aneta — 29. 1. 2006 11:38

Potřebuju třošku poradit. Můj přítel je věřící, chodí do kostela a logicky by rád někdy v budoucnu měl svatbu v kostele. Já ale věřící nejsem, kostel navštěvuju pouze o pohřbech, Vánocích... A ještě k tomu nejsem ani pokřtěná. Co bych musela, abych mohla být v kostele oddána, teda pokud je to vůbec možný. Děkuju za odpověď. Aneta.

Dita.L — 29. 1. 2006 11:42

Musela by ses nechat pokrtit. Nevim jak to chodi v cz, ale ve Francii se spojuji oba obrady soucasne v jeden. Tedy krest a hned i svatba. Nejdriv si to ale poradne rozmysli - ja jsem krest odmitla a vdavala jsem se jen na urade. nerikam, ze by se mi to v kostele nelibilo, ale krest v zadnem pripade. Ja ale mela tu vyhodu, ze manze je sice krteny, ma tri krestni jmena, ale neni verici...takze bylo mezi nami hned jasno.

Marek_ — 29. 1. 2006 11:45

Dita, prečo "krst v žiadnom prípade"?

Dita.L — 29. 1. 2006 11:55

xxx
Mam dojem ze jsem na to prilis hrda. Zaprve jsem nebyla vychovana k zadne vire, a tomu cemu verim, jsem si "vybudovala" sama a zadne krtiny jsem k tomu nepotrebovala, tudiz by to nebylo uprimne a mela bych dojem, ze v takovem pripade se musim nechat nejen pokrtit, ale dat i k muslimum, budhistum......proc patrit k jedne vire, ktere stejne neverim??
Za druhe me svagrova pred 4 lety zvala na krtiny, chtela abych sla jejimu synovi za kmotru (krtit deti je ve francii moda) a prislo mi strasne trapne a legracni, kdyz v tom kostele se farar ptal, proc sveruje dite bohu a ona tvrdila ze aby se o nej postaral, ochranil ho, ze je stastna ze se zde dnes poprve s bohem muze setkat.....tedy ne trapna kvuli tomu co rikala, ale ze to rikala jen proto, ze se to v kostele musi, protoze je zaryty ateista neverici vubec nicemu. To kmoterstvi jsem ji odmitla, pozadala pak nekoho jineho, ale ja tam sla, protoze to byli prvni krtiny, ktere jsem mohla v zivote videt a zvedavost byla prece jen silnejsi :)
Takze proc ne krtiny?? Nehodlam delat sasky sama pred sebou...
Nevim, jestli jsem se spravne vyjadrila....chapes??

Marek_ — 29. 1. 2006 12:27

Chápem a vidím to dosť podobne. Keď ale moja budúca bude odo mňa chcieť, aby sme sa brali v kostole a aby som bol pokrstený (a ona to bude chcieť :)), tak to pre ňu spravím. Ale zdôrazňujem, že to spravím len kvôli nej, pre mňa to nebude nič znamenať...

Jan/VEDA — 29. 1. 2006 13:11

Tohle je priznacny problem soucasne sekularizovane spolecnosti, v niz pretrvavaji tradice, ktere vsak pro vetsinu lidi pozbyly vyznamu a dodrzuji se jen kvuli okoli (poteseni partnera, rodin(y), ci udelani dojmu na ostatni lidi, cili 'z mody'). Trebaze prvni dva by bylo mozno oznacit za lidsky pochopitelne, ten treti je ocividne nevhodny. Jde o zlehcovani a show. Ditino rozhodnuti je tedy spravne - nedelat neco, co pro cloveka nema smysl.

To, co v krestanske tradici zname jako obrad krtu, birmovani, svatby a pohrbu, jsou tzv. rites of passage (doslova neco jako 'obrady prechodu', posveceni), ktere existuji v mnoha duchovnich tradicich. Ve vedskych tradicich se nazyvaji 'samskara', je jich vice a jsou mnohem slozitejsi (www.veda.harekrsna.cz/encyclopedia/varnasrama.htm#5). Technicky receno se jedna vlastne o uroven dharmy (zjednodusene receno zakony pro lidi na urcitem stupni kultury a civilizovanosti, vice na www.veda.harekrsna.cz/encyklopedie/dharma.htm), nikoliv ciste duchovni uroven. Rozdil je ovsem pro zapadniho cloveka nepostizitelny, protoze jsou zde provozovany v ramci cirkvi, kde uroven dharmy a yogy (v jejim puvodnim slova smyslu 'spojeni individualni zive bytosti s Bohem/Brahmanem') splyvaji.

vas sluzebnik, bh. Honza

www.vrindavan-dham.com
www.veda.harekrsna.cz
(Bhakti-yoga, Vedic Encyclopedia, Vedic Library, Connections, Links)

maya — 29. 1. 2006 13:47

Pokud se nemýlím, ke sňatku v kostele je třeba, aby byl pokřtěný alespoň jeden z partnerů, ale oba podepisují jakési prohlášení o tom, že budou vychovávat své děti v katolické víře. Jestli se člověk nechá pokřtít nebo něco podepisuje jen kvůli svatbě, je to na jeho svědomí, ale osobně mi nepřipadá poctivé v tomhle lhát. Ať už jde o obřady v jakékoli tradici, ať už jim věřím nebo nevěřím. Protože pro toho člověka nebo společenství lidí, které mi je zprostředkovává, jsou posvátné; a pokud po někom něco chci (v tomhle případě sňatek zprostředkovaný církví), přistupuji na jeho podmínky. Pokud ne, připadá mi jako čisté řešení se zařídit jinak - ne si z toho "dortu" vybrat jenom lákavou třešničku, kterou zrovna potřebuju, bez uvědomění toho, co všechno se skrývá v pojmu "dort" a co významného ta třešnička pouze symbolizuje...

Marek_ — 30. 1. 2006 12:17

Presúvam príspevok do tejto témy... pretože sem patrí...

daisy:
"Ahoj, potřebovala bych poradit, jak moc dopředu je potřeba nahlásit svatbu v kostele a co to obnáší za přípravy, děkuju."

aneta — 30. 1. 2006 17:40

Děkuju za reakce...
Já jsem si myslela, že bych se musela nechat pokřtít. Ale mě jde o to, zda by mě pokřtili jen tak. Jestli bych třeba nemusela chodit nějakou dobu do kostela, k přijímání, nebo navštěvovat nějaký křesťanský semináře. Já jsem totiž slyšela, že pokud se chce nechat pokřtít dospělej člověk, "musí pro to něco obětovat", kdežto když křtí malé dítě je poté jen na něm jestli bude kostel navštěvovat nebo ne. Doufám, že je to srozumitelný a dokáže mi někdo odpovědět.

Pandorraa — 30. 1. 2006 18:46

http://www.mojesvatba.cz/servis/osvatba … evni.phtml

Tuhle adresu, kde najdes vsechny informace, jsem nasla na Pavlaci, kde je uplne stejne forum, jako je tohle tvoje.
A az si to prectes, mozna prijdes na to, ze svatba v kostele neni zas az tak formalni obrad, ktery lze absolvovat je proto, abys dokazala svou lasku k partnerovi..... Ja bych do toho tedy nesla.

spunt — 4. 2. 2006 21:01

Ke křtu v dospělosti potřebuješ i něco vědět, opravdu to není jen v tom pocákání :D
Máme dceru, známí se hodně ptali kdy budeme dělat křtiny, ale s manželem nejsme věřící a ani nikdo z rodiny. Ne že by se mi nelíbily ty věci kolem křtu, krásný šatičky pro mimčo, veselí atd. jenže se mi to zdálo trošku blbý vůči církvi. Pro nás by to bylo jenom divadýlko, nic víc.  Tak jsme byli jen na vítání občánků.