oskárka25 — 17. 4. 2009 15:23

jsem mladá začínající zahradkářka. Letos poprvé jsem zasázela do oken muškáty. Koupila jsem si truhlíky samozavlažovací Siesta standart 80cm. Lije se tam voda dvěma rohama. U truhlíku byla i taková průhledná hadička na přeměření vody. Můžete mi někdo poradit kolik vody a jak často do takového truhlíku vylít. Mám v nich 6 sazenic. A také jak často přihnojovat. Už jsem je dala do oken, není brzo? Okna mám na jih. Díky za rady.

mejada — 17. 4. 2009 18:48

Nejprve se musí muškáty zalívat z vrchu(jelikož nejsou ještě zakořeněný ,takže kořínky nenasajou vodu od spodu)Za oknem můžou už růst,ale sledovat teploměr a zavčasu uklidit před mrazem.Během sezony hojně hnojit dle návodu na hnojivu.Je poznat na truhlíkách kdo hnojí a kdo ne.Já hnojím každou zálivku krystalonem.Jo a pozor na to až bude muškát bohatý,tak při vyschnutí může vahou převisu truhlík spadnout.nezalévat v poledne,nejlépe ráno nebo večer.Odštipovat odkvetlé květy. :)

sudina — 17. 4. 2009 18:50

krystalon na muškáty??a opravdu každou zálivku??

majkafa — 17. 4. 2009 20:28

U samozavlažovacích truhlíků nemusíš zalévat zvrchu. Proto jsou samozavlažovací. Půda se zavlažuje přes zavlažovací knoty. Mně se nejlíp osvědčily Lebišovy samozavlažovací truhllíky, není to jeden truhlík s dvojitým dnem, do kterého nevidíš, ale dva samostatné truhlíky na sobě, spodní je větší. Krásně vidíš, kolik je tam vody. Mívám tak 4 muškáty v jednom truhlíku. V létě zalévám každý den - 2 litry do spodního truhlíku.
Sázím tak, že do půdy zamíchám hodně takového toho hnojiva, co vypadá jako kamínky. Je málokde k dostání. Ale v Tescu ho mívají. Ne 1 lžici, jak je psáno v návodu, ale tak třetinu té krabice hnojiva. A pak už jenom celé léto zalévám vodou. Už je takhle pěstuju asi 10 let a mám ty nádherné, jak já říkám "pravé rakouské" asimetrické. :D Obdivuje je široké okolí a už jsem naučila pěstovat hodně pěstitelek.
Neodštipuju odkvetlé. Dyk bych tam dolu časem ani nedosáhla. Není to třeba.
Tak jsem se byla podívat, hnojivo vyrábí firma gra group, Střelské Hoštice, je na něm napsáno - Speciální biominerální hnojivo na muškáty s obsahem rohoviny.
Jo, když to čtu, nikdy nenechat půdu úplně vyschnout.

pajaja — 18. 4. 2009 18:09

Hlavně nepřelévat,loni jsem jim chtěla ,,dopřát,,a nepřežily to,popadla je z toho houbová choroba,lepší je méně zalévat.

majkafa — 20. 4. 2009 9:15

pajaja napsal(a):

Hlavně nepřelévat,loni jsem jim chtěla ,,dopřát,,a nepřežily to,popadla je z toho houbová choroba,lepší je méně zalévat.

Když máš samozavlažovací truhlíky, muškáty si to regulují samy. Protože voda zůstává dole a knoty dají rostlinkám tolik, kolik rostlinky potřebují.

Citronka — 20. 4. 2009 10:40

Tak se přidám se svou zkušeností, hnojím kristalonem, nejdříve start, později plod a květ.
Mám samozavlažovací truhlíky a okna na jih a jihozápad. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že raději zalévám 2x denně přiměřeně (v horkých dnech), než jednou za týden a plný zásobník v truhlíku, protože už se mi stalo, že se mi muškáty zapařily a bylo po nich :(

majkafa — 20. 4. 2009 10:48

Já jak mám ty "rakouské" muškáty, dlouhé a hodně rozkvetlé, dávám každý večer v létě plný spodní truhlík a druhý večer je spodní truhlík prázdný. Muškátky za den všechno vypijí. :-) Mám balkon na východ. Ale měla jsem už i na západ a na jih, vždy to bylo stejné.
Mé muškáty jsou v plné sezoně, když se vyvedou,  delší než 1 metr.