Lúthien — 25. 4. 2009 12:50

Ahojky, máte někdo zkušenost s hledáním pramene? Nechci složitě hledat návody atd., zajímají mě vaše zkušenosti, s jakým proutkem se vám dařilo...:dudlik: Nebo mám použít něco kovového? Hledali a našli jste už takhle vodičku?

BeataHenrietta — 15. 3. 2010 17:28

Nie každý dokáže nájsť prameň. Ale ak by si mala na to vlohy, je lepší vŕbový prútik. Keď poprosíš bytosti vody (stačí myšlienkou), ohnú ti prútik tam, kde je prameň.

Lúthien — 16. 3. 2010 19:08

Díky za tip ;)

Blossom — 18. 4. 2010 18:56

Zkušenost mám vlastní tak na půl:
Když jsme před lety nechali hledat na zahradě vodu, abychom vyvrtali studnu, pozvali jsme si 2 proutkaře a oni se na místě shodli (tedy oni se nepotkali, pozvali jsme každého zvlášť, ale oba určili jedno a totéž  místo.).

Já jsem člověk, který hned tak něčemu nevěří. Ale proutkaření už věřím.
Když totiž ten druhý proutkař viděl můj zájem, nabídl mi : Chcete si to zkusit? Já na to, že ano. Půjčil mi svůj proutek nebo virguli (je to už asi 15 let, už si přesně nepamatuju, co to bylo za předmět) a chodila jsem po zahradě, i nad místem, kde on předtím našel vodu - a nic. Vůbec nic, ani se mi to nehlo..
Tak proutkař mi řekl - já Vám něco ukážu: Stoupl si za mě a vzal mě zlehka zezadu za mé lokty a chodili jsme po zahradě spolu. Prostě se tak nějak energeticky on napojil na mě.
Když jsme došli nad ten podzemní pramen, začla se mi ta virgule v ruce točit jak blázen, úplným tlakem se hýbala, nešla skoro v rukách ani silou udržet v klidu. Koukala jsem na to asi takhle: :co: :co: :co:

Od té doby proutkaření věřím.
A taky věřím tomu, co mi říkal ten první proutkař. Byl to úplně běžný, obyčejný starší pán z vesnice, žádný duchař, nebo intelektuál. A on kromě toho nalézání vody virgulí říkal, že umí nalézt nezdravé místo v těle. Že on když kolem člověka přejede virgulí, tak někdy v některém místě se ta virgule točí. Tam je v těle něco špatně. On říkal -- já netuším, zda máte špatné ledviny, nebo třeba něco jiného, to já nevidím. Já jen označím místo a vy už si s tím jděte k doktorovi, ať on v té oblasti všechno prošetří a léčit už musí on.
Já umím jen takto neurčitě diagnostikovat, ovšem mám vyzkoušeno, že to co určím, opravdu je tak.

Tercila — 25. 4. 2010 14:07

Blossom: Já jsem člověk, který hned tak něčemu nevěří. Ale proutkaření už věřím.
Když jsme došli nad ten podzemní pramen, začla se mi ta virgule v ruce točit jak blázen, úplným tlakem se hýbala, nešla skoro v rukách ani silou udržet v klidu. Koukala jsem na to asi takhle: :co: :co: :co:


Tak já mám úplně stejnou zkušenost, akorát že jsem chodila po zahradě sama. Chlap se mi jen smál, když viděl, jak nechci věřit a pak mě virgule málem pomlátily, jak se mi nad pramenem točily v rukách :D. byly to obyčené zahnuté pletací jehlice.
Od té doby o tom uvažuji jinak :-).

Daphné — 25. 4. 2010 18:23

Lúthien, já jsem viděla proutkaře pracovat s proutkem vrby ve tvaru Y, za ten rozdvojený konec virguli lehce držel vodorovně před sebou, a ten klacík se mu nad pramenem stáčel nahoru. :) Prý to jde i drátem, ale to jsem nezažila.

Lúthien — 7. 6. 2010 19:51

Děkuju vám všem za příspěvky :) Teď jsem zase mimo domov, ale až se vrátím, tak vyzkouším :supr: Myslím, že zrovna na našem pozemku to na studnu nebo něco nevypadá, ale aspoň to zkusím :)

havoc — 2. 12. 2010 9:29

Ano, vlastnoručně vyzkoušeno.
Je celkem jedno, jestli je to proutek takový nebo onaký, nebo drát nebo péro. Důležité je, aby to bylo tak akorát pružné, a důležitý je správný úchop. Pak to jde skoro samo.
Jo, a proutkařením se apriori nedetekuje voda, ale geologická anomálie (podzemní zlom, dutina, trhlina...), přičemž je pravda, že většina těchhle anomálií s vodou tak či onak souvisí, ale nemusí to být vždy.
Mám známého u Canadian Geological Survey nebo jak se ta jejich firma jmenuje, a i když mají všechno možné, od satelitů až po geologické radary, tak ten proutek prý občas používají taky :)

aiga — 6. 3. 2011 0:03

.

Kačenka_Ř — 12. 10. 2011 16:25

Já vám vodu na zahradě najdu s pomocí hydrogeologické mapy uložené podle zákona na nejbližším obecním úřadě. Řeknu hloubku, směr proudění a dokonce i chemický rozbor...