keny — 22. 10. 2008 11:27

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....


Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Martinka1 — 22. 10. 2008 11:30

Keny - zkus nejdřív zmapovat finanční toky vaší rodiny - třeba za měsíc, za dva - napiš si všechno, co utratíte a za co utratíte - a na druhou stranu vaše příjmy - a pak si udělej analýzu. Uvidíš, jestli někde zbytečně utrácíš nebo jestli opravdu nemůžete s těmi penězi, které máte, vyjít...

Kuty — 22. 10. 2008 12:35

Takhle jednoznačně nelze odpovědět.Připomíná mi to jednu býv.příbuznou,která,když jsme si koupili nové auto tak se nás zeptala,kde je ta zlatá žíla,přitom přijmově jsme na tom byly obě rodiny podobně,i s výdajema.ovšem oni musli mít každou bebechu,co se objevila na trhu,v každém pokoji jednu TV,by´t malou,150 různých srandiček z elektroniky,atd.A ono se to potom nasbírá.
Jsem ráda,že jsem měla děti,kdy neexistovaly ty předražené jednorázové pleny,ale látkové se dají pořád koupit,takže kdybych třela bídu s nouzí,peníze bych za tyto jednorázovky nevyhazovala.Hodně mamin taky dělá velké nákupy v DM drogeriích-předražené dětské výživy apod-nemám prachy-tak doma zavařuju a tak by se dalo pokračovat donekonečna.Kolik utratíš za mobil?Při tvé situaci nemáš narok na víc než 200,-/měsíc.
Kolik Vás stojí opravy vašeho starého auta?Většinou tyhle vraky přijdou na mnohem víc peněz než auta nová a že dnes jdou automobilky s cenami opravdu hodně dolů.

Kuty — 22. 10. 2008 12:58

Vycházím-li z tebou uvedených příjmů a že manželovy příjmy dělají tedy asi 17 čistého,tak dáte dohromady každý měsíc kolem 24tis.čistého.Bydlíte asi v RD,takže neplatíte nájem,ne?Takže příjmy máte královské,chyba bude v hospodaření a skutečně s vašimi příjmy byste měli být schopni splácet i ten baráček nebo leasing na nové auto.

Klubko — 22. 10. 2008 14:24

Keny, jestli nemáte hypotéku na byt,ale jen platíte služby a nájem a jedno dítě. Tak máte fakt ještě solidní příjem. Znám rodiny, kde táta nosí 12 ,000 a máma má mateřskou a taky žijí.

host5522 — 22. 10. 2008 15:21

keny, jak píše martinka, vést si účetnictví minimálně dva měsíce a pak to vyhodnoťte buď sami a nebo s někým, kdo vám poradí.

manželův plat je hrubého nebo čistého? i kdyby hrubého, tak byste němeli mít takovou nouzi, že musíte kupovat kalhoty za 200 u Vietnamců...

kam ty peníze dáváte? platíte hypotéku? kolik platíte měšíčně za bydlení? kolik je splátka auta? kolik utratíte za benzín a pojistku? za plínky a dětské výživy? co s manželem jíte? kouříte nebo pijete alkohol?

Iveta X — 22. 10. 2008 15:52

Mám dojem z příspěvku, že Keny má děti dvě. No příjem 24000 Kč pro čtyřčlenou rodinou není až tak královský jak píše Kuty, ale je pravda, že by mohlo být daleko, daleko hůř. A čím jsou děti starší, tak také víc stojí. Na Keny místě bych si taky nějaký čas vedla všechny výdaje, člověk netuší, co peněz vyhodí za blbosti a věci, který ani nepotřebuje. Potom bych si zavedla k běžnému účtu spořící účet, kam bych si nechala z běžného ztrhávat určitou částku, kterou budete schopný ustát. Víš co, ono to láká utrácet dokud jsou na účtu peníze, tak raději část přesunout a vědět, že je k dispozici jen tolik a tolik. Ke spořícímu účtu se nevážou až tak dlouhý výpovědní lhůty, takže klidně ty peníze můžeš použít za pár dní třeba ná ty Vánoce..... Kuty a chtělo by to aspoň jedno stavebko, nemusíě tam přeci spořit až tak velkou částku.

Klubko — 22. 10. 2008 15:57

Iveto, není to královstký příjem. Ale věř mi, že jsou i lidé, kteří při tomto příjmu mají dvě děti a ještě hypotéku na krku, za 2+1,kde bydlí 4 lidi. Protože buď nepodědili, rodiče nekoupili byt,nebo nedostali státní:)

host5522 — 22. 10. 2008 15:58

keny má určitě děti dvě - Andělku a Mikuláše, vždyť jsou pod příspěvkem metříky :)

příjem 24 tis čistého (pokud to tak je) pro čtyřčlenou rodinu za královský taky nepovažuju, ale zase to není takový extrém, aby dítě muselo čekat, až mu rodiče našetří na zimní bundu... (jak keny píše)

Bety — 22. 10. 2008 16:52

Mně ten příjem nepřijde nízký, nejsme na tom o mnoho lépe a máme dceru na vysoké (ubytování - koleje nedostala, na cestovné jí zaplatíme, na hadříky a parfémky si musí vydělat), máme pidi domeček o dvou místnostech takže nájem neplatíme a máme velkou zahradu. Takže si myslím, že bude třeba zapisovat si ty výdaje - ono když se zapíše opravdu všechno, tak člověk kolikrát nestačí koukat. Ono se to i člověku žinýruje zapsat zmrzlina, oplatky... A až se to zapíše, tak se podívat na ceny a zjistit, jeslti bych to nemohla pořídit levněji - třeba takové šampóny, vložky apod. stojí hodně peněz ale je možné najít jiné, levnější když na to nemám. To samé dětské pleny, a proč kupuješ drahé jednorázové když na o nemáš? Vždyť my a naše děti jsme vyrostli na nejobyčejnějších látkových a nijak nás to nepoznamenalo.
Splátka na auto bude činit tak 1200 asi, žejo, když je to 80 000 na 6 let. To není taková hrůza. Škoda že jste takovou částku neinvestovali do stavebního spoření, mohli jste ji mít zpátky i s úrokem a se státním příspěvkem. Neříkej že byste na to neměli, když na splátku na auto máte.
Musíš zřejmě hledat "maličkosti" a najednou se nestačíš divit, jak podstatnou částku to za měsíc hodí.
A hlavně se neporovnávej se svými známými co mají benzínku, ono tě teď zřejmě mrzí co jsi tam viděla. No, kdybys měla to co oni, za chvíli bys našla někoho kdo má víc a zase bys žasla. Nakonec by ses mohla porovnávat s brunejským sultánem. Vždycky bude na světě někdo,kdo bude mít víc. Jste mladí, zřejmě zdraví a máte jistě krásné zdravé děti, neužírej se jen penězma a užívej si to, už se to nikdy nevrátí.
Nemysli si, že nevím o čem mluvím - dobrou práci jsem hledala skoro 10 let, dokonce jsem pracovala i v obchodě na půl úvazku rozděleného na ráno i na odpoledne za polovinu minimální mzdy, takže jsme si nemohli vyskakovat.

x52658 — 22. 10. 2008 17:09

Bety, ten známý asi jen pracuje na benzínce, já jsem pochopila, že to nepatří jim...

Na druhou stranu, pokud manžel bere 20 - 22 000, tak to jsem zas pochopila, že to už je zdaněné. Ale ať je, jak je, tak to, Keny, není málo peněz. Já měla na mateřské dohromady méně a přesto jsme spláceli dům a zvládla jsem kupovat i ty plenky. A žádné nejobyčejnější, Pampersky. Je pravda, že jsem to měla většinou nakoupené v akci, tak, abych nějak do další akce vydržela.
Mylsím, že každý bojuje s penězi, ale ať budeš mít příjem 10 000 nebo 50 000, tak to vždycky bude málo. Mám mezi svýmu známými výrazně bohatší i o něco chudší lidi a pak to je prostě vidět v sortimentu, co kdo nakupuje. Někdo nedá do pusy nic jiného než výběrovou šunku a někdo má "jen" gothaj...
Jediná rada a východisko je, jak ti psaly holky, psát si výdaje. Svého času jsem to taky dělala. Psala jsem částky, schovávala účtenky... Pak se vždycky nějaká rezerva ukáže...

Májajája — 22. 10. 2008 17:31

Já stále bojuju se svou nešetrností, vyšla jsem kdysi s 86 Kč na den, a to  jsem za ně koupila i papírové pleny a opravovala dům. Teď mám 86 Kč denně pro radost, a na ty moje radosti je to nějak málo, nebyla jsem třeba schopna uušetřit na dovču, prostě jsem utratila cokoliv jsem měla v ruce. Proto jsem si pořídila ING konto - bez poplatků, a tam posílám měsíčně stanovenou částku plus vše, co mi v okamžiku výplaty zbude na spořitelním účtu.
Žasnu jak to funguje, za tři měsíce mám na televizi a radost si dělám tím, kolik  "moc" se mi tam podaří poslat.
Výdaje si k tomu eviduju v programu rqmoney, dostala jsem se k němu na nějakém reklamním cd, ale je ke stažení i  na  internetu. Líbí se mi taky proto, že jej mám uložený na flashce, a dopsat tam můžu klidně i v práci během polendí pauzy že jsem nakupovala ráno rohlíky .)
Kdyby jsi chěla poradit nějaký systém, ve kterém si zapisovat ty výdaje, tak mi napiš SZ.
Dokonce i na manželovu jedůvku, že se mu nevyplatím jsem mu bryskkně spočítala jak "velkým přínosem" jsem :)))))

Májajája — 22. 10. 2008 17:36

Link na stažení programu  http://www.stahuj.centrum.cz/podnikani_ … /rq-money/

Iveta X — 22. 10. 2008 21:42

Klubko napsal(a):

Iveto, není to královstký příjem. Ale věř mi, že jsou i lidé, kteří při tomto příjmu mají dvě děti a ještě hypotéku na krku, za 2+1,kde bydlí 4 lidi. Protože buď nepodědili, rodiče nekoupili byt,nebo nedostali státní:)

No vždyť to výše píšu - není to královský příjem, ale může být daleko hůř. Vidíme to stejně....

keny — 23. 10. 2008 10:00

Tak baráček nemáme nájem máme protože bydlíme ve městském bytě 3+kk se státní dotací a platíme i se službami cca 13000,-(tím jakoby splácí úvěr který si vzalo město na výstavbu)pl elektrika ob měsíc 1790,-do toho splátka na auto je 2200,- do toho spoříme dětem 1500,- plus manželovo důch.spoření 500,- telefon vyjde na nás oba 400-500měsíčně máme zvýhodněný tarif od podniku,malýho školka 600,-a jídlo taky tak nějak,Andělky skleničky 1000,- pak pleny ubrousky a kaše+/-další 1000,- do toho cca ob měsíc psíkovo žrádlo cca 1200,-benzín 1000,- teď telefon a benzín víc mám otce v nemocnici takže volám 5-6x denně s lékaři a ještě s matkou je po vážně operaci mozku...
do toho malýho plavání,2 kurzy jeden ve školce a druhý doma ,pak angličtina ve školce a ještě solná jeskyně to je vše cca po tisícovce ale samo že ne každý měsíc,no a ještě 1500,- manželovo jídlo v práci ale zas nevařím doma takže to je výhoda...
No a pak u nás se kupují hoodně jogurty denně mají děti tak každý 2 takže 4 a pak jen veěeře to většinou uvařím omáčku nebo polévku a pak jinak pečivo a co dům dá.....
Jediný náš jakoby luxus jsou andělky skleničky a sem tam si koupíme pepsi kolu,jinak nepijeme ani jeden alkohol a nekouříme nechodíme se ani nikam bavit jako že na víno nebo na pivko to ne...


Pozor já neříkám že dřeme bídu uplně jen mě zaráží že musím vše počítat otáčet a rozmýšlet a pak jsou lidi v podobné živ.situaci kteří to neřeší a já bych jen chtěla taky někdy neřešit....


Ale musím zdůraznit že včera to na mě dolehlo a tímto se omlouvám!!!!!!!Otec se zhoršil po operaci opět byl zmatený a nevěděl ani jak se jmenuje do toho mu dělali lumbálku která se nepovedla,měl vys.horečku a já jen volala a volala azjišťovala a řešila zhroucenou mámu a tak. Do toho ty telefonáty a doma vymetená lednice a ani koruna protože manžel na 12-náctce za kolegu a bankomat tu nemáme a já musela nakoupit avůbec nic extra ale na mě to dolehlo tak se všem omlouvám nezlobte se !!!!Nějak mi jen došla š'táva.
Hlavně chcí říct že zavařovat skleničky nebudu a pleny hadrový taky prát nebudu,kupuju tesco a nepřijde mi že by levnější jít nakoupit hadrový a pak je prát...a skleničky považuju za luxus naší rodiny.....


Tak děkuji všem za zájem a opravdu vím že jsou na tom lidi hůř a klobouk dolů....jen mě to dostalo:godlike:

Kuty — 23. 10. 2008 10:13

No Keny,žijete si hooodně nad poměry a promiň,ale vůbec ještě nevíš,co to je šetřit.
13 tisíc za bydlení i se slubami?Buď máte hodně  velké režie a např. se u vás koupe 3x denně i samotný mahardža s ansámblem,a topíte na 24C nejmíň,ne?Jinak 13000 nevydáme zdaleka měsíčně ani my,kteří splácíme 3 úvěry na novostavbu+energie pro 4 dospělé lidi.Podotýkám že také proto,že se jen sprchujeme a topíme na 20C.
AJ ve školce - naprostá zbytečnost zrovna jako solná jeskyně a 2 jogurty denně je taky nad poměry.U nás je limit 1 jogurt denně.Naprosto to stačí.
2 kuzy plavání pro dítě - proč hned 2x? A víš že to proplácí zdrav.poj?
5x - 6x denně si volat s lékaři taky není nezbytně nutné a nezapomeň,že kdyby jim tak volali i ost.příbuzní jejich pacientů,tak by doktoři místo ordinování mohli provozovat jen call centrum.

Klubko — 23. 10. 2008 10:17

Kuty, ale když začínáš od ničeho a vezmeš si hypotéku na novostavbu bytu 3+1,což je tak s garážovým stáním např. v Parudbicích 2, 600 000 a více. tak na těch 13 000 měsíčně na úvěru klidně jsi. Ty služby to je iná,ale můj bývalý si vzal úvěr ze stavebního spoření ,kde měl 50 000 vklad na 2+1  a platil měsíčně jen za úvěr 9,000:)

Martinka1 — 23. 10. 2008 10:17

keny napsal(a):

Pozor já neříkám že dřeme bídu uplně jen mě zaráží že musím vše počítat otáčet a rozmýšlet a pak jsou lidi v podobné živ.situaci kteří to neřeší a já bych jen chtěla taky někdy neřešit....

Myslím, že všichni - i ti "bohatí" (ale hlavně ti bohatí) musí počítat, rozmýšlet a otáčet!!!

A lidi, kteří to "neřeší" - už prostě mají vyřešeno. Mají srovnané hodnoty (tolik peněz do bydlení, tolik na jídlo a benzín, tolik na to a to...) a jedou podle toho.

A jestli chceš neřešit - buď nech rozhodování o financích manželovi, nebo to vyřeš teď - udělej si analýzu a plán - a pak už nemusíš řešit, ale jenom se podle toho budeš řídit.

Lidi řeší víc nebo míň... ale vždycky by se měli vejít do svých příjmů. Když to nejde, tak musíš buď víc vydělávat nebo míň utrácet.

Ale myslím, že peníze jsou u Tebe jenom zástupný problém... máš problém se zdravotním stavem rodičů, je toho na Tebe moc, a aspoň ty peníze bys nechtěla řešit... Spíš si potřebuješ odpočinout a nasbírat síly, abys ustála zdravotní stav otce a všechno co k tomu patří...

keny — 23. 10. 2008 10:43

Tak jelikož už jsem se vyspala,nejdla,odpočla dítě jedno ve školce druhý spinká na balkoně a už i tátovi se podařilo udělat alespoň tu lumbálku a mohlo by mu být lépe je ten svět nějak hezčí....Tak opravdu opravdu na to že žijem z jednoho platu se máme relativně dobře jen já to moc řeším...fakt včera nějaká depka a je pravda že bych ani barák kupovat nechtěla kdo by to uklízel...ne....ale je pravda že místo aby nás třeba ještě dotovali rodiče dotujeme je my a to na obě strany..oslavy se konají (co se tchýně týká) u nás doma,takže já nakupuju,když jednoou nebo dvakrát hlídali syna dala jsem mu dvě stovky kdyby jako něco a když mi ho večer vraceli tak tak nebyly s tím že tramvaj,lístek a tamhleto a tánhleto nevím nemohl stihnout utratit za odpoledne tolik peněz a zeptat jsem se musela protože jsem se bálajjestli je neztratil...tchýně chce odvest na chalupu věci a jedeme my a na benzín...ha ha a když už mi došlo a manželovi taky a řekli jsme něco z lehka tak jen slyšíme jak je vše drahé a že mají tři děti a ty mají už každý děti a že mají 6 vnoučat a ti velcí vnoučata že už jim nestačí jen autíčka že už to víc vnímají a tak chtí pořádný dary(podotýkám že malej ke třetím natozkám nedostak nic,byli v lázních a pak už by to prý nemělo význam a ke čtvrtým teď dostal vrtulníčka jkde byla cenovka 94,- korun,dobrý malej byl nadšený,ale další vnučka šla do první třídy a tak se kupovala aktovka za 1200 a to se prý od babička očekává..no dobrý malýmu je to fakt jedno byl nedšený i z vrtulníku...)

Bla bla bla už toho nechám se tady sebelitovat konec všichni máme svý trable a mě jen došlo,máme se normálně,mám zdraví skvělí děti a úžasnýho chlapa takže jedeme dál a konec výmluv hospodařit neumím a tečka začnu si to psát a uvidíme!!!!!!!!!
Díky všem a prosím omluvte můj úlet.....:godlike:

Kuty — 23. 10. 2008 10:44

Klubko napsal(a):

Kuty, ale když začínáš od ničeho a vezmeš si hypotéku na novostavbu bytu 3+1,což je tak s garážovým stáním např. v Parudbicích 2, 600 000 a více. tak na těch 13 000 měsíčně na úvěru klidně jsi. Ty služby to je iná,ale můj bývalý si vzal úvěr ze stavebního spoření ,kde měl 50 000 vklad na 2+1  a platil měsíčně jen za úvěr 9,000:)

Ale Keny bydlí v městském bytě se st.dotací,takže asi žádná hypo.

Kuty — 23. 10. 2008 10:49

Martinka1 napsal(a):

keny napsal(a):

Pozor já neříkám že dřeme bídu uplně jen mě zaráží že musím vše počítat otáčet a rozmýšlet a pak jsou lidi v podobné živ.situaci kteří to neřeší a já bych jen chtěla taky někdy neřešit....

Myslím, že všichni - i ti "bohatí" (ale hlavně ti bohatí) musí počítat, rozmýšlet a otáčet!!!

A lidi, kteří to "neřeší" - už prostě mají vyřešeno. Mají srovnané hodnoty (tolik peněz do bydlení, tolik na jídlo a benzín, tolik na to a to...) a jedou podle toho.

A jestli chceš neřešit - buď nech rozhodování o financích manželovi, nebo to vyřeš teď - udělej si analýzu a plán - a pak už nemusíš řešit, ale jenom se podle toho budeš řídit.

Lidi řeší víc nebo míň... ale vždycky by se měli vejít do svých příjmů. Když to nejde, tak musíš buď víc vydělávat nebo míň utrácet.

Ale myslím, že peníze jsou u Tebe jenom zástupný problém... máš problém se zdravotním stavem rodičů, je toho na Tebe moc, a aspoň ty peníze bys nechtěla řešit... Spíš si potřebuješ odpočinout a nasbírat síly, abys ustála zdravotní stav otce a všechno co k tomu patří...

Přesně tak,hlavně lidé co nemají zrovna bídu počítat právě musí a pořád,jinak by se k ní rychle dopracovali!A že vím,o čem píšu.
A lidi,kteří tohle už neřeší - to myslíš ty homeless,ne?Protože normální člověk pořád něco řeší,bohužel.

keny — 23. 10. 2008 11:01

:Kuty těch 13 000 je složeno s pevného nájmu,pak služba jako popelnice ,výtah a kdoví co ještě je to jedno z nejlacinějších bydlení u nás ve městě,plavání ma malej jedno ve školce a druhé už pořádné kam chodí už od loni a bude v tom pokračovat má vadu chůze špatné držení těla a stejně jsme plavci a chceme aby chodil do plavecké školy,angličtinu chci aby alespoň formou hry zaregistroval že existuje, a co dál jo jogurty ráno ho snídá a odpoledne místo sladkostí tipu čokoláda a bonbon které se u nás nekupují ma jako mlsek jogurt,a malá ho taky snídá a pak někdy místo odpo svačinky taky protože ovoce se zde koupit nedá takže je jen chvilku po velkém nákupu a pak už ne...

Lékaři mi výslovně řekli ať jim vždy v tu dobu zavolám takže si myslím že pokud zavolám ráno po vizitě co je s tátou,protože jeho stav je opravdu vážný a je to pouze ročník 1950 a oni mi řeknou zavolejte po vititě tak zavolám a oni mi řeknou jede na lumbálku zavolejte si za hodinu zdali se to povedlo  tak zavolám a oni miřeknoou že se zhoršil stav at zavolám odpoledne tak zavolám a když mi odpoledne řeknou ať na návštěvu raději nechodím a zavolámsi večer tak prostě zavolám!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


A Kuty já neříkala že chci poznat co je hlad a rvát se tu o jogurt já jen říkala,že nevím co děláme špatně že nemůžu přemýšlet nad barákenm za 3,5 mega a jezdit v autě za 800 000,- a že bych chtěla dětem kupovat aktimel apod chápeš já nevím jak to přesně popsat prostě bych chtěla mít ten pocit že si můžu koupit i když to nepotřebuju,jako že ne že uspokojuji celý měsíc nutné věci ale jako něco jako že bonus,chápeš...
Jsem asi romazlený fracek a fakt nevím co je bída já vím že jsou na tom lidi hůř jen mě to včera dostalo.....


a koukám že čím víc se snažím obhájit tím víc to zhoršuju...ANO jsem rozmzlený,marnotratný fracek a nevím co je to šetřit....:godlike::lol:

Martinka1 — 23. 10. 2008 11:02

Kuty napsal(a):

Přesně tak,hlavně lidé co nemají zrovna bídu počítat právě musí a pořád,jinak by se k ní rychle dopracovali!A že vím,o čem píšu.
A lidi,kteří tohle už neřeší - to myslíš ty homeless,ne?Protože normální člověk pořád něco řeší,bohužel.

:supr:

Martinka1 — 23. 10. 2008 11:06

keny napsal(a):

A Kuty já neříkala že chci poznat co je hlad a rvát se tu o jogurt já jen říkala,že nevím co děláme špatně že nemůžu přemýšlet nad barákenm za 3,5 mega a jezdit v autě za 800 000,- a že bych chtěla dětem kupovat aktimel apod chápeš já nevím jak to přesně popsat prostě bych chtěla mít ten pocit že si můžu koupit i když to nepotřebuju,jako že ne že uspokojuji celý měsíc nutné věci ale jako něco jako že bonus,chápeš...
Jsem asi romazlený fracek a fakt nevím co je bída já vím že jsou na tom lidi hůř jen mě to včera dostalo.....


a koukám že čím víc se snažím obhájit tím víc to zhoršuju...ANO jsem rozmzlený,marnotratný fracek a nevím co je to šetřit....:godlike::lol:

Co? :co: :co: :co:
Že nevíš, co děláš špatně, že nemůžeš přemýšlet nad barákem za 3,5 mega a jezdit v autě za 800 000,-???
Já snad padnu... :dumbom:

Tvoje pochyby jsou jenom ve Tvé hlavě, nikde jinde (no a možná ještě ve výši příjmů) :-)

To co píšeš není normální... tohle si moc lidí dovolit nemůže!!! Schválně, kdo má auto za 800 tis.? A barák za 3,5 mega???

Ano, někteří lidi to mají, ale např. my s přítelem máme 2!!! hypotéky, jednu na 30 let a jednu na 40 let... Většinu peněz splácíme bance... A ano, máme 2 byty - jednu garsonku a jedno 3+kk (70 m2) - hele, řekni mi, co děláme špatně, že budeme muset oba do důchodu splácet a nebudeme si moct pořídit jen tak to, co chceme???

Rada: dej si stranou nějakou částku z výplaty, která bude jenom pro Tebe na útratu.

Kuty — 23. 10. 2008 11:20

Těch 13000 je ale strašně moc,za tím si  stojím.Buď mátevelikananásnkou spotřebu energií anebo tak drahý nájem,že už by ve vašem případě fakt stálo za úvahu začít přemýšlet o vlastním bydlení a nepodporovat chytré zloděje.

keny — 23. 10. 2008 11:20

Bydlíme ve čtvrtí kde je 100 podobných bytůjako máme my a zbatek jsou devenloperské domky buď samostatně nebo řadovky kde je cena kolem 4 800 000,- před domem stojí nový ford galaxy nebo podobná velká auta plus getz nebo tak něco pro paní.Znám kolem se be pouze lidi tam odtuď ,právě že kamarádka stejně stará se stejným vzděláním a on u tý policii kde nastoupil loni si kupujou barák za 3,5mega a proto jsem v šoku a ta druhá o které jsem mluvila jezdí v novém Renault espase s plnou výbavou a ona v nové cliu a mají byt 130m a tak y dvě děti a taky na mateřské a on na benzíně mimojiné mají chalupu a dvakrát za rok letecky k moři a dvakrát na lyže a snoxbord a do toho on chodí rád na golf a takových lidí tu jsou mraky a proto si připadám jak největší chudinka i když to tak neni,další příklad další známí jezdí pouze taxíme je to menší starost pro ně ne?Vozí holku do soukromé školky ráno taxím a odpoledne taky,další proč by jezdili tady do bazené jezdí z dětma rovnou do německa oni si to tam děti víc užijí....další proč by kupovali dětem do pokoje malou telku tak když budou investovat tak rovnou LCd ať si nekazí oči.....
Mám pokračovat u nás pod barákem máme garážová stání neohrazená talže tam stojí 2x Hummer ,pak 4y harlej a k tomu ještě audy a BMW a jednou tedy nějaký mercedes,na patře má soused Zafiru novou a manželka tedy jen novou c1 citroena nebo ce je to...prostě my jsme zde vyhráli losáží bydlení a nestačíme se divit a od tuď jsou mé bludy v hlavě jinak když přijedu na sídliště odkud pocházím tak tam na nás koukají zas ty lidi že jsme milionáři...Tal přijeď někdy na procházku a uvidíš jak se tady žije....:usch:

keny — 23. 10. 2008 11:24

Jo aještě na ty kurzy ve školce chodí protože by byl jediné dítě které by ve školce zůstávalo já vím že to neni nutné ale prostě chodí za tím to jde další známka našeho luxusu:lol:

Martinka1 — 23. 10. 2008 11:34

No jo Keny - vždycky budou bohatší lidi než jste vy!!!
A ten známý od policie - já vím, jaké platy tam jsou - nejsou zas tak velké.
Nenapadlo Tě třeba, že se zadlužili na 30-40 let, jako my?
Budou celý svůj zbytek aktivního života splácet hypotéku.
Fakt si myslíš, že je to takové terno???

Někteří lidi prostě losem nevyhrají státní byt... ale musí si vzít dluhy a platit a platit...

No zvaž, jestli by se vám to taky nevyplatilo. Hypotéka, investovala bys do vlastního...

Kuty — 23. 10. 2008 11:36

Keny,nezáviď ostatním,protože mnohdy nemáme tušení,ale věř že to tak je,že tito lidé,teda ne všichni,to je jasný,špatně spí a přemýšlí,jak tento měsíc a z čeho zase uhradí všechny náklady a bu´d ráda,že ty takové depresivní starosti nemáš.Ti kteří jezdí na hory atd a do německa mají třeba pronajatou svoji nemovitost,asi bydlíš v praze,takže tady taky není nouze najít si dobře placené místo i když mnohdy za jakou cenu sebeobětování se?Těm lidem to pak ale dělá hodně dobře,když na ně hledíš jako na polobohy.
A 13000 je opravdu moc,ale je to vaše volba.Ten školkový kurs je proti tomu dobročinný spolek.

Barusja — 23. 10. 2008 11:39

keny, já jsem malému kupovala jednorázové plenky třeba v Penny měli je levněji, ale když jsem s ním šla na delší dobu ven, nebo k doktoru, dávala jsem mu Pampers. Jídlo z lahvičky měl tak jendou do měsíce za odměnu. Je fakt, že na dovolenou do Chorvatska jsem mu jich brala víc. Věci jsem nakupovala pro něj v sekáči, ale i v normálním krámu. Podle mého názoru Vietnamci se ti nevyplatí. V CA mají krásné body pro miminko za 65Kč, to za mě nebylo, pokaždé stálo přes 100Kč.
Já Tě nechci nějak moralizovat, jenom se snatím poradit.
Momentálně si kupuju věci pro sebe na mimibazaru, je tam spousta věcí za super peníze i pro děti, tak se koukni i tam:)

Klubko — 23. 10. 2008 11:41

Keny, proč se srovnáváš s těmi bohatšími? Proč? Já mám od malička kámošku, která měla všechno. Rodiče měli peníze a bude mít vždy. Byt 3+1 a rekonstrukci za 800 000 v luxusní panelákový byt zaplatil táta. Auto mercedes koupil táta, ma už 2 nový kočárek pro 7mi měsíční mimi. Teď s manželem (ředitelem pobočky banky) kupují barák za 5 000 000. Protože můžou prodat byt který koupil otec za 2 600 000 a zbytek si vzít úvěr. Má značkové věci, super bydlení a manžela furt v tahu, v práci. Kdybych se s ní srovnávala, tak už dávno nežiju, protože se to srovnat nedá. Ale přeju jí to. Zajímá mne jen jak se chová ke mne a že je to fajn ženská, která klidně pomůže a pořašíme spolu všední věci.
Vždy budou bohatší. Co se fakt podívat po těch chudších.
Mě k tomuto pomohlo cestování do velmi chudých zemí. Vždy když jsem stála po příjezdu ve svém bytě ve své sprše,kde tekla teplá voda a spala jsem v teple, tak mi to znovu došlo, že se mám jako prase v žitě:)

keny — 23. 10. 2008 11:41

Ale jo já to všechno vím jen mě to dostalo a už jsem se omluvila...jo v praze nebydlíme jsme z Plzně a ono je právě fuk vzít si hypoteku a platit za byt to samé 30 let nebo platit tohle s vydinou že to na nás jednou napíšou....
necháme toho mě to ujelo a už zase stojím nohama na zemi a ještě jednou omlouvám se.....

Klubko — 23. 10. 2008 11:43

Keny, v klidu. Každý má někdy právo zesmutnět a být naštavný na celý svět. Ale ne moc dlouho.
Běž si někam utrhnout ven kousek větvičky a dej do vázy. Máš radost zadarmo:)

Iveta X — 23. 10. 2008 11:58

Keny, nerozčiluj se..... Prostě se nesrovnávej s těmi, co mají víc než vy, řekni si, jak jste na tom krásně oproti dalších 50% obyvatel této země, opravdu si vytáhni ze svého života to lepší. Vždyť je to paráda, že může tvoje dítě chodit na dvoje plavání, já si vždycky přála mít pravidelný plavání a nešlo to, nebo je super, že se syn ve školce učí anglicky a v tom ti rozumím - dcera by zůstávala sama ve třídě ve školce, kde se jednou týdně vyučovalo náboženství a ač jsme nevěřící, tak jsme jí právě z toho důvodu chodit s ostatními nechali - no a angličtina se hodí i později ve škole. Máte určitě krásně zařízený byt a slušný auto, zdravý děti a to je další věc, co není samozřejmá, vidíš jak tě trápí zdraví tatínka. Podívej i ty majetný mají problémy a pokud mají v hlavě všech pět pohromadě, tak pro ně majetek sousedů není priorita k řešení a ostatní tě nemusí zajímat, ty si žiješ svůj život. Uvědom si, že někdy stačí vteřina a ten život může být vzhůru nohama a tohle, co teď okolo peněz řešít, ti bude připadat směsnýa hlavně zbytečný. Já bych na tvém místě opravdu přehodnotila vaše výdaje- např. nižší teplota v bytě je i lepší vůči pozdější odolnosti dětí, nejsou tak choulostivý, no jednorázový pleny bych taky za látkový neměnila, můžu srovnávat obojí a jednorázovky vyhrávají, dětem jsem občas jídlo ve skleničkách kupovala, občas uvařila, jak se to hodilo. S dotováním rodiny mám podobnou zkušenost, taky jednostrané víkendové návštěvy a nic za to, žádné opětovné pozvání nebo solidní dárky - pozor, za solidní dárek bych považovala i dvoje dětský bavlněný ponožky místo plastovýho autíčka - taky u nás v rodině existují rozdíly mezi sourozenci a jejich dětmi, no co zmůžu, vím, že taková nikdy být nechci. Je bezva, že dětem spoříte, zkus v rozpočtu najít ještě rezervu a dávat na stranu něco i pro vás, třeba na ten spořící účet k běžnýmu účtu, budeš mít fajn pocit, že dobře hospodaříš. Keny, fakt se na to zkus podívat z té druhé strany, pomůžu ti, já před 6 lety musela plánovat týdení vaření a nakupování, vše si sepsat a nesměla jsem odbočit ze seznamu,jelikož by chyběla každá dvacka, oblečení pro děti kromě spodního prádla a ponožek jsem kupovala v sekáči, stejně tak pro sebe a rozbitá pračka a zrezlý protékající bojler byl neřešitelný problém, pokud bychom se nechtěji zadlužit. Pak manžel změnil místo a jsme na tom finančně asi tak jako vy, jen máme o jedno dítě víc. A opravdu si nemůžu stěžovat, spíš mám husí kůži, když si vzpomenu na to, jak bylo...

No tak koukám, že než jsem se vymáčkla, tak už to tady bylo řečeno.....

keny — 23. 10. 2008 12:11

Tak ještě jednou já jsem se nerozčílila ani jednou fakt ne a je fakt že si to prostě musím začít psát je mi 27 let a už je na čase začít počítat se zadními vrátky teda pozor já s nima počítám máme dvě děti prosím přejděte to bez reakce to neni náběh:Dprostě si to zkusím zapisovat kam abych pak věděla co kam se rozkutálelo a to je celý byt máme zařízený a nemáme hlad a to je dobrý vždyť já vím...Proboha živého mě už to do rána došlo a tady taková smršť....Ještě jednou na svou obhajobu měla jsem toho dost a tak jsem poustila ventil a moc mě mrzí že Vás to obtěžovalo a rozčílilo....
Takže koukám že je trochu sluníčko tak já jdu něco poklidit a normálně jedeme dál...pardon všem ....Fakt mi to ujelo ....

Jessika — 23. 10. 2008 12:19

Keny, ber to tak, že ty holky, co tady s tebou plkaj, to mají stejný.
Ty argumenty mají tak dobře zmáknutý proto, že se taky musejí přesvědčovat.
Já jsem si to přečetla proto, že jsem děsně rozhazovačná a věčně nevycházím s výplatou, tak abych se poučila - a všechny názory mi připadly krásný.
Krásně to popsalo Klubko - to co ty považuješ za bídu, je ve většině světa luxus...
Ale to ty víš :) já taky jen tak plkám...

Iveta X — 23. 10. 2008 12:20

Ale jo Keny, já kdybych tady teď měla vyventilovat, co mě teď trápí, tak to raději spolknu a dusím v sobě, protože si taky dovedu představit  ty reakce, ikdyž zase trochu v jiném duchu, tak by se to prostě nečetlo příjemně. Tak měj pěkný den.

Kuty — 23. 10. 2008 12:21

Nemáš se vůbec za co omlouvat keny,my si rády poplkaly a taky se v tom potřebujem   p o ř á d    ujiš´tovat.

keny — 23. 10. 2008 12:22

Ivet taky už se to nebude opakovat to bal náběh:dumbom:

potvurkapodivna — 23. 10. 2008 12:47

Keny, buď v klidu. Já zrovna na vedlejším tématu řeším, jak ušetřit a kámen úrazu je v tom, že se to budu muset naučit :dumbom::dumbom:
Hele, ale je fakt, že za ty peníze byste si mohli platit hypošku na něco svého. Vždyť to nemusí být nikde v centru, ale co třeba na okraji města nebo v nejbližší vesnici? My jsme šli taky z města pryč, chtěli jsme si koupit baráček a taky jsme chtěli, aby naše děti vyrůstaly na vesnici.

Jitka8 — 23. 10. 2008 13:17

Májajája napsal(a):

Já stále bojuju se svou nešetrností, vyšla jsem kdysi s 86 Kč na den, a to  jsem za ně koupila i papírové pleny a opravovala dům. Teď mám 86 Kč denně pro radost, a na ty moje radosti je to nějak málo, nebyla jsem třeba schopna uušetřit na dovču, prostě jsem utratila cokoliv jsem měla v ruce. Proto jsem si pořídila ING konto - bez poplatků, a tam posílám měsíčně stanovenou částku plus vše, co mi v okamžiku výplaty zbude na spořitelním účtu.
Žasnu jak to funguje, za tři měsíce mám na televizi a radost si dělám tím, kolik  "moc" se mi tam podaří poslat.
Výdaje si k tomu eviduju v programu rqmoney, dostala jsem se k němu na nějakém reklamním cd, ale je ke stažení i  na  internetu. Líbí se mi taky proto, že jej mám uložený na flashce, a dopsat tam můžu klidně i v práci během polendí pauzy že jsem nakupovala ráno rohlíky .)
Kdyby jsi chěla poradit nějaký systém, ve kterém si zapisovat ty výdaje, tak mi napiš SZ.
Dokonce i na manželovu jedůvku, že se mu nevyplatím jsem mu bryskkně spočítala jak "velkým přínosem" jsem :)))))

Májo,jak se dozvím více o ING kontě,prostě vůbec nemám páru o co jde.Díky

host5522 — 23. 10. 2008 13:26

Jitka8 napsal(a):

Májajája napsal(a):

Já stále bojuju se svou nešetrností, vyšla jsem kdysi s 86 Kč na den, a to  jsem za ně koupila i papírové pleny a opravovala dům. Teď mám 86 Kč denně pro radost, a na ty moje radosti je to nějak málo, nebyla jsem třeba schopna uušetřit na dovču, prostě jsem utratila cokoliv jsem měla v ruce. Proto jsem si pořídila ING konto - bez poplatků, a tam posílám měsíčně stanovenou částku plus vše, co mi v okamžiku výplaty zbude na spořitelním účtu.
Žasnu jak to funguje, za tři měsíce mám na televizi a radost si dělám tím, kolik  "moc" se mi tam podaří poslat.
Výdaje si k tomu eviduju v programu rqmoney, dostala jsem se k němu na nějakém reklamním cd, ale je ke stažení i  na  internetu. Líbí se mi taky proto, že jej mám uložený na flashce, a dopsat tam můžu klidně i v práci během polendí pauzy že jsem nakupovala ráno rohlíky .)
Kdyby jsi chěla poradit nějaký systém, ve kterém si zapisovat ty výdaje, tak mi napiš SZ.
Dokonce i na manželovu jedůvku, že se mu nevyplatím jsem mu bryskkně spočítala jak "velkým přínosem" jsem :)))))

Májo,jak se dozvím více o ING kontě,prostě vůbec nemám páru o co jde.Díky

třeba na www.ing.cz a nebo zadáš do vyhledávače "ING konto" ;)

REŇAS — 26. 10. 2008 21:49

:)Ahojky Keny,ačkoliv trošku opožděně..chci ti jen napsat,že se nemáš zač omlouvat.. Zaco? Zato,že si i ty občas potřebuješ vylít srdce a někomu se možná zdá,že nemáš důvod?  Já to rozhodně posuzovat nebudu. Každý člověk je občas dole,občas nahoře,tak proč hned kamenovat? Ono pro každého v dané situaci je ten jeho problém zrovna největší a nejaktuálnější. Spíš by se člověk měl snažit nějak pomoct nebo poradit v rámci možností. Iveta X to píše dobře,že ne vždy je dobré si postěžovat,ale tak o tom je život,že reakce musíš očekávat různé,ale někdo si tohle raději odpustí a nepřispívá..nebo teda spíš si nestěžuje. Chci ti jen napsat,že je nás víc co občas máme splín z toho,že neustále počítáme..,my momentálně také žijeme z jednoho dělnického platu manžela 4 lidi..,ono sytý hladovému nevěří,jak se říká..já tě proto chápu,že to na člověka pořádně někdy dolehne,ještě k tomu,když stojí v cestě nějaké zdrav.problémy,mé,mých dětí (a k tomu starosti o zdrav.stav mé matky..)já bych mohla napsat,jak je to u nás,ale nechci se tu rozepisovat a zatěžovat babinet.. No doufám,že jednou bude o něco líp..já například,až konečně seženu práci. Ale i tak vždy budeme počítat,né každému je souzeno být manažer,ředitel,právník,podnikat..,být Gott,Matragi..nebo co já vím i ty dělnické ruce jsou totiž potřeba,kdy tahle práce bude doceněná,tak,aby člověk mohl aspoň slušně žít nevím..  Bez toho,aby musel dětem říkat na dnešek máš jen jedno jablko,to druhé máš na zítra do školy.. No ono bohatství je relativní pojem,srovnávat se s někým druhým nemá cenu,nemůžeme to mít v životě všichni stejné..,hold člověk musí hledat bohatství v docela obyčejných věcech. ;)

Dey — 14. 1. 2009 19:42

myslím, že ty příjmy nejsou malé.. píšu teda asi 2 roky po dotazu, ale my dneska máme asi tak stejně, takže na tu dobu to bylo velmi slušné, 8tisíc vyjde na bydlení, máme plno splátek, protože jsme bydlení zařizovali a není to ani naše, jen vybavení. Ročně tu protopíme 50 tisíc a to vytápíme jen jednu místnost - to bude největší kámen úrazu. Dluhů máme daleko přes 300 tisíc, manžel bez práce, já na neschopence. Ale snažíme se, občas nevyjdeme, tak vybíráme úvěrový karty, což je hrůza, ale končí stavebko, tak se něco málo poplatí a mohlo by být líp. Jen aby byla trochu práce a manža začal pracovat co nejdřív, jinak můžeme jít rovnou pod most. Radši na to nemyslet, prostě MUSÍ být líp ;)

lindaB — 15. 1. 2009 9:03

prosím tě a kde bydlíš, že protopíš 50 tis. za jednu místnost? My neprotopíme ani 20tis. v baráku

pokud to rozpočítáš měsíčně a přidáš k tomu těch 8 tis. nebylo by lepší pořídit si za 12 tis.vlastní bydlení?

Ronja — 15. 1. 2009 10:25

To je pravda, my platíme asi 20tis a vytápíme barák 5+1 se dvěma koupelnama, tak na těch 20C.
Je pravda že ještě hodně topíme dřevem v krbu, ale stejně je 50tis za jednu místnost částka přímo šílená.

misulinka21 — 15. 1. 2009 13:48

Zase tak šílená není, topí-li elektrickým přímotopem ... ten dokáže sežrat fakt hodně! Tj. nemají-li to na noční proud, jak to lidi, co topí elektrikou mívají. Jinak je to dost nereálné ...

Dey — 15. 1. 2009 14:19

bohužel bychom neměli kde bydlet než by se domek postavil, což je jedna věc, a druhá věc je, že postavit nízkoenergetickou stavbu je minimálně 1,5milionu a to nepočítám pozemek - a to by nám, s našema příjmama nikdo nedal, bohužel nic jiného nezbývá :(
Máme velký byt, 4m vysoké stropy, místnosti velké, takže než se to vytopí a urdžování tepla taky něco vydá.. máme tarif s celodenním nočním proudem (krom 4h denně, kdy se topení vypíná), ohříváme vodu... Je to opravdu hrůza. Denně nás to vyjde asi na 260Kč.
Stačil by nám nízký domeček, ale na 3+1 se shodneme, to je minimum místností. Jen nevím, jak a kde sehnat pozemek a firmu, která to postaví levně a rychle (např.za 2 měsíce).

Dey — 15. 1. 2009 14:21

v podstatě krom těch 4 hodin topíme celý den, izolace je tu veškerá žádná a hned to klesá a pak je tady zima.. Samozřejmě máme radiátory(ty novější), ne přímotop !!

annie — 15. 1. 2009 14:21

Dey - a nepřemýšleli jste o výměně vytápění? Ona ta elektřina není nic levného. A navíc ty vysoké stropy... :/
Nemáte možnost sehnat si dříví a zařídit si krbovky?

lindaB — 16. 1. 2009 13:13

důležité je snížit stropy a nacpat do sádrokartonu tepelnou izolaci.

Iveta X — 16. 1. 2009 15:10

lindaB napsal(a):

důležité je snížit stropy a nacpat do sádrokartonu tepelnou izolaci.

Ano, to je řešení, sastra to taky tak udělala v celém bytě a navíc v chodbě ten snížený strop využila jako úložný prostor. Místnosti získaly na útulnosti a za topení hodně ušetří.

lindaB — 16. 1. 2009 15:16

my neměli stropy nijak vysoké, asi 2,7, ale snížili jsme je taky,asi na 2.40. Proč to zbytečně vytápět.

Fidorka — 16. 1. 2009 19:08

Ahoj, tohle je zajímavé téma.

Nejdřív k tomu vytápění: Dey, určitě bych taky stropy snížila, dělá se to běžně, otázka je, jestli rodina, která jede od výplaty k výplatě, má extra peníze na takovou úpravu.

Já se Keny tvojí otázce a povzdechu vůbec nedivím, ba naopak.
I mě by zajímalo, jak někdo dokáže vyžít a živit dvě děti (se všemi nároky okolo) za průměrný plat + mateřskou, a našetřit k tomu na něco navíc považuju úplně za mission impossible.  A myslím to bez ironie, všechny páry, které umí takhle hospodařit, mají můj obdiv. A už vůbec nechápu, kde ještě berou na další mimořádné výdaje jako pojistky za byt, auto, vánoce, dovolené atp.

My doma zatím utratíme asi dvojnásobek. Nijak se neuskromňujem, ale na druhou stranu ani neplýtváme, protože trpím, když vyhazuju peníze z okna a zbytečně přicházím o peníze, je mi líto dát za dovozová rajčata 80 kč, nebo si kupovat zbytečně časopisy (na druhou stranu dřív jsem dávala obden 72 kaček za lehký davidoffky :vissla: ), i výbavu na miminko jsem pořizovala z 90% 2hand, doma vařím, drahé polotovary nekupujem, takže určitě nemám dojem že bych mrhala penězi a přitom jsem dneska byla na nákupu v Hypernově a nechala tam 2947,60.
A to jsme jen dva, už teď se "těším" až budem živit dvě děti ve vývinu.


(kdo si myslí že jsem to utratila na nějakých delikateskách apod., tak nakoupila jsem "běžný velký nákup" - z potravin - maso, zeleninu, sýry, jogurty, zakysaná mléka, obyč mléko (bio na pití a krabicové levné do kaší a pudinků), pak věci na pečení jako skořicový cukr, prášky do pečiva, pudinkové prášky, chleba a balenou vodu, a pak z kosmetiky Lenor, Ariel, papírové utěrky, wc papír a kapesníky, Mr. Muscle na okna a balík plen. Tyhle pleny a tři láhve vína po 120.- byly jediné nepotřebné nadbytečné položky v tomhle nákupu, resp. asi jen ta vína, protože plenky byly výhodné, jsem natrefila na akci kde byly zlevněny z 489 na 369, a stejně bych je musela za chvíli kupovat a hlídat další akce a někam kvůli tomu jezdit.)

Kuty — 16. 1. 2009 20:37

Takže Fidorko,jsme 4 dospěláci,děti studenti, a bio nekupuju,mlíka kupujem po několika baleních a jen tehdy,jsou-li v akci za zajímavou cenu,totéž mléka zakysaná.Slavné bio poraviny,se kterýma se v posl.době roztrhl pytel mi připadají jako prostý obch.trik,nic víc.Jogurty kupuju taky množstevně a taky jen,jsou-li za velmi zajímavou cenu v akci.Mr.Muscle nemusím,mám už spoustu let tzv.švédskou utěrku,za ca 20 Kč,stačí ji jen namočit do vody,vykroutit a okna jsou jeden lesk.Okna myju tak 1x ročně,nemám je jako srdeční záležitost.

Fidorka — 16. 1. 2009 21:12

Já bio potraviny jako koníčka taky nemám, ale bio mléko a bio jogurty si teď v těhotenství kupuju, už pro ten dobrej pocit ;)

Mr Muscle je u nás v permanenci, máme hodně skla, skříně se zrcadly, plošné zrcadlo v koupelně přímo nad umyvadlem (blbej nápad) a sklokeramickou desku a obklady nad linkou, takže furt jedu ;) Trvá mi to mnohem míň než tou švédskou utěrkou, která se mi až tak neosvědčila. Jinak už bytovou chemii taky nežeru, ocet je vynikající a antibakteriální a doby kdy jsem měla speciální přípravky na dlažbu i dřevo a mazlila se s tím, jsou pryč, ocet je nejlepší.

Jinak máš pravdu, na 4 dospěláky kdy se všechno spotřebovává ve velkém, se dá ušetřit množstevně na kartonech v akcích hodně. Hlídat akce by mi vůbec nevadilo, ale vadilo by mi uchylovat se z fin. důvodů například ke koupi levných jogurtů s éčkama (nechci jmenovat) a aby děti nevěděly jak chutná dobrej smetanovej jogurt s pořádnou ovocnou složkou a nejen sloganem a obrázkem na kelímku.

Olympia — 16. 1. 2009 21:47

Bio mi vic chutna, je poznat rozdil napriklad mezi obyc a bio zeleninou, mlecnymi vyrobky apod.

Fidorka — 16. 1. 2009 22:17

já bio u některých potravin vůbec chutově nepoznám (a některé bio mi dokonce moc nechutnají, rozdíl poznám třeba u kuskusu a červené čočky, ví mi chutnají "nebio"), a na sobě taky nic nepoznám... ale někteří lidé můžou odpřísáhnout, že se po biopotravinách cítí výrazně lépe. Ať už to je placebo nebo ne, určitě se tím nic nezkazí, takže si teď v těhotenství něco z toho dopřávám a dítěti budu vařit první příkrmy taky raději jen z biosurovin.
Vaření mi nevadí, příkrmy se dají zamrazit do zásoby a jako plus (a k tématu) je to, že celkem to vyjde určitě levněji než tzv. skleničky.

Olympia — 16. 1. 2009 22:35

.

Fidorka — 18. 1. 2009 15:22

Sorry že jsem off topic, ale zde je kdyžtak odkaz na počtení o BIO
http://www.babyweb.cz/Rubriky/s376-zari … -proc.aspx

kosatka — 19. 1. 2009 9:55

Fidorka:I mě by zajímalo, jak někdo dokáže vyžít a živit dvě děti (se všemi nároky okolo) za průměrný plat + mateřskou, a našetřit k tomu na něco navíc považuju úplně za mission impossible.  A myslím to bez ironie, všechny páry, které umí takhle hospodařit, mají můj obdiv. A už vůbec nechápu, kde ještě berou na další mimořádné výdaje jako pojistky za byt, auto, vánoce, dovolené atp.

Děkuju za pochvalu Fidorko a omlouvám se, že jsem si to vztáhla na sebe. Nemám sice mateřskou a malé děti,ale už dva skoro puberťáky,nicméně dohromady s manželem máme stejně jak je výše uvedeno. A jde to. Věř,že jsou na tom mnozí lidé daleko, daleko hůř. Je pravda, že jsme nebyli nikdy u moře ani jako rodina na horách, nicméně máme spoustu "místních" koníčků a aktivit, buď každý sám, nebo společně - aerobic,( já, dcera) ,sálový badminton, ( manžel,syn, já) bowling (všichni), rybaření (manžel, syn),  každý rok v tuzemsku na dovolené- letos to opět bude ranč, děti jezdí se školou na lyžák, dcera letos na výměnný pobyt do Anglie a do toho jak píšeš pojistky, auto atd. Ale jde to.
Paradoxně nejvíc jsme ušetřili, když jsem byla na mateřské.
To víš, že mě občas chytne "vzdychací nálada a peněžní nostalgie" asi jako každého, ale pak si řeknu, máš dvě zdravé děti, bezva chlapa, co chceš víc.
Jak říkávala jedna moje zákaznice - na co mám, to si koupím,na co nemám, to si nekoupím.

mmch. - nehrajete někdo begbajs? potřebujeme čtvrtýho do mixu.

Kuty — 19. 1. 2009 10:20

kosatka napsal(a):

Fidorka:I mě by zajímalo, jak někdo dokáže vyžít a živit dvě děti (se všemi nároky okolo) za průměrný plat + mateřskou, a našetřit k tomu na něco navíc považuju úplně za mission impossible.  A myslím to bez ironie, všechny páry, které umí takhle hospodařit, mají můj obdiv. A už vůbec nechápu, kde ještě berou na další mimořádné výdaje jako pojistky za byt, auto, vánoce, dovolené atp.

Děkuju za pochvalu Fidorko a omlouvám se, že jsem si to vztáhla na sebe. Nemám sice mateřskou a malé děti,ale už dva skoro puberťáky,nicméně dohromady s manželem máme stejně jak je výše uvedeno. A jde to. Věř,že jsou na tom mnozí lidé daleko, daleko hůř. Je pravda, že jsme nebyli nikdy u moře ani jako rodina na horách, nicméně máme spoustu "místních" koníčků a aktivit, buď každý sám, nebo společně - aerobic,( já, dcera) ,sálový badminton, ( manžel,syn, já) bowling (všichni), rybaření (manžel, syn),  každý rok v tuzemsku na dovolené- letos to opět bude ranč, děti jezdí se školou na lyžák, dcera letos na výměnný pobyt do Anglie a do toho jak píšeš pojistky, auto atd. Ale jde to.
Paradoxně nejvíc jsme ušetřili, když jsem byla na mateřské.
To víš, že mě občas chytne "vzdychací nálada a peněžní nostalgie" asi jako každého, ale pak si řeknu, máš dvě zdravé děti, bezva chlapa, co chceš víc.
Jak říkávala jedna moje zákaznice - na co mám, to si koupím,na co nemám, to si nekoupím.

mmch. - nehrajete někdo begbajs? potřebujeme čtvrtýho do mixu.

Nám se beďas s manželem moc líbí,šli bychom do toho,ale jsme z Moravy,odkud ste Vy?

kosatka — 19. 1. 2009 19:44

No dyť! My taky. Holomócký kraj.

Kuty — 20. 1. 2009 11:22

kosatka napsal(a):

No dyť! My taky. Holomócký kraj.

Tak to je můj rodný kraj,přímo Olomouc,teď bydlíme asi 80 km na východ.

Dey — 24. 1. 2009 11:43

Annie: stropy máme 3,5 metru a topení je tu 2 roky nové, takže možnost není, navíc jsme v památkově chráněném domě a v podnájmu, takže nehrozí abychom si tu dělali co chceme.. ale bydlíme a jsme rádi, že už nemusíme být ve tmavém studeném sklepě. Holt manža musí najít práci a začnem se poohlížet po pozemku a pomalu stavět, jinak to nepůjde. Dneska mladá rodina fakt aby šla bydlet asi pod most, podmínky hrozné.

buchtuna — 25. 2. 2009 9:02

Jsme na tom finančně podobně jako Keny.    taky nekupuji podle mého hlouposti a stejně je někdy problém vyjít.  Ale nájem máme i s energiemi necelých 6 tisíc. Máme kolem 6 tis splátky a složenky. Přes léto manžel po práci ještě přivydělává jako zedník.     Skleničky taky kupuji, ale začínám to omezovat, dceři je 13 měsíců tak už začíná jíst s námi.  Vařím jídla vhodná i pro ní, takže myslím že je to otázka max 3 měsíců kdy je přstanu kupovat úplně.  Na plenách šetřit neumím a ani nechci.  Mám 9 letou dceru z 1. manželství a ještě jsem zažila éru látkových plen, a nevím jestli jsem to neuměla, ale bylo to hrozné, pořád jsem prala a po každém přebalení jsem dceru musela převléknou a to jsem měla takové kalhotky s igelitem a stejně to pročůrala.  Takže v tom šetření nevidím když se pere pořád.     Pleny se obyčejné bojím kupovat, protože se mi po nich pokaždé osypala, takže mám osvědčenou značku.  Ale chci na doma vyzkoušet ty obyčejné za 38,- z Tety. Nebudou to vyhozené peníze když se osype a budu je muset vyhodit.     Jinak starší dcera je ve vývinu a nechápu když tady někdo napíše jeden jogurt a dost, když má hlad tak jí přeci neomezím jedním jogurtem.    nechci dopadnout jako dceri kamarádka, které rodiče moc nedopřejí a holka u nás jí jak otesánek.   to pak je vidět co je hlad, mám z ní pokaždé radost že jí chutnají i nejobyčejnější jídla. V tom je nač´še dcera rozmazlená , to uznávám. Hodně peněz nechávám i v zelenině.       A ješte k tomu kamarádovi co dělá na benzínce a má 20 tisíc, on když v tom čerpadlář umí chodit tak si bokem může vidělat hezkých pár tisíc navíc :rolleyes::vissla:    Ale strašně jsem se tady vašemi radami poučila, opravdu :hjarta:

Adule — 27. 2. 2009 8:35

Jsme na tom podobne jako Keny, neplatime teda najem, byt mame vlastni, ale pidi, takze to, co jsme driv platili jako splatky bytu, se snazime setrit, abychom si mohli jednou poridit vetsi bydleni. Ale krome toho taky moc neusetrime.
Mne neprislo, ze si Keny stezuje, ze maji tak strasne malo penez, ze nemaji co jist a tak, ale spis, ze se snazila napsat, ze i kdyz si moc nevyskakuji, tak si za to stejne nemuzou moc doprat ve srovnani se znamymi a kolegy, kteri delaji podobnou praci... spis si rikala, kde dela chybu, ze nemuze usetrit a ostatni jo...
Keny, ale treba policajti, mame kamarada, fakt se tam nepredre a zakladni plat ma 35 TCZK brutto...navic dostane treba 10 TCZK na dovcu+na leky, mesic marodeni v plne vysi platu... dostal sluzebni byt, nekdy mu neco daji rodice (ale ne pravidelne, takze to nebere do svych prijmu a zmini se o tom jen, kdyz se zeptas...)

morpheus — 3. 4. 2009 22:07

keny napsal(a):

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....


Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

eremuruss — 7. 4. 2009 10:52

morpheus napsal(a):

keny napsal(a):

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....


Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

Pro 4-clenou rodinu je ziv.minimum 10400 kc.A s tim se ma podle nasi vlady vyjit

PetrV — 7. 4. 2009 11:01

eremuruss napsal(a):

morpheus napsal(a):

keny napsal(a):

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....


Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

Pro 4-clenou rodinu je ziv.minimum 10400 kc.A s tim se ma podle nasi vlady vyjit

Ještě jsem neviděl, aby tady někdo kvůli nízkým sociálním dávkám umřel. Ale zato naopak znám spoustu lidí, kteří jen ze sociálních dávek pohodě žijí a nic je nenutí pracovat. Stát by neměl být dojná kráva. U nás bohužel je. Takhle štědrou sociální síť má snad jen Skandinávie.

REŇAS — 7. 4. 2009 14:14

morpheus napsal(a):

keny napsal(a):

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....


Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

Ale dá se vyjít,sice někdy je to o "hubu",my jsme taky,čtyři 2+2děti,školního věku a máme daleko míň,na měsíc. A určitě,nejsme jediní. Ani,po pravdě, nevím,jak to děláme. Jíme,oblékáme se,myslím,že celkem,moderně a nechodím,moc k Vietnamcům,vychytávám,akce,slevy,občas objednám dceři,něco přes net,vše platíme,něco stojí léky pro děti,jsou astmatici-alergici,dluhy nemáme. Toho se snažíme vyvarovat. Ale auto nemáme,nepotřebujeme ho,no zase všude musíme se dopravit,to taky něco stojí.. Ale k nám do centra města,to máme cca 12 min..pěšky,v pohodě. Raději investujem do kroužků dětí a hlavně dceři platíme dva obory v ZUŠ..(to klidně i na splátky,vidím v tom šanci pro její budoucnost,navíc,když má prý talent) Podporu rodičů,nemáme,manželovi rodiče,už nežijí ani můj otec a ani by mě to nenapadlo,něco chtít od mé mámy,s jejím,ubohým směšným důchodem..má sama.co dělat. A žádné soc.dávky,jak píše Petr o některých nepobíráme! To jdu já raději na brigádu,cca 500-1000,-./měsíc. Přesto se přiznám,není to vždy jednoduché a musí se počítat a trochu si to hlídat,no doufám,že je to jen dočasné,než najdu,nějakou normální práci.  Pro ZPS,je to těžší s dvěma astmatiky..ještě tady,v tomhle regionu. Ale,nevzdávám,to. ;)

aprill — 7. 4. 2009 14:54

eremuruss napsal(a):

morpheus napsal(a):

keny napsal(a):

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....


Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

Pro 4-clenou rodinu je ziv.minimum 10400 kc.A s tim se ma podle nasi vlady vyjit

To je částka živobytí ( jídlo, ošacení) , bydlení se počítá zvlášť!

PetrV — 7. 4. 2009 16:11

REŇAS napsal(a):

morpheus napsal(a):

keny napsal(a):

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....


Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

Ale dá se vyjít,sice někdy je to o "hubu",my jsme taky,čtyři 2+2děti,školního věku a máme daleko míň,na měsíc. A určitě,nejsme jediní. Ani,po pravdě, nevím,jak to děláme. Jíme,oblékáme se,myslím,že celkem,moderně a nechodím,moc k Vietnamcům,vychytávám,akce,slevy,občas objednám dceři,něco přes net,vše platíme,něco stojí léky pro děti,jsou astmatici-alergici,dluhy nemáme. Toho se snažíme vyvarovat. Ale auto nemáme,nepotřebujeme ho,no zase všude musíme se dopravit,to taky něco stojí.. Ale k nám do centra města,to máme cca 12 min..pěšky,v pohodě. Raději investujem do kroužků dětí a hlavně dceři platíme dva obory v ZUŠ..(to klidně i na splátky,vidím v tom šanci pro její budoucnost,navíc,když má prý talent) Podporu rodičů,nemáme,manželovi rodiče,už nežijí ani můj otec a ani by mě to nenapadlo,něco chtít od mé mámy,s jejím,ubohým směšným důchodem..má sama.co dělat. A žádné soc.dávky,jak píše Petr o některých nepobíráme! To jdu já raději na brigádu,cca 500-1000,-./měsíc. Přesto se přiznám,není to vždy jednoduché a musí se počítat a trochu si to hlídat,no doufám,že je to jen dočasné,než najdu,nějakou normální práci.  Pro ZPS,je to těžší s dvěma astmatiky..ještě tady,v tomhle regionu. Ale,nevzdávám,to. ;)

Taky tě chválím! :) Je vidět, že to nějak jde. A hlavně že se nezadlužujete a že investujete do dětí. Třeba to jednou docení :)

amely — 8. 4. 2009 6:04

morpheus napsal(a):

keny napsal(a):

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....

Ono to může být i tím, že u nás je mnoho mladých rodin podporovaných rodiči a stát s tím počítá. Byla vypracována i nějaká Národní zpráva o rodině, je i na stránkách MPSV, kde se uvádí, že prarodiče finančně podporují mladé a obstarávají jim i bydlení, jako by to byla samozřejmost. Když jsem byla kdysi v nouzi a šla jsem do jedné poradny, tak mi poradkyně dala radu, že mi musejí finančně pomáhat rodiče a strašně se divila, že jsem od nich nedostala ani korunu. Znám tu mladé rodiny, co dostávají pravidelně od rodičů velké částky - na auto, na novou kuchyni, na dovolenou -a to se pak ta jejich životní úroveň dohnat nedá.


Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

amely — 8. 4. 2009 6:15

amely napsal(a):

morpheus napsal(a):

keny napsal(a):

Dobrý den!
Asi jsem blázen a založena pouze na prachy!!!!!
Už nevíme s manželem co děláme špatně,manžel pracuje  jako elektronik bere 20 000-22 000,- já jsem na mateřské(což je jasný problém),ale stejně stát je poměrně štědrý 7 600,- a my prostě nevycházíme:dumbom:
oblečení máme to nejobyčejní od větnemců nejlacinější po výprodejích džíny za já za 210 manžel 174,- auto splácíme stálo 80 000 a budeme ho splácet 6 let(auto musíme mít nejsou zde obchody)...bla bla bla nebudu dál brečet..
Teď jsem potkala kamarádku byt 130m on prcuje na benzínce a opravdu jejich živ.úroveň nebudu popisovat jen žasnu jak to dělají taky dvě děti a ona taky na mateřské
co dělám špatně...nemáme na šetřeno děsíme se Vánoc,nemocí a různých výdajů


Dál do toho my volá kamárádka taky dvě děti on u policie ona na mateřské že si kupujou domek...
Jo dobrý všem to přeju ale ukrutně mi štve že my nevíme jak přijít k penězům
manžel zkoušel vys.školu,jazyk doučit,kurzy ve svém oboru elektro,zkoušel i přes živnost druhou práci jako makléř(stálo nás to víc než vydělal,a ještě si připadal že okrádá lidi) teď zkouší po odpolednech dělat ještě melouchy v oboru ale to je tak jednou za dva měsíce....
Jak se dá normálně vyžít,nechceme barák,nechceme super auta,ale jen vědět že můžu koupit holce pleny a malýmu bundu a boty a ne že musí chvilku mrznout než na bundu uštřime..


Omlouvám se všem mám nějakou depku a už mi to s..e delší dobu....:usch::mad::grater:

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

Nějak jsem to zvrtala, tak to napravuji

Ono to může být i tím, že u nás je mnoho mladých rodin podporovaných rodiči a stát s tím počítá. Byla vypracována i nějaká Národní zpráva o rodině, je i na stránkách MPSV, kde se uvádí, že prarodiče finančně podporují mladé a obstarávají jim i bydlení, jako by to byla samozřejmost. Když jsem byla kdysi v nouzi a šla jsem do jedné poradny, tak mi poradkyně dala radu, že mi musejí finančně pomáhat rodiče a strašně se divila, že jsem od nich nedostala ani korunu. Znám tu mladé rodiny, co dostávají pravidelně od rodičů velké částky - na auto, na novou kuchyni, na dovolenou -a to se pak ta jejich životní úroveň dohnat nedá.
Mně se třeba stalo, že jsme se přátelili s rodinou, která měla stejně staré holky. Zvali nás na společnou dovolenou do Chorvatska, ale jim dával každý rok dědeček na dovolenou 60 000 a to by bylo pro mne nereálné našetřit. Taky když rozbili auto, tak dědeček okamžitě vytáhl 150 000 na nové.

helena — 8. 4. 2009 8:00

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak.
Dá se vyjít i s nižším, jen se holt musíš smířit s tím, že není nutno mít to, co mají sousedi a známí a totéž se snažit vysvětlit dětem.

morpheus — 8. 4. 2009 9:34

helena napsal(a):

Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak.
Dá se vyjít i s nižším, jen se holt musíš smířit s tím, že není nutno mít to, co mají sousedi a známí a totéž se snažit vysvětlit dětem.

Draha Pani Heleno, aby jste VY nevedela vsechno nejlepe, ze ? :lol::lol::lol: Ja to taky VIM, ze se DA VYJIT I S MENE penezma, ale zapremyslejte trosku, jak potom ti lide ziji ( nebo spis zivori ... ? ) Prijde mi to, jako by jste sama dokazala vyjit se 7-mi tisici...Ale OK ;)

Martinka1 — 8. 4. 2009 10:14

amely: jasně, že je to velký rozdíl, když rodiče fin. přispívají mladým...
Já jsem nedostala nic... takže 100%-ní hypo na garsonku do důchodu, ve 30-ti... (předtím kolej, podnájmy, ubytovna atd.)... v podstatě cca 8 let "bezdomovec"... (tak jsem se cítila).
Pak jsem se seznámila s přítelem a s částečnou pomocí jeho rodičů bydlíme ve větším, máme auto... Jsem za to vděčná :-) Ale je mi jasný, že bez nich bysme v té garsonce ještě bydleli :-))) Nebo bysme ji "vyměnili" časem třeba za 2+kk...

Kuty — 8. 4. 2009 14:17

Martinka1 napsal(a):

amely: jasně, že je to velký rozdíl, když rodiče fin. přispívají mladým...
Já jsem nedostala nic... takže 100%-ní hypo na garsonku do důchodu, ve 30-ti... (předtím kolej, podnájmy, ubytovna atd.)... v podstatě cca 8 let "bezdomovec"... (tak jsem se cítila).
Pak jsem se seznámila s přítelem a s částečnou pomocí jeho rodičů bydlíme ve větším, máme auto... Jsem za to vděčná :-) Ale je mi jasný, že bez nich bysme v té garsonce ještě bydleli :-))) Nebo bysme ji "vyměnili" časem třeba za 2+kk...

Martinko,neříkej,že si od rodičů   n i c   nedostala.A co vzdělání,tuším že si vš,ne?Nás to teda tohle vš studium obou dětí stojí měsíčně těžký peníze,studují náročně tech.obory a tak téměř nemají čas během šk.roku si přivydělat,až v létě.A to je mám potom k tomu,ať si pošlou pěkně podstatnou část těchto penízků na stavebko a oni se tomu mají tendenci divit.A to čekají že od nás až vystudují dostanou další milionek na bydlení?Kdepak,my jim platíme vzdělání a ne ledajaké a dál už to bude v jejich rukou.
Nechápu kam mladí tvého věku,navíc vš,když jsou svobodní,dávají peníze když už tolik let vyděláváte.A to ještě napíšeš,že jinak bys byla bezdomovec.
Každý je strůjcem svého štěstí a rodiče nejsou žádné dojné krávy!

Martinka1 — 8. 4. 2009 14:43

Kuty napsal(a):

Martinka1 napsal(a):

amely: jasně, že je to velký rozdíl, když rodiče fin. přispívají mladým...
Já jsem nedostala nic... takže 100%-ní hypo na garsonku do důchodu, ve 30-ti... (předtím kolej, podnájmy, ubytovna atd.)... v podstatě cca 8 let "bezdomovec"... (tak jsem se cítila).
Pak jsem se seznámila s přítelem a s částečnou pomocí jeho rodičů bydlíme ve větším, máme auto... Jsem za to vděčná :-) Ale je mi jasný, že bez nich bysme v té garsonce ještě bydleli :-))) Nebo bysme ji "vyměnili" časem třeba za 2+kk...

Martinko,neříkej,že si od rodičů   n i c   nedostala.A co vzdělání,tuším že si vš,ne?Nás to teda tohle vš studium obou dětí stojí měsíčně těžký peníze,studují náročně tech.obory a tak téměř nemají čas během šk.roku si přivydělat,až v létě.A to je mám potom k tomu,ať si pošlou pěkně podstatnou část těchto penízků na stavebko a oni se tomu mají tendenci divit.A to čekají že od nás až vystudují dostanou další milionek na bydlení?Kdepak,my jim platíme vzdělání a ne ledajaké a dál už to bude v jejich rukou.
Nechápu kam mladí tvého věku,navíc vš,když jsou svobodní,dávají peníze když už tolik let vyděláváte.A to ještě napíšeš,že jinak bys byla bezdomovec.
Každý je strůjcem svého štěstí a rodiče nejsou žádné dojné krávy!

Špatně jsem se vyjádřila - resp. jsi to pochopila.
Dostala jsem život, výchovu, vzdělání, oblečení, jídlo atd.
Tím jsem myslela, že jsem nedostala peníze, byt, auto atd. - prostě hmotné statky. Pouze to, co jsem měla na sobě, oblečení, boty atd., nějaké knížky... :-)

Jinak klid... Psala jsem to proto, že znám, jaké rozdílné přístupy mají rodiče k dospělým dětem.
Někdo odejde s taškou oblečení... a jiný dostane byt, auto (nebo peníze).
Prostě každý má jinou startovní pozici.
(Píšu o případě, kdy oba mají VŠ... takže oba něco dostali... ale ne oba stejně).

Ne ne, psala jsem, že jsem se CÍTILA jako bezdomovec, v době, kdy jsem jako studentka bydlela na koleji a pak už jako pracující v podnájmech a na ubytovně.
No a kam dáváme peníze - do hypotéky ne? To neznáš? :dumbom:

Já jsem na rozdíl od Tebe barák od rodičů nedostala :D

eremuruss — 8. 4. 2009 18:45

aprill napsal(a):

eremuruss napsal(a):

morpheus napsal(a):


Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

Pro 4-clenou rodinu je ziv.minimum 10400 kc.A s tim se ma podle nasi vlady vyjit

To je částka živobytí ( jídlo, ošacení) , bydlení se počítá zvlášť!

To urcite ne,alespon to tak nebyvalo tak pred 12 lety,kdy me doplaceli do minima.Ohled brali na zaplaceni bytu,a energii,ale pridali tak 500 kc nic vic.

eremuruss — 8. 4. 2009 18:47

PetrV napsal(a):

eremuruss napsal(a):

morpheus napsal(a):


Podle me 4 clenna rodina s prijmem cca 28000 vyjde jen tak...tak. Spocti si,kolik Ti sezere barak, kolik auto, kolik jidlo, kolik deti a jejich potreby a jsi skoro v minusu, popr. na hranici. Po materske se to zlepsi, uvidis :)

Pro 4-clenou rodinu je ziv.minimum 10400 kc.A s tim se ma podle nasi vlady vyjit

Ještě jsem neviděl, aby tady někdo kvůli nízkým sociálním dávkám umřel. Ale zato naopak znám spoustu lidí, kteří jen ze sociálních dávek pohodě žijí a nic je nenutí pracovat. Stát by neměl být dojná kráva. U nás bohužel je. Takhle štědrou sociální síť má snad jen Skandinávie.

Takze ty by si v pohode uzivil s techto penez svou 4-clenou rodinu jo?

aprill — 8. 4. 2009 18:48

eremuruss napsal(a):

aprill napsal(a):

eremuruss napsal(a):


Pro 4-clenou rodinu je ziv.minimum 10400 kc.A s tim se ma podle nasi vlady vyjit

To je částka živobytí ( jídlo, ošacení) , bydlení se počítá zvlášť!

To urcite ne,alespon to tak nebyvalo tak pred 12 lety,kdy me doplaceli do minima.Ohled brali na zaplaceni bytu,a energii,ale pridali tak 500 kc nic vic.

Od ledna 2007 platí nový zákon o hmotné nouzi !

PetrV — 8. 4. 2009 19:00

eremuruss napsal(a):

PetrV napsal(a):

eremuruss napsal(a):


Pro 4-clenou rodinu je ziv.minimum 10400 kc.A s tim se ma podle nasi vlady vyjit

Ještě jsem neviděl, aby tady někdo kvůli nízkým sociálním dávkám umřel. Ale zato naopak znám spoustu lidí, kteří jen ze sociálních dávek pohodě žijí a nic je nenutí pracovat. Stát by neměl být dojná kráva. U nás bohužel je. Takhle štědrou sociální síť má snad jen Skandinávie.

Takze ty by si v pohode uzivil s techto penez svou 4-clenou rodinu jo?

Asi ne, ale já nemám problém s tím vydělat víc peněz, abych neživořil. Nikdy jsem nelitoval investic do vzdělání. Když bývalí spolužáci vyšli učňák a slavně vydělávali 15-20 tisíc měsíčně a utráceli v hospodách, tak já jsem sušil hubu a učil jsem se. Nosil jsem holt hadry od Vietnamců a bydlel díkybohu u našich. Po pěti letech se situace otočila. Práci si vybírám já a oproti klukům z učňáku mám příjmy jinde. A finanční krize pro mě znamená jen příležitost skvěle vydělat na akciovém trhu.

A koneckonců peníze se dají vydělat, i když nemáš vzdělání. Ale to je na dlouhé povídání.

morpheus — 8. 4. 2009 19:13

PetrV : Pravda.

eremuruss — 8. 4. 2009 21:01

aprill napsal(a):

eremuruss napsal(a):

aprill napsal(a):


To je částka živobytí ( jídlo, ošacení) , bydlení se počítá zvlášť!

To urcite ne,alespon to tak nebyvalo tak pred 12 lety,kdy me doplaceli do minima.Ohled brali na zaplaceni bytu,a energii,ale pridali tak 500 kc nic vic.

Od ledna 2007 platí nový zákon o hmotné nouzi !

A nevis nahodou o nejakych strankach,kde bych se o tom docetla vice?

Kuty — 8. 4. 2009 23:36

Martinka napsala:"Já jsem na rozdíl od Tebe barák od rodičů nedostala" - barák k bydlení rodiny s malými dětmi jak už jsem tu mnohokrát zmiňovala,jsme z té nouzovky museli pracně několik let vlastními silami a s vynaložením jen a jen našich prostředků teprve vybudovat.Do té doby to byla jen těžko obyvatelná kuča s "místnostmi " bez stropů,kde v zimě normálně mrzlo stejně jako venku.Takže nyní je to opravdu barák,ale starej s typickými vadami.
Jinak seš trapná s tím neustálým opakováním se.A hypotéku fakt neznám,protože myslím hlavou! a takhle nešetrně bychse k vlastním penězům nikdy nechovala.

morpheus — 9. 4. 2009 6:28

Kuty ma pravdu.

helena — 9. 4. 2009 6:52

Draha Pani Heleno, aby jste VY nevedela vsechno nejlepe,ze? Ja to taky VIM, ze se DA VYJIT I S MENE penezma, ale zapremyslejte trosku, jak potom ti lide ziji ( nebo spis zivori ... ? ) Prijde mi to, jako by jste sama dokazala vyjit se 7-mi tisici...
Milý morphee, stále netuším, proč vás moje příspěvky tolik iritují http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png
Nemusím zapřemýšlet, protože mám vlastní zkušenost. Bez auta se ve městě žít dá, bez každoroční zahraniční dovolené rovněž. Stejně tak není potřeba měnit např. domácí elektroniku jen proto, že se objevila nová vychytávka, mít kuchyň zaplněnou skoro zbytečnýma "mašinkama" a skříně značkovým oblečením. Ještě před cca 8 lety jsem pro pětičlennou rodinu se třemi studujícími dětmi měla něco kolem 25 tisíc a nejen já, ale ani haranti neměli dojem, že "živoříme". Dokonce i na "nadstandard" zbylo, či se přivydělalo.

amely — 9. 4. 2009 7:03

eremuruss napsal(a):

aprill napsal(a):

eremuruss napsal(a):


To urcite ne,alespon to tak nebyvalo tak pred 12 lety,kdy me doplaceli do minima.Ohled brali na zaplaceni bytu,a energii,ale pridali tak 500 kc nic vic.

Od ledna 2007 platí nový zákon o hmotné nouzi !

A nevis nahodou o nejakych strankach,kde bych se o tom docetla vice?

Zkus stránky Ministerstva práce a sociálních věcí www.mpsv.cz , měli by tam něco o tom mít

Martinka1 — 9. 4. 2009 9:42

Kuty napsal(a):

Martinka napsala:"Já jsem na rozdíl od Tebe barák od rodičů nedostala" - barák k bydlení rodiny s malými dětmi jak už jsem tu mnohokrát zmiňovala,jsme z té nouzovky museli pracně několik let vlastními silami a s vynaložením jen a jen našich prostředků teprve vybudovat.Do té doby to byla jen těžko obyvatelná kuča s "místnostmi " bez stropů,kde v zimě normálně mrzlo stejně jako venku.Takže nyní je to opravdu barák,ale starej s typickými vadami.
Jinak seš trapná s tím neustálým opakováním se.A hypotéku fakt neznám,protože myslím hlavou! a takhle nešetrně bychse k vlastním penězům nikdy nechovala.

Kuty, tímhle jsi mě fakt ranila. Nejsi moc citlivá, viď... Já jsem pyšná na to, že jsem si sama pořídila byt, bez hypotéky bych to nezvládla.
Ale Ty jsi dokonalá, takže hypo mít nemusíš...
Bolí to... myslela jsem že jsi fajn ženská, ale tohle fakt bolí!!!

Když máš barák - i když Ti padá na hlavu, tak si ho možná můžeš opravit postupně z platu... ale byt v Praze z platu nezískáš... Ani státní, když tam nemáš trv. bydliště (a to na ubytovně nedostaneš).

Doufám, že jsi šťastná, že ses trefila tam, co to nejvíc bolí... Díky. :grater:

Jinak za ten barák se omlouvám, ale fakt to působí jako pěst na oko, když píšeš, že se každý má postarat sám a přitom píšeš, že barák Ti daroval otec (trochu si protiřečíš). Jinak to nebylo mířeno proti Tobě, jako že Ti ten barák neměl dát... Já beru že je v pořádku, když rodiče dětem dají, pokud chtějí a mají... a nedají, pokud nechtějí a nemají.

Mně nedali (hmotné statky) a pro samotnou ženskou z platu státního zaměstnance ušetřit i byť jenom na malou garsonku v Praze prostě NEJDE. Tečka. Hypotéka je v tomhle případě nutná. Fakt mě mrzí že si myslíš, že myslím nevím čím a že by ses takhle k penězům nechovala... NECHOVALA - PROTOŽE JSI NEMUSELA!!!

No nic. Na Tebe už reagovat nechci, nechci si nechat víc ubližovat... ale mrzí mě to... některé názory máš fajn.

PetrV — 9. 4. 2009 10:25

Kuty, s tou hypotékou jsi to trochu přehnala. Hypotéce se člověk bez vlastního bydlení na 95% nevyhne. Mluvíme o částkách třeba mezi 2-5 milióny a to nemá na účtě zas tak moc lidí. Ty víš, že naprosto odmítám dluhy, spotřebitelské úvěry si podle mě bere jen idiot, ale hypotéka je dluh, který je ve většině případů nevyhnutelný a nutný. Myslím, že v tomhle má Martinka1 pravdu.

aprill — 9. 4. 2009 10:46

Martinko1, je naprosto NORMÁLNÍ, že sis pořídila bydlení na hypotéku.

Kuty — 9. 4. 2009 12:12

PetrV napsal(a):

Kuty, s tou hypotékou jsi to trochu přehnala. Hypotéce se člověk bez vlastního bydlení na 95% nevyhne. Mluvíme o částkách třeba mezi 2-5 milióny a to nemá na účtě zas tak moc lidí. Ty víš, že naprosto odmítám dluhy, spotřebitelské úvěry si podle mě bere jen idiot, ale hypotéka je dluh, který je ve většině případů nevyhnutelný a nutný. Myslím, že v tomhle má Martinka1 pravdu.

Petře,protože ve finančnictví pracuji a také s makléřskými firmami tak moc dobře vím,že hypotéka je narozdíl.od úvěru ze stavebka strašně drahá věc.O čemž spousta lidí nemá ani tušení a štve mě tady ta zaslepenost.U hypoték jsou obrovské vedlejší rež.náklady,ale když se člověk po tom nepídí,tak ti to samozřejmě v bance na nos nevěší a ještě se tam snaží oblbnout klienta,a když už se na to zeptá,tak mu sdělí,kolik zaplatí na úrocích a víc nic.To je ale naprosto nedostatečná info a ty se slavnou hypotékou přeplatíš desítky ne-li rovnou statisíce.A další věc je,že mě štve,že takhle hoblujou hlavně lidi,kteří musit chodit poctivě do práce každý den a stresují se,aby měli vlastně na placení své slušně řečeno neznalosti.Takže to je ten důvod proč nemám hypotéku,ale jiný produkt.
A doufám,že to tu nepíšu jen jako obranu sama sebe,ale že Vy,co sem chodíte,si z toho vezmete i něco pro sebe a vzpomenete si tady na tyhle řádky,než půjdete žádat o hypotéku a budete se ptát,ptát a ptát.

Martince - ano,schválně jsem ti to takhle naservírovala a přitom jsem se divila,že zrovna ty tady budeš vytahovat staré věci;taky jsem si o tobě myslela něco jiného.Těžko můžeš psát o tom,co jsem od koho "dostala",když nevíš,jak se ve skutečnosti věci mají.Tys taky měla možnost místo předražené garsonky si koupit nějakou zříceninu,takovou,jakou já jsem "dostala",a začít na tom makat.Jenže to je mnohem těžší a mnohdy nereálné,takže je jednodušší platit,jako v tvém případě.Já volila tu druhou možnost,ale dnes vím,že všechno zlé je pro něco dobré.

host5522 — 9. 4. 2009 12:12

Mám dojem, že se Kuty občas nevidí do pusy... Mám totiž takový pocit, že jsem někde četla, že Kuty má taky hypotéku - tím myslím jakoukoliv půjčku na bydlení (i když za to bych pravda ruku do ohně nedala, takže možná je to fakt jen pocit :lol:) Stejně tak jako se na některých vláknech chlubí, jak má samostatné děti a pak zakládá "na Dětech" vlákno, co má dělat, že její dvacetileté děti po ní o prázdninách vyžadují obědy..........

Marti, klíííd. Já jsem taky pyšná na to, že jsem se o vlastní bydlení dokázala postarat sama. Byť to znamená úvěr na 27 let (no ale předpokládám, že to mimořádnými vklady srazím na 16-20). Divím se, že tě Kuty rozhodí :pussa: :)

host5522 — 9. 4. 2009 12:16

No Kuty to nevím teda... Úvěr ze stavebka mám a taky přeplatím statisíce :)

Kuty — 9. 4. 2009 12:35

yellow108 napsal(a):

Mám dojem, že se Kuty občas nevidí do pusy... Mám totiž takový pocit, že jsem někde četla, že Kuty má taky hypotéku - tím myslím jakoukoliv půjčku na bydlení (i když za to bych pravda ruku do ohně nedala, takže možná je to fakt jen pocit :lol:) Stejně tak jako se na některých vláknech chlubí, jak má samostatné děti a pak zakládá "na Dětech" vlákno, co má dělat, že její dvacetileté děti po ní o prázdninách vyžadují obědy..........

Marti, klíííd. Já jsem taky pyšná na to, že jsem se o vlastní bydlení dokázala postarat sama. Byť to znamená úvěr na 27 let (no ale předpokládám, že to mimořádnými vklady srazím na 16-20). Divím se, že tě Kuty rozhodí :pussa: :)

Tak ten pocit že já mám hypo máš fakt blbej.
Děti samostatné mám,ale s vařením se neskamarádily a fakt mě štve,že když jsou doma,tak že po mě 20 letí klacci vyžadují,abych jim něco uvařila-každý holt nemůže být ve všem 100% a ani já ne.A ty nemáš žádný problém,který si tady nevytáhla?A jinak mám fakt děti supr a s tím se každá správná máma ráda pochlubí!

Uvěr ze stavebka taky není samozřejmě zadara,nejde o charitu,ale klasickou hypo přeplatíš mnohem a mnohem víc.Takže fakt můžeš Martinku už jen utěšovat,duševní podpora taky není z zahození.

PetrV — 9. 4. 2009 13:17

Kuty, tak to ano. Já jsem pod pojmem "hypotéka" rozuměl prostě nějakou obecnou půjčku na financování koupi nemovitosti. Nemusí to být nutně hypotéka jako taková. Stejně jako když říkáme, že spoříme, tak to ještě nutně nemusí být spořící účet :)

Kuty — 9. 4. 2009 13:29

PetrV napsal(a):

Kuty, tak to ano. Já jsem pod pojmem "hypotéka" rozuměl prostě nějakou obecnou půjčku na financování koupi nemovitosti. Nemusí to být nutně hypotéka jako taková. Stejně jako když říkáme, že spoříme, tak to ještě nutně nemusí být spořící účet :)

No jsem ráda,že to tu alespoň někdo chápe.I mě je jasný,že dnes nikdo byt nezaplatí tak,že hmátně do portmonky a vytáhne několik milionků.Ani já ne a než otevřu tu abstraktní peněženku,ze které začnu pouštět každý měsíc po mnoho let několik tisíc a těch let bude hodně moc,tak musím změnit svoje myšlení adekvátně dnešní době - jednak ať na to splácení mám a druhak ať zbytečně neplatím to  co nemusím.Ale takových lidí s "kapitalistickým"uvažováním mezi námi a zvláště tady moc neni,škoda,mohly by ty diskuse být i přínosnější.

host5522 — 9. 4. 2009 13:56

No nevím, jestli je levnější hypotéka a nebo platit dlouhou dobu překlenovací úvěr z vysoké částky.... :tesi:

Jinak jsem taky brala "hypotéku" jako jakýkoliv úvěr na bydlení.

webdesign3000 — 10. 4. 2009 18:56

Kuty napsal(a):

Petře,protože ve finančnictví pracuji a také s makléřskými firmami tak moc dobře vím,že hypotéka je narozdíl.od úvěru ze stavebka strašně drahá věc.O čemž spousta lidí nemá ani tušení a štve mě tady ta zaslepenost.U hypoték jsou obrovské vedlejší rež.náklady,ale když se člověk po tom nepídí,tak ti to samozřejmě v bance na nos nevěší a ještě se tam snaží oblbnout klienta,a když už se na to zeptá,tak mu sdělí,kolik zaplatí na úrocích a víc nic.To je ale naprosto nedostatečná info a ty se slavnou hypotékou přeplatíš desítky ne-li rovnou statisíce.A další věc je,že mě štve,že takhle hoblujou hlavně lidi,kteří musit chodit poctivě do práce každý den a stresují se,aby měli vlastně na placení své slušně řečeno neznalosti.Takže to je ten důvod proč nemám hypotéku,ale jiný produkt.
A doufám,že to tu nepíšu jen jako obranu sama sebe,ale že Vy,co sem chodíte,si z toho vezmete i něco pro sebe a vzpomenete si tady na tyhle řádky,než půjdete žádat o hypotéku a budete se ptát,ptát a ptát.

Proč tu zase lžeš?  Jestli vyjde líp stavebko a nebo hypotéka, záleží na přesných číslech.
Lidi jsou spíš hoblovaní v stavebních spořitelnách. Někdy je mi z těch poplatků u stavebka na zvracení.

Ono platit překlenovací úvěr se pěkně prodraží.
A pak to nezachrání ani nižší úroková sazba.

morpheus — 10. 4. 2009 19:11

Webdesign3000 : Nemusi byt clovek echt dobry ekonom aby si dokazal spocitat o kolik preplati hypotecni uver ( cca o 100% ) a kolik mu pak zbyde na zivobyti a to na 20 - 30 let  ;) Dekuji NECHCI ;) Stavebko taky neni zadna extra vyhra, ale pokud zacnu sporit po studiich, za nejakych 10 let mam slusny zaklad a nemusim zivorit, takze asi tak.

host5522 — 10. 4. 2009 20:31

Morpheus: A kde budeš bydlet těch 10 let, co budeš spořit?? U rodičů a nebo spolubydlení?? Vyzkoušela jsem oboje a děkuji NECHCI. To už se mi zdá lepší řešení ta hypotéka. :)

(Hypotéka = obecně jakýkoliv úvěr na bydlení)

Modroočka — 10. 4. 2009 21:51

Taky přemýšlím, jak bude syn (21 let) řešit bydlení. Stavebko nemá, nic nespoří, plat má nic-moc. Tak jsem uvažovala, jestli vzít na sebe hypotéku a koupit 1+1 nebo 2+1, podle možností a splácet to napůl s ním. Že bych mu do začátku pomohla aspoň takhle, než bude mít lepší plat.  1+1 je finančně únosnější, ale 2+1 je výhodnější v tom, že může třeba ten jeden pokoj na nějakou dobu pronajímat a tím si "přivydělávat" na splácení. Než bude mít nějakou přítelkyni, se kterou by třeba bydlel a podíleli se na nákladech na bydlení. Tím nemyslím, aby s ním splácela, ale ve dvou se to hospodaření líp táhne.

morpheus — 10. 4. 2009 21:55

yellow108 napsal(a):

Morpheus: A kde budeš bydlet těch 10 let, co budeš spořit?? U rodičů a nebo spolubydlení?? Vyzkoušela jsem oboje a děkuji NECHCI. To už se mi zdá lepší řešení ta hypotéka. :)

(Hypotéka = obecně jakýkoliv úvěr na bydlení)

Ja nevim, jestli jste tak nechapavi vsichni, nebo co ? Sporim PITOMYCH dejme tomu 24000 tisic rocne, to je cca 2000 mesicne, vydelavam sice ne moc, ale jako zacinajici po studiich v pohode staci. Kdyz nebudu kourit, lovit baby ( coz je dost tezke ve 25-ti ) a nebudu utracet na mejdanech, tak se v poho uzivim, zaplatim podnajem a nevim co jeste a pokud mi bude opravdu prebyvat, davam to vse na sporici ucet u stavebni sporitelny. Za nejakych 10 let si spocitej, jakou peknou castku muzes mit a to jen jako pouhy zaklad, je jasne, ze na 2 milionovy byt to neni, ale je to slusna castka, kdy Ti daji uver, ale uz ne preklenovaci ale klasicky, uroceni v pohode, zivot v pohode, po deseti letech jste uz na splatky dva, kdyz prijde dite je to pruser jak vrata, ale co by to byl za chlapa, kdyby se nepostaral ? Jinak to neber nijak jako nejaky utok na Tvuj prispevek, to by me ani nenapadlo, ja jen ze umim pocitat.

morpheus — 10. 4. 2009 22:00

Modroočka napsal(a):

Taky přemýšlím, jak bude syn (21 let) řešit bydlení. Stavebko nemá, nic nespoří, plat má nic-moc. Tak jsem uvažovala, jestli vzít na sebe hypotéku a koupit 1+1 nebo 2+1, podle možností a splácet to napůl s ním. Že bych mu do začátku pomohla aspoň takhle, než bude mít lepší plat.  1+1 je finančně únosnější, ale 2+1 je výhodnější v tom, že může třeba ten jeden pokoj na nějakou dobu pronajímat a tím si "přivydělávat" na splácení. Než bude mít nějakou přítelkyni, se kterou by třeba bydlel a podíleli se na nákladech na bydlení. Tím nemyslím, aby s ním splácela, ale ve dvou se to hospodaření líp táhne.

Ahoj Modroocko ( mmch memu kocourovi obcas rikam modroocko ;) ) ja vim, ze pokud clovek nepracuje v Praze, je to dost bida, ale prece jen je to dospely muz, je mlady a zdravy a doufam ze schopny postarat se o sebe, muze zatim bydlet u Tebe a sporit, jak jsem psal nize. S tim 2 + 1 to je vyborny napad, rozdil uz neni tak velky oproti 1+1. Drzim palce ! :supr:

host5522 — 10. 4. 2009 22:00

Morpheus: Jako útok na svůj příspěvek to rozhodně neberu. Proč bych měla?? :)

Naplánovaný to máš fakt krásně. Teď jen aby ti to takhle vyšlo :D

Ale stejně mi vychází, že abys nemusel mít překlenovací úvěr, musel bys v tom spoření hodně přitlačit  ;)

A 10 let platit podnájem?????

Kuty — 13. 4. 2009 11:08

morpheus napsal(a):

yellow108 napsal(a):

Morpheus: A kde budeš bydlet těch 10 let, co budeš spořit?? U rodičů a nebo spolubydlení?? Vyzkoušela jsem oboje a děkuji NECHCI. To už se mi zdá lepší řešení ta hypotéka. :)

(Hypotéka = obecně jakýkoliv úvěr na bydlení)

Ja nevim, jestli jste tak nechapavi vsichni, nebo co ? Sporim PITOMYCH dejme tomu 24000 tisic rocne, to je cca 2000 mesicne, vydelavam sice ne moc, ale jako zacinajici po studiich v pohode staci. Kdyz nebudu kourit, lovit baby ( coz je dost tezke ve 25-ti ) a nebudu utracet na mejdanech, tak se v poho uzivim, zaplatim podnajem a nevim co jeste a pokud mi bude opravdu prebyvat, davam to vse na sporici ucet u stavebni sporitelny. Za nejakych 10 let si spocitej, jakou peknou castku muzes mit a to jen jako pouhy zaklad, je jasne, ze na 2 milionovy byt to neni, ale je to slusna castka, kdy Ti daji uver, ale uz ne preklenovaci ale klasicky, uroceni v pohode, zivot v pohode, po deseti letech jste uz na splatky dva, kdyz prijde dite je to pruser jak vrata, ale co by to byl za chlapa, kdyby se nepostaral ? Jinak to neber nijak jako nejaky utok na Tvuj prispevek, to by me ani nenapadlo, ja jen ze umim pocitat.

Morpheusi a nemyslíš že je na čase se v počítání zdokonalit?Není lepší už i těch 10 let splácet něco svého (pokud vydělášváš),byť z překlenováku,ale ta věc už jako by byla moje,než dávat 10 let peníze do něčeho co ti   n i k d y   nebude říkat pane?A nemluvě o pohybu cen během 10 let!A ty furt šetříš,šetříš,kurňa kdy už budu mít na ten řádný úvěr a až tam máš nějakou pěknou sumičku,tak zjištíš,že je to jak kapka v moři vzhledem k neustále rostoucím cenám bytů i cenám za pronájem.A tak dáváš prachy na více stran-majiteli bytu,na stavebko a furt nebydlíš ve svém.

Kuty — 13. 4. 2009 12:51

webdesign3000 napsal(a):

Kuty napsal(a):

Petře,protože ve finančnictví pracuji a také s makléřskými firmami tak moc dobře vím,že hypotéka je narozdíl.od úvěru ze stavebka strašně drahá věc.O čemž spousta lidí nemá ani tušení a štve mě tady ta zaslepenost.U hypoték jsou obrovské vedlejší rež.náklady,ale když se člověk po tom nepídí,tak ti to samozřejmě v bance na nos nevěší a ještě se tam snaží oblbnout klienta,a když už se na to zeptá,tak mu sdělí,kolik zaplatí na úrocích a víc nic.To je ale naprosto nedostatečná info a ty se slavnou hypotékou přeplatíš desítky ne-li rovnou statisíce.A další věc je,že mě štve,že takhle hoblujou hlavně lidi,kteří musit chodit poctivě do práce každý den a stresují se,aby měli vlastně na placení své slušně řečeno neznalosti.Takže to je ten důvod proč nemám hypotéku,ale jiný produkt.
A doufám,že to tu nepíšu jen jako obranu sama sebe,ale že Vy,co sem chodíte,si z toho vezmete i něco pro sebe a vzpomenete si tady na tyhle řádky,než půjdete žádat o hypotéku a budete se ptát,ptát a ptát.

Proč tu zase lžeš?  Jestli vyjde líp stavebko a nebo hypotéka, záleží na přesných číslech.
Lidi jsou spíš hoblovaní v stavebních spořitelnách. Někdy je mi z těch poplatků u stavebka na zvracení.

Ono platit překlenovací úvěr se pěkně prodraží.
A pak to nezachrání ani nižší úroková sazba.

řekni si pozpátku MACEK rychloqaško!

morpheus — 13. 4. 2009 12:57

Kuty napsal(a):

Morpheusi a nemyslíš že je na čase se v počítání zdokonalit?Není lepší už i těch 10 let splácet něco svého (pokud vydělášváš),byť z překlenováku,ale ta věc už jako by byla moje,než dávat 10 let peníze do něčeho co ti   n i k d y   nebude říkat pane?A nemluvě o pohybu cen během 10 let!A ty furt šetříš,šetříš,kurňa kdy už budu mít na ten řádný úvěr a až tam máš nějakou pěknou sumičku,tak zjištíš,že je to jak kapka v moři vzhledem k neustále rostoucím cenám bytů i cenám za pronájem.A tak dáváš prachy na více stran-majiteli bytu,na stavebko a furt nebydlíš ve svém.

Kuty, to jsou sice pekne pocty, ale i kdyz si vezmes preklenovak, stale Ti ten byt/barak nepatri, nebo ano ? Pak se dostanes do platebni neschopnosti a jsi na ulici ? Ja zastavam system, kdy si nasporis co nejvyssi cast a pak beres uver jen na par let, lze nejak vse pojistit ? Prijdu o praci a bude to za me hradit pojistovna ? V tomto nemam zas tak velky prehled.

Kuty — 14. 4. 2009 10:50

morpheus napsal(a):

Kuty napsal(a):

Morpheusi a nemyslíš že je na čase se v počítání zdokonalit?Není lepší už i těch 10 let splácet něco svého (pokud vydělášváš),byť z překlenováku,ale ta věc už jako by byla moje,než dávat 10 let peníze do něčeho co ti   n i k d y   nebude říkat pane?A nemluvě o pohybu cen během 10 let!A ty furt šetříš,šetříš,kurňa kdy už budu mít na ten řádný úvěr a až tam máš nějakou pěknou sumičku,tak zjištíš,že je to jak kapka v moři vzhledem k neustále rostoucím cenám bytů i cenám za pronájem.A tak dáváš prachy na více stran-majiteli bytu,na stavebko a furt nebydlíš ve svém.

Kuty, to jsou sice pekne pocty, ale i kdyz si vezmes preklenovak, stale Ti ten byt/barak nepatri, nebo ano ? Pak se dostanes do platebni neschopnosti a jsi na ulici ? Ja zastavam system, kdy si nasporis co nejvyssi cast a pak beres uver jen na par let, lze nejak vse pojistit ? Prijdu o praci a bude to za me hradit pojistovna ? V tomto nemam zas tak velky prehled.

Začnu od konce-pojistit platební neschopnost si můžeš,ale je to drahé pojištění,tak nevím.Byt je tvůj až splatíš úvěr;banky ovšem nejsou realitky a pokud se člověk dostane do problémů,musíš začít s nimi jednat a ne dělat mrtvého brouka a bude tu snaha domluvit se např.na splátk.kalendáři.
Víš,dokud je člověk mladý a schopný,měl by jednat a ne jen domýšlet katastrofické scénáře,ale zároveˇn si to fakt dobře promyslet a nejít do obrovských splátek,ale do takových,že když ztratíš práci,tak než najdeš novou ve svém oboru,budeš moci úvěr splácet třeba za výplatu za práci v supermarketu-ta se myslím sežene téměř vždy.Je sice dobré že si opatrný při investování svých peněz,ale i tohle má určité hranice.Úroky z překlenováků totiž vždy za každý rok o nějakou tu desetinku stoupnou,ale není to jak u hypoték-když by sis bral meziúvěr např.před 5 lety tak máš pořád stejná procenta dosud,dluh ti navíc pomáhá umořovat každoroční plná st.podporanež přejdeš na řádný úvěr.No a když k tomu zvážíš každoroční inflaci,tak si myslím,že není o čem přemýšlet,nekupovat zbytečně drahý byt,ale sám si ho postupně bez zadlužování zrekonstruovat,apod.

host5522 — 14. 4. 2009 10:57

Vyjímečně musím souhlasit s Kuty :D :jojo:

Tedy až na to, že z platu prodavače v supermarketu se nedá platit žádný úvěr na byt :) To člověk nezaplatí ani poplatky (za byt). Leda by měl úspory.

Kuty — 14. 4. 2009 11:21

No když si sama a fakt nechceš vbudoucnu riskovat co bude,kdybys přišla o práci,tak by si v poho měla vystačit s bytem 1+1 a takové pěkné byty se v ostravě prodávají i za necelých 600tis.(a garsonky kolem 520tis a víc)Pak tu jsou ještě varianty jak psala Modroočka,koupit třeba 2+1 a 1 místnost pronajímat.Ale zase musíš v bytě trpět pohyb další osoby.A tohle každý má jinak.
A když ste ve dvojko tak už je to zase o něco veseljší,ne?

host5522 — 14. 4. 2009 11:45

Ostravu máme krapet z ruky, u nás jsou ceny bytů cca dvojnásobné. :)

Je fakt, že momentálně máme asi zbytečně velký byt, ale když jsem měla před rokem na výběr za stejné peníze a ve stejném stavu mezi 1+1 v horší čtvrti a 3+1 v dobré, tak je asi jasné, co jsem si vybrala. :-):-) A podnájemníka v bytě fakt nechci, tento styl bydlení už mám za sebou.

Ty náklady na větší byt nijak nepociťujeme, v zimě jsme topili minimálně a pár korun navíc do FO nás nezabije. Prodat byt a přestěhovat se do menšího můžeme v budoucnu vždycky :storstark:

webdesign3000 — 14. 4. 2009 13:56

morpheus napsal(a):

Webdesign3000 : Nemusi byt clovek echt dobry ekonom aby si dokazal spocitat o kolik preplati hypotecni uver ( cca o 100% ) a kolik mu pak zbyde na zivobyti a to na 20 - 30 let  ;) Dekuji NECHCI ;) Stavebko taky neni zadna extra vyhra, ale pokud zacnu sporit po studiich, za nejakych 10 let mam slusny zaklad a nemusim zivorit, takze asi tak.

Já si myslím, že moc dobře počítat neumíš, ale nechci Tě nějak rozladit:-)
Každý úvěr přeplatíš a je jedno, jestli se jmenuje úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéka, nebo nějak jinak:-)

webdesign3000 — 14. 4. 2009 13:59

Kuty napsal(a):

webdesign3000 napsal(a):

Kuty napsal(a):

Petře,protože ve finančnictví pracuji a také s makléřskými firmami tak moc dobře vím,že hypotéka je narozdíl.od úvěru ze stavebka strašně drahá věc.O čemž spousta lidí nemá ani tušení a štve mě tady ta zaslepenost.U hypoték jsou obrovské vedlejší rež.náklady,ale když se člověk po tom nepídí,tak ti to samozřejmě v bance na nos nevěší a ještě se tam snaží oblbnout klienta,a když už se na to zeptá,tak mu sdělí,kolik zaplatí na úrocích a víc nic.To je ale naprosto nedostatečná info a ty se slavnou hypotékou přeplatíš desítky ne-li rovnou statisíce.A další věc je,že mě štve,že takhle hoblujou hlavně lidi,kteří musit chodit poctivě do práce každý den a stresují se,aby měli vlastně na placení své slušně řečeno neznalosti.Takže to je ten důvod proč nemám hypotéku,ale jiný produkt.
A doufám,že to tu nepíšu jen jako obranu sama sebe,ale že Vy,co sem chodíte,si z toho vezmete i něco pro sebe a vzpomenete si tady na tyhle řádky,než půjdete žádat o hypotéku a budete se ptát,ptát a ptát.

Proč tu zase lžeš?  Jestli vyjde líp stavebko a nebo hypotéka, záleží na přesných číslech.
Lidi jsou spíš hoblovaní v stavebních spořitelnách. Někdy je mi z těch poplatků u stavebka na zvracení.

Ono platit překlenovací úvěr se pěkně prodraží.
A pak to nezachrání ani nižší úroková sazba.

řekni si pozpátku MACEK rychloqaško!

To by sis měla říct spíš ty. Pokud nedokážeš spočítat, kolik se přeplatí na stavebku a kolik na hypotéce, tak proč tu dáváš taková moudra a snažíš se být chytrá?
Už jsme Tě tu jednou vyvedli z toho, že něco víš, respektive jsi sem psala nesmysly......

PetrV — 14. 4. 2009 14:43

Kuty napsal(a):

morpheus napsal(a):

Kuty napsal(a):

Morpheusi a nemyslíš že je na čase se v počítání zdokonalit?Není lepší už i těch 10 let splácet něco svého (pokud vydělášváš),byť z překlenováku,ale ta věc už jako by byla moje,než dávat 10 let peníze do něčeho co ti   n i k d y   nebude říkat pane?A nemluvě o pohybu cen během 10 let!A ty furt šetříš,šetříš,kurňa kdy už budu mít na ten řádný úvěr a až tam máš nějakou pěknou sumičku,tak zjištíš,že je to jak kapka v moři vzhledem k neustále rostoucím cenám bytů i cenám za pronájem.A tak dáváš prachy na více stran-majiteli bytu,na stavebko a furt nebydlíš ve svém.

Kuty, to jsou sice pekne pocty, ale i kdyz si vezmes preklenovak, stale Ti ten byt/barak nepatri, nebo ano ? Pak se dostanes do platebni neschopnosti a jsi na ulici ? Ja zastavam system, kdy si nasporis co nejvyssi cast a pak beres uver jen na par let, lze nejak vse pojistit ? Prijdu o praci a bude to za me hradit pojistovna ? V tomto nemam zas tak velky prehled.

Začnu od konce-pojistit platební neschopnost si můžeš,ale je to drahé pojištění,tak nevím.Byt je tvůj až splatíš úvěr;banky ovšem nejsou realitky a pokud se člověk dostane do problémů,musíš začít s nimi jednat a ne dělat mrtvého brouka a bude tu snaha domluvit se např.na splátk.kalendáři.
Víš,dokud je člověk mladý a schopný,měl by jednat a ne jen domýšlet katastrofické scénáře,ale zároveˇn si to fakt dobře promyslet a nejít do obrovských splátek,ale do takových,že když ztratíš práci,tak než najdeš novou ve svém oboru,budeš moci úvěr splácet třeba za výplatu za práci v supermarketu-ta se myslím sežene téměř vždy.Je sice dobré že si opatrný při investování svých peněz,ale i tohle má určité hranice.Úroky z překlenováků totiž vždy za každý rok o nějakou tu desetinku stoupnou,ale není to jak u hypoték-když by sis bral meziúvěr např.před 5 lety tak máš pořád stejná procenta dosud,dluh ti navíc pomáhá umořovat každoroční plná st.podporanež přejdeš na řádný úvěr.No a když k tomu zvážíš každoroční inflaci,tak si myslím,že není o čem přemýšlet,nekupovat zbytečně drahý byt,ale sám si ho postupně bez zadlužování zrekonstruovat,apod.

V podstatě máš pravdu, já bych to ale ještě upřesnil tak, že dokud je člověk mladý, tak by si měl zajistit trvalé měsíční příjmy (ať už je to třeba z vlastnictví nemovitosti nebo jiné), aby i když přijde o práci, mohl hypotéku splácet a zároveň si zajistit důstojný život. Protože ze zmíněného platu prodavačky to moc nejde. Prostě do dvaceti užívat mládí, do třiceti si zajistit trvalé příjmy na zajištění základních potřeb (alespoň desítku měsíčně bez práce), pak 10-15 let splácet hypotéku při zachování kvalitního života (dovča, auto) a pak zajištěné stáří.

Škoda, že v realitě to bývá jinak :)

PetrV — 14. 4. 2009 14:45

A moc se mi líbila Nohavicova odpověď nějakému bulváru, jak jako vydělal tolik peněz:

"Být bohatý není tak těžké, jak si myslíte. Naučte se něco, za co vám lidé budou dávat dobrovolně své peníze, a když budete trpělivý a pracovitý, za pár let máte peněz jak šlupek."

A má pravdu :-)

morpheus — 14. 4. 2009 18:43

Jo, jo, Kuty, diky :) :supr:

Kuty — 15. 4. 2009 8:50

morpheus napsal(a):

Jo, jo, Kuty, diky :) :supr:

Já ráda poradím,dej si v životě bacha na takové chytráky jako je tady rychloqaška WB.Protože každý tady víme,že za každý půjčený úvěr musíš zaplatit,podstatné ale je kolik přeplatím,a to je právě často velký rozdíl mezi hypotékou jako takovou a úvěrem ze stavebka.Vždy se zajímej kromě o výši úroků také jaké režie ten či který úvěr budou provázet - poplatky za vedení účtu,nutnost životka (toto u stavebka odpadá),atd.Tohle jsou věci,kterým některým tady vůbec ještě nedošly,ale chytráci to jsou velcí;mají ovšem jen plnou h.bu planých řečí a umí jen urážet.

Kuty — 15. 4. 2009 9:00

PetrV napsal(a):

Kuty napsal(a):

morpheus napsal(a):


Kuty, to jsou sice pekne pocty, ale i kdyz si vezmes preklenovak, stale Ti ten byt/barak nepatri, nebo ano ? Pak se dostanes do platebni neschopnosti a jsi na ulici ? Ja zastavam system, kdy si nasporis co nejvyssi cast a pak beres uver jen na par let, lze nejak vse pojistit ? Prijdu o praci a bude to za me hradit pojistovna ? V tomto nemam zas tak velky prehled.

Začnu od konce-pojistit platební neschopnost si můžeš,ale je to drahé pojištění,tak nevím.Byt je tvůj až splatíš úvěr;banky ovšem nejsou realitky a pokud se člověk dostane do problémů,musíš začít s nimi jednat a ne dělat mrtvého brouka a bude tu snaha domluvit se např.na splátk.kalendáři.
Víš,dokud je člověk mladý a schopný,měl by jednat a ne jen domýšlet katastrofické scénáře,ale zároveˇn si to fakt dobře promyslet a nejít do obrovských splátek,ale do takových,že když ztratíš práci,tak než najdeš novou ve svém oboru,budeš moci úvěr splácet třeba za výplatu za práci v supermarketu-ta se myslím sežene téměř vždy.Je sice dobré že si opatrný při investování svých peněz,ale i tohle má určité hranice.Úroky z překlenováků totiž vždy za každý rok o nějakou tu desetinku stoupnou,ale není to jak u hypoték-když by sis bral meziúvěr např.před 5 lety tak máš pořád stejná procenta dosud,dluh ti navíc pomáhá umořovat každoroční plná st.podporanež přejdeš na řádný úvěr.No a když k tomu zvážíš každoroční inflaci,tak si myslím,že není o čem přemýšlet,nekupovat zbytečně drahý byt,ale sám si ho postupně bez zadlužování zrekonstruovat,apod.

V podstatě máš pravdu, já bych to ale ještě upřesnil tak, že dokud je člověk mladý, tak by si měl zajistit trvalé měsíční příjmy (ať už je to třeba z vlastnictví nemovitosti nebo jiné), aby i když přijde o práci, mohl hypotéku splácet a zároveň si zajistit důstojný život. Protože ze zmíněného platu prodavačky to moc nejde. Prostě do dvaceti užívat mládí, do třiceti si zajistit trvalé příjmy na zajištění základních potřeb (alespoň desítku měsíčně bez práce), pak 10-15 let splácet hypotéku při zachování kvalitního života (dovča, auto) a pak zajištěné stáří.

Škoda, že v realitě to bývá jinak :)

PetřeV,realita fakt je podstatně jiná,vychází i z toho,že každý nemůže vlastnit nemovitost,kterou navíc umí či může vhodně zhodnocovat finančně.Stačí si projít obrovská sídliště typu ostrava-Zábřeh,jsou to hnusné bronxy a doba myšlení většiny těch obyvatel se zastavila ještě před revolucí.
Obecně se divím,když 30letý člověk nemá našetřeno ještě nic pro svou budoucnost.Co dělal dejme tomu od těch 20 let?Přeci i když jako vš studuju,tak už chodím na brigády a můžu si přivydělat.Kromě teda soc.případů,které tyto peníze využívají během roku výhradně na studia a celkově nakonec je tato situace donutí zacházet s penězi o mnoho lépe než ty ostatní.
Moji kluci studují,platíme jim vše kolem toho,je to docela záhul,ale např.na stavebko si musí posílat peníze sami.My jim zaplatíme drahá studia a mají tak vhodnou startovací pozici a dál už se chlapečci musí starat sami.A zvlášť v dnešní době,kdy bydlení opravdu stojí těžké peníze.My se teď s manželem hledíme zajistit na důchod,abychom nebyli závislí jen na něm a pokud se nám bude dobře dařit,proč bychom klukům nepřispěli,ale prostě jen když nám bude zbývat.
S tou prací prodavačky a jejím platem to bylo myšleno jako nouzovka na přechodnou dobu,než se ti podaří najít odpovídající místo.Je to přece lepší než drátem do oka,ne?A samozřejmě za předpokladu,že se jedná o nižší splátky,dejme tomu tak kolem 6tis.Kč a ne 20tisícové hypo.

webdesign3000 — 15. 4. 2009 10:05

Kuty napsal(a):

morpheus napsal(a):

Jo, jo, Kuty, diky :) :supr:

Já ráda poradím,dej si v životě bacha na takové chytráky jako je tady rychloqaška WB.Protože každý tady víme,že za každý půjčený úvěr musíš zaplatit,podstatné ale je kolik přeplatím,a to je právě často velký rozdíl mezi hypotékou jako takovou a úvěrem ze stavebka.Vždy se zajímej kromě o výši úroků také jaké režie ten či který úvěr budou provázet - poplatky za vedení účtu,nutnost životka (toto u stavebka odpadá),atd.Tohle jsou věci,kterým některým tady vůbec ještě nedošly,ale chytráci to jsou velcí;mají ovšem jen plnou h.bu planých řečí a umí jen urážet.

Nesnaž se tady oblbovat lidi.
Prosazuješ tady pořád stavebko jako zblázněná a přitom já jsem psal, že to záleží na konkrétních číslech. Ale to ty nedokážeš pochopit, že se to nedá posuzovat od stolu bez potřebných čísel.......
Životko dnes nikdo nevyžaduje, takže opět lžeš. I když já bych dal zajištění úvěru jako povinnost.
A poplatky, to je individuální, ale jestli nás chceš přesvědčit, vyber nějaké stavební spoření a nějakou hypotéku a napiš nám sem všechny poplatky od začátku až do konce:-)

REŇAS — 15. 4. 2009 12:17

Kuty napsal(a):

PetrV napsal(a):

Kuty napsal(a):


Začnu od konce-pojistit platební neschopnost si můžeš,ale je to drahé pojištění,tak nevím.Byt je tvůj až splatíš úvěr;banky ovšem nejsou realitky a pokud se člověk dostane do problémů,musíš začít s nimi jednat a ne dělat mrtvého brouka a bude tu snaha domluvit se např.na splátk.kalendáři.
Víš,dokud je člověk mladý a schopný,měl by jednat a ne jen domýšlet katastrofické scénáře,ale zároveˇn si to fakt dobře promyslet a nejít do obrovských splátek,ale do takových,že když ztratíš práci,tak než najdeš novou ve svém oboru,budeš moci úvěr splácet třeba za výplatu za práci v supermarketu-ta se myslím sežene téměř vždy.Je sice dobré že si opatrný při investování svých peněz,ale i tohle má určité hranice.Úroky z překlenováků totiž vždy za každý rok o nějakou tu desetinku stoupnou,ale není to jak u hypoték-když by sis bral meziúvěr např.před 5 lety tak máš pořád stejná procenta dosud,dluh ti navíc pomáhá umořovat každoroční plná st.podporanež přejdeš na řádný úvěr.No a když k tomu zvážíš každoroční inflaci,tak si myslím,že není o čem přemýšlet,nekupovat zbytečně drahý byt,ale sám si ho postupně bez zadlužování zrekonstruovat,apod.

V podstatě máš pravdu, já bych to ale ještě upřesnil tak, že dokud je člověk mladý, tak by si měl zajistit trvalé měsíční příjmy (ať už je to třeba z vlastnictví nemovitosti nebo jiné), aby i když přijde o práci, mohl hypotéku splácet a zároveň si zajistit důstojný život. Protože ze zmíněného platu prodavačky to moc nejde. Prostě do dvaceti užívat mládí, do třiceti si zajistit trvalé příjmy na zajištění základních potřeb (alespoň desítku měsíčně bez práce), pak 10-15 let splácet hypotéku při zachování kvalitního života (dovča, auto) a pak zajištěné stáří.

Škoda, že v realitě to bývá jinak :)

PetřeV,realita fakt je podstatně jiná,vychází i z toho,že každý nemůže vlastnit nemovitost,kterou navíc umí či může vhodně zhodnocovat finančně.Stačí si projít obrovská sídliště typu ostrava-Zábřeh,jsou to hnusné bronxy a doba myšlení většiny těch obyvatel se zastavila ještě před revolucí.
Obecně se divím,když 30letý člověk nemá našetřeno ještě nic pro svou budoucnost.Co dělal dejme tomu od těch 20 let?Přeci i když jako vš studuju,tak už chodím na brigády a můžu si přivydělat.Kromě teda soc.případů,které tyto peníze využívají během roku výhradně na studia a celkově nakonec je tato situace donutí zacházet s penězi o mnoho lépe než ty ostatní.
Moji kluci studují,platíme jim vše kolem toho,je to docela záhul,ale např.na stavebko si musí posílat peníze sami.My jim zaplatíme drahá studia a mají tak vhodnou startovací pozici a dál už se chlapečci musí starat sami.A zvlášť v dnešní době,kdy bydlení opravdu stojí těžké peníze.My se teď s manželem hledíme zajistit na důchod,abychom nebyli závislí jen na něm a pokud se nám bude dobře dařit,proč bychom klukům nepřispěli,ale prostě jen když nám bude zbývat.
S tou prací prodavačky a jejím platem to bylo myšleno jako nouzovka na přechodnou dobu,než se ti podaří najít odpovídající místo.Je to přece lepší než drátem do oka,ne?A samozřejmě za předpokladu,že se jedná o nižší splátky,dejme tomu tak kolem 6tis.Kč a ne 20tisícové hypo.

Nedá mi,abych nezareagovala,natu Ostravu. Kuty,trošku jednostranný pohled,dle mého i primitivní natu Ostravu. Ostravu,znám celkem dobře,měla jsem,možnost tam i chvíli bydlet,teď,sice bydlím v jiném městě,kousek,od OV. Myslím si,že jsou jiné čtvrti,které se tam,možná dají přirovnat k bronxu. A hlavně,bych si nikdy nedovolila vypustit z úst to,co ty o myšlení těch lidí,jako o většině. Kolik tam těch lidí,dobře znáš? Ledacos to vypovídá Kuty o Tvém,myšlení,to se na mně nezlob. :|

helena — 15. 4. 2009 13:01

jsou to hnusné bronxy a doba myšlení většiny těch obyvatel se zastavila ještě před revolucí
Myslíš tím, že jako se té nemovitosti v bronxu nezbavili a jsou "jenom" rádi, že vůbec bydlí?
Obecně se divím,když 30letý člověk nemá našetřeno ještě nic pro svou budoucnost.Co dělal dejme tomu od těch 20 let?
No - někteří třeba chodili na brigády, aby na každou 3,14čovinu nepotřebovali škemrat prachy od rodičů, jiní mají zaměstnání, které je sice uspokojuje, nicméně není honorované tak, aby ve třiceti měli před sebou zajištěnou růžovou budoucnost.

Kuty — 15. 4. 2009 23:02

REŇAS napsal(a):

Kuty napsal(a):

PetrV napsal(a):


V podstatě máš pravdu, já bych to ale ještě upřesnil tak, že dokud je člověk mladý, tak by si měl zajistit trvalé měsíční příjmy (ať už je to třeba z vlastnictví nemovitosti nebo jiné), aby i když přijde o práci, mohl hypotéku splácet a zároveň si zajistit důstojný život. Protože ze zmíněného platu prodavačky to moc nejde. Prostě do dvaceti užívat mládí, do třiceti si zajistit trvalé příjmy na zajištění základních potřeb (alespoň desítku měsíčně bez práce), pak 10-15 let splácet hypotéku při zachování kvalitního života (dovča, auto) a pak zajištěné stáří.

Škoda, že v realitě to bývá jinak :)

PetřeV,realita fakt je podstatně jiná,vychází i z toho,že každý nemůže vlastnit nemovitost,kterou navíc umí či může vhodně zhodnocovat finančně.Stačí si projít obrovská sídliště typu ostrava-Zábřeh,jsou to hnusné bronxy a doba myšlení většiny těch obyvatel se zastavila ještě před revolucí.
Obecně se divím,když 30letý člověk nemá našetřeno ještě nic pro svou budoucnost.Co dělal dejme tomu od těch 20 let?Přeci i když jako vš studuju,tak už chodím na brigády a můžu si přivydělat.Kromě teda soc.případů,které tyto peníze využívají během roku výhradně na studia a celkově nakonec je tato situace donutí zacházet s penězi o mnoho lépe než ty ostatní.
Moji kluci studují,platíme jim vše kolem toho,je to docela záhul,ale např.na stavebko si musí posílat peníze sami.My jim zaplatíme drahá studia a mají tak vhodnou startovací pozici a dál už se chlapečci musí starat sami.A zvlášť v dnešní době,kdy bydlení opravdu stojí těžké peníze.My se teď s manželem hledíme zajistit na důchod,abychom nebyli závislí jen na něm a pokud se nám bude dobře dařit,proč bychom klukům nepřispěli,ale prostě jen když nám bude zbývat.
S tou prací prodavačky a jejím platem to bylo myšleno jako nouzovka na přechodnou dobu,než se ti podaří najít odpovídající místo.Je to přece lepší než drátem do oka,ne?A samozřejmě za předpokladu,že se jedná o nižší splátky,dejme tomu tak kolem 6tis.Kč a ne 20tisícové hypo.

Nedá mi,abych nezareagovala,natu Ostravu. Kuty,trošku jednostranný pohled,dle mého i primitivní natu Ostravu. Ostravu,znám celkem dobře,měla jsem,možnost tam i chvíli bydlet,teď,sice bydlím v jiném městě,kousek,od OV. Myslím si,že jsou jiné čtvrti,které se tam,možná dají přirovnat k bronxu. A hlavně,bych si nikdy nedovolila vypustit z úst to,co ty o myšlení těch lidí,jako o většině. Kolik tam těch lidí,dobře znáš? Ledacos to vypovídá Kuty o Tvém,myšlení,to se na mně nezlob. :|


- máš asi pravdu,protože tohle jsme si o sobě řekli i my s manželem,že teda jsme už asi fakt někde jinde a na tom konkrétním sídlišti bychom fakt dnes už žít teda nemohli a ani si to nedovedem představit.Bylo to obrovské sídliště v tom Zábřehu,nebylo absolutně kde zaparkovat,některá auta parkovala přímo na chodníku u vchodu do domu a nám poradili,že se tu parkuje normlně i u benzinek vzdálených opodál.Uprostřed na tom sídlišti místo obrovské zelené plochy,která to tam mohla dost vylepšovat,byl obrovský betonový čtverec,vyčnívající asi 1,5m nad povrch a bylo nám to prezentovaný jako podzemní garáže.No přehled vrcholného nevkusu.Nejsou ale všechna sídliště v ově takto deprimující,z mnohých mám i příjemný pocit.

Kuty — 15. 4. 2009 23:19

helena napsal(a):

jsou to hnusné bronxy a doba myšlení většiny těch obyvatel se zastavila ještě před revolucí
Myslíš tím, že jako se té nemovitosti v bronxu nezbavili a jsou "jenom" rádi, že vůbec bydlí?
Obecně se divím,když 30letý člověk nemá našetřeno ještě nic pro svou budoucnost.Co dělal dejme tomu od těch 20 let?
No - někteří třeba chodili na brigády, aby na každou 3,14čovinu nepotřebovali škemrat prachy od rodičů, jiní mají zaměstnání, které je sice uspokojuje, nicméně není honorované tak, aby ve třiceti měli před sebou zajištěnou růžovou budoucnost.

a jsou "jenom" rádi, že vůbec bydlí? - ano.Ale zároveň chápu,že nemůžeme být všichni stejní,jít si např.stejně důsledně za svými sny a pracovat na sobě tak,aby se nám postupem doby tyto sny stávaly skutečností.Ono to totiž je dost nepohodlné pracovat hlavou a je určitě snažší a pohodlnější být "stádní typ",tak proto ta obrovská sídliště.Ale taky chápu,že společnost potřebuje obojí typ lidí, i já nebo spíš my smanželem osobně k tomu,abychom se mohli posunout zase o něco dál.A taky bychom např. bez těchto lidiček asi brzy pošli hladem,když by nebyl nikdo kdo by upekl třeba chleba apod.

aby ve třiceti měli před sebou zajištěnou růžovou budoucnost
- no ve 30 mít zajištěnou budoucnost to se povede málokomu,ale po 40 by už ta zajištěná budoucnost měla dostávat jasné kontury a to díky neustálé přičinlivosti právě v těch 30 a později.Ještě tu je také otázka co každý považuje za zajištěnou budoucnost.

helena — 16. 4. 2009 7:01

Ono to totiž je dost nepohodlné pracovat hlavou a je určitě snažší a pohodlnější být "stádní typ",tak proto ta obrovská sídliště.
Ty si SKUTEČNĚ myslíš, že všichni obyvatelé sídlišť jsou "stádní typy"? Že si to bydlení vybrali dobrovolně a rádi?
Děvenko, sídliště byl nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak vůbec nějaké byty lidem poskytnout - a krom toho bylo kdysi velmi vhodné, míti je jaksi "pod kontrolou", což v individuálním bydlení dost dobře nešlo.

Kuty — 16. 4. 2009 10:48

helena napsal(a):

Ono to totiž je dost nepohodlné pracovat hlavou a je určitě snažší a pohodlnější být "stádní typ",tak proto ta obrovská sídliště.
Ty si SKUTEČNĚ myslíš, že všichni obyvatelé sídlišť jsou "stádní typy"? Že si to bydlení vybrali dobrovolně a rádi?
Děvenko, sídliště byl nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak vůbec nějaké byty lidem poskytnout - a krom toho bylo kdysi velmi vhodné, míti je jaksi "pod kontrolou", což v individuálním bydlení dost dobře nešlo.

- v tom máš naprostou pravdu.Sama jsem vyrůstala na sídlišti a díky za to,bylo to moc fajn a nedalo se to tenkrát srovnávat s úrovní bydlení v RD,třeba viz mnou zděděný dům-ten pro mě představoval strašidelný hrad s nekončící lopotou ve srovnání s bydleníčkem v paneláku a jistotou teplé vody apod.O to víc jsme si těchto vymožeností pak vážili ve starém RD,když vůbec tekla voda.No časy se mění.
A víš že jsem dnes ráno si tak říkala,že jestli napíšeš,tak to bude určitě kolem 7.ráno - a fakt.

PetrV — 16. 4. 2009 11:30

Myslím, že na šedivém sídlišti jsme vyrůstali skoro všichni :) Naštěstí se časy mění.

Kuty — 16. 4. 2009 13:12

PetrV napsal(a):

Myslím, že na šedivém sídlišti jsme vyrůstali skoro všichni :) Naštěstí se časy mění.

A hráli jste si taky třeba na četníky a zloděje apod? Ať odlehčime trochu tématu,ne?

javena — 16. 4. 2009 13:26

Já teda nevyrostla na sídlišti, ale že by mě oslovila satelitní městečka- barák jako barák - tak to taky nee... :(

helena — 16. 4. 2009 13:49

javeno, satelity jsou taky jenom "králíkárny". Akorát v mrňavějším a "dekorativnějším" (Bože chraň nás před podnikatelským barokem!) provedení a téměř bez vybavenosti. Na sídlištích byl alespoň nějaký obchod, hospoda, pamatuju, že třeba zajížděla i knihovna - kdežto v těch nových zástavbách se víceméně počítá s tím, že každý má vlastní auto nebo dvě a kam potřebuje, dojede si. A to jsem kdesi četla, že tamější obyvatelé mají různě zablokované vjezdy, takže cizí auto (návštěva) neprojede a když chceš projít pěšky, musíš obejít bůhvíkolik bloků - s chodci se tam taky nepočítá...

javena — 16. 4. 2009 14:07

No, právě, Heleno. Akorát, že ti, co si tyhle "větší výběhy" kupují, mají většinou pocit, že jsou něco víc. Z mého pohledu je to jako to sídliště. Taky obraz doby.

Kuty — 16. 4. 2009 17:49

Přesně tak,každý extrém je špatný.Někteří jedinci dlouhou dobu omezování panelákovými m2 to holt pojali po svém-jako když vypustíš divoké koně.Satelity se mi taky nelíbí a jsou to pouhé noclehárny s mnohdy deprimujícím okolím.

Modroočka — 16. 4. 2009 20:28

Bydlela jsem jak v RD, tak v bytě. Vím, co oboje obnáší. Teď bydlím v paneláku, v malém městě, blízko lesa. Barák je zateplený, po rekonstrukci, není to až tak špatný bydlení. Ale toužím po domečku, DOMEČKU, na po hradu. Konckonců, vytápět velký místnosti stojí dost peněz, brala bych domeče tak 2+1 a malý pokojík v podkroví. Ne o moc větší, než můj byt. Takže v tom to asi nebude. Byt mi vyhovoval, dokud byli kluci malí a manžel na montážích. Teď jsem rozvedená, ale bydlet v domečku bych chtěla, sama nebo s přítelem. Jen na to nemám finance a hypotéku neutáhnu. Takže je to jen sen.

PetrV — 17. 4. 2009 9:20

Satelity jsou sice druhý extrém, ale pořád lepší než paneláky. Neslyšíte sousedy splachovat a máte pěknej baráček (pokud to nepřeženete se zmíněným "barokem"). Největší neštěstí satelitů jsou (kromě nevkusu) malé parcely a sousedi koukající vám na zahradu. Ale jinak absence infrastruktury nijak nevadí - auto má každej a když je to třeba do Tesca autem pět minut, tak není co řešit.

Kuty: na četníky ani nevím, spíš na doktory :)

helena — 17. 4. 2009 14:32

absence infrastruktury nijak nevadí - auto má každej
To si myslíš... vyprávěla mi kámoška, jak její tchýně bez řidičáku hlídala u dcery vnoučata a byla nešťastná, protože byla uvázaná u baráku jak pes u boudy a nemohla s nima ani na zmrzlinu.

morpheus — 17. 4. 2009 17:33

Mrs. Helene zacnu rikat "zvyraznovac" :lol:

Kuty — 20. 4. 2009 8:59

PetrV napsal(a):

Satelity jsou sice druhý extrém, ale pořád lepší než paneláky. Neslyšíte sousedy splachovat a máte pěknej baráček (pokud to nepřeženete se zmíněným "barokem"). Největší neštěstí satelitů jsou (kromě nevkusu) malé parcely a sousedi koukající vám na zahradu. Ale jinak absence infrastruktury nijak nevadí - auto má každej a když je to třeba do Tesca autem pět minut, tak není co řešit.

Kuty: na četníky ani nevím, spíš na doktory :)

:D   To mě taky napadlo,ale bylo mě blbý to tam takhle hned napsat!

Jinak petřeV k tomu,že když máš auto....tak si všude za 5min.Bydlíme v novém baráčku v krásné klidné čtvrti,jsme mimo město,je tu supr klid,blízko voda,park a přitom pěšky do centra na na busy 5min,na vlak 15min.Máme to už snad bydlení i na důchod a já osobně ani manžel nechceme být do budoucna odkázáni jen na auto,to je hnusná představa;navíc stačí úraz,nemoc nebo mrtvička a s ježděním může být konec.

Kuty — 20. 4. 2009 9:01

morpheus napsal(a):

Mrs. Helene zacnu rikat "zvyraznovac" :lol:

Tak to nemá chybu!

kalupinka — 14. 5. 2009 17:04

K penězům mám pouze jednu poznámku....protože jsem se rozhodla konečně bydlet ve svém, většina příjmu jde na bydlení a musím vyžít z naprostého minima. Na auto nepomýšlím. I tak si nestýskám - našla jsem si druhé zaměstnání a mám snad to štěstí, že je mým koníčkem. Účelné strávení volného času, které je placené nevysoko, ale každá kačka dobrá. I tak jsem ještě stihla vybudovat na zahradě, co jsem potřebovala a koupit dětem k svátkům a narozkám, co jsem chtěla. Není důležité, kolik člověk vydělá...ale jak s tím naloží. Znám lidi, kteří dovedli skuhrat nad svojí třikrát větší výplatou před mou matkou, že nevyjdou. Matka mlčela...brala nesrovnatelně míň, ale vyšla. Nemůžu říct, že bychom byly nějaké držgrešle. Vždycky bylo co jíst a co na sebe.  Je asi těžké a finančně náročné mít v dnešní době malé děti, ale ono to bylo asi těžké vždycky...mé děti odrůstaly plenkám za totality a finančně mi do skoku zrovna nebylo...Kdo to má lehké...Nikdo. Ani dřív, ani teď....

Selima — 14. 5. 2009 22:07

Tak ja si myslím, že darovanému koňovi sa na zuby nemá pozerať. Keď človek príde zadara k bytu(aspoň iluzórne zdara, t.j. od štátu), má byť rád, že vôbec niečo dostal. Toľko k sídlištným bytom. Mňa by bol svojho času veľmi potešil aj sídliskový byt, len keby mi ho niekto bol daroval... A ja teda mám smolu, že moji rodičia mi nedali žiadnu nehnuteľnosť a budem rada, ak raz (čo najneskôr) zdedíme napoly s brachom ich trojizbák, aj keď je v tehláku a hoden pár miliónov...
Domček ma neláka, momentálne nemám veľmi čas starať sa ani o byt, ale ktovie... možno to raz na mňa príde a odsťahujem sa z hlavného mesta niekam na vidiek do domčeka. Už som prehodnotila pripútanosť k štyrom stenám a som za väčšiu flexibilitu.
Inak, mne stavebko nikdy na žiaden byt nevyšlo, lebo ceny šli hore rýchlejšie ako cieľové sumy. :/ Navyše mi vyšlo, že by som platila úroky aj zo sumy, ktorú som sama vložila, a to sa mi zdá dosť veľká nehoráznosť. Pri hypotéke platím úroky len z naozaj požičanej sumy. Ale to je bezpredmetné, pre mňa proste stavebko nebolo, musela som si hypotečnúť a časť ceny bytu(dosť veľkú, aspoň mi pripadalo) zložiť v hotovosti. No čo už, život je krutý. :jojo:

Kuty — 14. 5. 2009 22:32

kalupinka napsal(a):

K penězům mám pouze jednu poznámku....protože jsem se rozhodla konečně bydlet ve svém, většina příjmu jde na bydlení a musím vyžít z naprostého minima. Na auto nepomýšlím. I tak si nestýskám - našla jsem si druhé zaměstnání a mám snad to štěstí, že je mým koníčkem. Účelné strávení volného času, které je placené nevysoko, ale každá kačka dobrá. I tak jsem ještě stihla vybudovat na zahradě, co jsem potřebovala a koupit dětem k svátkům a narozkám, co jsem chtěla. Není důležité, kolik člověk vydělá...ale jak s tím naloží. Znám lidi, kteří dovedli skuhrat nad svojí třikrát větší výplatou před mou matkou, že nevyjdou. Matka mlčela...brala nesrovnatelně míň, ale vyšla. Nemůžu říct, že bychom byly nějaké držgrešle. Vždycky bylo co jíst a co na sebe.  Je asi těžké a finančně náročné mít v dnešní době malé děti, ale ono to bylo asi těžké vždycky...mé děti odrůstaly plenkám za totality a finančně mi do skoku zrovna nebylo...Kdo to má lehké...Nikdo. Ani dřív, ani teď....

Souhlas.A ještě to máš perfektní,když je ti práce koníčkem.Já to taky tak cítím a  tady z diskusí z babinetu to taky vyplývá-někomu je dáno shůry umět naložit s penězi tak,že i něco zbyde,někdo je schopný utratit jakoukoli částku,má nesmyslné fin.produkty apod.
K těm malým dětem-když byly děti malé,přes základku i sš,po fin.stránce jsme nevěděli že je máme a to přitom navštěvovali kroužky,hudebku,atd.Záhul je to až nyní,když jsou na vš a už se těšíme,až to bude za náma.