ivanka05 — 15. 12. 2008 12:47

ahoj, dnes jsem viděla v časopise recept na Italské rizoto, ne to nase ceske,ale opravdu italske, osmahne se ryze, a zaleva vinem, a vyvarem.. dokud nenasakne natolik, ze zmekne a plus parmazanek, nebo neco k tomu, tady byl chrest..... umite nekdo? znate nejake recepty? Musi byt ryze arborio? jaka jina jde? v bille nemaji tuto ryzi... tak jsem nevedela jakou... ja jako prilohu mam rada parboiled... ale nevim jakou dat misto arborio. Zadny kramek italsky nebo tak kde by meli tu nemame...

Ráda bych si ho zkusila udelat...prosím rady a receptíky. Zaručené, ozkoušené.

ita — 15. 12. 2008 15:06

V italské kuchařce jsem našla 2 recepty na rizoto (po janovsku a po venkovsku). Nikde tam druh rýže neuvádějí. V prvním receptu rýži chvíli povaří, pak osmaží, podlejí, přidají rajčata a vaří... v druhém rýži osmaží na cibuli s bůčkem, pak zaliijí vínem, vývarem, přidají ostatní suroviny. Celou dobu přípravy se pokrm míchá, připomíná to španělskou paelu.

Nefrit — 15. 12. 2008 15:27

Teď jsem vyčetla ,že rýže arborio je kulatozrnná,tak bych asi vyzkoušela podobnou.Ne dlouhozrnnou nebo parbolied.Mám pocit,že jsem někde i slyšela ,že italské rizoto je celkově vlhčí nebo jak to říct správně ,jak to klasický.

ita — 15. 12. 2008 15:57

Máš pravdu, také jsem někde četla, že do rizota patří kulatá rýže, jen nevím, která to je.

ivanka05 — 15. 12. 2008 16:02

no ja jsem nejakou kulatou tam videla,....tak ji priste zkusim koupit

erace — 15. 12. 2008 16:35

Zkuste Lagris kulatozrnnou je výborná

sillwan — 15. 12. 2008 16:58

Kamchi, tak jestli si videla to rizoto v Apetitu, tak jsem zkousela a nepodarilo se mi. To je ale prvni recept, ktery mi z tohodle casopisu nevysel podle ocekavani a asi teda moji chybou... mozna jsem dala malo vyvaru... Bylo to suche...

ivanka05 — 15. 12. 2008 17:15

silw: ne v zene a zivot byl recept

Ladie — 15. 12. 2008 19:01

Já dělám z rýže arborio. Rýži osmahnu, přiliju asi deci vína, pak postupně přiléváme horký vývar (jednu naběračku, míchat, dokudse nevsákne, další vývar... Až je rýže hotová). Nakonec vmíchám nastrouhaný parmezán (resp. Gran Moravia).

Dělám s hráškem (mražený), s oblíbeným kořením jako přílohu a jako hlavní jídlo máme moc rádi houbové (přidám sušené-předem povařené a na cibulce osmahnuté).

ivanka05 — 16. 12. 2008 9:48

ladie: to zni mnam.... presne tak delali to rizoto v TV Paprice... jinak ten gran moravia jsem taky koupila... meli jinak nejaky velmi levny parmazan, tak jsem si rikala, jaky asi bude...

ita — 16. 12. 2008 23:48

Zrovna jsedm dostala Apetit a také je tam rizoto. Doporučují rýži neproplachovat, aby se nesmyl škrob a měla správnou kašovitou konzistenci. Míchat opatrně, aby nevznikla kaše.

Daniela S. — 10. 3. 2009 15:12

Ja teda pouzivam klidne tu ryzi, kterou mam zrovna doma, a zadny Ital se zatim neosklibal. Takovych 10 jich ty moje rizota jedlo a chutnalo jim. Bezostysne i rozstrihnu varny sacek a vysypu ji do hrnce.
Postup je:
dat varit hrnec s vyvarem (nebo masoxem, no), aspon litr
osmahnout cibulku
na ni hodit ryzi, osmahnout
pridat houby
zalit sklenkou vina (ma byt bile, ale kdyz neni, z cerveneho vznikne pekne ruzove rizoto :P, v nouzi jsem pouzila i Bohemia sekt a taky dobry :cool: )
michat a michat, az se vino vsakne
osolit, opetrzelkovat
a pak po sberackach dolivat varici vyvar, michat, dolivat, michat, az je mekko
vhodit na kousky nakrajene zbytky syra, co se najdou v lednici, nebo kurku z parmezanu
na povrch dva tri kousky masla a nechat pod poklickou minutku dve
podavat s nastrouhanym syrem navrchu

Tchynina neotresitelna zasada je michat drevenou vareckou a stale stejnym smerem, dokonce ten smer je urceny, ted nevim, jestli doprava nebo doleva... na to se vykaslete.

Narcis — 9. 8. 2011 3:27

nejlépe rýže Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano