Polévky se teď v zimě hodí, takže tady jsou moje oblíbené:
1. Carrot and ginger (mrkev a zázvor) (UK)
3 polévkové lžíce másla nebo olivového oleje (nebo kombinace) špetka soli 3 mrkve 1 střední cibule 1 stonkový celer 1 lžíce nastrouhaného zázvoru (původní recept tvrdí jednu čajovou lžičku, já dávám určitě tři polévkové lžíce - záleží, jak moc snesete!) 5 šálků vývaru smetana šťáva z citronu na dochucení
Zeleninu postrouhám nahrubo, osmahnu na másle dokud nezměkně, zaleju vývarem, povařím. Po změknutí rozmixuju ponorným mixérem, přidám smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu podle chuti. Při servírování lze ozdobit nastrouhanou mrkní a kopečkem zakysané smetany.
2. Norská rybí polévka 2 rybí hlavy 2 rybí páteře (nejlépe z lososa, ale i z jiné ryby, prodávají za pár šupů třeba v Tescu) jeden pórek dvě mrkve 2 stonky celeru mořské potvory podle chuti: mušle, krevery, slávky, chobotničky, čerstvé nebo nakládané máslo a mouka
Z rybích zbytků vývar, nejlépe den předem. Oberu rybu a nakrájím mořské potvory. Na másle osmahu zeleninu, přidám vývar a vařím, nakonec vhodím obrané maso. Volitelně je možné bílé víno a smetana (já dávám smetanu). Dochutit solí, pepřem, citronovou šťávou, podávat se zakysanou smetanou.
3. Polévka ze stonkového celeru s kari (UK)
olej 1/2 cibule 1 mrkev (oloupat, nastrouhat) 3 stonky celeru (nakrájet) 1 brambor (na kostičky) 1/2 šálku nakrájených celerových listů 1 velký stroužek česneku 1/2 jablka (kyselého, oloupané, nakrájené na kousky) 2 šálky vývaru 2 čajové lžičky kari 1 čajová lžička drceného kmínu 1 čajová lžička tymiánu sůl a pepř
Zeleninu osmahnout na oleji (nebo na másle), přidat jablko, česnek, zalít bujonem. Podle potřeby doředit vodou, povařit, rozmixovat ponormým mixérem, dochutit kořením, možno přidat smetanu. Místo jablka jde použít mošt.
|