pupicek — 27. 1. 2006 18:22

dobrý den, jaký je váš názor a hlavně máte někdo zkušenosti s kastrací hlodavců - osmáků.
Naše samička vypadá, že je těhotná a snad i každým dnem bude rodit, tak uvidíme jak to dopadne, ale potom bych ji ráda nechala vykastrovat, nebo samce.
Nerada se vzdávam jejich mládátek a dávam je do obchodu nebo někomu cizímu.

cilka — 28. 1. 2006 9:16

Nemám žádné zkušenosti s kastrací hlodavců ale možná by ti mohli poradit zde:
http://www.vet-klinika.cz/mediexoti.htm

Ivča K. — 29. 1. 2006 17:54

Já chovám osmáky 10 let.Mám už několikátou generaci a nikdy jsem neměla problém s jejich odbytem.Řešila jsem to většinou inzeráty nebo prodejem do zverimexu.Osmáci nemají mladé zas tak často,my je měli max.3x do roka.pokud jich bylo víc,rozdávala jsem je i zadarmo.Hlavně se musí zabránit degeneraci(rozmnožování mezi příbuznými)oddělením,protože se postupně rodí i nemocná zvířata.Dost častý je oční zákal a neplodnost.Neumím si představit nechat kastrovat tak malé zvířátko.

pupicek — 7. 2. 2006 8:47

No my jsme teprve s chovem začali, bohužel si nemůžeme dovolit mladé,máme již plno křečků, pejska a nevím kam bychom to dávali a já bych je do obchodu dát nechtěla, nebylo by mi příjemné dát je do ruk někoho koho neznám, takže kastrace je to nejlepší co mohu udělat. I když nyní to již není aktuální. Samička Amálka nám před týdnem umřela, nevíme zdali to bylo u porodu, cukrovkou čí něčím jiným.
Ale dozvěděla jsem se, že je možné mít i dva samečky, takže to uděláme tak.
Chtěla bych se zeptat, ty vápníkové bloky co je prodávají, můj osmák je docela dost kouše, nemůže mu to uškodit?

jsem.sva — 17. 2. 2006 13:50

Proč neoddělíte samečky od samečků??? Taky máme osmáka Otu.

Kami — 17. 2. 2006 20:39

Prosím kolika let se dožívají osmáci?V literatuře se to dost liší.Já jsem ho měla 4 roky.Díky J

pupicek — 18. 2. 2006 11:44

jsem.sva - krásné jméno, no už ted je Fuňovi hrozně smutno když nemá kamarádku, nechtěla bych aby tam byl sám.  Nemůžeme si prostě dovolit víc zvířat, není moc místečka a nevím kam bychom dali další akvárko. Vyřešíme to tím, že Fuňa bude mít kamaráda.
Jen ted se nějak nerodí.
Kami - osmáci se dožívají až 9 let, v zajetí je běžný věk kolem 6 až 7 let, takže je to zvířatko které nám bude dělat hodně dlouho  společnost.

Ivča K. — 18. 2. 2006 17:16

Já se v literatuře dočetla,že průměrný věk osmáků je 4-6let.Já měla jednoho samce 8 let a umřel až po rvačce s mladším samcem v říji v boji o samičku.Osmáci žijí celkem spokojeně ve větší skupině,ale nemohou tam být dva dospělí samci,pokud tam jsou i samice.Při říji jednou za měsíc se servou na život a na smrt.Jinak pro pupicek:osmáci koušou vše i sklo.Je dobré,když mají tak velký prostor,aby se tam dala umístit větev na šplhání a okusování.Malé akvárium jako na křečky je pro ně nevhodné.Potřebují pohyb a šplhat.My měli nejdřív velké 100x120cm akvárko slepené z plexiskla a potom jsme na inzerát koupili terárium,které má větrání,osvětlení a závěsné domečky v různých výškách,kam mohou šplhat po větvích.Ty musí být pouze s ovocných stromů,protože je časem sežerou.Mladé jsem rozdávala formou inzerátu,abych viděla,kdo si pro mé děti přijde.Taky jsem je nedala nikdy do zverimexu.Něco udali i děti spolužákům,ale vyžadovala jsem telefon na rodiče,abych věděla,že o tom ví a aby je nestrčili do miniakvárka a tím je utrápili.

pupicek — 18. 2. 2006 21:08

Ivča K. no určitě ho nemáme v akváriu na křečky. Naše akvárko je dostatečně velké. Nejsem člověk který by si pořídil zvířátko,nic si o něm nepřečetl a nezajistil mu důstojné podmíny pro žití. A to  ne jen pro žití ale i pro zábavu. Takže domečky v akváriu máme, větve, kameny taktéž, prolézačky a zajištěné větrání také.
To že osmáci rozkoušou naprosto vše jsem poznala na vlastní kůži, tedy spíš na vlastní byt.

Jitulka1988 — 28. 12. 2013 17:38

Potřebovala bych poradit a nevím co mám dělat. Mám 2 osmáky a máme je odděleně jsou to samci koupení zvlášť a nesnesou se, pořád se perou a my bysme je rádi daly doromady. V minulosti jsme měli dva osmáky bratry a ti byli pravděpodobně vykastovaní,protože byli klidní a hodní. Tyhle dva se perou a pořád po sobě lezou a ten jeden pořád obsakuje toho druhého a mu se to samozdřejně nelbí a pak to udělal i nám a kousl nás, tak prosím poradte jestli byste je vykastrovali?? Toho prvního máme 4 měsíce a toho druhého tak 2 měsíce. Děkuji

Jitulka1988 — 28. 12. 2013 17:40

A ještě bych chtěla dodat že tomu prvníbu budou už tak 2 roky a ten druhý možná rok