Dave — 31. 1. 2006 13:59

Dobrý den,
moje babička byla soudem zbavena způsobilosti k právním úkonům (dlouhodobá těžká nemoc) a její opatrovnice (moje maminka) bohužel zemřela. Nyní jsem se stal opatrovníkem já.
Mám několik dotazů:
1. v rozhodnutí soudu se píše, že jsem povinen vždy k 31.12. předložit vyúčtování hospodaření s finančními prostředky i majetkem opatrovance. Jak si to mám představit? Mám sepsat každý výdaj jako v účetnictví nebo jak to má vypadat?
Zjišťuje vůbec soud majetek před schválením opatrovnictví?

2. Opatrovník je oprávněn v běžném rozsahu nakládat s majetkem opatrovance včetně jeho důchodu.
Budu například moci prodat byt, abych získal prostředky pro její léčbu nebo pokud nepokryje důchod výdaje na byt (dluhy na nájemném a služby) a pokud jiný majetek není?


Děkuji

Dave

Dave — 2. 2. 2006 9:06

opravdu nikdo netusi?

Gagi — 22. 2. 2006 10:45

Dave napsal(a):

opravdu nikdo netusi?

No moc netuším, ale napíšu Ti, jak to mám já... Třeba Ti to v něčem pomůže...
Dělám opatrovnici jednomu chlapci s mentálním postižením, který je částečně zbaven způsobilosti k právním úkonům a celoročně žije v ústavu sociální péče. Jsem stále v kontaktu nejen s ním, ale i s pracovníky, kteří se o něho starají. Zajišťuji mu nákupy z jeho peněz (oblečení, dárky...), rozhoduji o nakládání s jeho penězi, podepisuji za něj různé právní dokumenty, vyřizuji mu věci na úřadech apod. Pokud bych chtěla manipulovat s velkou částí jeho peněz (nejednalo by se o běžné věci), musela bych na to upozornit soud a zřejmě od nich také dostat souhlas...
Vždy na konci roku musím soudu podat zprávu. Jeho majetek je evidenovaný (tím, že žije v ÚSP) - vše je zapsáno do inventárního seznamu jeho věcí. Takže to okopíruji, okopíruji i zůstatek na vkladní knížce, napíšu, v jaké výši a kdo přebírá jeho důchod (k tomu také přiložím nějaké lejstro), napíšu pár informací o něm - kde bydlí, jak se má, o našem kontaktu atp.
A to je vše.