cilka — 25. 1. 2006 19:12

Co si dát utopence? naložený hermelín? Jitrnicový prejt? Matjesy?
Znáte recept, u vás tradicí (pivem a vínem) ověřený?
Sem s ním, už se olizuju....

cilka — 25. 1. 2006 19:16

Ševcovský mls
600g špekáčků, 2 cibule, mletý pepř.
Marináda: 4 lžíce kečupu, 4 lžíce hořtice, 4 lžíce worchestru, 4 lžíce octa, 3 lžíce majolky.
Olloupané špekáčky nakrájet na jemné plátky, posypat drobně pokrájenou cibulí, opepřit a promíchat. Kečup, hořtici, worchestr a ocet svařit a nechat vychladnout. K této směsi přimíchat majolku a nalít na špekáčky. Promíchat a nechat do druhého dne v chladu uležet.

cilka — 25. 1. 2006 19:20

Špekáčky v pivu (pro 4)
8 špekáčků, 2 středně velké cibule, 6 stroužků česneku, 200ml tmavého piva, 1 pol lžíce medu, 5 lžic kečupu, sůl.
Každý špekáček podélně rozkrojit tak, aby zůstal po jedné straně spojený. Vnitřní strany vymazat prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli, poklaďte plátky cibule. Naskládat do malého pekáčku. Med rozmíchat s kečupem, přilít tmavé pivo, důkladně promíchat a nalít na špekáčky. Dát péct do trouby na 25 minut. Chleba. Se světlým pivem je to taky dobrý.

cilka — 25. 1. 2006 19:24

Pomazánka z olomouckých syrečků
Hodně (!!) uleželá tvarůžky utřít s máslem (1:1), přidat jemně nasekanou cibulku a trochu mleté papriky. Podávat na TEPLÉM chlebu.

Dana — 25. 1. 2006 20:42

Teda Cilko, to si píšeš kuchařku sama? Budu muset něco přidat.Já dělám plněné kuřecí řízky romadurem a je to moc dobré. Udělá se kapsa a do ní se dá nakrájený romadur a vlašské ořechy. Pak se tp pěkně obalí v trojobalu a smaží pomalinku. Trochu to smrdí, ale o to více chutná.

helena — 26. 1. 2006 11:33

Libový bůček uvařit se solí, celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a hodně stroužky česneku (vývar na polívku - mňam). Mezitím upatlat kašičku - sůl, pepř, pariky sladké i pálivé, utřeného česneku (nebo papriková + česneková pasta), oleje, trochu kari (nemusí být) a horké kusy masa v tom ze všech stran pořádně obalit. Zabalit do alobalu, nechat vychladnout a odložit do ledničky aspoň na 2 dny. Doporučuju dobře hlídat, jinak to sežerou dřív, než se to rozleží. Pak nakrájet na plátky, okurčičku, měkký chleba nebo dalamánek. Dobrou chuť.

Verča — 26. 1. 2006 12:32

Matjesové filé "FLAMENDR"
4 porce: 8 ks matjesy (file z herinků), 1 ks velká cibule, 1 ks jablko, 2 lžíce oleje, 2 dl plzeňského piva,šťáva z citronu, drcený pepř, bobkový list, nové koření, kapary, pažitka.

V kastrole na oleji osmahneme na proužky nakrájenou cibuli, zalijeme pivem, přidáme koření a krátce povaříme. Po zchladnutí přidáme na nudličky nakrájené jablko, citronovou šťávu, sekané kapary a najemno nakrájenou pažitku. Do této marinády vložíme matjesy a necháme odležet v chladnu.
http://www.sirmi.ic.cz/smajl/111.gif

Rhea — 30. 1. 2006 11:12

Grilovaný buček
Libový buček bez kosti nakrájíme na půl centimetrové plátky a potřeme z  obou stran nálsledující marinádou. Marináda: olej, grilovací koření, sušená petrželka, sušený libeček, česnek, sojová omáčka, mletý kmín a sůl. Dáme nejméně na 2 hodiny odležet (lepší je den dopředu). A pokud máme troubu vybavenou grilem. Vložíme do horní části trouby a z obou stran ugrilujeme. Maso dávám na mřížku a mřížku na plech, kam stéká šťáva.  Jako příloha je nejlepší chleba, hořčice, křen a okurek.  Ten chleba se pak namáčí do té šťávy. Není to sice moc zdravé:(, ale výborné.:P

Verča — 14. 2. 2006 10:39

UTOPENCI  S HOŘČICÍ A ČESNEKEM

15 vuřtů, 2 lžíce nastrouhané mrkve, plnotučná nebo francouzská hořčice, 3-4 bobkové listy, 6-8 kuliček nového koření, hrstka celého pepře, 2 nastrouhané nebo na plátky nařezané feferonky nebo 3 lžičky mletých  feferonek ze skleničky, 4 sterilované podélně nakrájené okurky, 6-8 i více stroužků česneku nakrájeného na plátky, ocet, nálev z Deka udělaný podle návodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,
6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.


Vuřty sloupneme a z jedné starny - podélně asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubších řezů a do nich vložíme po 1-2 plátky česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme. Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu vuřtů, vrstvu cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná. Končíme cibulí. Do vychladlého nálevu z DEKA přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbylé plátky česneku přidáme do nádoby k vuřtům. Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryjeme alobalem) Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.
Příloha : slaný rohlík, dobrý chléb .
http://www.gify.nou.cz/r_pivo_soubory/p7.gif

Verča — 14. 2. 2006 17:56

SMĚS  NA  HRANOLKY

30 dkg měkkého salámu nakrájíme jemně na nudličky -  opečeme na sádle - asi 6 lžic, přidáme kečup+ trošku pálivé papriky, asi 2-3 lžíce paprikového salátu z  kapie bez cibule. To vše zamícháme, a na konec přidáme cibuli nakrájenou na plátky, sůl.
Směs podáváme s bramborovýma hranolkama

http://www.gify.nou.cz/r_jidlo_soubory/50.gif

Gia — 22. 2. 2006 15:32

Olomoucké syrečky + z každé strany kolečko salámu a obalit v trojobalua a usmažit. Nebo zkuste obalit v trojobalu uzený oštiepok a mezi plátky vložit nějaký trvanlivý salám.

Dagmar — 2. 4. 2006 5:45

Ahoj děvčata! Jsem mezi vámi nová a ráda dám jako zápisné jeden rodinný recept. Můj tatínek byl Volyňský Čech a miloval matesový salát :
z matesů slijeme všechen olej a nakrájíme je na drobno. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a natvrdo uvařená vejce (také rozsekat). Přidáme majonezu a dochutíme podle chuti .

vitula1 — 16. 7. 2006 19:42

cilka napsal(a):

Špekáčky v pivu (pro 4)
8 špekáčků, 2 středně velké cibule, 6 stroužků česneku, 200ml tmavého piva, 1 pol lžíce medu, 5 lžic kečupu, sůl.
Každý špekáček podélně rozkrojit tak, aby zůstal po jedné straně spojený. Vnitřní strany vymazat prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli, poklaďte plátky cibule. Naskládat do malého pekáčku. Med rozmíchat s kečupem, přilít tmavé pivo, důkladně promíchat a nalít na špekáčky. Dát péct do trouby na 25 minut. Chleba. Se světlým pivem je to taky dobrý.

cilko,moc dobrý,jen to chce ještě do každého špekáčku vložit feferonku,nebo trochu chili.

lady ZP — 17. 7. 2006 10:56

cilka napsal(a):

Pomazánka z olomouckých syrečků
Hodně (!!) uleželá tvarůžky utřít s máslem (1:1), přidat jemně nasekanou cibulku a trochu mleté papriky. Podávat na TEPLÉM chlebu.

Další varianta pomazánky z olomouckých tvarůžků :

Dva balíčky tvarůžků, nastrouhám na hrubém struhadle, přidám nakrájenou cibuli a zhruba 3 - 4 lžíce majolky, osolit opepřit. :storstark:

Svas — 18. 7. 2006 15:36

Tchoři
Doporučuji připravovat v přírodě, z bytu se špatně vyvětrává.
Na pánvi zesklovatět cibulku, zasypat na kousky nakrájenými syrečky, nechat roztéct na kaši, přidat pálivou pariku, trošku mletého kmínu a dle potřeby sůl. Mazat na topinky. Dobrou chuť.

zz09zz — 8. 11. 2008 13:35

mrkni na  domácí-kuchařka, recepty prověřené manželem