Petruse — 27. 1. 2006 22:29

Chystam se pect  svatebni kolacky a nejake recepty jsem si nasla na netu,ale potrebovala bych nekoho zkuseneho,kdo mi poradi recept a postup a hlavne jak dopredu je mam pect.
Dekuji predem za pomoc.....:)

Jiřinka — 28. 1. 2006 12:52

Prosím, také se připojuji, chtěla bych recept na takové, které zůstanou dlouho vláčné.

lenka.0323 — 28. 1. 2006 13:30

holky , teď jsem četla na www.prekvapeni.cz nějaké apetitové koláčky, jsou prý opravdu výborné, tak je vyzkouším, tady je recepis.
130 g polohr.mouky
120 g hladké mouky
1 Hera
2 sýry apetito bez příchutě (100g)
-zpracovat těsto, zabalit do folie a nechat přes noc odležet. Na druhý den rozdělit na 4 díly a z každého udělat přibližně 17 kuliček. Do každé kuličky udělat korkovým špuntem důlet a plnit povidly, tvarohem atd. Pak nahoru drobenku a péct do růžova.

Petruse — 28. 1. 2006 21:22

Lenko,dekuji za recept...
a to vypada tedy velice zajimave.A o to lepe ze to nebudu muset nechat kynout,nasla jsem totiz jen recepty na kynute svatebni kolacky.A kdy se mam tedy do toho pustit,kdyz to potrebuji na 4.2 ???? Myslim tim,jestli to nejak mekne....

lenka.0323 — 29. 1. 2006 19:37

no, já se je chystám odzkoušet, zatím z poloviční dávky, ale tam v tom překvapení je všechny ženské chválily, takže si myslím, že budou super a odležet nebude třeba.

tina — 31. 1. 2006 12:06

Peti, my je pekli ve středu na sobotní svatbu a byly moc dobré - na mou i sestřinu a osvědčilo se - takže tak tři dny dopředu... možná vyštrachám recept, tak ti ho sem do zítřka pisnu, ju?

jsem.sva — 31. 1. 2006 12:34

Koláčky (z jakéhokoliv těsta) zůstanou dlouho čerstvé, když je po upečení a vychladnutí namočíš horní stranou do rozpuštěného másla s cukrem a rumem. Udělá se na povrchu výborný povlak, který udrží koláčky dlouho čerstvé. Těsto se rozválí a vykrajuje se kulatým vykrajovátkem. Koláčky jsou jeden jako druhý. Mám recept na výborné koláčky, které se nenechávají kynout (i když jsou v nich kvasnice), bohužel ho mám doma.

jsem.sva — 31. 1. 2006 12:52

Já jsem v práci a recept mám doma. Zítra ho přinesu a když ho sem nedáš ty, udělám to já. Jsou výborné a opravdu dlouho vydrží. Dávám je i do mrazáku a mám pocit, že po rozmrznutí jsou ještě lepší :)

tina — 31. 1. 2006 13:59

jo ty si je pečeš jen tááák... aha - no, taky je manžílkovi občas upeču, aby neremcal... dáváš tvaroh s rozinkama?.

pachola — 31. 1. 2006 22:16

ja som robila tie svadobné koláčiky z prekvapeni.cz a boli fantastické

jsem.sva — 1. 2. 2006 7:57

tina: peču je jen tak, jsem hrozná, ale peču je hlavně pro sebe :) Samozřejmě, že mi je celá rodinka sní.....Ale jen tak 2-3x do roka. Ano dávám tvaroh s hrozinkou a to dobroučké čvančáníčko na to :)
tak a tady je recept:
1/2 kg polohrubé a 1/2 kg hladké mouky
30 dkg másla
30 dkg kryst. cukru
10g droždí
7 žloutků
ze 3 bílků sníh
1 lžička soli
1 šlehačka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
citronová kůra
rum
Vše smíchat, nenechat kynout. Vyválet na vále a vykrajovat kolečka. Na ně stříkáme tvaroh a zdobíme hrozinkou
Tvaroh:
1/2 kg tvarohu
1 žloutek
2,5 dkg másla
8 dkg cukru
1/4 vanilkového cukru
1/4 pudinkového prášku
citron
Vše smíchat. Po upeční a vychladnutí namáčet horní stranou do: rozpuštěné máslo, cukr, rum.

Z 1kg mouky je asi 470 koláčků průměr 3cm (4-5 tvarohů) a z 1/2 kg mouky je 80 koláčků průměr 5 cm. (3 tvarohy)

Petruse — 1. 2. 2006 11:59

Moc vam dekuji za recepty,zitra se do toho pustime.Udelam ti apetito kolacky ale asi ze 3 varek. S tvarohem,marmeladou a makem. A co  ten mak,koupila jsme mak mlety,co mam do nej pridat,aby byl taky dobrouckej???

lenka.0323 — 1. 2. 2006 12:47

Mák dostaneš koupit v kauflandu mletý a ten je i ochucený, a je super, myslím, že se jen zalije horkým mlékem - návod je na sáčku. Teď kupuju už jen takový. Netřeba ho ani sladit.

anka — 1. 2. 2006 13:31

jsem.sva- večer upeču ty koláčky,doufám že se povedou.Jen mi prosím prozraď,
proč přidáváš do kynutého těsta ještě prášek do pečiva?Trochu mi tam nesedí - není to překlep?Těsto je pak kypřejší?

Jája — 1. 2. 2006 14:43

anko neboj, sice tenhle recept neznám, ale už jsem takhle taky něco zkoušela a bylo to dobrý. Takže klidně droždí i prášek do pečiva najednou.

jsem.sva — 1. 2. 2006 14:53

Anka: to těsto nekyne, tak možná proto. Je to osvědčený recept, nějak jsem neřešila, proč je tam prášek. Překlep to není a jsou fakt výborné. Miluju ten pohled na plech plný úplně stejných malinkých koláčků :)))))))) A abych nezapomněla: koláčky jsou lepší až druhý nebo třetí den....

anka — 1. 2. 2006 15:34

Jdu zadělávat těsto.Že nekynou,to jsem netušila,v receptu máš ,že se má nechat nakynout.
Jinak mi poraď ještě s touto věcí.Píšeš že jsou nejlepší 2-3 den.To beru,ale kam je mám schovat před těma mýma kobylkama aby tek dlouho vydržely?
Zítra se v koutku bude krčit jen pár drobků. :lol::lol::lol:Obávám se že pokud si neochutnám dnes,zítra už nebudu mít šanci.

jsem.sva — 2. 2. 2006 7:47

Anko, v receptu mám: nenechat kynout... Pořádně si to přečti.... tak co, zbyl aspoň jeden koláček na dnešek??? Já jich vždycky dělám větší množství (200), takže zbydou i na druhý den :) Když máš kobylky, tak jich udělej 400 :) do rána máš co dělat :)

tina — 2. 2. 2006 11:04

jsem svá - super - já receptík nenašla, tak si opíšu ten tvůj, ale je to on, podle ingrediencí, jen jsem si nebyla jistá množstvími...

jsem.sva — 2. 2. 2006 11:08

Kdyby to nedalo tolik práce, dělala bych je častěji, fakt jsou dobrý... Jenže pak ty pneumatiky..... :D:lol:

anka — 2. 2. 2006 13:07

jsem.sva - koláčky jsou vynikající,kobylky fungujou spolehlivě.Odložila jsem si jich 5 stranou,do krabice do špíže.Jak jsem předpokládala,ani drobek.Jen natažené
" tlamy".Prý jsem jich upekla málo,a že nebudou ve škole hladovět,že potřebují i svačinu.Prostě to sežraly a ani nemrkly.Tak očekávám další recept.

jsem.sva — 2. 2. 2006 13:15

To jsem moc ráda, že se povedlo a chutnalo.:) Jaký další recept si přeješ??? Vařím, peču a jím hrozně ráda :)

anka — 2. 2. 2006 17:55

jsem.sva - tak to je super.Teď zrovna hledám recept na mufinky plněné čokoládou.
Asi jsem ho vyhodila :-( ! Nemáš v zásobě??

Bety — 2. 2. 2006 20:04

Recept na kynuté těsto, které se zaručeně povede a také se do něj dávají kvasnice i prášek do pečiva, a to těsto je opravdu z hladké mouky:
17 lžic hladké mouky
2 žloutky
1/2 lžičky soli
8 lžic oleje
2 lžíce cukru
1 lžička prášku do pečiva
1/2 balíčku vanilkového pudingu
citronová kůra - může být sušená
kvasnice (přibližně za 1Kč nebo necelá kostka) rozkynuté v 150 ml mléka - pouze vlažného (když "uvaříme" kvasnice, těsto vykyne ale ztvrdne koláč)

jsem.sva — 6. 2. 2006 8:39

Recept na Mufinky bohužel nemám. Dělala jsem je jen jednou a to z prášku. Sice se povedly, ale u nás letí víc různé plněné řezy a tvarohové buchty....

atinka — 9. 2. 2006 21:14

Mohla bych se zeptat,jestli některá skoušela ty koláčky z apetita?Já se o ně pokusila a dopadlo to velmi katastrofálně a ted přemýšlím jestli je chyba ve mě nebo v receptu.Dík

cilka — 10. 2. 2006 7:33

Atinko, nezoufej, většina prvních pokusů dopadá špatně - divně - hrozně,.... Od toho jsme v kuchyňce aby jsme si poradily. Chyba nemusí být ani v tobě ani v receptu, zkus to znovu, ono to půjde.
Jukni na první stránku, holky už je zkoušely a moc si je chválily.

Iveta K. — 10. 2. 2006 7:47

Milá Atinko,koláčky z Apettita jsou úžasné.Já je dělám takto : 150g hl.mouky,150 g pol.mouky,1 hera,100g Apettita.

Z mouky,změklé hery a sýra uděláš těsto,necháš na pár hodin odležet v ledničce a pak si uděláš kuličky podle toho,jak chceš,aby byli koláčky velké.Já si vezmu malou skleničku,spodek "namočím" do hl.moukya kuličku přimáčknu.Udělá se pěkný koláček a můžeš plnit čím chceš.Dáš na pečící papír a pečeš.Jak dlouho záleží na tom,jakou máš troubu. Zkus to znova,určitě se ti povedou.

Bety — 10. 2. 2006 8:06

atinka:
taky dělám koláčky z Apetita zkus ještě jednou, když se dává do těsta tuk a příliš dlouho se hněte, stane se někdy že se mouka tzv, "spaří", máslové těsto se nemá moc dlouho hnětat.

Atinka — 10. 2. 2006 21:49

Bety napsal(a):

atinka:
taky dělám koláčky z Apetita zkus ještě jednou, když se dává do těsta tuk a příliš dlouho se hněte, stane se někdy že se mouka tzv, "spaří", máslové těsto se nemá moc dlouho hnětat.

Holky  dík za rady a za povzbuzení,těsto jsem dělala ve šlehači a asi -tedy určitě jsem ho hnětla moc dlouho.Až to zkusím po druhé  tak se pochlubím jak jsem dopadla.Ještě jednou dík .

dusička — 25. 3. 2007 10:12

Tento recept je ještě od babičky (moc dobré a rychlé) a hned měkkoučké

Svatební kuláče kulaté
35 dkg polohrubé mouky
30 dkg hladké mouky
40 dkg tuku (30 másla a 10 sádla)
2 žloutky
2 celé vejce, vanilkový cukr, citr.kůra, špetka soli.¨

kvásek ze 6 kostek cukru, 6 lžic mléka, 6 dkg droždí - potom hned zpracovat těsto, ihned dělát koláčky bez kynutí, plnit nádivkou, péct v horké troubě, obalovat v cukru


Šátečkové svatební koláče  (taky moc dobré)

ze 6 dkg droždí, 2 lžic cukru a 12 lžic mléka připravit kvásek, kterým zaděláme

1 kg hl. mouky
1/2kg másla
4 žloutky.
Z vypracovaného těsta ihned tvořit koláčky - plnit nádivkou a přehnout na šátečky.