bankyska — 14. 5. 2009 12:11

Dobrý den z manželem jsme byli už 3* v Bulharsku Primorsku penzion Eftimov a mooooc se nám tam libí.Chtěli bychom to letos zkusit s autem.Máte někdo zkušenosti s takovou cestou??Pojedeme asi někdy v koncem června a nevíme jaké tam je v tuto dobu počasí.Poradíte mě někdo:Předem děkuji

Kuty — 14. 5. 2009 13:44

A není vám líto vl.času,což jsou minim.4dny,které strávíte na silnici?A že není moc o co stát,zvláště při jízdě přes Rumunsko.
Byli jsme celá rodina loni taky v Bulharsku-letecky,kolem 10.hod dopol.jsme odlítali a odpoledne už jsme se koupali v moři.Paráda.

Tercila — 14. 5. 2009 23:08

Kuty, musím se cesty přes Rumunsko zastat :), i když letadlem lítám ráda. Hodně cestujeme autem. My jsme Rumunsko loni absolvovali a letos vyrážme pro velký úspěch znova. Rumunsko je nádherná země a rozhodně je bohatší na různé krásy víc, než třeba Chorvatsko... Je to ovšem obrovská země a doporučila bych cestou přespat a nabrat síly v některém z mnoha luxusních a velmi levných motelů a hotelů... Od Pitesti se valí po dálnici (rozhodně kvalitnější než u nás) až k moři.
Bankysko, vyhledej si třeba na googlu různé diskuze o takové cestě. A pak dej vědět, jak jste se měli :).

Kuty — 14. 5. 2009 23:21

Tak co se týká přírodních krás máš naprostou pravdu-asi děláte turistiku v Rumunsku především - Banát apod,ne?Byla si třeba v těch vesničkách,kde bydlí češí?A jestli ano,jaké to bylo?Cestujete tam sami nebo s CK?

za totality jsme byli v Konstantě u moře a v Kostinešti,bylo to tam supr.Už jsme přemýšleli,jak to tam teď asi vypadá a jestli je reálné tam nyní strávit dovču u moře,aniž by po tobě lezli švábi a vůbec co se čistoty a kvality jídla týká.Můžeš něco o tom napsat?

Pokud by se chtěli kouknout po Rumunsku,tak to auto chápu,ale pokud by to bylo ze šetřících důvodů či jen ze zvědavosti pouhý průjezd státy do Bulharska,tak do toho bych teda nešla.

bankyska — 15. 5. 2009 10:38

Víte co my máme 1,5 strarého chlapečka a nemyslím si že letadlo je pro něj vhodné.Když pojedeme tím autem tak můžeme kdykoliv zastavit a uvidíme spoustu věcí.Já mam z letadla vždycky dost tak se bojím že když to nesu takhle já tak co asi malej.Tak vůbec nevíme jak to uděláme.Bulharsko je krásná země a hlavně je tam levně.(což je pro nás důležité)A co je tak hroznýho na tý cestě přes Rumunsko????

Tercila — 16. 5. 2009 0:39

Na cestě přes Rumunsko není hroznýho vůbec nic.:)
Ahoj Kuty, psala jsem svoje zážitky loni na vlákně o Rumunsku, když tak tam pak mrkni.
Turistiku v žádném případě nepěstujeme :D, byla bych schopná jezdit autem i po schodech :D, Banát mě sice láká, ale jen kvůli krajanům a staré češtině, jinak pro nás nějaké suché WC fakt není. My jsme "autaři" a valíváme každoročně k moři a za základ považujeme přece jen tu tekoucí vodu :). Nikdy mě nějaké stanování u lesa ani mytí v rybníce nelákalo. :) Jinak jsme individualisti, v životě bych nejela na organizovaný zájezd, to mě děsí :D
Ohledně turistiky:
na našem území je prý snad 5 medvědů, na Slovensku kolem 80 a v Rumunsku jejich počet odhadují na 7000..... :) - takže... :D

Ale úžasné na Rumunsku v této době je to, že můžeš vnímat nádheru (zatím) čisté krajiny z balkónu luxusního hotelu, kde tě pobyt vyjde daleko levněji než u nás.
Na jedno ráno, kde jsem si seděla na balkóně a dívala se do krásné stráně a poslouchala bučení krav a kokrhání kohoutů a přitom jsem si mohla ráno dopřát sprchu v koupelně, kterou nemám tak luxusní ani doma a následně za tu noc zaplatit 1300 Kč za 3 lidi plus snídani a bez obav přijít k autu na hlídaném parkovišti....na to asi už nikdy nezapomenu :).

Cestovali jsme tam tehdy "vyzbrojeni" představami o totální bídě atd. Hmm... je to absolutně jinak. Rumunsko je vyloženě ve výstavbě. Hlavní trasa k moři (k Bulharsku) je daleko lepší než cesty u nás, benziny s bezdotykovými kohoutky jsou na každých 30 km (akorát na dálnici od Bukurešti k Černé Vodě je to totál nové, tudíž zatím žádná benzina, ale dá se sjet - a benzin je levnější než u nás). Karty berou samozřejmě a anglicky se domluvíš téměř všude. Jen zatím pozor na eura, moc je nechtějí, takže radši lei (RON).
Samozřejmě cesty mezi dědinami jsou kamenité... Ale tuhle jsem se smála, když jsem nedávno jela do jedné vesničky u Prostějova - no kvalita vozovky si teda opravdu s tou rumunskou "polní" moc nezadala, to jsem si na Rumunsko právě vzpomněla :D. Že se jim pošklebujeme, a přitom tu máme v některých místech skoro to samé.

Jinak cestou jsme jeden hotel měli objednaný, v jednom jsme přespali, když už se nám nechtělo jet dál - kulili jsme oči na ten komfort za nějakých 1660 Kč pro tři lidi (cena na za dva luxusně vybavené pokoje se snídaní). během pobytu jsme něco poměrně cenného zapomněli v restauraci - číšník za námi běžel až k parkovišti, aby nám to předal, navíc byl velmi ochotný nám vyměnit eura za lei. Falešné bankovky to nebyly :) a kurz nám dal výhodnější než banka.
U moře jsme běžně nechávali na pláži naše věci (samozřejmě že ne pasy a peněženku), nikdy se nic neztratilo. Možná jsme meli "jenom" štěstí, ale každý na nás byl usměvavý, ochotný pomoci, na Čechy Rumuni vzpomínají hezky. Byli řeční, jak nás slyšeli mluvit, hned se zajímali, jestli jsme "čeko", odkud jsme atd... Čechů je tam málo, ve vesničce na hranicích s Bulharskem jsme byli taková rarita, že nám dokonce v jedné restauraci dávali i salát zadarmo, jako pozornost podniku :D
Jo a tolik nových mercedesů, oktávek, audin, peugeotů atd., to jsem na těch jejich nových asfaltkách tedy taky nečekala :).

Přestože se vyskytlo na hranicích pár otrapů, kteří neodbytně vnucovali svoje služby (umytí předního okna za prachy - jeden chtěl 120 Kč), v horách ženy a děti, které obcházely auta a žádali o cokoliv (cigára, čokolády, limču...) bylo mi zpětně i trapně, že jsem tuto zemi podceňovala.
Letos jedeme znova. Co se týká zajímavostí, staveb, hradů, jejich skvělého jídla, příjemného jednání atd., v tom směru nám tedy už připadá třeba Chorvatsko o mnoho jednotvárnější...

Bankysko, já bych přece jen měla malou připomínku k cestování s tak malým dítětem - já tomu nějak moc nefandím. Víš, komfortu bych se nebála, ten tam je, obchody jsou tam jako u nás, ale přece jen nikdy nevíš, co se přihodí a v té cizině (a Rumunsko je obrovská zem), když nevíš, kde je nějaké zdravotnické zařízení, já nevím... Je to přece jen štreka s tak malým dítkem - a to dítě z té cesty fakt nic nemá... Nechci Ti do toho kecat, ale já Ti nevím....
My jsme poprvé s dcerou letěli do Bulharska, když jí byly 4 roky - z té doby už si přece jen něco pamatuje, dalo se to zvládnout bez potíží... Rok a půl - to je dítko maličké.
No, každopádně přeji, aby se vám cesta a celá dovolená vydařila, abyste to zvládli. Cesty ani ubytování v Rumunsku se vůbec neboj. Když budeš potřebovat, pošlu Ti v SZ kontakt na cestovku, která nám hotely podél cesty a u moře bezproblémově zajistila.

Kuty — 18. 5. 2009 9:26

bankyska napsal(a):

Víte co my máme 1,5 strarého chlapečka a nemyslím si že letadlo je pro něj vhodné.Když pojedeme tím autem tak můžeme kdykoliv zastavit a uvidíme spoustu věcí.Já mam z letadla vždycky dost tak se bojím že když to nesu takhle já tak co asi malej.Tak vůbec nevíme jak to uděláme.Bulharsko je krásná země a hlavně je tam levně.(což je pro nás důležité)A co je tak hroznýho na tý cestě přes Rumunsko????

Tak my jsme jeli poprvé na dovču s dětmi,když jim bylo 3 a 5 let.S tak malým miminem by se mi k moři ani nechtělo,i když dnes už jsou pleny přenášecí nesmysly apod.Teda už radši bych jela s miminem,které jen leží,ale nedovedu si to představit s takovým malým neposedou-v bulhrsku si zrovna 2xna čistotu nepotrpí a takové dítě všude leze,cucá si prsty,má potřebu lézt po zemi a to bych ho teda v hotelu bulharském nenechala.A což teprvé ten jený píseček na pláži,když se octne v očích,ua!
Problém s letadlem je tedy u Tebe,nikoli u dítěte,není se čeho bát a je to půldenní záležitost,leťte s co nejbližšího místa vašemu domovu,když se nebojíš vlézt do auta,to je mnohem nebezpečnější a taková dlouhá cesta s dítětem,lidi,vemte taky rozum do hrsti!

Kuty — 18. 5. 2009 9:33

Díky Terci za odpověď,na to Rumunsko si mě teda zas navnadila.Ste asi podobného založení jako my-indi vindi a strašně moc sním o tom,když bych mohla jen koukat z balkonu na přírodní krásy,aniž bych byla nucená do horských výstupů,které s posupujícím věkem fakt už moc nemusím.Říkám tomu,že už nemusím nic nikomu ani sobě přece dokazovat,užila jsem ti toho dosud dost.

Klubko — 18. 5. 2009 15:57

Blankysko, Rumusnko totální pohoda. Ničeho se neboj. Všude koupíš potraviny, všude se najíš, a není pravidlem že chytneš průjem a všude potkáš cikány. To většinou tvrdí všichni, co tam byli před 20ti lety u moře s CK Autoturist:)
Jen je zase od minulého roku všechno dražší, ale rozhodně ne nedostupné. Na ceny v Chorvatsku to zatím nemá.

Tak šťastnou cestu.

leenka — 19. 5. 2009 12:49

teda co tu čtu,tak jste mě docela překvapili.. taky máme v plánu jet autíkem buď do ychorvatska nebo práve do Bulharska.. Terí krásně vyčerpávající info.. jen tak pro zajímavost písni mi tu cestovku prosím,uložím si to a až to bude aktuální bude se mi to určo hodit.. díky

Klubko — 20. 5. 2009 12:14

Ještě k těm cenám. Seženeš i ubytování levnější, než 1600 za noc pro tři lidi.A taky tam bude čisto, pitná voda, snídaně a milí lidé. Průměr je tak 300 na osobu.

Pro ty co se tu zmiňovali o českých vesničkách v Rumunsku odkaz na www.banat.cz
Je to server, který se zmiňuje o této oblasti. Lze tam strávit i super prázdniny. (pro ty, které nemusí jen moře a placatit se na písku)

Jinak cestou do Bulharska navštívit určitě Transylvanii, tam je všechno..Město Brasov, Sigisoara. Klášeter Moldovita monastery, Voronet monastery, skanzen Maramures village center...


Pro pěší a toulavce, kteří nevyhledávají tuny turistů a lidi komlem sebe je taky moc hezká "Frankovská oblast" Rumunská strana, která sousedí s Ukrajinou.

Jeňýk — 21. 5. 2009 20:15

Klubko napsal(a):

Pro ty co se tu zmiňovali o českých vesničkách v Rumunsku odkaz na www.banat.cz
Je to server, který se zmiňuje o této oblasti. Lze tam strávit i super prázdniny. (pro ty, které nemusí jen moře a placatit se na písku)

Klubíško a neni to tam už trochu "zkažený" těma davama turistů který tam proudí? Já bych někam tam taky chtěl časem vyrazit, mám ale strach abych se tam nepřetlačoval s českejma autobusovejma zájezdama (např. CK Kudrna) a blbečkama kteří si tam jezdí leštit sebevědomí na těch "chudácích".

Tercila — 21. 5. 2009 22:36

Klubko: "Ještě k těm cenám. Seženeš i ubytování levnější, než 1600 za noc pro tři lidi.A taky tam bude čisto, pitná voda, snídaně a milí lidé. Průměr je tak 300 na osobu."

Jojo, já jsem zapomněla připsat, že za těch 1600 tam není jen čisto, pitná voda a snídaně, ale LUXUS. :supr:

Jo, Leni, tu cestovku Ti v SZ napíšu, jsem s nimi fakt spokojená a navíc mají v nabídce právě i "mořské" penziony a hotely - ono dost cestovek se bohužel zabývá jen těmi horami. Je to slovenská cestovka, ale pohodová; jsou velmi ochotní.

Kuty, tak o tom jen nesni a jeď!! :) Je to dostupné, opravdu. A stojí to za vidění.

Jeňýku :D to bylo dobré s tím sebevědomím:D. Myslím, že takovému českému "případovi" by rychle sklaplo, až by frčel po jejich nové dálnici (kam se hrabe naše D1) a uvědomil si, že jsou tam např. úplně běžné benziny s bezdotykovými bateriemi atd:D.

Kuty — 21. 5. 2009 23:42

Terci,až budeš posílat název té CK,hlásím se taky,díky.

Klubko — 22. 5. 2009 7:59

CK Kudrna je prý  v pohodě. Aj Adventura, je fakt, že už to začíná být maso. Jak já říkám, moje dovolená je sama nebo s přáteli a cestovky mi nesmí na oči.

Jinak k těm dálnicím jak píše Tercila. Ano rozvíjí se to, oko turisty plesá a diví se, jelikož čekalo divočinu. Jenže všechno má háček. Už nevidí jak se peníze na stavbu získají, kdo platí  (spíše neplatí) ty pracanty, jak se pomalu stane ze země masomlejn turistiky k moři.
Ale nadruhou stranu je to taky dobře. Protože všechny Balkánské země tak trochu soupeří s Chorvaty. A já jim fandím. A co si budeme říkat,kdyby Chorvati neměli takové moře a tím všechno nevydělali na turistickém masu, tak jsou totálně v p...i. Já osobně je tedy nemusím a raději si pojedu do toho Rumunska, Bulharska, Černé Hory, Srbska, kde mě jako Čecha budou mít raději.

Jeňýk — 22. 5. 2009 9:01

Klubíško to já vim že ty jseš samostatná cestovatelka ;)
Já to samozřejmě taky plánuju po vlastní ose a už nikdy jinak. Spíš mám strach abych tam nedojel samostatně a tam mě neuvítali "kolony" českých zájezdových autobusů, to bych měl fakt po náladě. :D
Kudrna je v pohodě ale na druhou stranu se právě jim připisuje lví podíl na rozvoji masový turistiky v týhle oblasti. Pokud se nepletu tak byli první kdo tam začali jezdit s autobusovejma zájezdama.
Blbý je že se mě kvapem blíží doba kdy budu nucen dodržovat rytmus letních, jarních a jánevimjakých prázdnin, kdy cestujou úplně všichni..... takže nějaká "mimosezóna" nebude hrozit. :rolleyes:

Klubko — 22. 5. 2009 9:19

Jenýku, jedině zavolat do Kudrny, ktery termín mají zájezdy na tuto oblast.
Ber to zase takhle, že ti lidé z toho fakt žijí. Pro ně to je neskutečný přísun peněz.
Tak holt v práci jednou vezmeš dovolenou na konci dubna. Sice v horách bude ještě sníh,ale zase tam tolik lidí nebude. A léto si necháš někde po Čechách. Třeba Rychlebské hory. Tam je krásně, syrovo a moc lidí tam nejede, protože tam není full service.

bankyska — 22. 5. 2009 12:44

Vy jste nás naladili s tim Rumunskem,ale chtěli bychom vědět o nějake turistické zoně u moře.Hledala jsem na internetu,ale zatim jsem nic nenašla.Neví někdo kam se tam tak jezdí k tomu moři?Myslim jak se jmenuje nějaké to letovisko?Našli jsme fotky,ale odkaz tam nikde žádný nebyl ani název

Jeňýk — 22. 5. 2009 14:16

Klubko napsal(a):

Jenýku, jedině zavolat do Kudrny, ktery termín mají zájezdy na tuto oblast.
Ber to zase takhle, že ti lidé z toho fakt žijí. Pro ně to je neskutečný přísun peněz.
Tak holt v práci jednou vezmeš dovolenou na konci dubna. Sice v horách bude ještě sníh,ale zase tam tolik lidí nebude. A léto si necháš někde po Čechách. Třeba Rychlebské hory. Tam je krásně, syrovo a moc lidí tam nejede, protože tam není full service.

To je dobrej nápad, vzít katalogy a vyrazit v době kdy tam žádná CK nejezdí. :D
Nojo já vim že sem moc zmlsanej a navíc ještě pěknej hajzlik když tam těm lidem nechci dopřát slušný výdělky. Když mě nejvíc vyhovuje buď naprostá "divočina" nedotčená civilizací a nebo naopak už normální slušnej standart té naší západní" civilizace. Nejhůř snáším takový to mezidobí, kdy jsem coby turista vnímán pouze jako chodící peněženka..... to je třeba právě Chorvatsko.
No a právě se obávám jestli se už vesnice v Banátu nestávají něčím podobným a na návsích nestojí stánky s "echthandmade souvenirs" s nálepkou Made in China. :rolleyes:

P.S. Je to trapný ale musel sem se mrknout do mapy kde jsou Rychlebský hory, abych zjistil že sem tam už kdysi byl, akorát sem tomu říkal Jeseníky. :co:

Klubko — 22. 5. 2009 14:24

Rychleby jsou malá část mězi Jeseníky a Kralickým Sněžníkem. Téměř Polsko. Malá část,ale neobydlená.
Jinak k těm výdělkům. Nejsi sobec, je to jen na tobě, komu dáš vydělat. Ale v chudších oblastech budeš muset počítat, že tě jako turistu za "západu" budou brát jako boháče.
Jestli můžu poradit zkus Makedonii....

Bankysko, zadej si na netu do googlu Romania, Constanta a tam budou letoviska u moře.

Tercila — 22. 5. 2009 19:09

Bankysko, napíšu Ti cestovku do SZ....ale předem říkám, že jih a Mangalia už jsou ... téměř obsazené. Rumunsko je populární převážně u Němců, bylo tam i dost Francouzů a Španělů. Holt krásná krajina za solidní ceny. Češi na to teprve přijdou. Mluvím tedy o přímořských letoviscích; ve vnitrozemí se na cestovku ani spoléhat nemusíš, tam jsou apartmány volné. V tomto týdnu jsem se tím zabývala, takže to vím docela přesně. :)

Klubi, tohle jsem teda nepochopila.... :"Už nevidí jak se peníze na stavbu získají, kdo platí  (spíše neplatí) ty pracanty". Nechceš tím snad říct, že bych se měla začít zajímat o sociální politiku země, když jim tam chci nechat prašule za 14 dní mé dovolené.... :D  ;)

Tercila — 22. 5. 2009 19:13

Klubko: "raději si pojedu do toho Rumunska, Bulharska, Černé Hory, Srbska, kde mě jako Čecha budou mít raději"

Nemůžu říct, že jsem se za uplynulých 10 let setkala s jakýmkoliv druhem arogance v Chorvatsku. To fakt slyším jen z doslechu. Ale takové nadšení, jaké projevili Rumuni, když jsme řekli, že jsme Češi, to jsme fakt nečekali. Bylo to velmi příjemné.
Jinak v Černé Hoře byl loni kolega (samozřejmě u moře) a prohlásil, že tam tedy už ne. Zdálo se mu tam předraženo, a to o něm vím, že není žádný držgrešla.

Klubko — 25. 5. 2009 9:45

Klubi, tohle jsem teda nepochopila.... :"Už nevidí jak se peníze na stavbu získají, kdo platí  (spíše neplatí) ty pracanty". Nechceš tím snad říct, že bych se měla začít zajímat o sociální politiku země, když jim tam chci nechat prašule za 14 dní mé dovolené....   

Tercilo, to jsem tak rozhodně nemyslela.;) Byla to jen poznámka k tomu, jak hodně lidí odněkud přijede nadšeni, jak se tam staví a u nás nic. Ale nevidí to pozadí. Jak se získavají peníze, kdo tam investuje, jak to odnášejí ostatní.
Nejsem vůbec agitátor za sociální politiku Balkánu :)) Jen prostě, když znáš trochu více hloubku, historii a situaci dané země, jezdíš tam častěji díváš se na hodně věcí jinak, než jen jako člověk, který tam tráví 14 dní.

Třeba včera jsem totálně byla vytočená z debaty od svých přátel. Jací jsme my Češi neskuteční rasisti. Každý Rumun, Ukrajinec, Srb a já nevím kdo ještě je pro ně cikán, mafíán, podvodník.
Ale to už nebudu tady rozpitvávat další debatu.

Vždy doporučuji přečíst knihu od J. Diensbiera "Daň z krve" o válce na Balkánu. A lidé získají trochu jiný náhled, třeba na Chorvaty, Srby.

Ad Chorvatsko. Neříkám, že se tam k nám chovají špatně. Jen prostě nemám moc ráda jejich nacionalismu. Jsou to prostě Ustašovci a tak si rozumí s Němci a raději je vidí, než Čechy.

Tercila — 25. 5. 2009 21:04

Klubko: "Třeba včera jsem totálně byla vytočená z debaty od svých přátel. Jací jsme my Češi neskuteční rasisti. Každý Rumun, Ukrajinec, Srb a já nevím kdo ještě je pro ně cikán, mafíán, podvodník."

Jasně, jasně, rozumím Ti. O válkách kdekoliv ve světě něco vím. No ono to chce někde žít delší dobu, aby člověk poznal....... že všude chleba o dvou kůrkách, že.
Já jsem právě v tom Rumunsku fakt byla překvapená z moc fajn přístupu těch lidí kolem, nevycházela jsem z údivu. Možná právě proto, že jsme to jaksi očkeávali všechno horší.... Jsem ráda, že jsme se tam tehdy vypravili - a ty reakce našeho okolí před odjezdem byly odstrašující: "cože? tam? mezi ....? vás tam okradou, přijdete zpátky pěšky...jste se zbláznili...proč neletíte na Mallorku?" Po mnoha podobných reakcích už jsem naši tehdejší plánovanou dovolenou považovala skoro za ostudu :D :D :D
Ale já jsem byla strašně zvědavá, jaké to tam je, i kdybych o to auto měla přijít. A letos jedeme zase :D :supr:
Rumunsku jako zemi teda hodně fandím. Snad tu "globalizaci" zvládnou.

Klubko — 26. 5. 2009 8:54

Jsem ráda, že jsme se tam tehdy vypravili - a ty reakce našeho okolí před odjezdem byly odstrašující: "cože? tam? mezi ....? vás tam okradou, přijdete zpátky pěšky...jste se zbláznili...proč neletíte na Mallorku?" Po mnoha podobných reakcích už jsem naši tehdejší plánovanou dovolenou považovala skoro za ostudu   


Klasická reakce okolí :D :D
Když jsem řekla někde, že jedu do Albánie, už mě viděli v nevěstinci. Nakonec jsem se tam jeden večer s dvěma chlapy opíjela s dalšími 6ti Albánci jako jediná žena v baráku Rakyjí a byla to pohoda.
Prostě předsudky...

MoonlightShadow — 26. 5. 2009 14:46

Jee klubko, ty jsi průvodkyně??
Jinak do rumunska máme možnost jít pracovně, já jsem pořád nechtěla v domnění že je to tam nebezpečné.. zaostalé.. ale když vás tak čtu :vissla::supr: tak to možná přehodnotím!

Klubko — 26. 5. 2009 14:55

A byla jsem tam s bývalým přítelem atd.
Není to tak. Jen si myslím, že jako pracovní partneři to chce trpělivost. Je to jiná mentalita, na vše dost času.
Ale to je v Itálii nebo Španělsku taky.
I když je fakt, že jsem komunikovla s japonskou firmou a furt nějaký problém. Tam jsem si furt říkala, že to půjde jako na drátkách. Houby.

Jinak k těm povahovým rysům Balkánu. Že jsou horké hlavy o tom žádná. Někdy nám to není po chuti,ale za ukázku stojí můj rozhovor se Srbkou,která tu v ČR už žije 10 let. Za manžela měla Rumuna.
Bylo to loni v Krkonoších v jedné hospodě. Nějak jsme se dali do hovoru s její rodinou a ona říká, že jsme skvělí lidé, dobrá práce, více peněz a pracovních příležitostí pro jejího muže. Že se má líp, než její matka. Ale, že se jí děsně po lidech u nic doma stýská.
Tady jsme studení a že si stále stěžujeme, jak máme málo času na přátele,ale že si to děláme sami.
Ona když byla doma  třeba měla nějaké starosti, zazvonila na sousedku, ta nechala vaření vařením a šla jí pomoci, nebo vyslechnout. Tady v ČR když řekne kolegyni v práci pojď na kafe, probereme ty tvoje problémy, ona řekne "moment, musím se podívat do diáře, kdy mám volno". To prostě nechápe. Ona bere rodinu, pomoc přátelům jako prioritu. My se zahrabáváme doma, zabeďnujeme okna a okolí přehlížíme.
Něco na tom bude.