Iveta X — 21. 6. 2009 9:34

Manžel měl nateklé, bolestivé koleno a zvýšenou teplotu. Byl u ortopeda, ten mu diagnostikoval zánět kolene, udělal mu punkci, povídal, že hnis ještě uvnitř nemá, že přišel včas a předepsal mu antibiotika. To bylo v pátek. Včera a dnes je koleno jednou tak velké co dříve a ještě víc bolí. teplota už není žádná. Může tohle být reakce kolena na tu punkci a přejde to nějak samo. Doktor nařídil jen polehávat a posedávat, víc nic nedoporučil. Zkoušíme ledovat a stahovat obvazem, neděláme špatně? nemůže to po punkci uškodit? Zítra jde na kontrolu, tak máme strach, co z toho nakonec bude. Nemáte někdo nějaké zkušenosti s punkcí nebo se zánětem? Jak se dále léčí?

sugar — 21. 6. 2009 13:06

Punkci mi dělali, koleno mi po ní trochu splasklo (měla jsem jiný problém ne zánět), určitě se mi nepřitížilo, ikdyž vyřešeno nebylo ani náhodou
Ledovat určitě, nechodit, s tím stahováním nevím.
Jak to začalo? Samo od sebe, nebo měl nějaký úraz?

Iveta X — 21. 6. 2009 13:17

Ne, úraz neměl. Jen jsme byli na tůře na výletě a dlouho jsme šlapali. Bojíme se, že léčba bude na dlouho.

sugar — 21. 6. 2009 13:20

Mám spíš zkušenosti s poúrazovými stavy, ne se záněty. Artritidu doktor vyloučil? (můžou jí mít i mladší ne jen "starci"). Klouby bývají většinou na dýl, ale nechci tě strašit. Dej zítra vědět, jak jste dopadli na kontrole. Zatím ať manžel leduje a nezatěžuje.

Iveta X — 21. 6. 2009 13:26

Díky. Artritidu doktor nezkoumal, manžel u něj byl poprvé, nikdy problémy neměl (40 let ). Stane se to zrovna, když máme jet na dovču do hor.

Klubko — 22. 6. 2009 14:24

Iveto,
probĺém s kolenem může signalizovat cokoliv. Od drobného otlačení, natrženého vazu, přes naškublý meniskus, až po artrozu nebo artritidu. Já mám 5 óperací a punkcí nespočet.
Punkce uleví a je dobré ji udělat 1x - 2x, ale pokud to jen trochu jde, tak už dál "vodu z kolene" netahat. Lékaři to dělají rádi, kolenu se uleví, jde lépe ohýbat,ale to že se tam dále tvoří synovální tekutina a otok je důsledkem buď infekce nebo se to koleno brání. Pokud manžel nemá horečky a dovolí mu to chodit na další punkce bych prozatím nechodila. Co nejčastěji bych dávala končetinu vejš, než má pas (tedy v leže stačí polštářky pod koleno nebo v sedě dát si jí na stoličku atd) a neustále chladit, chladit. V lékárně, či zdravotnických potřebách koupíš cca za 150 kč chladivý polštářek do mrazáku a ten mu přikládat. Drží to lépe, než mražený špenát.
Jinak ad stahování. Pokud neumíš nohu zatejpovat tejpovací páskou přesně jak to má být (to umí většinou rehabilitační sestra) , elastický obvaz kolene je stejně takový placebo efekt pro lepší pocit. Nejlepší je nohu odlehčovat, tedy hůlka,ale to nevím jak by manžel snášel.
Pokud na dovolené nebudete slaňovat, skákat ze skal, tak by to snad šlo. Jen počítej s tím, že pokud letíte do tepla, tak ten otok se může teplem zvětšit.

Takže ledovat, ledovat, ledovat. Odlehočovat, často nohu hore.

Iveta X — 22. 6. 2009 18:56

Klubko, díky za odbornou odpověď. Manžel byl dneska na kontrole, doktor zkusil další punkci, prý tam voda není a zdá se to lepší. Dal ještě jedno balení antibiotika a ve čtvrtek další kontrola. Tak nějak instinktivně jsem tedy správně ledovala (špenátem...) a stahovala, takže jsem ráda, že jsem nic nezkazila. I tu nohu jsem mu pořád nutila mít nahoře a podkládala složenou dekou. Kéž by to už bylo dobrý. Na dovolenou jedeme na Šumavu, s dětmi, takže tůry a cykloturistika, ale tak nějak rozumně, nejmladší syn je teprve předškolák. Máš pravdu, že jsem si taky  s přehřátím ten zánět spojovala, manžel se totiž před 14 dny při práci venku hodně spálil. Může to mít nějakou souvislost v kombinaci s tou námahou při cestě z Kletě.

elinka — 22. 6. 2009 21:44

Kromě ledování ještě může manžel zkusit aplikovat lokálně působící protizánětlivé léky, ve formě gelu nebo krému..jen pozor, aby se nedostaly do oblasti vpichu po punkci

Klubko — 23. 6. 2009 9:02

Elinko, určo máš pravdu s těmi přípravky. Třeba Lioton nebo něco podobného. Hlavně, ne hřejivé masti!!!! Jako je francovka atd.
JInak pokud by se manželovi otoky opakovaly, trvala bych na vyšetření kolene magnetickou rezonancí, aby se náhodou nezjistilo, zda není právě porušen meniskus,který většinou vyvolává otokovou reakci. Protože zranení se otokem brání. Ale to je spíše rada do budoucna.

Co se týká dovolené v horách. Cykloturistika je určitě lepší, než chození pěšky. Protože koleno se ohýbá v jednom směru, nerotuje, neotřásá se. Až půjdete na tůru doporučuji stahovat koleno tímto způsobem:
2 Obinadla a vázat nad kolenem a podkolenem. K případnému podvkrnutí kolene totiž dojde, že jsou volné kvadricepsové (přední strana stehna) svaly a lýtkový úpon (vzdadu sval pod kolnem). Koleno tedy navážeš, zůstane holé.
Po návratu z tůry hned chladit. Klidně i plechovkou Budvaru :). A nejlepší by bylo,kdyby jste si půjčili či koupili trekové hole. Ale jelikož jste v lese, tak s hroty dole. Ne ty s úmělými na Nordic Walking. Ty jsou dobré max na beton. Já s nimi z kopce ve vysokých horách chodím často, protože nejvíce namáhané je koleno, když jdeš dolů. A ty hůlky to krásně odlehčí.
Dříve jsme se Němcům v Alpách smáli, proč chodí s holemi. Ale oni tak chodí už 50sát let a vědí proč.

Tak hezkou dovolenou, bez zranění a ať jste fit.

Iveta X — 25. 6. 2009 17:05

Klubko, Elinko, díky. Manžel byl dneska na kontrole, má dobrat antibiotika a v polovině příštího týdne může začít pomalu!!! pracovat. Koleno má pořád trochu oteklý, doktor povídal, že otok mizí pomalu. Prý přišel včas, kdyby to bylo déle, zánět by se rozlezl po celý noze a musel by na operaci. Proč a jak se zánět operuje? Je to těžká operace? No jenže manžel je živnostník a ještě ke všemu obkladač a jelikož mu utíkají kšefty, nemocenskou nebere, tlačí ho čas dodělat stávající práci a následně ho zdrží ta naše dovolená, tak je blázen a chce jít dělat hned zítra. Jenže to znamená celý den klečet, bude pokládat dlažbu.... Přála bych si, aby vydržel do konce týdne doma v klidu, ikdyž si už lezeme trochu na nervy a 14 dní bez příjmu je taky ztráta, ale bojím se, že by na tom mohl být zase znovu blbě, ne-li hůř, pokud koleno pořádně nevyléčí.

Klubko — 26. 6. 2009 7:56

Ivet, řekni mu že je lepší být 14 dní bez příjmu, než půl roku bez příjmu po operaci.
Nemůžu říci jak se operuje zánět, jelikož nevím z čeho to má. Jestli ten vaz, češka, meniskus, nebo nějaký výpotek.

elinka — 26. 6. 2009 17:08

Typů operací je povícero a druh a závažnost záleží na tom, kde a jak rozsáhlý zánět je..ale já nevím, o operaci bych zatím nepřemýšlela,když dr. řekl,že tvůj manžel přišel včas..a ať pěkně dodrží doporučení a vydrží s nervama..za eventuelní další komplikace to fakt nestojí..

Iveta X — 26. 6. 2009 17:56

To je právě ono - že on doporučení už nedodržuje a šel už dneska pracovat. Je obkladač, kolena potřebuje a zatěžkává. A říct si nedá a ještě se spolu kvůli tomu chytneme. Jako kdyby nemohl vydržet aspoň do pondělí. Ještě dobírá do konce týdne antibiotika. Tak se mu chystám aspoň koleno večer ledovat, jestli to bude něco platný....