Petuna — 8. 2. 2006 7:59

Prosím dají se mrazit také normální slepičí vývary, zeleninové polévky, špenát nebo například hotové zelí a halušky? Nemám s tím zkušenosti a mám tady plnou lednici.

Díky za rady

helena — 8. 2. 2006 8:13

Petuno,
vývary se mrazí bez problémů, jen když je tam zelenina, nedoporučuju dlouho skladovat. Čistý bujón vydrží dýl. Ideální je nalít polévku do hranaté krabice (stačí vypláchnutá třeba od mléka) a pak zmrzlou "kostku" přendat do mikrotenového sáčku - zabere to míň místa.
Zelí se mrazí dobře - já to dělám tak, že si ho rovnou připravím víc a rozdělím do pytlíků po dávkách, které mám odhadnuté jako přílohu k jednomu jídlu. Sáčky "zplacatím", zavážu a hotovo.
Halušky máš na mysli jaké?

Petuna — 8. 2. 2006 8:28

Normální klasické z polotovaru, které se přetlačí přes sítko. Mamka mi jich přivezla strašně moc a je mi to škoda vyhodit.

Díky za rady!!! Jsem v tom celkem nezkušená.

evčina — 8. 2. 2006 8:33

Ahoj Petuno,já mrazím skoro všechno.Polévky nemají chybu,zamrazím a pak když potřebuji a je mě líno polévku uklohnit vyndám z mrazáku.Opravdu se nemusíš ničeho bát.Halušky i vývar rozděl na porce které by si po vyndání spotřebovala a můžeš mrazit.Využívám k tomu všechny možné i nemožné kelímky,misky a pod.

                           http://www.gify.nou.cz/r_jidlo_soubory/49.gif

Isidia — 8. 2. 2006 11:00

Já mrazím úplně všechno. A vývary na polévku, nemají chybu. Dají se potom použít jak na polévky, tak na základy do omáček. Já je naliji do kelímku od velkého jogurtu a potom je vyklopím do igelitové tašky a tak mám udělány zásoby. Je to velká úspora práce.

jsem.sva — 8. 2. 2006 11:03

Taky mrazím polévky. Třeba zbyde od neděle, já jí zamrazím a použiji v týdnu... Mám je v umělohmotných zavíracích krabičkách. Nebo třeba v krabičce od Ramy.

helena — 8. 2. 2006 11:06

Děvčata, ty kelímky zbytečně zabírají místo. Jak jsem psala, používám hranaté krabičky, dózy a pod. a pak jen skládám "cihličky" na a vedle sebe. A zelenou petržel a další bylinky (bez hodně tuhých stonk) mrazím v pytlíku celé - i když zmrzne celý, stačí poválet válečkem a rozdrobí se, odpadá krájení.

Marťula — 8. 2. 2006 11:27

Já mrazím mimo vařených brambor taky skoro všechno.Akorát jsem někdy lenošná si to popsat.Jednou jsem takhle manželovi vytáhla z mrazáku bramborové ovocné knedlíky,on si je posypal pěkně cukrem a tvarohem,zakousl se a zjistil,že to k sobě jaksi nejde.náplň totiž byla masová :o)))))))))))))

helena — 8. 2. 2006 12:04

Marťula - no bóóóže, tak si je osladil. Doufám, že hodně, sladké je dobré na nervy a to asi v tom momentě hodně potřeboval http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

Bety — 8. 2. 2006 12:20

Já taky mrazím všechno, i ty vývary a dělám to podobně jako helena, ale ten mikrotenový sáček vložím rovnou do krabice od mléka, a vytáhnu to už v sáčku po zamražení. Takhle dělám i špenátový protlak z vlastního špenátu. Taky mrazím houby už připravené na smaženici, nechám hodně vydusit vodu a naplním do hranatých krabiček, v zimě stačí vyklopit a přidat vejce. Drobné vlhké ovoce napřed zmrazím rozprostřené v jedné vrstvě a pak až sesypu dohromady.

Petuna — 8. 2. 2006 12:28

Děkuji moc, tak jsem to teda udělala. Měla jsem hodně krabiček od Ramy tak jsem dala do toho polívky a pak do mrazícího sáčku halušky a knedlíky. Tak snad to přežijou

Marťula — 8. 2. 2006 12:40

Heleno ,mám pocit,že tenkrát tu kombinaci nepřekonal a oplachoval je pod vodou.Jinak je celý život závislák na buchtách.....mám namysli buchty pečené v troubě:D
Vlastně zamražuju i buchty,když se nesní anebo vánoční cukroví šupnu do mrazáku a po svátcích se vždycky hodí.

helena — 8. 2. 2006 13:20

Marťulo, když byly děti malé, mrazila jsem i pečivo a pak rozpékala. Jinak vánoční pečivo už tam je - v červenci jak když najdu :-)

evčina — 8. 2. 2006 20:30

Jak psala Helena,tak já  také používám krabičky od mléka,džusů a podobně.Vypláchnu je a nechám dobře vyschnout,pak složím a schovám na pak.Né všechny to bych za chvíli nevěděla kam s nimi,ale několik jich takhle mám připravených.V létě děláme vlastní míchanou zeleninu a tak krabičky použiji.Trochu je sesříhnu,aby byla menší a pak nahoře složím přelepím,pod izolepu ještě vložím popis.Pěkně se dají poskládat vedle sebe a na sebe a mám využité každé místečko.
                           http://www.gify.nou.cz/mini_ikon6_soubory/643.gif

ivca — 8. 6. 2006 17:03

někdy je to docela detektivka, když zapomenu balíčky popsat, nebo když se odloupnou štítky ...

Nikiska — 8. 6. 2006 18:27

Já si taky zamražuju i pečivo. Prostě nakoupím hodně pečiva a pak jen tahám z mrazáku. A nikdo nepozná, že to tam bylo uchované. Jinak jsem jednou dostala od sestry zamraženou omáčku a po rozhřátí byla cuckatá tak nevím čím to bylo!!

Bety — 8. 6. 2006 19:18

Zrovna včera jsem sklidila špenát - oblanšíruju, rozmixuju, naleju do krabičky od mléka "vystalné" mikrotenovým sáčkem, nechám vychladit, zmrazím.

aprill — 8. 6. 2006 19:40

ivca napsal(a):

někdy je to docela detektivka, když zapomenu balíčky popsat, nebo když se odloupnou štítky ...

To znám. Pak bývá tajemství šéfa kuchyně.

ivca — 9. 6. 2006 10:16

a hlavně šéfka kuchyně je velmi překvapená, jaké to  poklady se v mrazáku vlastně skrývaly ...

Petuna — 9. 6. 2006 13:30

Mrazíte prosím taky hlávkové zelí. Mám doma 2 hlávky a chgtěla bch je zmrazit. Můžu nakrájet a dát do mražáku? Nebo musím nejdřív povařit?   A co kedlubny? Poradíte?

ivca — 9. 6. 2006 13:35

zelí bych si předvařila ....

Bety — 9. 6. 2006 15:31

Každou zeleninu blanšíruju než ji zmrazím.

ivca — 9. 6. 2006 15:35

je doba blanšírování nějak daná nebo pro každý druh zeleniny jiná?

maya — 10. 6. 2006 23:15

Petuna napsal(a):

Mrazíte prosím taky hlávkové zelí. Mám doma 2 hlávky a chgtěla bch je zmrazit. Můžu nakrájet a dát do mražáku? Nebo musím nejdřív povařit?   A co kedlubny? Poradíte?

Zelí si dávám do mrazáku docela často - vždycky uvařím z poloviny hlávky zelňačku a 2. půlku, co mi zbyde, nakrájím na nudličky a zmrazím. Před mražením zelí nikdy nevařím ani neblanšíruju a připadá mi, že i tak je potom uvařené rychleji než čerstvé.

Bety — 11. 6. 2006 13:21

ivca napsal(a):

je doba blanšírování nějak daná nebo pro každý druh zeleniny jiná?

Podle toho jak je to tvrdé, to odhadneš, povrch se trošku změní, stačí krátce. Neměřím to, všechno  dělám odhadem. Já už máloco měřím a vážím, už to mám tak nějak "v oku".

holka — 14. 7. 2006 14:41

CO je to blanšírování ? :rodna:

jasminka — 14. 7. 2006 18:00

rychlé spaření vařicí vodou.dáš do cedniku zeleninu a prostě přeleješ vařicí vodou.nemam pravdu kuchařky?

Bety — 15. 7. 2006 11:47

Blanšírování je krátké povaření, spařit nestačí.

Petuna — 23. 7. 2006 23:29

Holky  dá se mrazit i cuketa?

Petuna — 31. 7. 2006 21:25

Jakým způsobem prosím mrazíte meruňky? Nezhnědnou? Moc děkuji

ivca — 2. 8. 2006 7:34

mě zhnědly a byly po rozmražení trochu rozpatlané

Bety — 2. 8. 2006 17:44

Meruňky mrazím jenom rozmixované se smetanou, šlehačkou nebo bílým jogurtem a cukrem. Cuketu nemrazím - obsahuje děsně moc vody a ta všechna vyteče po rozmrazení, nezůstane z ní skoro nic.

briza3 — 2. 8. 2006 20:49

Poraďte co se dá dělat s okurkama mimo zaváření. Docela se jich dost urodilo. Máte zkušenosti s mražením, nebo jiným zpracováním okurek. Děkuji

Rhea — 4. 8. 2006 10:58

Já cuketu mrazím nastrouhanou. Dělám si přesně porce do buchty.

Rhea — 4. 8. 2006 11:02

A taky mrazím rýži, hotové těstoviny, nakrájenou knedlu na plátky, nastrouhané ořechy. U nás se prostě nesmí nic vyhodit. Všechno zmrazím nebo zavařím.
Někdy dám teda něco kočičce :gloria:

Romana.P — 22. 12. 2010 21:06

Marťula napsal(a):

Já mrazím mimo vařených brambor taky skoro všechno.Akorát jsem někdy lenošná si to popsat.Jednou jsem takhle manželovi vytáhla z mrazáku bramborové ovocné knedlíky,on si je posypal pěkně cukrem a tvarohem,zakousl se a zjistil,že to k sobě jaksi nejde.náplň totiž byla masová :o)))))))))))))

Jo, tak přesně to se povedlo minulý týden u nás. Bezva knedlíky s uzeným, cukrem a tvarohem :lol:

Hanulela — 18. 5. 2017 10:57

Já nejčastěji zamražuju bujón - dělám si ho silný a pak ho nalévám do tvořítka na led. Nezabere tolik místa a kostka bohatě stačí. Pak třeba houby, na vánoce děláme houbovou polívku, tak máme zásoby :) Hodně ovoce - jahody, maliny, borůvky a pak je v zimě vytahuju a dávám do kaší nebo do jogurty. Perfektní jsou taky banány - uděláte z nich pak výbornou a zdravou zmzlinu. Jinak na zamražování používám tyhle zip sáčky https://www.obalove-materialy.cz/zip-sacky/ - různé velikosti. Jsou pevnější než ty klasické a dobře se zavírají. Teď jsem narazila na nový recept na tasty, který chci zkusit https://www.facebook.com/tastyjunior/vi … S_TIMELINE akorát místo konzervovaných rajčat využiju ty čerstvé  - mám jich vždycky na zahrádce plno, tak je aspoň spotřebuju. Rajčatové omáčky na těstoviny nebo pizzu můžem, tak mi to ušetří čas a teď v sezóně to bude levnější než kdybych ji dělala třeba v zimě.

helena — 18. 5. 2017 11:09

Teď jsem narazila na nový recept
Týývoe... a jsi si jistá, že to nejsou webovky nějaký krevní banky?

Pišin — 1. 6. 2017 23:24

IKEA má stokrát lepší sáčky na zamražování :-P

Judyna — 2. 6. 2017 10:06

Stokrát nic umořilo osla...

helena — 4. 6. 2017 18:23

IKEA má stokrát lepší sáčky na zamražování
A my máme doly na povidla a tetovanýho tatínka, heč... http://fora.babinet.cz/img/smilies/reta.gif

Judyna — 4. 6. 2017 18:59

No vidíš Helo. A kdyby sis toto všechno chtěla zamrazit, tak už víš, kde jsou nejlepší sáčky....

helena — 4. 6. 2017 19:01

Chudák tatínek... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

Judyna — 4. 6. 2017 19:28

No co, vydržel by dlouho čerstvej....

helena — 4. 6. 2017 19:33

A to má bejt jako plus, jo?

Judyna — 4. 6. 2017 19:41

No na sto procent...
Zvlášť v těch stokrát lepších sáčkách....

helena — 4. 6. 2017 19:44

Hele - a nebude tatíkovi vadit, až ho budeme porcovat?

Judyna — 4. 6. 2017 19:45

Já myslím, že už ne...:gloria:

helena — 4. 6. 2017 19:49

Tak jo... tak já do tý Ikey dojdu...

vrabčák — 5. 6. 2017 18:15

helena napsal(a):

Chudák tatínek... http://fora.babinet.cz/img/smilies/lol.png

Napadlo mě, neutrpí nějak to jeho tetování?  :co:  Ale když jsou ty sáčky nejlepší, tak snad ne.