady plnou lednici. |
helena — 8. 2. 2006 8:13 |
Petuno, |
Petuna — 8. 2. 2006 8:28 |
Normální klasické z polotovaru, které se přetlačí přes sítko. Mamka mi jich přivezla strašně moc a je mi to škoda vyhodit. |
evčina — 8. 2. 2006 8:33 |
Ahoj Petuno,já mrazím skoro všechno.Polévky nemají chybu,zamrazím a pak když potřebuji a je mě líno polévku uklohnit vyndám z mrazáku.Opravdu se nemusíš ničeho bát.Halušky i vývar rozděl na porce které by si po vyndání spotřebovala a můžeš mrazit.Využívám k tomu všechny možné i nemožné kelímky,misky a pod. |
Isidia — 8. 2. 2006 11:00 |
Já mrazím úplně všechno. A vývary na polévku, nemají chybu. Dají se potom použít jak na polévky, tak na základy do omáček. Já je naliji do kelímku od velkého jogurtu a potom je vyklopím do igelitové tašky a tak mám udělány zásoby. Je to velká úspora práce. |
jsem.sva — 8. 2. 2006 11:03 |
Taky mrazím polévky. Třeba zbyde od neděle, já jí zamrazím a použiji v týdnu... Mám je v umělohmotných zavíracích krabičkách. Nebo třeba v krabičce od Ramy. |
helena — 8. 2. 2006 11:06 |
Děvčata, ty kelímky zbytečně zabírají místo. Jak jsem psala, používám hranaté krabičky, dózy a pod. a pak jen skládám "cihličky" na a vedle sebe. A zelenou petržel a další bylinky (bez hodně tuhých stonk) mrazím v pytlíku celé - i když zmrzne celý, stačí poválet válečkem a rozdrobí se, odpadá krájení. |
Marťula — 8. 2. 2006 11:27 |
Já mrazím mimo vařených brambor taky skoro všechno.Akorát jsem někdy lenošná si to popsat.Jednou jsem takhle manželovi vytáhla z mrazáku bramborové ovocné knedlíky,on si je posypal pěkně cukrem a tvarohem,zakousl se a zjistil,že to k sobě jaksi nejde.náplň totiž byla masová :o))))))))))))) |
helena — 8. 2. 2006 12:04 |
Marťula - no bóóóže, tak si je osladil. Doufám, že hodně, sladké je dobré na nervy a to asi v tom momentě hodně potřeboval |
Bety — 8. 2. 2006 12:20 |
Já taky mrazím všechno, i ty vývary a dělám to podobně jako helena, ale ten mikrotenový sáček vložím rovnou do krabice od mléka, a vytáhnu to už v sáčku po zamražení. Takhle dělám i špenátový protlak z vlastního špenátu. Taky mrazím houby už připravené na smaženici, nechám hodně vydusit vodu a naplním do hranatých krabiček, v zimě stačí vyklopit a přidat vejce. Drobné vlhké ovoce napřed zmrazím rozprostřené v jedné vrstvě a pak až sesypu dohromady. |
Petuna — 8. 2. 2006 12:28 |
Děkuji moc, tak jsem to teda udělala. Měla jsem hodně krabiček od Ramy tak jsem dala do toho polívky a pak do mrazícího sáčku halušky a knedlíky. Tak snad to přežijou |
Marťula — 8. 2. 2006 12:40 |
Heleno ,mám pocit,že tenkrát tu kombinaci nepřekonal a oplachoval je pod vodou.Jinak je celý život závislák na buchtách.....mám namysli buchty pečené v troubě:D |
helena — 8. 2. 2006 13:20 |
Marťulo, když byly děti malé, mrazila jsem i pečivo a pak rozpékala. Jinak vánoční pečivo už tam je - v červenci jak když najdu :-) |
evčina — 8. 2. 2006 20:30 |
Jak psala Helena,tak já také používám krabičky od mléka,džusů a podobně.Vypláchnu je a nechám dobře vyschnout,pak složím a schovám na pak.Né všechny to bych za chvíli nevěděla kam s nimi,ale několik jich takhle mám připravených.V létě děláme vlastní míchanou zeleninu a tak krabičky použiji.Trochu je sesříhnu,aby byla menší a pak nahoře složím přelepím,pod izolepu ještě vložím popis.Pěkně se dají poskládat vedle sebe a na sebe a mám využité každé místečko. |
ivca — 8. 6. 2006 17:03 |
někdy je to docela detektivka, když zapomenu balíčky popsat, nebo když se odloupnou štítky ... |
Nikiska — 8. 6. 2006 18:27 |
Já si taky zamražuju i pečivo. Prostě nakoupím hodně pečiva a pak jen tahám z mrazáku. A nikdo nepozná, že to tam bylo uchované. Jinak jsem jednou dostala od sestry zamraženou omáčku a po rozhřátí byla cuckatá tak nevím čím to bylo!! |
Bety — 8. 6. 2006 19:18 |
Zrovna včera jsem sklidila špenát - oblanšíruju, rozmixuju, naleju do krabičky od mléka "vystalné" mikrotenovým sáčkem, nechám vychladit, zmrazím. |
aprill — 8. 6. 2006 19:40 |
To znám. Pak bývá tajemství šéfa kuchyně. |
ivca — 9. 6. 2006 10:16 |
a hlavně šéfka kuchyně je velmi překvapená, jaké to poklady se v mrazáku vlastně skrývaly ... |
Petuna — 9. 6. 2006 13:30 |
Mrazíte prosím taky hlávkové zelí. Mám doma 2 hlávky a chgtěla bch je zmrazit. Můžu nakrájet a dát do mražáku? Nebo musím nejdřív povařit? A co kedlubny? Poradíte? |
ivca — 9. 6. 2006 13:35 |
zelí bych si předvařila .... |
Bety — 9. 6. 2006 15:31 |
Každou zeleninu blanšíruju než ji zmrazím. |
ivca — 9. 6. 2006 15:35 |
je doba blanšírování nějak daná nebo pro každý druh zeleniny jiná? |
maya — 10. 6. 2006 23:15 |
Zelí si dávám do mrazáku docela často - vždycky uvařím z poloviny hlávky zelňačku a 2. půlku, co mi zbyde, nakrájím na nudličky a zmrazím. Před mražením zelí nikdy nevařím ani neblanšíruju a připadá mi, že i tak je potom uvařené rychleji než čerstvé. |
Bety — 11. 6. 2006 13:21 |
Podle toho jak je to tvrdé, to odhadneš, povrch se trošku změní, stačí krátce. Neměřím to, všechno dělám odhadem. Já už máloco měřím a vážím, už to mám tak nějak "v oku". |
holka — 14. 7. 2006 14:41 |
CO je to blanšírování ? :rodna: |
jasminka — 14. 7. 2006 18:00 |
rychlé spaření vařicí vodou.dáš do cedniku zeleninu a prostě přeleješ vařicí vodou.nemam pravdu kuchařky? |
Bety — 15. 7. 2006 11:47 |
Blanšírování je krátké povaření, spařit nestačí. |
Petuna — 23. 7. 2006 23:29 |
Holky dá se mrazit i cuketa? |
Petuna — 31. 7. 2006 21:25 |
Jakým způsobem prosím mrazíte meruňky? Nezhnědnou? Moc děkuji |
ivca — 2. 8. 2006 7:34 |
mě zhnědly a byly po rozmražení trochu rozpatlané |
Bety — 2. 8. 2006 17:44 |
Meruňky mrazím jenom rozmixované se smetanou, šlehačkou nebo bílým jogurtem a cukrem. Cuketu nemrazím - obsahuje děsně moc vody a ta všechna vyteče po rozmrazení, nezůstane z ní skoro nic. |
briza3 — 2. 8. 2006 20:49 |
Poraďte co se dá dělat s okurkama mimo zaváření. Docela se jich dost urodilo. Máte zkušenosti s mražením, nebo jiným zpracováním okurek. Děkuji |
Rhea — 4. 8. 2006 10:58 |
Já cuketu mrazím nastrouhanou. Dělám si přesně porce do buchty. |
Rhea — 4. 8. 2006 11:02 |
A taky mrazím rýži, hotové těstoviny, nakrájenou knedlu na plátky, nastrouhané ořechy. U nás se prostě nesmí nic vyhodit. Všechno zmrazím nebo zavařím. |
Romana.P — 22. 12. 2010 21:06 |
Jo, tak přesně to se povedlo minulý týden u nás. Bezva knedlíky s uzeným, cukrem a tvarohem :lol: |
Hanulela — 18. 5. 2017 10:57 |
Já nejčastěji zamražuju bujón - dělám si ho silný a pak ho nalévám do tvořítka na led. Nezabere tolik místa a kostka bohatě stačí. Pak třeba houby, na vánoce děláme houbovou polívku, tak máme zásoby :) Hodně ovoce - jahody, maliny, borůvky a pak je v zimě vytahuju a dávám do kaší nebo do jogurty. Perfektní jsou taky banány - uděláte z nich pak výbornou a zdravou zmzlinu. Jinak na zamražování používám tyhle zip sáčky https://www.obalove-materialy.cz/zip-sacky/ - různé velikosti. Jsou pevnější než ty klasické a dobře se zavírají. Teď jsem narazila na nový recept na tasty, který chci zkusit https://www.facebook.com/tastyjunior/vi … S_TIMELINE akorát místo konzervovaných rajčat využiju ty čerstvé - mám jich vždycky na zahrádce plno, tak je aspoň spotřebuju. Rajčatové omáčky na těstoviny nebo pizzu můžem, tak mi to ušetří čas a teď v sezóně to bude levnější než kdybych ji dělala třeba v zimě. |
helena — 18. 5. 2017 11:09 |
Teď jsem narazila na nový recept |
Pišin — 1. 6. 2017 23:24 |
IKEA má stokrát lepší sáčky na zamražování :-P |
Judyna — 2. 6. 2017 10:06 |
Stokrát nic umořilo osla... |
helena — 4. 6. 2017 18:23 |
IKEA má stokrát lepší sáčky na zamražování |
Judyna — 4. 6. 2017 18:59 |
No vidíš Helo. A kdyby sis toto všechno chtěla zamrazit, tak už víš, kde jsou nejlepší sáčky.... |
helena — 4. 6. 2017 19:01 |
Chudák tatínek... |
Judyna — 4. 6. 2017 19:28 |
No co, vydržel by dlouho čerstvej.... |
helena — 4. 6. 2017 19:33 |
A to má bejt jako plus, jo? |
Judyna — 4. 6. 2017 19:41 |
No na sto procent... |
helena — 4. 6. 2017 19:44 |
Hele - a nebude tatíkovi vadit, až ho budeme porcovat? |
Judyna — 4. 6. 2017 19:45 |
Já myslím, že už ne...:gloria: |
helena — 4. 6. 2017 19:49 |
Tak jo... tak já do tý Ikey dojdu... |
vrabčák — 5. 6. 2017 18:15 |
Napadlo mě, neutrpí nějak to jeho tetování? :co: Ale když jsou ty sáčky nejlepší, tak snad ne. |