saletka — 25. 5. 2009 13:03

Občas při nákupu v potravinách narazím na zboží s velkou slevou 30-50%. Jedná se o zboží s končící zárukou nebo už i prošlé. Tady v Brně je dokonce prodejna jen s takovým zbožím. Kupujete, nebo ne ??

Martinka1 — 25. 5. 2009 13:06

Tak pokud záruční doba jenom končí a víš, že to stihneš sníst před jejím koncem, tak proč ne :-)

javena — 25. 5. 2009 13:58

Saletko, pokud je na obalu spotřebujte do - není dobrý to konzumovat po tomto datu.
Pokud minmimální trvanlivost do - je možno konzumovat.

Já kupuji jak co, taky tu máme jednu takovou sdpeciálku. :)
Káva, čaje, tomu nic není, ale proč koupit něco, co už třeba nevoní, když je to jen o pár kaček levnější... Radši si připlatím.
Pozor na vločky - lítají z toho moli, lezou do toho larvičky... Brambůrky žluknou.
Je to kus od kusu. Většinou koupím to, co ještě není řachlé, případně min. trvanlivost končí 5/09 a je první týden v červnu. To se mi může stát i doma, že to nechám ležet a rupne to ve spíži. Ale taky záleží, co. A každopádně to nedávám dětem.

Klubko — 25. 5. 2009 14:06

Ne nikdy! Od mamky (15 let praxe v laboratoři v potravinářství), vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.
Stejně tak je špatný vykrajovat shnilé ovoce nebo odendávat kousky plísně ze zavařenin a pak to konzumovat. Ten botulotox (jo stejný ten co dávají do vrásek) je v celé té zkažené potravině. I když oko to nevidí.

Kuty — 25. 5. 2009 14:12

Klubko napsal(a):

Ne nikdy! Od mamky (15 let praxe v laboratoři v potravinářství), vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.
Stejně tak je špatný vykrajovat shnilé ovoce nebo odendávat kousky plísně ze zavařenin a pak to konzumovat. Ten botulotox (jo stejný ten co dávají do vrásek) je v celé té zkažené potravině. I když oko to nevidí.

ale aspoň nemusíš na plastiku-čumítko jak miminko!:D

ESKYMKA — 25. 5. 2009 14:14

vím co je schopný napáchat jen trochu "chycený" jogurt, plíseň na ovoci atd.

a co? :co:

Prošlé potraviny taky nekupujeme, jen ten pocit, že už je to prošlé.... :dumbom:  :gloria:

Modroočka — 25. 5. 2009 15:43

Saletko, myslíš tu nově otevřenou prodejnu na Orlí? Já odtam kousem pracuju, tak jsem tam zašla, měli tam věci po expirační době, tak ty bych si nekoupila, ale mají sýry, jogurty, instantní polívky a podobný věci, který mají do expirace třeba týden, tak to koupím, protože to moji kluci sní. Nekupuju to do zásoby, ale tak, aby se to včas snědlo.

saletka — 26. 5. 2009 10:07

Nejsu blbá nebo mladá , shnilý nebo plesnivý bych taky nekoupila !
Myslela jsem právě tu možnost minimální spotřeby. Jedná se o prodejnu v Lidické ul. pan vedoucí se ohání právě testy z laboratoře.

taurus — 26. 5. 2009 12:27

Občas už jsem na to v krámech koukala ale ještě jsem nic nekoupila. Většinou jsem narážela na větší balení, co měli projít ten den a to bych prostě nespotřebovala. Když už, tak radši nakupuji v akci, pokud je něco zajímavého.

Klubko — 26. 5. 2009 12:40

Eskymko, třeba bakterie do střev, různé nástupy protravinových alergií atd. Já když vidím ty lidi, co ve 120 jedou s platem vajec za zadním okýnkem, a je venku 25 st. v autě i přes 35, tak si říkám, kdo tu salmonelu dostane.

Vůbec si tak říkám, jestli kupování téměř prošlých potravin je to správné šetření. Asi bych to viděla, taky na ten jeden jogurt co končí za dva dny,když ho odpoledne sním,ale něco velkého ne. Ani instantní trvanlivé potraviny ne. Je fakt, že já mám tak malou kuchyň v garsonce, že se nevyplatí ani křečkovat nějaké zásoby.

PetrV — 26. 5. 2009 12:59

Prošlé potraviny se snad ani prodávat nesmí.

Pokud jde o mléko, které má trvanlivost třeba rok a je prošlé o měsíc, tak je to normální. Ale potraviny typu jogurty, maso apod., to bych v žádném případě prošlé nekoupil. Klubko ví, o čem mluví :-) Salmonela, poškození jater - a to všechno kvůli ušetřené dvacce? Zdraví máme jenom jedno, važme si toho.

Klubko — 26. 5. 2009 14:48

Petře, já salmonelu měla v životě 2x. Hrůza. Mám problémy s mikroflorou ve střevech, milion gastroskopických vyšetření, často trpím průjmy, a ještě to přiživovat něčím takovým. Konkrétně od lékaře mám v létě zakázánu majolku, vejce, nadbytek mléka, drůbež. Vždy mě upozorňuje, žádné převážení, všechno čerstvé atd.

amely — 26. 5. 2009 17:02

saletka napsal(a):

Nejsu blbá nebo mladá , shnilý nebo plesnivý bych taky nekoupila !
Myslela jsem právě tu možnost minimální spotřeby. Jedná se o prodejnu v Lidické ul. pan vedoucí se ohání právě testy z laboratoře.

Saletko, prodejnu na Lidické znám, chodila jsem tam, několik let, když jsem byla v nouzi. Kupovala jsem sýry, jogurty, občas čokoládu- třeba holandskou, občas i dětem ty původně drahé tyčinky, někdy i nějakou specialitu - třeba Tortelini, ale naprostou většinu těsně před datem spotřeby, ty čokolády třeba je několik málo dnů prošlé. Nikdy nám z toho nic nebylo, nikdy jsem nekoupila nic plesnivého ani zapáchajícího, znám dalších asi 20 žen, co tam občas chodí, i jedna paní doktorka. Taky bych tam nekoupila kdeco, ale vybírala jsem. Pokud vím, tak žádná z nakupujících neměla nikdy problémy. Teď se tam dostamu jen párkrát do roka, občas něco koupím.
Mají tam třeba balík párků za poloviční cenu jen proto, že jsou trochu polámané, ale záruka jim končí až třeba za měsíc. Nebo stejně konce salámů - do rizota.  Mají tam třeba taky perfektní francouzské sýry.
Saletko, já si myslím, že kdyby se z těch výrobků někdo nakazil, tak by tu prodejnu určitě zrušili. A ona funguje už aspoň 10 let. Byla bych opatrná v létě.

Jinak si myslím, že stejně nebezpečné je chodit do restaurací - tam taky nevíš, z čeho je jídlo. Stejně když koupíš třeba mraženou rybu - taky nevíš co absolvovala. A stejně nebezpečné je podle mne i koupit zájezd do zahraničí s jídlem - tam Ti taky můžou dát kdeco.

Klidně si tam něco kup.

Modroočko - dnes jsem se mrkla do té prodejny na Orlí - není špatná, koupila jsem sýry a všechno tam mělo ještě několik dnů do data spotřeby.

Samozžejmě, kdo nechce, kupovat tam nemusí, ale nakazit se může i v té restauraci nebo v autobuse.

amba — 26. 5. 2009 18:06

Nic prošlého bych nekoupila.
Klubko má pravdu - zdraví ohrožuje nejen salmonela, ale celá řada dalších bakterií a chemických procesů, které vznikají v prošlých potravinách. Bývají startem k alergiím, ale jsou i rakovinotvorné atd. Že se neprojeví okamžitě nemocí, vůbec neznamená, že takové potraviny jsou v pořádku.

Co se týká mražených ryb a mražených potravin, poznáš snadno. Pokud je daná mražená potravina bez namražené vody, prošla správným postupem mražení a bývá v pořádku. Pokud je přítomná "bakule" zmrzlé vody, tak nekupovat. Znamená to, že tato potravina byla nevhodně uskladněná, rozmrzla a byla znovu zmražená. Tam je riziko, že se v rozmrazeném stavu stačila skazit.

Klubko — 27. 5. 2009 8:06

Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy....

javena — 27. 5. 2009 8:13

Klubko napsal(a):

Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy....

Tak tu bych třeba já nekoupila, ale před pár lety našli nějací manželé sušené mléko z druhé světové války. Prášek zředili podle návodu a prej dobrý... chutnalo líp, než to, co pijeme teď. :) Do toho bych taky nešla, ale kdyby mi ho nalili do kafe, poznám kulový.
Kdysi jsem omdlela, když jsem zjistila, že ve školce vaří z pytlíku, škola - bramborová kaše z pytlíku...
Kdybych to měla všechno zkoumat, asi by mi hráblo. ;) O restauracích nemluvě.

amely — 27. 5. 2009 8:27

amba napsal(a):

Nic prošlého bych nekoupila.
Klubko má pravdu - zdraví ohrožuje nejen salmonela, ale celá řada dalších bakterií a chemických procesů, které vznikají v prošlých potravinách. Bývají startem k alergiím, ale jsou i rakovinotvorné atd. Že se neprojeví okamžitě nemocí, vůbec neznamená, že takové potraviny jsou v pořádku.

Co se týká mražených ryb a mražených potravin, poznáš snadno. Pokud je daná mražená potravina bez namražené vody, prošla správným postupem mražení a bývá v pořádku. Pokud je přítomná "bakule" zmrzlé vody, tak nekupovat. Znamená to, že tato potravina byla nevhodně uskladněná, rozmrzla a byla znovu zmražená. Tam je riziko, že se v rozmrazeném stavu stačila skazit.

Ambo - vidím to s těmi rybami složitěji. Většinou jsou ze sádek, krmené vším možným, aby správně narostly, pak nevíš, jakým způsobem je zabíjejí, jak dlouho leží někde na slunci než je poprvé zmrazí, jestli lidé, co ryby zpracovávají, nemají nějakou infekční nemoc, to případné rozmrazení je jen maličká část.
Kdysi jsem byla na brigádě v rajčatárně, kde se vyráběly kečupy, co tam šlo plísní, a byla to dobrá značka.
Známý mi povídal,že nahnilé věci jdou i do výživ pro miminka, že se s tím při výrobě nikdo nepáře, prý u toho pracoval.
Obávám se, že těch škodlivin sníme mnohem víc, než jsme ochotni si připustit.
Nebo si myslíš, že v restauracích, když něco prochází, tak že to vyhodí? Jsou to přece obchodníci.

Já jsem nepsala o těch hodně prošlých potravinách, ale o těch na hranici spotřeby.

Selima — 27. 5. 2009 9:46

Brigádovala som v konzervárni, a šiel tam fakt sajrajt všade, vrátane detských výživ - ale tie sa aspoň dôkladne sterilizovali, takže síce potom už zrejme neobsahovali žiadne vitamíny, ale ani mikroorganizmy. :jojo: Mŕtva hmota.
Inak, moja mama je presne prípad, že plieseň bezstarostne odhrnie a zvyšok dá zjesť - a zje aj sama. Ja som alergička od detstva a na too som si zvykla dávať pozor. Ale potraviny PRED dátumom spotrby kúpim - ak viem, že ich spotrebujem. :P No problem, on tam ten dátum asi nejaký význam má... Ale zásoby nerobím, to je tiež vec, na ktorú som alergická z rodičkovského domu. Keď mám veľa bonboniér alebo čokolády, tak rozdám, inak dávam do mrazáku(mám dosť veľký), alebo ak tuším, že to nezjem - zanesiem kamoškinmu psovi alebo vyhodím. Mama mala hrôzu z vyhadzovania potravín - ako z nejakého zločinu - ale podľa mňa je horšie tráviť sa plesnivými, pokazenými vecami ako vyhodiť ich. Ako hovorí Claduia Schiffer. Ja si za to stojím... :cool:

ESKYMKA — 27. 5. 2009 11:48

Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy....

:co:  :co: :skurt:

Tady se člověk dozví nových věcí :usch: ... opravdu zajímavé vlákno.

A jak je to s prošlými plesnivými sýry - hermelín, niva...? To na té "hodné" plísni vzniká ještě "zlá" plíseň?

Klubko — 27. 5. 2009 12:27

Ad plesnivé sýry:)
Eskymko jsou i lidé, kterým neprošlá niva a hermelín nedělají dobře. Protože mají ve střevech převahu laktobacilu a penicilinu, který ještě tím podáním plesnivého sýru "přihnojí" a jsou z toho ekzémy, kopřivky, zase vaginální mykozy atd.

Jinak je jasné, že převaha živých kultůr po datu spotřeby asi nic moc...:)

Stejně když řeknu, že cukr váže plísně a umí udělat při převaze pěknou rotyku u žen, tak na mě hodně lidí nedůvěřivě kouká.


Já myslím, že asi každý umí používat selský rozum co má koupit co jíst atd. Vše je zdravé,ale zároveň všeho moc škodí.

amba — 27. 5. 2009 20:49

amely:
rozhodně si nemyslím, že jsou všechny potraviny OK, tak naivní opravdu nejsem. Jde mi především o to, eliminovat v co největší míře potraviny, kde mohu oprávněně předpokládat jejich nevhodnou kvalitu. Stejně se nekvalitním potravinám neubráním, ale mohu je svým výběrem omezit.

Co se týká ryb, kupuji výhradně certifikované mořské ryby, kde je napsáno, za jak dlouho po výlovu byly zmrazeny a ve které části oceánu byly vyloveny. Vím, ani to není záruka, lidská chybička se vloudí všude, ale zatím jsem spokojená. Jak s kvalitou  opracování,zmrazení, tak vynikající chutí.
Je důležité všechny  potraviny živočišného původu dostatečně  tepelně upravit, aby se  různé infekce a paraziti při tepelné úpravě zničili.

Stravování v restauracích je samostatná, hodně diskutabilní kapitola. 
Jak píše Klubko, chce to při výběru potravin používat selský rozum.

Bety — 27. 5. 2009 20:59

Klubko napsal(a):

Hmm, třeba čokoláda po datu spotřeby vypadá fajn.. škoda jen, že kakao je právě jedno z největších nosičů plísně. Ze kterých třeba vznikají u žen vaginální mykozy....

a kafe, a koření!!! a ještě to má aflatoxiny (skutečně aflatoxiny, s písmenem "alfa" to nemá nic společného)... hnus velebnosti

a když se odškrábne z marmelády plíseň na povrchu, tak ty kořeny plísně, pro naše oko neviditelné, jsou prorostlé úplně všude v marmeládě... ble :sjuk: (Já jesm kdysi učila zbožíznalství a obchodní provoz...)

Klubko — 28. 5. 2009 7:45

Bety,

moje mamka 10 let praxe v potravinářství v laboratoři, pak asi 5 let v zahradnictví v laborce a teď vedoucí laborky pro vývoj textilních barviv. S ní jít do obchodu, to je za trest:)))
Vezme do ruky kus hadru a verdikt "hm, prej 100% bavlna, určitě. Tohle bude pouštět, to neprošlo ustalovačem".
Bifidusu v Aktivii se jen směje a Actimelu ještě víc. "Hmm, byznys na syrovátce. My to v mlékárně vylévali a teď 4 lahvičky stojí 50 kč..."

Kavasaki — 28. 5. 2009 9:01

Ahoj,sousedky maminka pracuje ve spalovně,kde likvidují poraviny(a ne jen to) z prošlou zárukou.
Maminka jí z tama nosí kávu,čokolády,opalovácí krémy,zapalovače,parfémy,toal.vody.To je jen,co já vím.Je s tím spokojená,ale já bych si s tím moc jistá nebyla.

mirka.. — 28. 5. 2009 10:26

klubko, to je náhodou super:-) to já bych se ráda poučila od člověka co do toho vidí, aspon si může fakt vybrat, co koupí a ne kupovat blbosti. nám profesor na zoohygieně vyprávěl, že kontroloval nějaký výrobny..pamatuju si jen , jak parodoval reklamu na velké a chutné kousky ovoce v jogurtu..ale kdyby lidi viděli, JAKÝ kousky ovoce. že si je tam radši nakrájí sám a čerstvý. a z brigád taky vim, že se neplýtvá, když něco upadne na zem, nic se neděje atd.

Selima — 28. 5. 2009 11:01

:lol: Mne po každej brigáde a exkurzii prešla chuť na ten-ktorý výrobok, ale to by som musela žiť z pažitky vypestovanej na balkóne... :dumbom: Utešujú ma procesy ako sterilizácia, rafinácia, apod. pri ktorých hádam tie najškodlivejšie svinstvá skapú. Pleseň v tovare po záruke to ale nerieši...

Klubko — 28. 5. 2009 11:50

Já si vůbec nedělám iluze o původech potravin a třeba látek. Látka kvalitní je 1000% draží než ta ze které se vše šije a to je Čína. Nechci vůbec vzpomínat na "Dobré socialistické časy", brr. Ale je fakt, že se třeba týká vláken (tiba, veba,jitex atd) se vyráběly ty nejkvalitnější.
Kontrola potravin byla taky věší. Je zase fakt, že se hnojilo většími svinstvy. Hlavně 70tá léta.
Ale dnes je zase 50% potravin upravovaných, modifikovaných atd. Čína nás prostě zabije.

Je pravda, že já kupuji v 95% české potraviny. Už jako podporu českého trhu a věřím tomu, že jsou skutečně kvalitnější, než super německé bio jogurty z Lidlu za 5,40...
Naše žaludky už ani nejsou zvyklé na pravou smetanu, sýry, mléko. Vím, že po příjedzu třeba na Ukrajinu se po jejich boršči po.... Ale ne, že by do něj dali něco špatného. Ale po té pravé domácí nesbírané smetaně, co se tam přikládá. Naše střeva už znají vše pasterizované, termizované, odstředěné.

A ještě k těm prosesům. Jsem z Pardubic a jako dítě jsem ulítávala na jahodovém perníku. Na té chemické náplní. V 16ti jsem tam šla na brigádu, mazat polevou perníky. Za 3 dny, co jsem se té chemické pasty přežrala nemůžu ten perník ani vidět. A hlavně tu krásnou růžovou instantní chuť suplující čestvé jahody.

Dnes je čtvrtek a to stojí u nás ve městě pán. Slovák, vozí sem pravé sýry ze Slovnska. Tak si jdu pro výbornou parenicu. Mňam.

Selima — 28. 5. 2009 12:24

Nám kolega vozí domáce korbáčiky... :P Chutia neopísateľne mliekom, syrom a niečím prírodným... :hjarta: A ja kupujem juhočeské jogurty v skle. :lol: Alebo potom naše zvolenské, prípadne cmar(syrovátku) z bratislavského Raja. :jojo:

amely — 28. 5. 2009 12:52

Selima napsal(a):

Nám kolega vozí domáce korbáčiky... :P Chutia neopísateľne mliekom, syrom a niečím prírodným... :hjarta: A ja kupujem juhočeské jogurty v skle. :lol: Alebo potom naše zvolenské, prípadne cmar(syrovátku) z bratislavského Raja. :jojo:

Je to paradox, ale já jsem právě ty výborné slovenské sýry a taky domácí bryndzu kupovala v tom obchodě s levnými potravinami, přesně v tom, co má na mysli Saletka. Do data spotřeby jim chyběly tak 3 až 10 dní a stály polovinu, i méně, než normálně. Dříve bych si je s mými příjmy za běžnou cenu nemohla dovolit. Byly výborné.

V tom obchodě nemají jen prošlé věci, ale dá se tam najít i plno lahůdek, které prošlé nejsou a normálně by byly příliš drahé.

Jinak ryby kupuji  jen české chlazené.

Bety — 28. 5. 2009 13:08

amely napsal(a):

Jinak ryby kupuji  jen české chlazené.

:supr: to jsou ty které jim lekly, ty se taky musejí prodat

Klubko — 28. 5. 2009 13:28

Bety napsal(a):

amely napsal(a):

Jinak ryby kupuji  jen české chlazené.

:supr: to jsou ty které jim lekly, ty se taky musejí prodat

Dobrý jsou ryby, když jsou v supermarketu živé a tam je rovnou picnou. Tady je ještě furt obchod Rybárna, kde jsou živý kapříci, pstruzi, tak tam chodím.
Ježiš, nechme toho jídla. Dala bych si třeba pečenou makerlku na grilu.

ivanka05 — 28. 5. 2009 13:38

ahoj, já jsem hrozná, co je prošlé mám k tomu nějakou averzi a nedůvěru, i kdyby to bylo zadarmo.  Jo stane se doma, že čaj sáčkový je treba asi prošlý o nejaky mesic, ale abych si ho prosly koupila to nemusim. co se věcí jako mléčné výrobky, maso, ryby, salamy atd týká - ne...

verunielka — 29. 5. 2009 18:32

Taky myslím,že pokud člověk ví,že to do té doby co to má trvanlivost sní, tak jo.Ale pokud by to prošlo,tak bych to už určitě nejedla.I když stalo se mi že jsem omylem snědla prošlý jogurt který jsem zapoměla že ho mám v ledničceš a nic mu nebylo :godlike:

ivanka05 — 29. 5. 2009 19:53

veru: no me se taky stalo ze jsem pila takove to mleko v lahvi, jak ma kratsi trvanlivost a proste bylo, nevim ne tydny,ale dny a v pohode... ale abych koupila prosle, to ne.

Modroočka — 29. 5. 2009 21:07

No, dnes jsem u nás v Brně na Orlí nakoupila sýry, expirace do 5.6. a do 13.6., štangličku Vysočiny, takhy do 13.6., pražený mandel do 31.8. a čokoládu Milka enjoy do 10.7.2009. Čokolády už kluci snědli, salámek taky padl za vlast, starší synek ho už má v pupíčku, udělla jsem svůj šopák, takže sýry jsou v něm a do doby expirace nám to ani nevydrželo...........

simona.faltynkova.9 — 17. 3. 2014 20:47

Zkuste se kouknout a ušetřit:)wwwkupicz/?u=23vtt

eremuruss — 18. 3. 2014 8:12

Prosle veci se v obchode prodavat nesmi.Ja sama kupuji maso zlevnene ktere konci ten den.U kurat si obal radci natrhnu,abych zjistila jestli nesmrdi,protoze v letnich mesicich jeste ma 3 dny do zaruky a uz smrdi.Vecer je u nas maso zlevnene o 75% ktere se neproda.Hodinu pote je zlikvidovano.Kupuji tak i mlecne vyrobky.Za tvaroh bych 25 kc rozhodne nedala.Ten se u nas zlevnuje 3 dny pred spotrebou

mikuelini — 18. 3. 2014 9:46

Byla jsem v Cesku a ceny potravin mne opravdu sokovaly . Vse neskutecne drahe ,nemeckych produktu az beda . Nevim kam tohle speje ...

lepista — 18. 3. 2014 11:56

Máme u nás prodejnu s prošlými potravinami. Občas tam něco koupím (polívky v sáčku, těstoviny, dressingy v prášku, plechovky s kolou, kávu, čaj). Nenakupuji tam kvůli ceně, ale proto, že mají sortiment, který jinde není, tak tam chodím pro zpestření.  Nekoukám na data spotřeby, při spotřebě se řídím tím, jak potravina vypadá, je cítit a chutná. Maso bych ale po datu spotřeby nekoupila.

Kdysi jsem u sebe našla v ledničce jogurt 2,5 roku starý a ze zvědavosti jsem ho otevřela a ochutnala - byl v pořádku. Holt Vitalinea asi byla tak nacpaná chemikáliemi, že neměla šanci se zkazit.....

annie — 18. 3. 2014 14:15

Ono je totiž rozdíl mezi "spotřebujte do..." - po tomto datu se výrobky prodávat nesmí a "minimální trvanlivostí" - tyto výrobky se prodávat smějí, musejí být označené.
U nás je obchod s podobnými potravinami, bývá tam dost plno, já sem tam taky nakoupím - spíš sterilované věci, různé polévky, někdy sladkosti, ale některé věci nemám odvahu.
Manžel to ještě tak nezná, koupil tam džus a zjistil, že je tři roky po min. trvanlivosti - světe div se, nic mu nebylo... teda ani džusu, ani manželovi.:)

Mývalína — 14. 5. 2015 14:58

To jsem nevěděla, že je v tom rozdíl "spotřebujte do" a " minimální trvanlivost do". Musím víc číst obaly, většinou beru to co už mám vyzkoušené a na obaly nekoukám.
Jo ten botulotoxin - v čem se to může vyskytovat? V prošlých konzervách?

Dorka — 15. 5. 2015 8:10

V nekterych obchodech byva stojan s napisem “zbozi s proslou zarucni dobou“,nebo tak nejak. Urcite to neni zakazane,jen to musi byt oznacene. Nebojim se tam veci koupit,pres pruhledny obal jde stav skontrolovat,ev.ceny jsou tak nizke,ze kdyby nahodou to bylo nepozivatwlne,vyhodim to a basta.
Nektere vyrobky maji zaruku kratkou a vydrzej treba nekolikanasobne dele... Treba mleko po zaruce klidne koupim na palacinky, nebo kdyz je plnotucne,delam z neho tvaroh... a pod.

Mývalína — 15. 5. 2015 10:37

Mlíko taky klidně pijeme po záruce, ale jen když ho mám takhle dlouho doma a vím, že nebylo někde na sluníčku.

Teď jsme ve sklepě objevili spoustu zavařených sklenic po manželově babičce. Asi 200 sklenic s marmeládama a okurkama a bůhví čím. Byla to spořivá paní a taky pilná. jenže všechno je to 20 let staré! okurky jsme ochutnaly a jsou jen rozmočené. zbytek se bojím jíst a nevím co s tím.

Dorka — 15. 5. 2015 13:07

Marmelada kdyby byla nepozivatelna,poznas podle barvy a vzhedu,kdyz nevidis plisen,urcite tam neni.Mn treba ani nevadi zcukernatela cokolada,naopak.A napr.u prosle konzervy se mi jeste nestalo,ze by ji neco bylo...
U nas v Tescu jsou bezne velke slevy na uzeniny,syry,jogurty,zeleninu i masne balene vyrobky,se spotrebou treba do stejneho nebo nasledujiciho dne. Pred zavirackou daji 50% na pecivo... To je potom radosti,ze jsme meli k veceri “luxusni“ potraviny za polovicni cenu...

Judyna — 15. 5. 2015 16:33

Tak já např. mléko po záruce nekupuju - většinou bylo zkažené, když jsem to zkusila. Ale např. žervé sýry, lučinu nebo nějaké jogurty klidně koupím i těsně před koncem zár. lhůty. A např. hořká čokoláda (bez ořechů, ty by mohly být žluklé) nevadí ani "po". Prošlá mletá káva taky nic moc.

Dorka — 15. 5. 2015 19:06

Judy, co je to “zkazene“ mleko? Nakysane? Nebo fakt “smrdi - pfuj“? Zhorkle? Jo, to se stava i s mlikem, ktere mas doma... Ja osobne si o tom /nem/ myslim, ze neblo kvalitni, nebo min. blbe zpracovane/upravene... Ptz. “dobre“ mleko kdyz “projde“, zacme kysnout - jenom. Ne se kazit...
Za starych casu, kdyz lidi chteli mit “kýšku“ ev. udelat tvaroh, proste nechali mliko stat, tteba v teplem prostredi, proste zkysnout. Pak se varilo, specialnim zpusobem, a byl z nej tvaroh (+ dalsi ingredience). Pokud tohle dnes z mleka nejde udelat, tim, ze “projde“, ztracim k nemu duveru, rsp. nemam duveru k tomu, ze ho muzu nechat zkysnout...

Judyna — 16. 5. 2015 0:32

Vím, že dříve se z mléka normálně stávala kyška. Dělávalo se to běžně (i schválně).Teď ale hořkne. Proto ho nekupuju prošlé nebo těsně před lhůtou spotřeby.
Tys našla mléko, které kysne?
Já kupuju Farmářské plnotučné nebo vyjímečně myslím od Madety polotučné. Vyzkoušela jsem i jiná mléka, ale to Farmářské mi chutná nejvíc. Přesto nekysne.
Ale je fakt, že už jsem to nějakou dobu nezkoušela.

Dorka — 16. 5. 2015 9:23

Kupuju mleko v tesku nebo albertu, polotuc. Kdyz najdu na sleve, vezmu jakekoliv, vetsinou to nyvaji ty,co jsou normalne drahe oi farmatsk  pak po sleve klesnou na “beznou“ cenu. Na kymute veci (pecemi) a palacinky jdu vyjradne na slevnene, pac nevadi, kdyz uz trochu kysne...
Mne mleko zkysnout nestihne,ptz.ho miluju a stihnu rychle vypit..., takze kdyz ho chcu nakysane,musim ho zamerne koupit prosle..., no a vis, jestli mu i tak nic neni, tak nekdy palacinky utrou...
Ted mam nejblizsi pptraviny lidla, nahodne jsem zkusila plnotucne, oboje (maji hranol i kvadr,tusim za stejnou cenu),ale ten hranol mi chutna lip..No a nedavno jsem vychytala auto,co rozvazi farmarske vyrobky, drahe je to jak cert, no ale zalizovala jsem se az za usima,kdyz to mleko cca dva dny stalo v kuchyni na lince (a ja jen slastne ucucavala), a na zaver jsem po okrajich mohla prstem vydloubnout PRAVOU smetanu...

vrabčák — 16. 5. 2015 11:31

Ráda vzpomínám, jak jsme si během mého dětství běžně dělali kyselé mléko. Pili jsme sladké, ale když začalo už trochu kysnout, nebránili jsme mu v dalším procesu. Zakvedlat kvedlačkou, dát vychladit a MŇAM. Teď už to roky nejde...
Sladké mléko už hodně dlouho nepiju. Možná mi chybí, ale vůbec si na ně nevzpomenu.
Jogurty aj. mléčné výrobky po datu spotřeby by se opravdu jíst neměly; plísně nejsou hned očím viditelné, ale vznikají tam a jsou karcinogenní, což tvrdí chemici, potravináři atd.

Petar — 16. 5. 2015 18:27

A když jsme u těch prošlých potravin......co není chemicky upravované z těch "čerstvých" - neprošlých . Která potravina  nemá Ečka, dochucovaldla, chemické barviva a podobně?  Asi nenajdeme a je jedno, jestli děláme v potravinové laboratoři nebo ne. Takže pokud potravina vyloženě není v teple, na slunci či vlhku, aby měla možnost dále pracovat - kazit se, jsou bezpečné a chemicky tak dobře ošetřené, že po zavřití marketů by vydržely se nekazit a je schopná konzumace dalších asi 100 let. Mimo zeleninu a ovoce! A jogurty  nejsou jogurty, ale škrobovina a jiné přísady, tím se netrávíme. A na Orlí i Lidické nakupují všechny možné profese, nejen žebráci. Zrovna tak, jako v Prostějově, Přerově, Zlíně, Hulíně a dalších prodejnách. To by jsme nesměli kupovat žádnou potravinu, i ty v záruce nestojí ani za psí štěk. Tlačí do nás pěkné svinstvo a náhražky. A co je kvalitní, cena není většinou pro normální lidi.

vrabčák — 16. 5. 2015 21:39

Petar, v mnohém s tebou souhlasím. Ale aspoň když už si člověk koupí jogurt, tvaroh aj. mléčné výrobky, tak je spořádat včas a nenechat je projít v ledničce.

Dorka — 16. 5. 2015 22:20

Jo.
Koupim, rsp. kupuju zbozi “prosle“, = VIM PROC, a vim,jak s im nalozit...
Jestlli je to jinak, riskuju,  no...
Ale vylucovaci metoda - pokus/omyl - je taky dobra......
Aspon pro “neverici Tomase“...

Judyna — 17. 5. 2015 10:52

vrabčák napsal(a):

Petar, v mnohém s tebou souhlasím. Ale aspoň když už si člověk koupí jogurt, tvaroh aj. mléčné výrobky, tak je spořádat včas a nenechat je projít v ledničce.

Skoro bych řekla, že u těch mléčných výrobků v originálních obalech není zas až takové nebezpečí, když pár dní projdou. Že by byl prošlý jogurt nebo žervé sýr někdy plesnivý (tedy viditelně),se mi nestalo. Jasně že lepší je zkonzumovat včas. Ale ta balená masa z obchoďáku - to bych si neriskla. Už kvůli možnosti přebalování.
Jeden můj známý dělal v potravinářské firmě a tam, když zboží prošlo, normálně je přesypali do nových obalů s novou záruční lhůtou a bylo....

vrabčák — 17. 5. 2015 12:42

O nebezpečných plísních v jogurtech aj. vím od bývalých spolužáků, kteří jsou celý život chemiky, přírodovědci a kterým opravdu věřím. Plíseň vzniká hluboko v jogurtu a dlouho není očima vidět.

Judyna — 17. 5. 2015 13:39

Aha, tak na to si asi začnu dávat pozor a raděj to nenechámn "projít".

Petar — 17. 5. 2015 16:19

Vrabčáku, prosím tě, a proč by byla v jogurtu plísen někde hluboko? Tomu rozumím tak, že jogurt není jogurt, ale plesnivé s.račky? Přece jogur, když se dávkuje do kelímků na lince a je uzavřen.......CO tam tedy plesniví? Nebo tví známí chemici říkají, že nám dávkují plíseň? Přece plíseň se vytvoří za určitých podmínek - tj. poškození uzávěru, víčka, tepla, světla, vlhka........nevhodné skladování, nedodržení předepsaných teplot . Tam může plíseň vzniknout.  Ale v prošlém jogurtu, sýru v kelímku, žervé a pod......za okolností, že není poškozen uzávěr a výrobek je skladován za předepsaných podmínek k tomu.....se ti nezkazí jogurt, sýr a pod. ani za měsíc! Vyzkoušej si to, prosím!