Jitka8 — 23. 10. 2008 12:48

V práci na obědě se chlapi bavili,že by měl být po obědě odpoled.klid,aby jídlo,jak se říká, "sedlo".Druhý názor byl,že by se měl oběd vyběhat.Co si myslíte?Já se přikláním k odpoled.klidu.

Rychle a hltavě snězené jídlo zapříčiňuje tloustnutí,protože tak toho je člověk schopen sníst více.
Jídlo by se nemělo zapíjet.Pít by se mělo 1/2h před a 1/2h po jídle.
Co myslíte?

ita — 23. 10. 2008 22:45

Možná je to u každého jinak, ale já po jídle musím být chvíli v klidu. Kdykoliv jsem šla dělat něco na zahradu... bolel mě pak žaludek, pálila žáha.

Ota — 24. 10. 2008 6:00

Pauza po jídle, ano.
Pít se má před a při jídle, pomáhá to trávení a člověk toho tolik nesní.
Odpolední siesta může zlepšovat paměť a myšlení.
http://www.novinky.cz/clanek/109328-spa … srdce.html

sunyata — 24. 10. 2008 14:55

Pri jidle by se nemelo pit, zreduje to zaludecni kyseliny - tudiz zhorsuje traveni.
Odpoledni siesta- :supr:

Nharte — 12. 2. 2009 19:35

S tím pitím je to nesmysl. Co je přirozené- mám žízeň, napiji se. Na tomhle argumentu- nepít při jídle vyrostla celá generace tzv "nepičů":) a vedlo k tomu, že nevypili pomalu ani litr vody denně- a tenhle zvyk se těžko mění a dohání. Důsledky blbé..od zácpy, po rychlé stárnutí až k dalším metabolickým problémům. Pít kdykoliv je žízeň a nejmíň ty 2-2,5 litru denně. Rozhodně nezakazovat dětem- brr.
Deset minut po jídle se natáhnout- ideální :D. Pak klíďo běhat do aleluja.

Amriana — 21. 2. 2009 22:43

sunyata napsal(a):

Pri jidle by se nemelo pit, zreduje to zaludecni kyseliny - tudiz zhorsuje traveni.
Odpoledni siesta- :supr:

Principem trávení je tzv "ztekucení" žaludečního obsahu, aby v tomto stavu mohl přejít do tenkého střeva, kde je dále tráven a posléze vstřebáván, tomuto ztekucení napomáhá také dostatečný a přiměřený příjem tekutin během jídla ... Trávení pomocí žaludeční kyseliny(je tam pouze jedna a to HCl - tedy ne více kyselin) je pouze tzv přednatrávení... Možná si přečti něco z fyziologie o trávicím systému a nebudeš říkat, že by se pít nemělo ..to je totální nesmysl. Doufám že dítěti dáváš pít dle chuti , protože, pokud ne, mohla bys tu za chvíli řešit problém s nechutenstvím u dítěte, nebo se zácpou.

Fantasia — 14. 3. 2009 15:12

Určitě je zdravé si dát po obědě odpočinek. Žiju v Asii a tady je to normální. Lidé i v kanceláři si opřou hlavu o stůl nebo se uvelebí v křesle a podřimují. U nás v práci je přes poledne jak v kostele. Jinak lidé pospávají na lavičkách nebo v parku na trávě. Pít je zdravé a proto, proč to omezovat?