» Diskuse - Babinet.cz https://fora.babinet.cz/index.php » Rodinné finance a investování https://fora.babinet.cz/viewforum.php?id=15 » nákup prošlých potravin https://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=38015 |
saletka — 25. 5. 2009 13:03 |
Občas při nákupu v potravinách narazím na zboží s velkou slevou 30-50%. Jedná se o zboží s končící zárukou nebo už i prošlé. Tady v Brně je dokonce prodejna jen s takovým zbožím. Kupujete, nebo ne ?? |
Martinka1 — 25. 5. 2009 13:06 |
Tak pokud záruční doba jenom končí a víš, že to stihneš sníst před jejím koncem, tak proč ne :-) |
javena — 25. 5. 2009 13:58 |
Saletko, pokud je na obalu spotřebujte do - není dobrý to konzumovat po tomto datu. |
Klubko — 25. 5. 2009 14:06 |
Ne nikdy! Od mamky (15 let praxe v laboratoři v potravinářství), vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd. |
Kuty — 25. 5. 2009 14:12 |
ale aspoň nemusíš na plastiku-čumítko jak miminko!:D |
ESKYMKA — 25. 5. 2009 14:14 |
vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd. |
Modroočka — 25. 5. 2009 15:43 |
Saletko, myslíš tu nově otevřenou prodejnu na Orlí? Já odtam kousem pracuju, tak jsem tam zašla, měli tam věci po expirační době, tak ty bych si nekoupila, ale mají sýry, jogurty, instantní polívky a podobný věci, který mají do expirace třeba týden, tak to koupím, protože to moji kluci sní. Nekupuju to do zásoby, ale tak, aby se to včas snědlo. |
saletka — 26. 5. 2009 10:07 |
Nejsu blbá nebo mladá , shnilý nebo plesnivý bych taky nekoupila ! |
taurus — 26. 5. 2009 12:27 |
Občas už jsem na to v krámech koukala ale ještě jsem nic nekoupila. Většinou jsem narážela na větší balení, co měli projít ten den a to bych prostě nespotřebovala. Když už, tak radši nakupuji v akci, pokud je něco zajímavého. |
Klubko — 26. 5. 2009 12:40 |
Eskymko, třeba bakterie do střev, různé nástupy protravinových alergií atd. Já když vidím ty lidi, co ve 120 jedou s platem vajec za zadním okýnkem, a je venku 25 st. v autě i přes 35, tak si říkám, kdo tu salmonelu dostane. |
PetrV — 26. 5. 2009 12:59 |
Prošlé potraviny se snad ani prodávat nesmí. |
Klubko — 26. 5. 2009 14:48 |
Petře, já salmonelu měla v životě 2x. Hrůza. Mám problémy s mikroflorou ve střevech, milion gastroskopických vyšetření, často trpím průjmy, a ještě to přiživovat něčím takovým. Konkrétně od lékaře mám v létě zakázánu majolku, vejce, nadbytek mléka, drůbež. Vždy mě upozorňuje, žádné převážení, všechno čerstvé atd. |
amely — 26. 5. 2009 17:02 |
Saletko, prodejnu na Lidické znám, chodila jsem tam, několik let, když jsem byla v nouzi. Kupovala jsem sýry, jogurty, občas čokoládu- třeba holandskou, občas i dětem ty původně drahé tyčinky, někdy i nějakou specialitu - třeba Tortelini, ale naprostou většinu těsně před datem spotřeby, ty čokolády třeba je několik málo dnů prošlé. Nikdy nám z toho nic nebylo, nikdy jsem nekoupila nic plesnivého ani zapáchajícího, znám dalších asi 20 žen, co tam občas chodí, i jedna paní doktorka. Taky bych tam nekoupila kdeco, ale vybírala jsem. Pokud vím, tak žádná z nakupujících neměla nikdy problémy. Teď se tam dostamu jen párkrát do roka, občas něco koupím. |
amba — 26. 5. 2009 18:06 |
Nic prošlého bych nekoupila. |
Klubko — 27. 5. 2009 8:06 |
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy.... |
javena — 27. 5. 2009 8:13 |
Tak tu bych třeba já nekoupila, ale před pár lety našli nějací manželé sušené mléko z druhé světové války. Prášek zředili podle návodu a prej dobrý... chutnalo líp, než to, co pijeme teď. :) Do toho bych taky nešla, ale kdyby mi ho nalili do kafe, poznám kulový. |
amely — 27. 5. 2009 8:27 |
Ambo - vidím to s těmi rybami složitěji. Většinou jsou ze sádek, krmené vším možným, aby správně narostly, pak nevíš, jakým způsobem je zabíjejí, jak dlouho leží někde na slunci než je poprvé zmrazí, jestli lidé, co ryby zpracovávají, nemají nějakou infekční nemoc, to případné rozmrazení je jen maličká část. |
Selima — 27. 5. 2009 9:46 |
Brigádovala som v konzervárni, a šiel tam fakt sajrajt všade, vrátane detských výživ - ale tie sa aspoň dôkladne sterilizovali, takže síce potom už zrejme neobsahovali žiadne vitamíny, ale ani mikroorganizmy. :jojo: Mŕtva hmota. |
ESKYMKA — 27. 5. 2009 11:48 |
Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy.... |
Klubko — 27. 5. 2009 12:27 |
Ad plesnivé sýry:) |
amba — 27. 5. 2009 20:49 |
amely: |
Bety — 27. 5. 2009 20:59 |
a kafe, a koření!!! a ještě to má aflatoxiny (skutečně aflatoxiny, s písmenem "alfa" to nemá nic společného)... hnus velebnosti |
Klubko — 28. 5. 2009 7:45 |
Bety, |
Kavasaki — 28. 5. 2009 9:01 |
Ahoj,sousedky maminka pracuje ve spalovně,kde likvidují poraviny(a ne jen to) z prošlou zárukou. |
mirka.. — 28. 5. 2009 10:26 |
klubko, to je náhodou super:-) to já bych se ráda poučila od člověka co do toho vidí, aspon si může fakt vybrat, co koupí a ne kupovat blbosti. nám profesor na zoohygieně vyprávěl, že kontroloval nějaký výrobny..pamatuju si jen , jak parodoval reklamu na velké a chutné kousky ovoce v jogurtu..ale kdyby lidi viděli, JAKÝ kousky ovoce. že si je tam radši nakrájí sám a čerstvý. a z brigád taky vim, že se neplýtvá, když něco upadne na zem, nic se neděje atd. |
Selima — 28. 5. 2009 11:01 |
:lol: Mne po každej brigáde a exkurzii prešla chuť na ten-ktorý výrobok, ale to by som musela žiť z pažitky vypestovanej na balkóne... :dumbom: Utešujú ma procesy ako sterilizácia, rafinácia, apod. pri ktorých hádam tie najškodlivejšie svinstvá skapú. Pleseň v tovare po záruke to ale nerieši... |
Klubko — 28. 5. 2009 11:50 |
Já si vůbec nedělám iluze o původech potravin a třeba látek. Látka kvalitní je 1000% draží než ta ze které se vše šije a to je Čína. Nechci vůbec vzpomínat na "Dobré socialistické časy", brr. Ale je fakt, že se třeba týká vláken (tiba, veba,jitex atd) se vyráběly ty nejkvalitnější. |
Selima — 28. 5. 2009 12:24 |
Nám kolega vozí domáce korbáčiky... :P Chutia neopísateľne mliekom, syrom a niečím prírodným... :hjarta: A ja kupujem juhočeské jogurty v skle. :lol: Alebo potom naše zvolenské, prípadne cmar(syrovátku) z bratislavského Raja. :jojo: |
amely — 28. 5. 2009 12:52 |
Je to paradox, ale já jsem právě ty výborné slovenské sýry a taky domácí bryndzu kupovala v tom obchodě s levnými potravinami, přesně v tom, co má na mysli Saletka. Do data spotřeby jim chyběly tak 3 až 10 dní a stály polovinu, i méně, než normálně. Dříve bych si je s mými příjmy za běžnou cenu nemohla dovolit. Byly výborné. |
Bety — 28. 5. 2009 13:08 |
:supr: to jsou ty které jim lekly, ty se taky musejí prodat |
Klubko — 28. 5. 2009 13:28 |
Dobrý jsou ryby, když jsou v supermarketu živé a tam je rovnou picnou. Tady je ještě furt obchod Rybárna, kde jsou živý kapříci, pstruzi, tak tam chodím. |
ivanka05 — 28. 5. 2009 13:38 |
ahoj, já jsem hrozná, co je prošlé mám k tomu nějakou averzi a nedůvěru, i kdyby to bylo zadarmo. Jo stane se doma, že čaj sáčkový je treba asi prošlý o nejaky mesic, ale abych si ho prosly koupila to nemusim. co se věcí jako mléčné výrobky, maso, ryby, salamy atd týká - ne... |
verunielka — 29. 5. 2009 18:32 |
Taky myslím,že pokud člověk ví,že to do té doby co to má trvanlivost sní, tak jo.Ale pokud by to prošlo,tak bych to už určitě nejedla.I když stalo se mi že jsem omylem snědla prošlý jogurt který jsem zapoměla že ho mám v ledničceš a nic mu nebylo :godlike: |
ivanka05 — 29. 5. 2009 19:53 |
veru: no me se taky stalo ze jsem pila takove to mleko v lahvi, jak ma kratsi trvanlivost a proste bylo, nevim ne tydny,ale dny a v pohode... ale abych koupila prosle, to ne. |
Modroočka — 29. 5. 2009 21:07 |
No, dnes jsem u nás v Brně na Orlí nakoupila sýry, expirace do 5.6. a do 13.6., štangličku Vysočiny, takhy do 13.6., pražený mandel do 31.8. a čokoládu Milka enjoy do 10.7.2009. Čokolády už kluci snědli, salámek taky padl za vlast, starší synek ho už má v pupíčku, udělla jsem svůj šopák, takže sýry jsou v něm a do doby expirace nám to ani nevydrželo........... |
simona.faltynkova.9 — 17. 3. 2014 20:47 |
Zkuste se kouknout a ušetřit:)wwwkupicz/?u=23vtt |
eremuruss — 18. 3. 2014 8:12 |
Prosle veci se v obchode prodavat nesmi.Ja sama kupuji maso zlevnene ktere konci ten den.U kurat si obal radci natrhnu,abych zjistila jestli nesmrdi,protoze v letnich mesicich jeste ma 3 dny do zaruky a uz smrdi.Vecer je u nas maso zlevnene o 75% ktere se neproda.Hodinu pote je zlikvidovano.Kupuji tak i mlecne vyrobky.Za tvaroh bych 25 kc rozhodne nedala.Ten se u nas zlevnuje 3 dny pred spotrebou |
mikuelini — 18. 3. 2014 9:46 |
Byla jsem v Cesku a ceny potravin mne opravdu sokovaly . Vse neskutecne drahe ,nemeckych produktu az beda . Nevim kam tohle speje ... |
lepista — 18. 3. 2014 11:56 |
Máme u nás prodejnu s prošlými potravinami. Občas tam něco koupím (polívky v sáčku, těstoviny, dressingy v prášku, plechovky s kolou, kávu, čaj). Nenakupuji tam kvůli ceně, ale proto, že mají sortiment, který jinde není, tak tam chodím pro zpestření. Nekoukám na data spotřeby, při spotřebě se řídím tím, jak potravina vypadá, je cítit a chutná. Maso bych ale po datu spotřeby nekoupila. |
annie — 18. 3. 2014 14:15 |
Ono je totiž rozdíl mezi "spotřebujte do..." - po tomto datu se výrobky prodávat nesmí a "minimální trvanlivostí" - tyto výrobky se prodávat smějí, musejí být označené. |
Mývalína — 14. 5. 2015 14:58 |
To jsem nevěděla, že je v tom rozdíl "spotřebujte do" a " minimální trvanlivost do". Musím víc číst obaly, většinou beru to co už mám vyzkoušené a na obaly nekoukám. |
Dorka — 15. 5. 2015 8:10 |
V nekterych obchodech byva stojan s napisem “zbozi s proslou zarucni dobou“,nebo tak nejak. Urcite to neni zakazane,jen to musi byt oznacene. Nebojim se tam veci koupit,pres pruhledny obal jde stav skontrolovat,ev.ceny jsou tak nizke,ze kdyby nahodou to bylo nepozivatwlne,vyhodim to a basta. |
Mývalína — 15. 5. 2015 10:37 |
Mlíko taky klidně pijeme po záruce, ale jen když ho mám takhle dlouho doma a vím, že nebylo někde na sluníčku. |
Dorka — 15. 5. 2015 13:07 |
Marmelada kdyby byla nepozivatelna,poznas podle barvy a vzhedu,kdyz nevidis plisen,urcite tam neni.Mn treba ani nevadi zcukernatela cokolada,naopak.A napr.u prosle konzervy se mi jeste nestalo,ze by ji neco bylo... |
Judyna — 15. 5. 2015 16:33 |
Tak já např. mléko po záruce nekupuju - většinou bylo zkažené, když jsem to zkusila. Ale např. žervé sýry, lučinu nebo nějaké jogurty klidně koupím i těsně před koncem zár. lhůty. A např. hořká čokoláda (bez ořechů, ty by mohly být žluklé) nevadí ani "po". Prošlá mletá káva taky nic moc. |
Dorka — 15. 5. 2015 19:06 |
Judy, co je to “zkazene“ mleko? Nakysane? Nebo fakt “smrdi - pfuj“? Zhorkle? Jo, to se stava i s mlikem, ktere mas doma... Ja osobne si o tom /nem/ myslim, ze neblo kvalitni, nebo min. blbe zpracovane/upravene... Ptz. “dobre“ mleko kdyz “projde“, zacme kysnout - jenom. Ne se kazit... |
Judyna — 16. 5. 2015 0:32 |
Vím, že dříve se z mléka normálně stávala kyška. Dělávalo se to běžně (i schválně).Teď ale hořkne. Proto ho nekupuju prošlé nebo těsně před lhůtou spotřeby. |
Dorka — 16. 5. 2015 9:23 |
Kupuju mleko v tesku nebo albertu, polotuc. Kdyz najdu na sleve, vezmu jakekoliv, vetsinou to nyvaji ty,co jsou normalne drahe oi farmatsk pak po sleve klesnou na “beznou“ cenu. Na kymute veci (pecemi) a palacinky jdu vyjradne na slevnene, pac nevadi, kdyz uz trochu kysne... |
vrabčák — 16. 5. 2015 11:31 |
Ráda vzpomínám, jak jsme si během mého dětství běžně dělali kyselé mléko. Pili jsme sladké, ale když začalo už trochu kysnout, nebránili jsme mu v dalším procesu. Zakvedlat kvedlačkou, dát vychladit a MŇAM. Teď už to roky nejde... |
Petar — 16. 5. 2015 18:27 |
A když jsme u těch prošlých potravin......co není chemicky upravované z těch "čerstvých" - neprošlých . Která potravina nemá Ečka, dochucovaldla, chemické barviva a podobně? Asi nenajdeme a je jedno, jestli děláme v potravinové laboratoři nebo ne. Takže pokud potravina vyloženě není v teple, na slunci či vlhku, aby měla možnost dále pracovat - kazit se, jsou bezpečné a chemicky tak dobře ošetřené, že po zavřití marketů by vydržely se nekazit a je schopná konzumace dalších asi 100 let. Mimo zeleninu a ovoce! A jogurty nejsou jogurty, ale škrobovina a jiné přísady, tím se netrávíme. A na Orlí i Lidické nakupují všechny možné profese, nejen žebráci. Zrovna tak, jako v Prostějově, Přerově, Zlíně, Hulíně a dalších prodejnách. To by jsme nesměli kupovat žádnou potravinu, i ty v záruce nestojí ani za psí štěk. Tlačí do nás pěkné svinstvo a náhražky. A co je kvalitní, cena není většinou pro normální lidi. |
vrabčák — 16. 5. 2015 21:39 |
Petar, v mnohém s tebou souhlasím. Ale aspoň když už si člověk koupí jogurt, tvaroh aj. mléčné výrobky, tak je spořádat včas a nenechat je projít v ledničce. |
Dorka — 16. 5. 2015 22:20 |
Jo. |
Judyna — 17. 5. 2015 10:52 |
Skoro bych řekla, že u těch mléčných výrobků v originálních obalech není zas až takové nebezpečí, když pár dní projdou. Že by byl prošlý jogurt nebo žervé sýr někdy plesnivý (tedy viditelně),se mi nestalo. Jasně že lepší je zkonzumovat včas. Ale ta balená masa z obchoďáku - to bych si neriskla. Už kvůli možnosti přebalování. |
vrabčák — 17. 5. 2015 12:42 |
O nebezpečných plísních v jogurtech aj. vím od bývalých spolužáků, kteří jsou celý život chemiky, přírodovědci a kterým opravdu věřím. Plíseň vzniká hluboko v jogurtu a dlouho není očima vidět. |
Judyna — 17. 5. 2015 13:39 |
Aha, tak na to si asi začnu dávat pozor a raděj to nenechámn "projít". |
Petar — 17. 5. 2015 16:19 |
Vrabčáku, prosím tě, a proč by byla v jogurtu plísen někde hluboko? Tomu rozumím tak, že jogurt není jogurt, ale plesnivé s.račky? Přece jogur, když se dávkuje do kelímků na lince a je uzavřen.......CO tam tedy plesniví? Nebo tví známí chemici říkají, že nám dávkují plíseň? Přece plíseň se vytvoří za určitých podmínek - tj. poškození uzávěru, víčka, tepla, světla, vlhka........nevhodné skladování, nedodržení předepsaných teplot . Tam může plíseň vzniknout. Ale v prošlém jogurtu, sýru v kelímku, žervé a pod......za okolností, že není poškozen uzávěr a výrobek je skladován za předepsaných podmínek k tomu.....se ti nezkazí jogurt, sýr a pod. ani za měsíc! Vyzkoušej si to, prosím! |