Citronka — 23. 2. 2009 11:35

Milé dámy i pánové ;), poraďte, jak udělat dobré dušené zelí, nejlépe červené. Hledala jsem recepty na internetu a našla s jablky, s rozinkami :usch:, s vínem......chtěla bych klasické dušené zelí, bez těchto vylepšení. Díky.

Romča — 23. 2. 2009 11:54

Červené hlávkové zelí dám dusit + bobkáč , nové koření.Když je udušené , přidám cukr, sůl a ocet.

helena — 23. 2. 2009 12:30

Na tuku (nejlíp sádlo - vepřové, husí) zpěnit drobně krájenou cibulku do tmavě zlata - bacha, nepřepálit. Jemně nakrájené syrové zelí na tom základu trochu orestovat, podlít, lehce osolit, opepřit, okmínovat, přidávám i malinko fenyklu. U naloženého jen na cibulku vyklepnout i s lákem a ochutit podle sebe - každý výrobce koření jinak. Zrovna tak s octem a cukrem - jen ho s tím nechávám ještě chvilku podusit, aby se chutě spojily.

sisi21 — 23. 2. 2009 12:44

dělám podobně jak helena,ale bez fenyklu... Někdy ,aby bylo jiné nechám lehce připálit a zapráším hl. moukou..

Romča — 23. 2. 2009 13:01

Joo já blbka zapomněla, zelí dát dusit na olej a posmaženou cibulkou. :dumbom:

x256987 — 23. 2. 2009 20:15

Dělám trochu jinak (bílé i červené): nakrouhané zelí zalít vodou tak, aby asi třetina byla nad hladinou, přidat sůl a kmín, chvíli nechat vařit hodně prudce a odkryté, pak přiklopit pokličkou a zvolna dusit do změknutí. Potom (v rendlíku nebo na malé pánvi) na oleji osmažit cibulku, zaprášit moukou a přidat k zelí. Podle chuti lehce přikyselit, přidat trochu pepře (zajímavý je bílý), toť vše.

Ladie — 23. 2. 2009 20:44

Dělám více méně stejně jako Judita. K měkému zelí přidám osmaženou cibuli a zásmažku a dochutím solí, pepřem, octem a cukrem.

Ota — 24. 2. 2009 9:20

Já dělám rychlé zelí v papiňáku. Postup zhruba stejný, jak uváděj holky, jen nezahušťuju. Zelí je podušené za 5 minut. Dá se takhle udělat i dietně bez tuku.

Décima — 24. 2. 2009 11:30

Zelí podle Čiriny, která vařila na Hradě už nevím jestli Husákovi nebo Havlovi:

Na sádle nechat zpěnit cibulku a přidat 1-2 lřičky cukr krupice , až to trošku zahnědne přidat nakrájené 1 zelí, osolit, okmínovat, malinko podlít, asi 1 dcl a dusit až je hotové, asi 10 minut,nesmí být jak bláto,  potom možno pokapat octem, jinak nic, nezahušťovat. Kdykoliv jsem takhle udělané zelí dala návštěvě, řekli, že lepší nejedli ...

Romča — 24. 2. 2009 14:24

Oti tak bacha , ať Ti zelí nezalepí píst - nebo jak se tomu nadává a nemáš vymalováno :jojo:.

Ota napsal(a):

Já dělám rychlé zelí v papiňáku. Postup zhruba stejný, jak uváděj holky, jen nezahušťuju. Zelí je podušené za 5 minut. Dá se takhle udělat i dietně bez tuku.

Ota — 24. 2. 2009 15:06

Romčo, díky za upozornění. Dělám ho tak léta, hlídám, jestli syčí.
Fuj, ale až jsem se vorosil :lol:

Romča — 24. 2. 2009 16:52

Už jsem jednou zelím vymalováno viděla :(

Ota napsal(a):

Romčo, díky za upozornění. Dělám ho tak léta, hlídám, jestli syčí.
Fuj, ale až jsem se vorosil :lol:

rybbka — 24. 2. 2009 19:47

Dam zpenit na trosce sadla cibulku,na to nasypu nakrajene syrove zeli,pokminuju,malinko orestuju,podliju vodou asi 2dcl a po chvilce duseni zahustim syrovym,najemno nastrouhanym bramborem.Osolit,okyselit,osladit.

IlonaN — 3. 3. 2009 22:55

Cervene zelicko vyborne delam tak:

koupim ve sklenici cervne zeli, dam ho varit ve vlastni stave az je mekke... Mezitim na panvicce osmahnu jednu az dve stredne velke cibule dozlatova, hodim je k varenemu zelicku a zahustim nastrouhanou syrovou bramborou.. a potom uz je to jen na dochuceni, jak bys to mela rada.. kyselejsi, sladsi...

A musim rict, ze memu manzelovi, a ten je na jidlo ceske velmi narocny, cervene i bile zelicko takto upravene mu velmi chutna...:D

Ota — 4. 3. 2009 18:35

Ještě jeden dodatek k zelí.
Vždycky (skoro) mě chutnalo hospodské zelí a nikdy žádnej kuchař neprásknul, jak na na to.
Jednou mě napadlo, dát do hotového zelí malou sběračku vypečené šťávy z masa, promíchat a :supr:

Nick3594 — 30. 5. 2009 17:32

Tady je to i s kachničkou a knedlíky ;) http://jaknato.centrum.cz/jidlo-a-piti/ … ky/#player

Myšák — 27. 8. 2009 13:17

Citronka: s jablkem jsem to taky četla, ale ještě nevyzkoušela. Náhodou to může být dobré, místo toho syrového bramboru, jak se tu píše.

Myšák — 27. 8. 2009 13:22

Jo, když už jsme u zelí. Nevíte někdo recept na bramborový knedlík bez vážení? Nemám totiž váhu a tohle těsto mamka doma nedělávala, tak nevím, jak má vypadat, abych suroviny odhadla ke kýženému výsledku. Zkoušela jsem to jednou, šiška držela za syrova pěkně, ale ve vodě se trochu rozpadla, asi to chtělo víc mouky?

opportunity — 14. 3. 2010 20:21

Myšák napsal(a):

Jo, když už jsme u zelí. Nevíte někdo recept na bramborový knedlík bez vážení? Nemám totiž váhu a tohle těsto mamka doma nedělávala, tak nevím, jak má vypadat, abych suroviny odhadla ke kýženému výsledku. Zkoušela jsem to jednou, šiška držela za syrova pěkně, ale ve vodě se trochu rozpadla, asi to chtělo víc mouky?

Dneska jsem zrovna dělala bramborový i hrnečkový k zelí s kachnou a uzeným seletem. Brambory nastrouháš, přidáš sůl, vejce, hrubou mouku a solamyl. Těsto musí být asi jako modelína. Trochu pružné, ne moc tuhé. Dej do vařící osolené vody. :storstark:

laminanonte — 15. 3. 2010 7:55

já bramborové knedlíky dělám stejně, jako mamka a babička, tedy tak, že nastrouhám vařené brambory a jak velká je hromádka, přibližně tolik dám hrubé mouky. Vajíčko nedávám vůbec.Můžeš dát lžíci škrobu.
Dám do osolené vařící vody, kam můžeš taky přidat trochu solamylu. když nemám, nedávám a knedlíky jsou super.
Vařím 10min., poté vypnu a nechám dalších 10 min. přiklopené ve vodě

laminanonte — 15. 3. 2010 7:58

Ota napsal(a):

Ještě jeden dodatek k zelí.
Vždycky (skoro) mě chutnalo hospodské zelí a nikdy žádnej kuchař neprásknul, jak na na to.
Jednou mě napadlo, dát do hotového zelí malou sběračku vypečené šťávy z masa, promíchat a :supr:

do červeného zelí dávám trochu karamelu
a do bílého se v hospodě dává trochu jíšky a šťávu z masa dávám nejen do zelí, ale i do špenátu

majkafa — 27. 3. 2010 13:54

Bramborové knedlíky umím skvělé, naučila jsem se je dělat podle mé tchýně. Brambory uvařím ve šlupce, oloupu, rozmačkám na mačkadle na tvaroh. Přidám přiměřeně polohrubé mouky - záleží na kvalitě brambor, vajíčko, sůl. Nemají chybu. Knedlíky s hrubou moukou jsou pro mě příliš těžké. Jako ty kupované, ty jsou taky těžké a husté a tvrdé.
Knedlíky připravím těsně před tím, než mi začne vařit voda a hnedka do vody. Když se nechají dlouho ležet, při vaření se rozpadnou.

majecka — 16. 4. 2010 19:35

Ahojky,já dám vařit zelí do vařící vody a přidám kmína sůl.Vody moc nedávám. Osmažím cibulku na sádle do zlatova.
Do zelí přidám ,trošku zahustím a povařím (nenechávám tam moc vody) přídám cibulku a nakonec ocet a cukr.Ocet vytáhne ze zelí vodu, tak at´to nemáte řídký. Je to super

matikom — 2. 8. 2010 13:37

K tomu zelí hospodskýmu, je třeba zahustit do měka uvařenu bramborou, podle množství buď větší nebo menší  a pak je to správné hospodské, dělával sem to i na vojně a i gumy zkoumali, jak to a že to doma neni ono, že tohle je a co tam dávám ........ a td, zkuste to, uvidíte

fagi — 12. 10. 2010 22:53

Ahojky, tady nepovolená reklama najdete výborné recepty i pro kuchaře začátečníky :)

krteček — 28. 1. 2012 13:26

http://www.pokrmy.estranky.cz/ něco na chuť

Weru — 17. 9. 2014 17:50

Nechat zesklovatet cibulku, pridat trosku cukru, nechat zkaramelizovat, pridat zeli (mam radsi sterilovany nez nakladany), kmin, nechat povarit, dochutit soli peprem octem a cukrem. Jo a pozor zeli z Lidlu chutna jako ze zavinacu :-)

suupraa — 7. 11. 2014 9:16

preferuji kedlubnové zelí "na sladko" jeho přesný recept mé babičky si z hlavy nepamatuji, ale na internetu určitě najdeš spousty návodů a nebo se zkus poptat ne nějaké poradně, vetšinou je to bez registrace a odpovědi bývají kvalitní, já používám czporadna.cz ... a o zelí se tam myslim psalo : http://www.czporadna.cz/?qa=22203/dusen … 203#q22203

Snad ti to nějak pomůže :)