Saďourek — 27. 11. 2008 12:07

Holky, jak jako laik poznám , že mám špatnou štítku?  Neob dá se to zjistit z nějakých těch základních testů krve co dělají v CAR? Ptala se ěm totiž dr. z imunologie, jestli mi zjiš´tovali, zdali mám štítku v pořádku. Já ji řekla, že vbec netuším, ale opět mi zase trošičku zahlodává červíček v mém malém mozečku :dumbom:

lenule12 — 27. 11. 2008 12:11

Ahoj Sadí, dá se to zjistit z krve :) Já myslím, že v CAR to dělají společně s HP.

Saďourek — 27. 11. 2008 12:12

já si právě taky říkala, ale víš jak, jen mi řekli, že HP je OK a víc to nikdo nepitval . Dík ;)

susi — 27. 11. 2008 12:16

Sadˇourku, nevím já z CAR zkušenosti nemám. Nabírá se krev a posílá na biochemii . TSH, T3 a T4. T3 - trijodthyronin,T4 - thyroxin a TSH - thyreotropin.
Snížená činnost štítné žlázy  se projevuje zácpou, suchá kůže, vzestup hmotnosti.
Zvýšená činnost - hubnutí, zvýšené pocení, zvýšená chutˇ k jídlu.
Snad jsem ti trochu pomohla.

lenule12 — 27. 11. 2008 12:25

Sadí u nás to bylo stejný, taky mi jen řekli, že HP je OK ;)

Saďourek — 27. 11. 2008 12:28

hmm, tak potit se potím jen když něco dělám a žravá jsem pořád, takže já jsem zlatý střed. Asi si do toho CARu zavolám, stejně potřebuji i výsledky manžova spermia.

Bětka — 27. 11. 2008 13:18

Sadí v rámci HP se většinou testuje i TSH.  Ale raději se zeptej, záleží, co na průvodce sestra nebo dr. zaškrtá.

IvaM — 27. 11. 2008 19:49

Sadí, myslím,že v CAR to dělají při HP,ale je to věc pohyblivá...Já při 1.vyšetření měla štítnici v pořádku a po 4.potratu zjistili,že máš naprosto nefunkční štítnou žlázu a všechny hodnoty totálně mimo normu - a musím říct,že sama bych to nepoznala,příznaky jsem žádné extra neměla...No jo,příbírala jsem,jako každá ženská po 30.roce, místo zácpy jsem měla průjem a byla jsem spavější,ale to se taky dá vysvětlil různými příčinami.
A teď se s ní léčím už rok a stále mi hladiny kolísají,takže je to měnné. ;)

Ivka75 — 27. 11. 2008 22:08

Sádě, mě přišli na štítnou žlázu hned po HP, mělo by to být poznat z hodnot biochemických faktorů. Mě na kontrole berou T4 a TSH.
Já na sobě poruchu štítné žlázy vůbec nepozorovala a myslím, že to pozná málokdo. Jediný viditelný faktor je růst štítné žlázy, na krku se ti udělá hrbolek. Ale to nemusí být markantní, aspoń já to neměla.
Každopádně bych si to být tebou zjistila, jestli je to OK, protože mě to při otěhu dělalo potíže. Až po půlročním léčení se začaly dostavovat výsledky a otěhotněla jsem až po roce lěčby. A to jsem měla jen mírně sníženou funkci. Je to prostě mrcha.

Romisek — 30. 11. 2008 18:07

Sadí, já měla štítku úplně v pr.... a nepřišli na to -až "náhodou" při imunologickém vyšetření - příznaky mohou být fakt různé a já na sobě žádné mimořádné nepozorovala - únava, horkhost, zimomřivost, problémy s váhou (nobo tky vůbec ne) atd. atd. A HP jsem měla vpořádku. V CAR mi asi pořádně tu štítku neudělali :dombom: takže se to pak zachraňovalo na začátku těhu a málem to byl šílený průšvih. Být tebou, tak si nechám udělat PODROBNÉ VYĚTŘENÍ ŠŽ.

Daka — 8. 12. 2008 11:13

ahoj holky, dnes jsem se dozvěděla, že mám špatnou činnost štítné žlázy od své gyn., a že bez léčby neotěhotním :grater: , můžete mi některá napsat, jak probíhala návštěva na endokrinologii (kam se musím objednat), jak vás léčili a jak na vás léčba působila (unava, změna hmotnosti a tak)? Ne sobě nic nepozoruju, ale dokt., říkala, že mi ty hodnoty fakt lítají a že jestli náhodou otěhotním, že to bude pro příp. miminko dost špatný, tak toho se fakt děsím! Díky moc.

dinosaurus — 8. 12. 2008 11:19

Víte někdo jestli se štítná žláza musí v krvi ukázat. Můj gynekolog mě řekl, že by mě řekl(dle očí), že mám štítnou žlázu, krev mě na ni braly asi před dvůma rokama a bylo to dobrý. Mám suchou kůži, potím se jak kůň a sním na co přijdu. Mamka i sestra ji mají, tak fakt nevím.

Daka — 8. 12. 2008 11:31

Dino, mě vzala doktorka krev a tam se to ukázalo uplně děsně, až se doktorka divila, jak to tam litá..:co: . Půl roku se snažime a tak jsem se chtěla poradit, jako jestli vůbec chodí ovulace, ale řekla, že prvně vezme krev a když bude ok, tak urovnáme ovulaci..No a s tímhle jsem vůbec nepočítala...

Fidorka — 8. 12. 2008 11:46

Ahoj Dako, já jsem se totéž dozvěděla přesně před rokem.

Při první návštěvě v CAR mi vzali krev a začali jsme si domlouvat první IUI, ale při další návštěvě mi doktorka řekla že v žádném případě, protože výsledky hormonálního profilu ukázaly, že je štítka v nepořádku, resp. měla jsem sníženou její funkci. Dostala jsem vyloženě zákaz snažení, řekla mi, že pokud vůbec otěhotním, pak mi hrozí potrat nebo vývojové vady plodu.

Po novém roce následovala konzultace na endokrinologii, kdy mi znovu vzali krev, udělali sono štítné žlázy a podle výsledků krve mi byl nasazen Euthyrox. Ten jsem začala brát 5 dní v týdnu hned poránu, nalačno, a 20-30 minut na to se nesmí jíst ani pít, aby se prášek řádně vstřebal.
Kontrolní testy ukázaly že potřebuji ještě mírně zvednout dávku, a začala jsem brát Euthyrox denně. Pak jsem byla prý perfektně "vyladěná" a těhotnění už nic nebránilo.
Každé 3 měsíce jsem chodila na kontrolní odběry a sono. Po otěhotnění mi zvedli dávky a krev hlídají cca každých 6-8 neděl, vše je v pořádku.

Jinak ještě jako bonus ke snížené fci mám protilátky anti-TPO a anti-TG, což laicky řečeno znamená, že mám autoimunitní problém, tělo si vyrábí protilátky proti vlastní ŠŽ.

Více jsem o tom v souvislosti s vlivem na otěhotnění a donošení psala sem Saďourkovi (dočetla jsi to Sáďo?)
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?pi … 4#p1715374


Dinosaurus, mě se potily a svědily dlaně, občas jsem se bez příčiny dost potila celá, ačkoli jsem byla zimomřivá, unavená až vyčerpaná, vadily mi roláky a šátky na krku a měla jsem taky celkem slušný apetit, váhu jsem si sice udržovala, ale stálo mě to vždycky velký úsilí a když jsme ujela (třeba přes vánoce), ihned se to projevilo a musela jsem víc cvičit a hlídat příjem. Dokázala jsem přibrat třeba i přes víkend, ten metabolismus ŠŽ ovlivňuje opravdu hodně.
Bohužel nedokážu říct jestli se s Euthyroxem v tomto směru něco zlepšilo, protože paralelně s ním jsem dlouho brala Utrogestan, který na mě teda působil děsivě, když jsem ho po I. trimestru konečně vysadila, tak jsem přestala držet vodu (otékat) a přibírat. Takže vliv vyrovnané štítky budu moct posoudit až někdy dlouho po porodu.
Požádej svého doktora, ať ti tu krev nabere a při odchylkách tě pošle na endokrinologii. Pokud mají mamka i sestra ŠŽ, pak ji na 99% budeš mít taky, aspoň moje doktorka mi řekla, že to je vyloženě rodový.

Ivka75 — 8. 12. 2008 13:08

Ahojky,
o léčbě a vyšetření psát moc nebudu, to tu Fidorka popsala dostatečně. Já jen můžu říct, že důsledky léčby ŠŽ na sobě cítím dost. Měla jsem dřív velký potíže s váhou, taky jsem nic nesnesla na krku - pomalu ani řetízek. Od začátku léčby nemám s váhou vůbec problém. Dokonce i v těhu jsem přibrala úplně minimálně - jen 10 kg a po porodu byly hned pryč.
No a co se týká otěhotnění. Tak než jsem se začala léčit, tak jsem nemohla otěhotnět ani náhodou a  dost dlouho jsem se léčila. Teď na podruhé po 5 letech léčby jsem otěhotněla poměrně brzy.
Někdy na to přijde Dr. vlastní iniciativou, ale u některých musíš trochu zatlačit. POkud je to v rodině, tak je riziko poměrně velké.

Daka — 8. 12. 2008 13:59

Jejda holky, vy jste zlatý :gloria: . Na endokrinologii jsem objednaná až na unor, dřív nemají volno :grater: , ted nevím jestli se snažit nebo ne, nikdo mi nic neřekl a do unora dlouhá doba :dumbom: . K gyn. si půjdu pro doporučení na endokr., tak se musím zeptat, jak dál... Teď si uvědomuju, jak píšete o té váze, že já taky rychle přiberu, třeba pokud trochu víc jím, třeba jen 2-3 dny, hned to na sobe poznám a pak to těžce dávam dolů. Takže se musím dost hlidat. A jsem pořád děsně unavená. Ale uklidnili jste mě. A koukám, že Ivka i Fidorka jsou těhu, takže :supr:

Fidorka — 8. 12. 2008 16:26

Daka napsal(a):

Jejda holky, vy jste zlatý :gloria: . Na endokrinologii jsem objednaná až na unor, dřív nemají volno :grater: , ted nevím jestli se snažit nebo ne, nikdo mi nic neřekl a do unora dlouhá doba :dumbom: . K gyn. si půjdu pro doporučení na endokr., tak se musím zeptat, jak dál...

Zase tak dlouhá doba to není, ale chápu, že nechceš promarnit ani jeden cyklus, pamatuju si, jak jsem depkařila, když jsem si musela dát pauzu já ;) Asi tě ale nepotěším, protože je asi fakt lepší počkat až se začneš léčit, vzhledem k tomu, že ŠŽ řídí všechny ty citlivý hormonální a "oplodňovací" procesy :| No ale uvidíš co ti řekne doktorka!

Daka napsal(a):

Teď si uvědomuju, jak píšete o té váze, že já taky rychle přiberu, třeba pokud trochu víc jím, třeba jen 2-3 dny, hned to na sobe poznám a pak to těžce dávam dolů. Takže se musím dost hlidat. A jsem pořád děsně unavená.

No tak to je přesný... hlad, zimnice, únava a do toho má jít člověk juchat na aerobik nebo si jít zaběhat :usch:

Aluska — 11. 12. 2008 14:23

Ahoj Dako,

tak ja jsem napr.otehotnela i pres snizenou fci stitne zlazy, resp. chronicky zanet stitne zlazy.(navic jeste i kojim a nechraneny sex byl jen jednou). Lecit mi to zacali az v 8.tydnu tehotenstvi. Na endokrinologii me dost vydesili, skoro jsem myslela, ze budu muset jit na umele preruseni, nebot jak tu uz psali, souvisi s tim vady centralni nervove soustavy a poruchy rustu. Okamzite me poslali na genetiku, kde se na me koukali skoro jako na blazna, proc se bojim umeleho preruseni...pry vzhledem k tomu, ze nemame zadne geneticke zatizeni v rodine, je riziko poskozeni plodu minimalni..pry si mimco vzalo potrebne hormony ode me, takze jediny na koho to melo dopad jsem byla ja.
Me vysledky byli opravdu enormni...hodnota TSH byla 100, normalni max.hranice je 5.
Po mesici lecby je vse ok, nicmene leky budu brat az do konce zivota.

Kazdopadne doporucuji s otehotnenim pockat, jistota je jistota. Nas ted ceka NT screening, tak snad bude vse ok.
Tobe preji hodne stesti.

Aluska — 11. 12. 2008 14:28

Fidorko, koukam, ze mas stejnou poruchu stitnice jako ja. Ja uz to mela pravdepodobne v prvnim tehu.Kdyby si toho ted nevsimla pediatricka, tak to budu opet prechazet... ja vsechny ty priznaky pricitala tehotenstvi.:)
Nastesti je Mathias zdravy jako ripa.

Daka — 11. 12. 2008 19:50

Alusko,

díky moc, koukám, že jsi na tom byla o dost hůř než ted já - TSH mám (oproti tobě úplně v pohodě ) - 8 -!!
Jinak situace je taková, že pokuď otěhu, dřív než půjdu  na endokrinologii, tak tam musím okamžitě a nasadili by mi léky, pokud ne, v únoru se uvidí co a jak.  Moc držím palce, ať je miminko v pořádku.

Daka — 21. 1. 2009 18:29

Ahoj holky,
podávám aktualní info - tak jsem těhu 9 týden, beru od samého začátku Euthyrox a doufám, že bude vše v pořádku. Děkuju za podporu a po NT ultrazvuku na vývojové vady zajdu do letňátek :gloria: .

danano — 6. 2. 2009 9:41

holky lze se na endokrinologii objednat bez doporučení.

Saďourek — 6. 2. 2009 11:33

Dani, já se obávám, že pokud jdeš kamkoliv poprvé, musíš mít žádanku od dr.

Daka — 6. 2. 2009 19:53

Dani,
Saďourek ma pravdu, já měla žádanku z gyndy, dělali mi tam z krve hormonální profil a tam zjistili vysoké hodnoty. Zkus zatlačit tam nebo u běžné doktorky, myslím, že když uvedeš, to co tady všechny uvádime jako příznaky ( zimomřivost, kolísání váhy...), tak by neměl být problém.

johanka12 — 7. 2. 2009 16:54

Mně odebírá krev na hormony štítné žlázy i obvoďačka.

lucis — 17. 3. 2018 16:51

ahoj holky, nevíte kam se dá zajít na testy na alergii na lepek, lakotozu apod?

modrovous — 18. 3. 2018 16:32

lucis napsal(a):

ahoj holky, nevíte kam se dá zajít na testy na alergii na lepek, lakotozu apod?

Zkus doktora, milý Lojzo, milý Lojzo, milý Lojzo...  :rolleyes:

Judyna — 18. 3. 2018 17:57

Trošku bych to konkretizovala - pokud máš podezření na alergii, zkus alerkologa. Na očním by Ti asi nepomohli, na psychiatrii možná.

marinka455 — 24. 3. 2018 18:28

já jsem byla tady https://www.svet-zdravi.cz/sluzby/bioch … reni-krve, nevim jestli dělají přesně, to cocchceš ty ale podle mě jo :)

Judyna — 24. 3. 2018 22:24

Snad nikdo nebude tak hloupý, aby, když má podezření na alergii, šel někam jinam, než k lékaři.

lucis — 25. 3. 2018 22:06

super, díky moc..něco takového jsem potřebovala..jsou ti pak schopníi na zaklade rozboru krve udělat i jídelníček, nevíš?

Judyna — 26. 3. 2018 17:09

Ano. Jedině lékař Ti po stanovení nesnášenlivosti lepku nebo laktózy dá i doporučený jídelníček, kterému můžeš důvěřovat. Rozhodně nespoléhej na různé společnosti, které potřebují všude strkat reklamu. :gloria:

christiana66 — 28. 3. 2018 22:25

Ahoj, já se léčím se štítnou žlázou už několik let a myslím, že co a jak by ti měl poradit tvůj praktický lékař a dát ti doporučení na konkrétní vyšetření nebo přímo na endokrinologii.

Radkka — 21. 12. 2019 0:02

Ahoj holky, nemáte někdo zkušenost s mořskou řasou a štítnou žlázou? Dostala jsem na to tip tak by mne zajímaly zkušenosti. Děkuji

normální chlap — 21. 12. 2019 0:11

Judyna napsal(a):

Snad nikdo nebude tak hloupý, aby, když má podezření na alergii, šel někam jinam, než k lékaři.

Bude :D

Judyna — 21. 12. 2019 11:28

Radkka napsal(a):

Ahoj holky, nemáte někdo zkušenost s mořskou řasou a štítnou žlázou? Dostala jsem na to tip tak by mne zajímaly zkušenosti. Děkuji

Se štítnou žlázou ano - tu mám.
Pak mám řasy, ale ne mořské.